17 Μαΐου 2022

ΟΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ….

Αλλάζει χώρο εκδήλωση για Βασίλισσα Ελισάβετ στη Λεμεσό μετά τις αντιδράσεις. «Εχθρική ανταπόκριση» λένε οι Βρετανικές Βάσεις….
 
Για «εχθρική ανταπόκριση» από μειοψηφία ατόμων κάνουν λόγο οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, σε σχέση με τις αντιδράσεις, που προκλήθηκαν για τους εορτασμούς με αφορμή τα 70χρονα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο θρόνο, εκφράζοντας λύπη και για την αποχώρηση συνεργατών και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Η προγραμματισμένη για τις 2 Ιουνίου συναυλία μετακινείται, από το αρχαίο Κούριο, στο Happy Valley των Αγγλικών βάσεων.
 
(Η εκδήλωση χαρακτηρίσθηκε από τους Άγγλους «φιλανθρωπική» και τα έσοδα … θα διατεθούν για τα παιδιά με καρκίνο. Βεβαίως τις οφειλές εκατομμυρίων λιρών, που χρωστούν προς Κυπριακή Δημοκρατία από το 1965, ποτέ δεν τις εξόφλησαν …)  
 
Η απόσυρση συνεργατών και φιλανθρωπικών οργανώσεων από την εκδήλωση, προστίθεται, ήταν εξίσου λυπηρή, «αλλά σεβόμαστε τις αποφάσεις τους και ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε ξανά μαζί τους στο μέλλον». 
 
Οι Βρετανικές Βάσεις τονίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά είναι σημαντικότερο να κοιτάμε το μέλλον. 
 
Και το παρελθόν δεν ξεχνάμε, αλλά και τις πράξεις και ημέρες σας και το 1963 και το 1964 και το 1967 και το 1974 …. 
 
Σημ. Κατά πληροφορίες εάν οι Άγγλοι αναγκασθούν να ακυρώσουν την εκδήλωση, θα την διοργανώσουν στην κατεχόμενη από τους βαρβάρους Ελληνική Σαλαμίνα…. Και ο νοών νοείτω … 
 
Δεν κατορθώσατε να μολύνετε τον ιερό χώρο του Αρχαίου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ιερού Βασιλείου του *Κουρίου, δεν θα κατορθώσετε να αλλοιώσετε και κάμψετε το εθνικό φρόνημα του Ελληνισμού της Κύπρου … 
 
Αρχαίο θέατρο Κουρίου. 
 
*Μια παρένθεση για την ιστορία…/ Κατά την αρχαιότητα το Κούριο, ήταν μια σημαντική πόλη Ελληνικό βασίλειο και βρίσκεται σε μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές περιοχές της Κύπρου. Το θέατρο, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του απότομου λόφου στον οποίο ήταν χτισμένη η πόλη, είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας. Το θέατρο κατασκευάστηκε στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ., αλλά πήρε τις σημερινές του διαστάσεις κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ.  
 
Το Κούριον ήταν αρχαία ΕΛΛΗΝΙΚΗ πόλη στα ΝΔ παράλια της Κύπρου, κοντά στην Επισκοπή. Ο Ηρόδοτος και ο Στράβωνας αναφέρουν ότι ήταν αποικία των Αργείων, ένα από τα πιο πλούσια και δυνατά βασίλεια της Κύπρου. Αναφέρεται στο "πρίσμα του Ασαρχαδών" 673-672 π.Χ. με τα άλλα βασίλεια στην Κύπρο 
 
Σύμφωνα με την μυθολογία, επώνυμος και οικιστής του Κουρίου ήταν ο Έλληνας Κουριεύς γιος του Κινύρα. Οι κάτοικοι αποκαλούνταν Κουριεύς και Κουριάς  
 
Εκεί υπάρχει και το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, αρχαίο Κούριον, Λεμεσός, Κύπρος. (8ος αι. π.Χ. - 4ος αι. μ.Χ.) 
 
Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα του ιερού χώρου ανάγονται στον 8ο αι. π.Χ. και σχετίζονται με τη λατρεία του Απόλλωνα Υλάτη, δηλαδή του Απόλλωνα των δασών. Ο χώρος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ΕΛΛΗΝΙΚΑ λατρευτικά κέντρα του νησιού και εγκαταλείφθηκε κατά τον 4ο αι. μ.Χ. 
 
