24 Νοεμβρίου 2022

Μουντιάλ ενός άγνωστου κόσμου…

Γράφει ο Νότης Μαυρουδής
 
Από την Κυριακή, με την έναρξη του 22ου Μουντιάλ, είναι δυνατόν να αδιαφορήσω μπροστά σ’ αυτόν τον παγκόσμιο θεσμό ακόμα κι αν διεξάγεται σε έναν «άγνωστο κόσμο» για εμάς, όπως το Κατάρ; Θα ήταν σνομπισμός η μη αναφορά μου, αφού κάθε φορά περιμένω πώς και τι να στηθώ με την παρέα, για να απολαύσω μαγικές μπαλιές, ατομικές-ομαδικές προσπάθειες, συστήματα και στρατηγικές τού αθλήματος που με συναρπάζουν.
 
Γνωρίζω πως, για να λειτουργήσει αυτό το συναίσθημα της απόλαυσης, ειδικά αυτή τη φορά, καλό θα είναι να… διώξω, στο μέτρο που μπορώ, οποιαδήποτε πολιτικά μου σύνδρομα που αντιτίθενται στην χρηματιστηριακή αγορά και τις μεγάλες μπίζνες των μεγάλων ομάδων, οι οποίες πρωτοστατούν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τόσο πλούτο, τόσα στηρίγματα, τόσα προνόμια, τόσες λοβιτούρες, με τις σκοτεινές διαδρομές του χρήματος, τα παραμάγαζα, τις «παράγκες», τις υπόγειες διαδρομές, τις αγορές παικτών, το παραεμπόριο, τις συμμορίες, τον πανταχού παρόντα οργανωμένο χουλιγκανισμό και πολλά άλλα που κρύβονται μέσα στα δυσδιάκριτα κελιά τής πολιτικάντικης και οικονομικής σκοτεινιάς… 
 
Ωστόσο, αν αφαιρέσεις το «πολιτικό» κομμάτι τού ποδοσφαίρου, της οικονομίας που το χαρακτηρίζει και του… «βαθέως κράτους» που φωλιάζει, θρέφεται, ελέγχει και ανδρώνεται μέσα και γύρω απ’ αυτό, είναι σαν να αφαιρείς τη ντομάτα και το καλαμάκι απ’ το σουβλάκι… 
 
Το ποδόσφαιρο σήμερα έχει εξελιχθεί-όπως όλοι γνωρίζουμε-σε ωμή μπίζνα με ωραίο, συναρπαστικό θέαμα. Όλο το οικοδόμημα που υπάρχει πίσω από το θέαμα είναι οι μικρές ή οι μεγάλες αυτοκρατορίες: τραπεζικοί Όμιλοι, ποικίλο παραεμπόριο, γνωστοί Κροίσοι, Εφοπλιστές, Ολιγάρχες, καπάτσοι κι επιτήδειοι μπίζνεσμαν· ένας ολόκληρος κόσμος της αγοράς εμπλέκεται στα γήπεδα με διάφορους τρόπους. Η δύναμη του ποδοσφαίρου, σήμερα, έχει ξεφύγει προ πολλού από το αγνό κι ερασιτεχνικό πλαίσιο από το οποίο ξεκίνησε.  
Το συναντάμε σε άλλον… Γαλαξία!  
 
Οι μεγάλοι παίχτες που συμμετέχουν σ’ αυτό το απολαυστικό θέαμα με τις εθνικές τους ομάδες, παίζουν όταν προϋπάρχει μπόλικο χρήμα και άλλες… ευεργετικές απολαβές ποικίλου είδους. 
Αυτό το παγκόσμιο θέαμα θα δούμε στο Κατάρ! 
 
Σε ένα Εμιράτο που, λόγω πετροδολαρίων, μέσα σε λίγα χρόνια μεταμορφώθηκε, με εντυπωσιακές κτηριακές υποδομές είναι αλήθεια, φόρεσε τα «καλά» του και υποδέχεται τους παίκτες-πρωταγωνιστές και τον κόσμο στις κερκίδες, στα ξενοδοχεία, τα καταστήματα και τις άλλες ευκολίες που θα βρίσκονται στη διάθεση του κόσμου. 
 
