30 Νοεμβρίου 2022

Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και η Αγιά Σοφιά

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Συνεχίζουμε τα περί του Εθνοϊερομάρτυρα Σμύρνης Χρυσόστομου, όπως τα περιέγραψε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Λεωνίδας Φιλιππίδης σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν από εξήντα χρόνια, στις 13 Νοεμβρίου 1962.
 
Μετά την αποβίβαση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Σμύρνη ο Δεσπότης με τους λόγους του συνεχώς ενίσχυε και ενθουσίαζε τον ελληνικό πληθυσμό της Μητροπόλεώς του. Ο Φιλιππίδης γράφει πως η φλογερή αγάπη του στον Θεό και στην Ελλάδα αποτελούσε πάντοτε πηγή ενισχύσεως της εξ ιδιοσυγκρασίας αισιοδοξίας του. Παράλληλα αισθανόταν ένα δέος μπρος στο εγχείρημα.  
 
Η πάλη αυτή μεταξύ πίστεως και αισιοδοξίας από τη μία και δέους από την άλλη αποτυπωνόταν στο βλέμμα του προς τους δύο μεγάλους ζωγραφικούς πίνακες, που κοσμούσαν την αίθουσα του γραφείου του. Ο ένας παρίστανε το μαρτύριο του πρώτου Επισκόπου Σμύρνης Αγίου Πολυκάρπου. Ο άλλος ήταν μία σύνθεση. Παρίστανε στη μία πλευρά την Ακρόπολη και στην άλλη το Ναό της του Θεού Σοφίας στην Βασιλίδα των πόλεων. Στο βάθος του πίνακα υπό χρυσοπόρφυρη ανταύγεια διακρινόταν επί του Γολγοθά ο Σταυρός. Η σύνθεση είναι προφανές ότι παρίστανε το ενιαίο του Γένους και της Ιστορίας μας. 
 
Τον μοναδικής ιεροπρεπούς ομορφιάς, εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και αρχοντιάς Ναό της του Θεού Σοφίας ο Σμύρνης Χρυσόστομος πρότεινε σε ετερόδοξους Αμερικανούς επισκέπτες του να καταστεί τόπος συνάντησης όλων των Χριστιανών του κόσμου. Ένας τόπος, ο πρώτος, είναι ο Ναός της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα και ο άλλος είναι αυτός της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, τους είπε. Και πρόσθεσε:  
«Δεν είναι ούτε ο Ναός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ούτε του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ούτε της Παναγίας στο Παρίσι, ούτε του Αγίου Ανδρέου στο Εδιμβούργο, ούτε οι μεγάλοι ναοί στο Σικάγο και στη Νέα Υόρκη.... Σύμβολο της όλης Χριστιανοσύνης και όλης της Υφηλίου είναι ο Ναός της Σοφίας του Θεού, ο οποίος, κατά στοιχειώδη απαίτηση της θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης, πρέπει να αποδοθή εις τας χείρας της κατ’ ανατολάς Χριστιανοσύνης. Τούτο αναμένει ο χριστιανικός λαός της Ανατολής από τον χριστιανικό κόσμο της Αμερικής...».
 
Είναι λυπηρό ότι δεν εισακούστηκαν οι λόγοι του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης τότε και έως σήμερα. Ο αιμοσταγής Κεμάλ δέχθηκε τουλάχιστον να μετατραπεί σε Μουσείο... Ο «εκσυγχρονιστής» Ερντογάν συμπεριφέρεται ως βάρβαρος κατακτητής και γυρίζει τους Τούρκους αιώνες πίσω, στον πολιτισμό των προγόνων τους, νομάδων των στεπών της Ασίας. 
 
Το Γενικό Στρατηγείο, στις 25 Φεβρουαρίου 1920, ζήτησε τη συνεργασία του Μητροπολίτου Σμύρνης προς επιστράτευση των νέων της Μικράς Ασίας. Ο Μάρτυρας Αρχιερέας απάντησε αμέσως ότι έχει ήδη έτοιμο τον κατάλογο των στρατευσίμων, επί τη βάσει του μητροπολιτικού αρχείου του. Ακολούθως εξαπέλυσε σχετική Εγκύκλιο, στην αρχή της οποίας γράφει: «Νυν υπέρ πάντων αγών!» και δηλώνει βέβαιος ότι «πάντες οι Έλληνες της Ιωνίας ομοθυμαδόν θα σπεύσωσι να περιβληθώσι την δοξασμένην στολήν του στρατιώτου, πλήρεις ενθουσιασμού»...-Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.