Τα ένδοξα ΕΛΛΗΝΙΚΑ Βασίλεια της Κύπρου …. 3000 χρόνια ένδοξης ιστορίας…. 
 
Οι Αρχαίοι Έλληνες ήρθαν στην Κύπρο σε διαδοχικά μαζικά κύματα γύρω στον 12ο αιώνα π.Χ. ως έμποροι, διωγμένοι μετά τον Τρωικό Πόλεμο ή και στο πλαίσιο αποικισμού και εξελλήνισαν και εκπολίτισαν τους Ελληνικής καταγωγής γηγενείς κατοίκους, ειρηνικά και σταδιακά, καθώς δεν υπάρχει καμία ιστορική μαρτυρία για βίαιη επέλαση τους. Ο πολιτισμός τους επικράτησε γιατί επηρέασε θετικά τον γηγενή πληθυσμό, που ηθελημένα τον αποδέχτηκε και από τότε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του. 
 
Σημειώνεται ότι το Κίτιον είναι η αρχαιότερη πόλη του Ελληνισμου. Συνολικά η πόλη μετρά 32 αιώνες ελληνικού πολιτισμού. Οι Φοίνικες του Κιτίου, που συνεργάζονταν πάντα με τους Πέρσες, άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν την Κύπρο όταν αυτή προσαρτήθηκε (311-310 π.Χ. μέχρι το 58 π.Χ.) στους Έλληνες Μακεδόνες του Πτολεμαίου. Υπολογίζεται πως μέχρι το 200π.Χ. δεν υπήρχε ούτε και ένας Φοίνικας στην Κύπρο, εγκαταστάθηκαν στη μητρόπολή τους, τη Φοινίκη, αφού δεν υπήρχαν πλέον οι Πέρσες στην Κύπρο για να τους προστατεύουν. 
 
Κατά τον Ιώσηπο, (Ιώσηπου Εβραϊκά αρχ. α. 7), η πόλη ιδρύθηκε αμέσως μετά τον κατακλυσμό του Νώε όταν κατά τον αναδασμό της γης δόθηκε στον Έλληνα Χετίμ ή Κιτίμ, γιο του Ιαυάν. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή είναι η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον ελλαδικό χώρο και η αρχαιότερη. / 
 
Στο δια ταύτα όσον αφορά το δήθεν φιλανθρωπικό πανηγύρι-εκδήλωση για την Βασίλισσα Ελισάβετ, που επί εποχής της απαγχονίσθηκαν 9 νέοι αγωνιστές με την έγκριση της και δεκάδες, άλλοι νέοι έπεσαν μαχόμενοι από τα δολοφονικά πυρά των Άγγλων. Παρά την διεθνή κατακραυγή η απάνθρωπη βασίλισσα, ποτέ δεν έδωσε χάρη στους μελλοθάνατους αγωνιστές μας. ΠΟΤΕ. 
 
Σημειώνεται ότι οι Αγγλικές βάσεις οφείλουν εκατομμύρια Αγγλικές λίρες στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την χρήση των βάσεων και την παροχή υπηρεσιών. Από το 1965 δεν απέδωσαν ούτε ένα ευρώ… Αν είναι φιλάνθρωποι όπως διατείνονται ας τα προσφέρουν τα οφειλόμενα, για την ανέγερση νοσοκομείων και ευαγών ιδρυμάτων, αν μη τι άλλο ως ηθική αποζημίωση, για τα δεινά που προκάλεσαν στην πολύπαθη Κύπρο ….. 
 
Όσον αφορά τα οφειλόμενα ενοίκια των Άγγλων προσθέτω απόσπασμα της αγαπητής Φανούλλας Αργυρού…..  
 
Η Βρετανία, τον Μάρτιο του 1965 αποπλήρωσε σε λογαριασμό της Κ.Δ. στο Λονδίνο την τελευταία δόση του £1,5 εκ. – με επιμονή του τότε Υπ. Άμυνας Ντένις Χίλι (Denis Healey – πέθανε το 2015), καθώς διαφώνησε με το Φόρεϊν Όφις. Το Φόρεϊν Όφις έκτοτε εκμεταλλεύθηκε την τουρκική προτροπή πως οποιαδήποτε άλλη χορηγία έπρεπε να μοιράζεται με την τουρκοκυπριακή κοινότητα (η οποία είχε αυτο-εγκλωβιστεί στα βόρεια της νήσου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημά της, το 1963-64, όταν επιχείρησε να διαλύσει την Κ.Δ.). Έτσι τερμάτισε τις χορηγίες, με τη δικαιολογία πως οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι που οι συνθήκες στο νησί είναι τέτοιες, ώστε να διασφαλίζεται ότι από τη βοήθεια θα επωφελείται όλος ο πληθυσμός της Κύπρου. 
 