Ένα απίστευτο σκηνικό χλιδής που βλέπουμε στο internet, με τα μεγαλοπρεπή χαρακτηριστικά χωρών της Μέσης Ανατολής, όπου οι Εμίρηδες κυβερνήτες κολυμπάνε στο πετρέλαιο· όλοι γνωρίζουν πως αυτό που βλέπουμε είναι η βιτρίνα και λίγο πριν την έναρξη «όλα βγαίνουν στο φως»!
Όλα;  
 
Δεν μπορώ να ελέγξω πόσες από τις καταιγιστικές καταγγελίες που δημοσιεύονται αληθεύουν. Πάντα, πριν από τα Μουντιάλ υπάρχουν ανταγωνιστικές αντιθέσεις που βγαίνουν στη φόρα· ενίοτε οργανωμένα συμφέροντα που επιθυμούν να αποδυναμωθεί η όποια ακτινοβολία του. Εξ’ άλλου, ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως δεν υπάρχουν συμφέροντα σε τέτοιους θεσμούς; 
 
Εκείνες όμως που ξεχωρίζουν και σου κόβουν την ανάσα, είναι οι πληροφορίες περί θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και η απίστευτη εργασιακή εκμετάλλευση! Ο αριθμός 6.500 (!!!) νεκρών ανθρώπων ή η καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας για 15.000 θύματα (φτηνών εργατικών χεριών) θυσία στο βωμό τής τεράστιας βιαστικής ανοικοδόμησης, ώστε να παρουσιαστεί το «θαύμα του Κατάρ», έρχεται στο φως μέσα από συγκλονιστικές κι επώνυμες καταθέσεις, οι οποίες επιβάλλουν να ερευνηθούν επειγόντως από Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (όχι αθλητικό, βεβαίως), διότι εάν αποσιωπηθούν (μέθοδος δοκιμασμένη) και… θαφτούν, τότε θα είμαστε όλοι ηθικά συνυπεύθυνοι: θεατές-παράγοντες-μάνατζερ-παίχτες-πρόεδροι ομοσπονδιών-αρχηγοί κρατών-χορηγοί) αλλά και η λεγόμενη «ευρύτερη σιωπηλή πλειοψηφία»· άραγε η Δικαιοσύνη και τα μέλη της, δεν ακούσανε τίποτα όλους αυτούς τους μήνες; δεν είδαν; δεν διάβασαν;  
 
Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα πετύχει το Μουντιάλ στο Κατάρ, με τις τόσες ιδιαιτερότητες (θερμοκρασίες-υγρασίες-ξηρασίες-κλιματική ιδιαιτερότητα ακατάλληλη για ένα τόσο ανταγωνιστικό άθλημα-διαφορετικό οξυγόνο- διαφορετικές πατροπαράδοτες συνήθειες-παραδόσεις-θρησκευτικές προκαταλήψεις-ριζωμένα επιβαλλόμενα ήθη-σκληρή επιβολή νόμων ενός μίγματος θεοκρατείας και πολιτικού αυταρχισμού, τυφλής υπακοής των πολιτών στο Εμιράτο, κλπ).  
 
Δεν είμαι σίγουρος πως το Μουντιάλ αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να ανέβει ή να κατέβει τα σκαλοπάτια του ποιοτικού επιπέδου, εκείνο όμως που γνωρίζω είναι η απουσία του εγγενούς στοιχείου του ευρωπαϊκού και λατινοαμερικάνικου κλίματος (και Παράδοσης) στα οποία γεννήθηκε και αναπτύχθηκε το άθλημα της μπάλας. 
 
Η δράση ενός θεσμού, όπως το Μουντιάλ, σε διαφορετικές γεωγραφικές συντεταγμένες, πέρα από τις άλλες παραμέτρους, αλλάζει όλο το σκηνικό και την ποδοσφαιρική αισθητική όπως τη γνωρίζαμε ως τώρα.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.