26 Νοεμβρίου 2022

Το ζωογόνο CO2 πρέπει να εκτιμάται και όχι να δαιμονοποιείται

31 Οκτωβρίου 2022 | Vijay Jayaraj | Διαβάστε το εδώ 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος 
 
“Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σκοτώνουν τον πλανήτη μας”. “Οι άνθρωποι πρέπει να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα τους”. Και οι δύο είναι δημοφιλείς ισχυρισμοί που αποσπούν επιδοκιμαστικά νεύματα από ορισμένους.
 
Ωστόσο, κανένας από τους δύο δεν είναι αληθινός. Το CO2 είναι ένα ελιξίριο της ζωής, που υποστηρίζει τα φυτά για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και καθιστά δυνατή σχεδόν όλη τη ζωή στη Γη. Τα φυτά βασίζονται στη φωτοσύνθεση για την παραγωγή γλυκόζης, χρησιμοποιώντας νερό από το έδαφος και CO2 από τον αέρα. 
 
Εν ολίγοις, το CO2 είναι η τροφή των φυτών. Στην πραγματικότητα, οι εκπομπές CO2 από τις βιομηχανικές διεργασίες των τελευταίων δύο αιώνων ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές για την ανάπτυξη των φυτών. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το CO2 έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ξαναπρασίνισμα της γης, αφού τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα CO2 είχαν περιορίσει μεγάλο μέρος της βλάστησης του πλανήτη λόγω πείνας από CO2. 
 
Ακόμη και η αξιοσημείωτη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων τον περασμένο αιώνα κατέστη δυνατή χάρη στα υψηλότερα επίπεδα CO2, μαζί με τις μέτρια θερμότερες θερμοκρασίες και τις σύγχρονες γεωργικές πρακτικές. 
 
“η επίδραση της λίπανσης με CO2 σε φυσικά οικοσυστήματα όπως τα δάση είναι πολύ εμφανής. Σε μια σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες διπλασίασαν τεχνητά το CO2 από τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που "αύξησε την παραγωγικότητα των δέντρων κατά περίπου 23%"‘.
 
Ο Francis Moore του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis, λέει:  
"Για τα περισσότερα από τα άλλα φυτά που τρώει ο άνθρωπος - συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του ρυζιού και της σόγιας - η ύπαρξη υψηλότερου CO2 θα τα βοηθήσει άμεσα... Ο διπλασιασμός του CO2 από τα προβιομηχανικά επίπεδα αυξάνει την παραγωγικότητα καλλιεργειών όπως το σιτάρι κατά περίπου 11,5% και εκείνων όπως το καλαμπόκι κατά περίπου 8,4%".
 
Η τεχνητή αύξηση των επιπέδων CO2 στα θερμοκήπια έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει τα δεδομένα σε πολλά μέρη του κόσμου. Η αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 σε περισσότερα από 1.000 μέρη ανά εκατομμύριο από το επίπεδο του περιβάλλοντος που είναι περίπου 400 ppm έχει βοηθήσει τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες να βελτιώσουν την παραγωγικότητα κατά 20 έως 30 τοις εκατό. 
 
Οι καλλιεργητές ντομάτας αύξησαν την παραγωγικότητα και μείωσαν τη ζήτηση νερού με την ενίσχυση του CO2. Μελέτες δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα CO2 μπορούν να επιτρέψουν την ανάπτυξη ντομάτας σε ξηρές κλιματικές ζώνες που είναι επιρρεπείς σε ξηρασίες. Ομοίως, οι λεμονιές έχουν επιδείξει βελτιωμένη αντοχή στην ξηρασία με αυξημένα επίπεδα CO2. 
 
Στην Ινδία, μελέτες έδειξαν ότι οι αγρότες που χρησιμοποιούσαν θερμοκήπια "ήταν σε θέση να καλλιεργήσουν επτά φορές περισσότερα τρόφιμα χρησιμοποιώντας 90% λιγότερο νερό σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία". Το 82% των αγροτών στην Ινδία έχουν μικρής κλίμακας επιχειρήσεις κάτω των πέντε στρεμμάτων. Γι' αυτούς, οι θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις με αυξημένα επίπεδα CO2 μπορούν να αποδειχθούν μια προσπάθεια που αλλάζει τη ζωή τους, ειδικά όταν ολόκληρη η εγκατάσταση του θερμοκηπίου κοστίζει μόλις 2.500 δολάρια. 
 
Στην Κίνα, τα θερμοκήπια έχουν βοηθήσει τους αγρότες να ξεπεράσουν τη φτώχεια. Η China Daily αναφέρει:  
"Η κυβέρνηση παρέχει προνομιακά δάνεια ... Η κυβέρνηση φροντίζει επίσης να δίνει ποιοτικούς σπόρους και να στέλνει τεχνικούς για να διδάξουν στους αγρότες πώς να καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα σε θερμοκήπια.... Στην Κίνα, οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μια οικογένεια που έχει ένα θερμοκήπιο πρέπει να είναι μια οικογένεια που έχει αποχαιρετήσει τη φτώχεια".
 
Έτσι, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες με αυξημένο CO2 όχι μόνο μειώνουν την καλλιεργούμενη έκταση, τη χρήση φυτοφαρμάκων και τις ανάγκες άρδευσης, αλλά συμβάλλουν και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Χάρη στο αυξημένο CO2 στα θερμοκήπια, μπορώ πλέον να προμηθευτώ φρέσκες και καθαρές ντομάτες, πιπεριές, τσίλι, μαρούλια και άλλα λαχανικά από θερμοκήπια στην ίδια τιμή με τα υπαίθρια προϊόντα. 
 
Πανηγυρίζω για το CO2 όχι μόνο για τα προϊόντα θερμοκηπίων που τρέφει, αλλά και για τη δυνατότητα και τον εμπλουτισμό της ζωής στον πλανήτη μας. Το να δαιμονοποιούμε αυτό το ελιξίριο πρακτικά όλων των ζωντανών οργανισμών είναι καθαρή τρέλα.
 
--- 
Δικτυογραφία:
Life-Giving CO2 Should Be Valued, Not Demonized - CO2 Coalition
https://co2coalition.org/2022/10/31/life-giving-co2-should-be-valued-not-demonized/
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.