Το 1973 και στις αρχές του 1974 η κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, επανέφερε επιτακτικά το θέμα, απαιτώντας τις καθυστερημένες χορηγίες. Οι εν λόγω χορηγίες-ενοίκια θεωρούνται υποχρεωτικές προς την Κ.Δ. για τις διευκολύνσεις, που απολαμβάνουν έκτοτε οι Βρετανοί με την ελευθερία κινήσεών τους σε ολόκληρη τη νήσο και τα «retained sites» («διατηρούμενες περιοχές») – περιοχές που δεν περιλαμβάνονται ως «κυρίαρχες». Το 1960 τα «retained sites» αριθμούσαν κάπου 39. Μετά την ανεξαρτησία, από τη δεκαετία του 1960 το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να επιστρέφει πολλά από τα «retained sites». Σήμερα αυτά αριθμούν 12 ή 13. Τρία βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούνται (Σχετική δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων 19 Ιανουαρίου 2005.) 
 
Στις 14 Μαΐου 1974 και λόγω των παραστάσεων της ΚΔ για τις καθυστερημένες χορηγίες, με επιστολή του προς τον Field Marshal, Chief of the Defence Staff στο Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο, ο Air Marshal, Sir John Aiken από τις βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, υποστήριξε τη θέση του Υπάτου Αρμοστού Στίβεν Όλβερ, ο οποίος στις 13 Μαΐου 1974 σύστηνε όπως πληρωθούν οι καθυστερημένες χορηγίες. Ο Sir John Aiken, μάλιστα, ζητούσε από το Υπουργείο Άμυνας όπως ξεπεραστούν και οι οποιεσδήποτε δικαιολογίες θα προέβαλλε το Φόρεϊν Όφις για την μη πληρωμή τους. Και συμπλήρωσε: «Αν ακολουθούνταν οι συμβουλές προκατόχων μου από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και καταβάλλονταν ικανοποιητικές πληρωμές στη Δημοκρατία για διευκολύνσεις που απολαμβάνουμε, δεν θα είχαμε σήμερα το υπέρογκο ποσό των καθυστερημένων πληρωμών (που τον Σεπτέμβριο του 1973 είχαν φθάσει τα £75 εκ.). Ας δεχθούμε την πρόταση του Προέδρου (Μακαρίου) για διευθέτηση με το ποσό των £10 εκ. και ας κάνουμε μια νέα αρχή για μελλοντικές ανάγκες, θα βοηθηθεί και ο Μακάριος σε σχέση με τις επικρίσεις της Αριστεράς εναντίον των Βάσεων. Αν οι υπουργοί αποφασίσουν να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το ΣΕΝΤΟ (και το ΝΑΤΟ) από εδώ (Κύπρο) με ελαττωμένη π.χ. παρουσία, τότε δεν αμφιβάλλω ότι θα πρέπει να πληρώσουμε τα καθυστερημένα και να κάνουμε μια νέα συμφωνία. Αν όχι, τότε το όλο θέμα είναι πλέον στη δικαιοδοσία του Υπ. Εξωτερικών να κρίνει όπως νομίζει». 
 
1982 – Ο Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις 17.5.1982, σε συνάντησή του με τον Βρετανό ΄Υπατο Αρμοστή στη Λευκωσία, συνοδευόμενος από τον Κενάν Ατακόλ ομολόγησε ότι από την πρώτη χορηγία των £12 εκ. η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δώσει στην τ/κ κοινότητα £1,5 εκ. Δεν το δημοσιοποίησε, τους είπε, για να μην τους δημιουργήσει πρόβλημα! Και ήλπιζε ότι αν διδόταν και άλλη χορηγία θα μοιραζόταν και αυτή με την τ/κ κοινότητα. Τότε η κυπριακή Κυβέρνηση είχε εγείρει ξανά το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Ρολάνδη, αλλά με το πρώτο «όχι» του Λονδίνου το θέμα έπεσε στα μαλακά... Όπως συνέβαινε διαχρονικά. 
 
