29 Νοεμβρίου 2022

Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τη θετική ευκαιρία που δημιουργεί το μπλόκο του Ευρωκοινοβουλίου στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, με ευρεία πλειοψηφία, κάλεσε τις Αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ και κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία να μην εφαρμόσουν τη συμφωνία τους για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
 
Της Κύρας Αδάμ
 
Η ευαισθησία των ευρωβουλευτών έχει να κάνει -όπως εξηγούν στο κείμενο των συστάσεων που απευθύνουν για την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη στην Κομισιόν, στα κράτη-μέλη και στον αρμόδιο για την Εξωτερική Πολιτική κ. Μπορέλ- με τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Λιβύη, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στην Ε.Ε. να αποκαταστήσει μια πιο σταθερή σχέση με τη Λιβύη – με άλλα λόγια, η Ε.Ε. να «βάλει χέρι» στους λιβυκούς υδρογονάνθρακες αυτή την περίοδο της μεγάλης ενεργειακής κρίσης. Στόχος είναι να πείσουν τους Λιβύους να μη χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και να κρατήσουν ανοιχτά όλες τις πηγές και όλους τους σταθμούς επεξεργασίας. 
 
Σε άλλους καιρούς και σε άλλες συνθήκες, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε σηκώσει τη ρομφαία της με το κείμενο αυτό και θα είχε κινήσει διαδικασίες καταδίκης της Τρίπολης και της Αγκυρας μέσα στην Ε.Ε. για την παράνομη τουρκολιβυκή ΑΟΖ του 2019 και τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες του Οκτωβρίου 2022. Κι όμως, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να εκμεταλλευτεί μια τέτοια θετική ευκαιρία. Και δεν θα κάνει απολύτως τίποτα. Γιατί δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα… 
 
Και τούτο διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να μην καταγγείλει επισήμως και εγγράφως την τουρκολιβυκή ΑΟΖ στον ΟΗΕ, παρά μόνο να στείλει ενημερωτικές επιστολές διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Τον Ιανουάριο του 2021 ο ΟΗΕ ανήρτησε επισήμως και τελεσιδίκως την τουρκολιβυκή ΑΟΖ στον επίσημο πίνακα αναρτήσεων του ΟΗΕ, δηλαδή τη νομιμοποίησε και την κατέστησε σε ισχύ. Η κυβέρνηση και πάλι είχε δικαίωμα 40 ημερών να προσβάλει την τουρκολιβυκή ΑΟΖ. Ουδέν έπραξε. 
 
Ετσι, αυτή τη στιγμή, κατά το κοινώς λεγόμενο, «το πουλάκι έχει πετάξει» για την τουρκολιβυκή ΑΟΖ και η κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει τους Ελληνες πολίτες, αλλά αντιθέτως καταγγέλλει στον αέρα και στο πουθενά την παράνομη ΑΟΖ. 
 
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά ακόμα από την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Αγκυρα να μην ενεργοποιήσουν την τουρκολιβυκή συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες. Η θέση αυτή προστίθεται στο σχετικό Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο και αυτό εισηγείται απλώς, αλλά δεν επιβάλει τη μη ενεργοποίηση της συμφωνίας αυτής, δηλαδή να μην αρχίσει η Τουρκία έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχή νοτίως της Κρήτης για λογαριασμό της Λιβύης. Η κυβέρνηση όμως ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει και σε αυτή την περίπτωση, και τούτο διότι δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον. 
 
Το μεγάλο ερώτημα με τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης
 
Η Αθήνα μπορεί να ανοίξει τη βεντάλια των εταιριών για έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε περιοχές που δεν επηρεάζουν την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Λιβύης. 
 
Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι τι θα κάνει η Αγκυρα αν αποφασίσει το «τρυπάνι» του καινούργιου πλοίου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» να το στείλει μέσα στο τμήμα της τουρκικής ΑΟΖ, στην οριοθετημένη τουρκολιβυκή ΑΟΖ. Δηλαδή, στη μύτη της Κρήτης, ανατολικά Ρόδου και Καστελορίζου, στην περιοχή στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί την ΑΟΖ της. 
 
Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ είχε νομιμοποιήσει και θέσει σε ισχύ τη μερική ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, τμήμα της οποίας τέμνεται με την τουρκολιβυκή ΑΟΖ, τότε η κατάσταση θα ήταν περίπλοκη, αλλά η Αθήνα θα είχε στα χέρια της τη νόμιμη ΑΟΖ της στην περιοχή. 
 
Αλλά δεν έχει τίποτα. Και δεν θα έχει τίποτα δυστυχώς για αρκετό καιρό, καθώς ο ΟΗΕ δεν αποφασίζει να ασχοληθεί σοβαρά με τη μερική ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, τη νομιμοποίησή της και την ανάρτησή της στον αρμόδιο πίνακα του ΟΗΕ, ώστε να τεθεί σε ισχύ.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.