1983 – Το Φόρεϊν Όφις αρνιόταν ότι χρωστούσε χορηγίες ή «ενοίκια». Στη σχετική αναφορά σημειωνόταν: «Το 1978 κάναμε μια προσφορά να τους δώσουμε «δάνειο» £7,5 εκ. για τις μετά την εισβολή ανάγκες. Οι Κύπριοι δεν το δέχθηκαν. Ισχυρίζονται ότι τους χρωστούμε £250 εκ. (Προσοχή. Μέχρι το 1978. Από το 1978 μέχρι και το 2022 άλλα 44 χρόνια οφειλών!!!) Παρόλη τη διαμάχη αυτή, οι Κύπριοι είναι …«συνεργάσιμοι» στην ομαλή λειτουργία των Βάσεων». Και υπηρέτες και απλήρωτοι …. 
 
 
Ιδού λοιπόν οι μέρες και πράξεις των … φιλάνθρωπων Άγγλων από το 1955 μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, που έγινε με την συγκατάθεση και βοήθεια τους ….. 
 
Πιο κάτω κάθε εικόνα και ολόκληρη ιστορία …. Οι «φιλανθρωπίες» τους προς τα νέα παιδιά και γενικά προς τον Ελληνισμό της Κύπρου … Και ας μην ζητάνε και τα ρέστα και αντί να τρίζει το αμάξι, να τρίζει ο αμαξηλάτης …. 
 
Ολίγα ενδεικτικά….. Ορίστε οι ευαισθησίες τους για τα Κυπραιόπουλα …… 
 
 



 
 
 
Kαι 7χρονα παιδιά δολοφόνησαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες …. Κ.ά.π. 
Εν συντομία …. 
 
Το 1963-64 με την έναρξη της τουρκανταρσίας και ενώ οι ΤΚ ήταν επιτιθέμενοι και κατέσφαζαν αμάχους, οι φιλότουρκοι Άγγλοι πάντοτε ήταν με το μέρος των εξτρεμιστών και οι κάννες των τεθωρακισμένων τους αντί να είναι στραμμένες προς τα ΤΚ φυλάκια, που πολυβολούσαν κατοικημένες περιοχές των Ε/Κ. ήταν στραμμένες προς τους εθελοντές Κυπρίους και τους παρεμπόδιζαν να προστατεύσουν αμάχους Ε/Κ. Τα ίδια και το 1967….. και το 1974 και πάντα …. 
 
Και το 1974 οι ΟΗΕΔΕΣ της «ειρηνευτικής δύναμης», που στη πλειοψηφία τους ήταν Άγγλοι καθοδηγούσαν τα Τουρκικά τανκς για να αποφύγουν τα ναρκοπέδια της Ε.Φ. και να έχουν εύκολη πρόσβαση προς ισοπέδωση των Ελληνικών χωριών με τους αμάχους. Το ίδιο έπραξαν όταν καθοδηγούσαν επίσης τα Τουρκικά αεροπλάνα, για να βομβαρδίζουν θέσεις των Ε/Κ, μέσω του Αγγλικού ραντάρ ECHELON, του Τρόοδους. 
 
Η φώτο αυτή τραβήχτηκε στην περιοχή της Μιάς Μηλιάς, (Β΄ ΑΤΤΙΛΑΣ) από την οποία πρώτα πέρασαν οι Βάρβαροι με την καθοδήγηση των Άγγλων. Τους κατοίκους Ε/Κυπρίους ηρωϊκούς χωρικούς, αυτού του χωριού τους κατάσφαξαν υπό τα βλέμματα των ΟΗΕΔΩΝ, όπως και άλλους, εκδικούμενοι, που υποδέχτηκαν ηρωϊκα τους Τούρκους αλεξιπτωτιστές στις 20 Ιουλίου και με τσουγκράνες, φτυάρια, κυνηγετικά δίκαννα τους αποδεκάτισαν. Ο αγροτικός δρόμος, που φαίνεται, μετά από αξίωση των δόλιων Άγγλων Ειρηνευτών, δεν είχε ναρκοθετηθεί, για να διευκολύνονται οι ίδιοι, στις μετακινήσεις τους…. Τον δρόμο λοιπόν αυτό, που οδηγούσε προς Μεσαόρια, οι ~κύριοι~ τον παρέδωσαν στους Τούρκους εισβολείς, για να τον χρησιμοποιήσουν, για την προέλαση τους, με τα εκατοντάδες τανκς προς Μεσαορία, που με τις ερπύστριες τους καταπλάκωναν αμάχους και γυναικόπαιδα… 
 
Τέλος, αν μπορεί να υπάρξει τέλος στις επαίσχυντες πράξεις και ημέρες των Άγγλων, θα συνιστούσα στους τυχόν Αγγλόφιλους Κυπραίους, που θα παραστούν στην … «φιλανθρωπική» εκδήλωση προς τιμή της Βασίλισσας τους Ελισάβετ προτού αναχωρήσουν να περάσουν από τα ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ … 
 
Και όταν εσύ της Κύπρου Έλληνα,/στα μνήματα τα φυλακισμένα φτάσεις,/σ΄ αυτόν της Κύπρου τον ιερό χώρο,/ την αγχόνη κοίταξε και εσύ κατάματα,/ τους σταυρούς, των ηρώων Κυπραίων άγγιξε./ Δεν θ΄ αντέξεις, θα λυγίσεις, ρίγη,/αναφιλητά, τα δάκρυα σου ποτάμια,/ λάβας θα ρέουν, θα σε καίνε,/ θ΄ αχνίζουν πέφτοντας στο/ καθαγιασμένο χώμα των θαμμένων ηρώων./ Και νοερά θα ακούς, τα ποιήματα τους,/ π΄ απάγγελλαν και τα εμβατήρια,/ π΄ αλύγιστα περήφανα τραγουδούσαν..,/ ακόμη και στο ικρίωμα, δεν λυγούσαν,/ όταν την νεκρική θηλειά, τους περνούσαν …. 
Απόσπασμα του Α.Α. 
 
Και μετά όταν φτάσουν στον νέο χώρο της εκδήλωσης αν πραγματοποιηθεί, με την ανάκρουση του Αγγλικού εθνικού ύμνου από την βασιλική μπάντα των βάσεων, με ευλάβεια να σταθούν προσοχή, αποτίωντας φόρο τιμής στους Άγγλους αποικιοκράτες και την Ελισάβετ, για τα δεινά, που προκάλεσαν στη πολύπαθη Ελληνική Κύπρο. Εμπρός λοιπόν … ΙΔΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ … 
 
Και όσοι από εσάς τυχόν είστε πραγματικοί «φιλάνθρωποι», υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε τα καρκινοπαθή παιδιά της Κύπρου ….. Σας διευκολύνω… 
 

Διεύθυνση:

Λεωφ. Αθαλάσσης 101, Διαμ. 204, 2024 Στρόβολος

Τηλέφωνα:

+357 22311277 / +357 22752595 / +357 99448723

Φαξ:

+357 22511887 / +357 22377236

Ε-Mail:

enaoniromiaefxi@cytanet.com.cy

Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά – Συγγραφέα, αδελφό εθνομάρτυρα.  
 
OXI ΣΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΤΩΝ ΔΟΛΙΩΝ ΑΓΓΛΩΝ... ΣΤΙΣ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ....
ΝΑΙ ΣΤΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΟΚΑ. ΦΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ. ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.... 
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ.




Share

6 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ KOUKFAMILY, KAI OΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ. ΝΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.

Ο Μέγας ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ Γ. Σεφέρης στις 12 Μαρτίου 1954, έγραψε στον Κύπριο ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή :
«Στο μικρό διάστημα που έμεινα στην Κύπρο, άρχισαν πολλά πράγματα και νομίζω θα με κυνηγούν αδυσώπητα ώσπου να πάρουν μορφή. Παραξενεύομαι όταν το συλλογίζομαι. Η Κύπρος πλάτυνε το αίσθημα που είχα για την Ελλάδα. Κάποτε λέω πως μπορεί να με πήρε για ψυχοπαίδι της». Λίγους μήνες νωρίτερα έγραφε από το νησί στην αδελφή του: ««...Τον έχω αγαπήσει αυτόν τον τόπο. Ίσως γιατί βρίσκω εκεί πράγματα παλιά που ζουν ακόμη, ενώ έχουν χαθεί στην άλλη Ελλάδα... ίσως γιατί αισθάνομαι "πως αυτός ο λαός έχει ανάγκη από όλη μας την αγάπη και όλη τη συμπαράστασή μας". Ένας πιστός λαός, πεισματάρικα και ήπια σταθερός. Για σκέψου πόσοι και πόσοι πέρασαν από πάνω τους: Σταυροφόροι, Βενετσιάνοι, Τούρκοι, Εγγλέζοι - 900 χρόνια. Είναι αφάνταστο πόσο πιστοί στον εαυτό τους έμειναν και πόσο ασήμαντα ξέβαψαν οι διάφοροι αφεντάδες πάνω τους.»
"Χιλιάδες ψυχές από την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη...."
Και ο επίσης Νομπελίστας μας Ο. Ελύτης ..
Μόνο έτσι μπόρεσα να φτάσω στο «Άξιον Εστί». Και να που οι δικοί σας ποιητές έφτασαν αμέσως. Με διακριτικό τόνο, που όμως δεν περιορίζει την οξύτητα. Και με ευγένεια, θα έλεγα με ανωτερότητα, την ανωτερότητα του φορέα ενός παμπάλαιου πολιτισμού – απέναντι στον βάρβαρο.
Κατά βάθος, όπως βλέπετε, τριγυρίζω πάντοτε στο ίδιο θέμα. Στο θέμα της γλώσσας, της ελληνικής (Κυπριακής) λαλιάς με τις χίλιες της παραλλαγές και μορφές, που τις θεωρούμε μειονέκτημα ενώ ίσα-ίσα είναι αυτές που δείχνουν τα πολλαπλά στρώματα της παράδοσής μας – κάτι που καμιά γλώσσα δεν έχει να επιδείξει. Γι’ αυτό την είπα όπλο. Και όπλο παντοδύναμο. Το έχετε, κατ’ εξοχήν, εσείς αυτό το όπλο. "Διασώζει μιαν αρκαδική και μιαν ομηρική γνησιότητα. Διατηρεί την αρχέγονη παλιά λάμψη".
Και ο φιλοκύπριος ΕΛΛΗΝΑΣ Γιάννης Ρίτσος,
“Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο”
Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο
κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω.
Εσύ της θάλασσας ρυθμός, ολάνθιστο κλωνάρι,
πώς σου μαδήσαν τ΄άνθια σου διπλοί, τριπλοί βαρβάροι.
Τι θλιβερά που σεργιανάν τριγύρω σου τα ψάρια
κι αντίχριστοι να παίζουνε την τύχη σου στα ζάρια.
Κουράγιο, μικροκόρη μας, που μας εγίνης μάνα
Ύμνος και Θρήνος της ζωής κι ανάστασης καμπάνα.

Οι συνεργάτες μου και εγώ σας ευχαριστούμε όλους.
( Απολογούμαστε, που λόγω περιορισμένου χώρου αδυνατούμε να καταχωρήσουμε τα δεκάδες θετικά συγκινητικά σχόλια, που δεχόμαστε.)
ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστό κείμενο για τους "φίλους" και "συμμάχους" μας Άγγλους.

ΓΝΠ

Ανώνυμος είπε...

Ένα κείμενο με μηνύματα, για πολλούς αποδέκτες, που άρχισαν να λησμονούν τα δεινά της Ελληνικής Κύπρου, που βάρβαροι κατακτητές έφεραν στο έρημο και μόνο νησί, σ΄αυτό το χρυσοπράσινο φύλλο, το ριγμένο στο πέλαγος ...Σ΄ αυτή την μικρή Ελλάδα μας ...
Και για όσους "έλληνες" παρευρεθούν στην επαίσχυντη εκδήλωση των Άγγλων ... αφιερώνω το πιο κάτω του Εθνάρχη Καποδίστρια..
Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση εις την ακαρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης.
Π.Β. Συγγραφέας - Ποιήτρια - Μικρασιάτισσα.

Ανώνυμος είπε...

Καρτερούμεν μέραν νύχταν* – Δημήτρης Λυπέρτης. Ένα συμβολικό απόσπασμα ...

Μανούλλα = ΕΛΛΑΔΑ

Καρτερούμεν μέραν νύχταν

να φυσήσ’ ένας αέρας

‘στουν τον τόπον πόν’ καμένος τζι’εν θωρεί ποττέ δροσιάν,

για να φέξει καρτερούμεν το φως τζείνης της ημέρας

ποννά φέρει στον καθέναν τζαι χαράν τζαι ποσπασιάν.

Την *Μανούλλαν μας για πάντα μιτσιοί μιάλοι καρτερούμεν

για να μας σφιχταγκαλιάσει τζαι να νεκραναστηθούμεν.

Η ζωή μας έν’ για τζείνην τζαι ζωή μας τζείνη ένι

τζαι πως τρώμεν δίχα τζείνης τζι είμαστιν βασταεροί

έν γιατί με τ’ όνομάν της είμαστιν ποσκολισμένοι

πον το βκάλλουν που τον νουν μας μήτε χρόνια, με τζαιροί·

ξυπνητοί τζαι τζοιμισμένοι έν’ για τζείνην η καρκιά μας

που διπλοφακκά για νά ’ρτει τζαι να μείνει δα κοντά μας.

Τα λαμπρά μας ούλλον τζι άφτουν τζι οι καμοί μας εν σιούσιν,

έν’ συμπούρκισμαν φουρτούνας των τζυμμάτων του γιαλού

έτσ’ οι λας έν’ που παθθαίννουν όντας ξένοι τζυβερνούσιν·

έχουν μέσα τους φουρτούναν τζι αν τους έχουν προς καλού

τζι όσον τούτοι τζι αν κραδκιούνται που την Μάναν χωρισμένοι,

η αγάπη τους περίτου γίνεται δρακοντεμένη.

Πκοιος αντέκοψεν ποττέ του τον αέραν γιά το τζύμμαν

τζι έκαμέν το για ν’ αλλάξει φυσικόν τζαι να σταθεί;

Ομπροστά στον Πλάστην ούλλοι εν είμαστιν παρά φτύμμαν,

έν’ αβόλετον ο νόμος ο δικός του να χαθεί

τζαι για τούτον μιτσιοί μιάλοι για την Μάναν λαχταρούσιν

έν’ η γέννα, έν’ το γάλα, έν’ τα χνώτα που τραβούσιν.

Είντα γάλαν ήταν τότες τζείντο γάλαν που βυζάσαν ....... (Τότε οι αγωνιστές μας το 55-59 και τι πράττουν σήμερα οι επιλήσμονες και ριψάσπιδες.... ΔΟΞΆΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΣΑΣ....)

Μ.Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ο σύζυγος της Ελισάβετ Φίλιππος ... Συνένοχοι και συναυτουργοί είναι και οι δύο για τα εγκλήματα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Κύπρο ...
Ο πρίγκιπας και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου, γεννήθηκε στην Ελλάδα και παππούς του ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α'. Ο τίτλος που είχε μέχρι να γίνει Δούκας του Εδιμβούργου ήταν πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Ο Φίλιππος ήρθε στη ζωή το 1921 στην Κέρκυρα, στο Μον Ρεπό. Ο μοναχογιός και πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ γεννήθηκε τη στιγμή που ο πατέρας του βρισκόταν στη Μικρά Ασία με το στρατό. Βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας, Αλέξανδρο Κοκοτό.
Σημειώνεται ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ λόγω της εξορίας της τότε Βασιλικής οικογένειας από Ελλάδα, ποτέ δεν .. χώνεψε τους Έλληνες και σε κάθε ευκαιρία όχι μόνο τους συκοφαντούσε αλλά και υπέσκαπτε ....
Αν δεν κάνω λάθος η Βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκε μόνο δύο φορές την Ελλάδα ...τον Δεκέμβριο του 1950, Φίλιππος και Ελισάβετ ταξίδεψαν στην Ελλάδα ως προσκεκλημένοι του ξαδέρφου του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης.
Η τελευταία τους επίσκεψη ήταν το 1981, όταν παρέστησαν στην κηδεία της βασίλισσας Φρειδερίκης.
Κώστας Κ.

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ, ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΟΡΙΖΟΥΝ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ.
ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΛΟΙ ΛΑΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ Κ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ.
ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ Κ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΤΗΣΕ ΛΑΟΥΣ Κ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΞΕΖΟΥΜΙΖΕ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ Κ ΑΝΑΠΟΛΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ.
ΜΠΟΡΕΙ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ...ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ Κ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΛΗΨΗ Κ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ.
ΑΥΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΙΜΟΥ ΦΙΕΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΥΤΟΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ...ΟΣΟ Κ ΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΤΙΣΟΥΝ ΠΑΛΑΤΙΑ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.