21 Μαΐου 2022

Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη

Μεγάλο ενθουσιασμό σκόρπισε στα πλήθη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ρίγη συγκίνησης για την εμφάνισή του μπροστά στα πλήθη που χειροκροτούσαν κάθε λέξη του.
 
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
 
Γέμισαν τα κοινωνικά δίκτυα εγκώμια, σημαίες, συγχαρητήρια. Σε σημείο που αναρωτιόμουν αν τελικά κάποιος από όλους αυτούς είχε ακούσει ολόκληρη την ομιλία. Η αλήθεια είναι ότι η σκηνική παρουσία ήταν άψογη. Ευγενής, σεμνός, κύριος. Μέχρι που άνοιξε το στόμα του. Τι ακούσανε τα αυτάκια μας; 
 
Αφού είχαμε μια σωστή σε γενικές γραμμές αναφορά στα επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας, κάπως του ήρθε ότι η Μαριούπολη του θύμιζε την Έξοδο του Μεσολογγίου. «Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη» ο συνειρμός. Στη μεν Μαριούπολη το γνωστό ναζιστικό Τάγμα Αζόφ, που ήταν πάνοπλο, παραδόθηκε ύστερα από 83 ημέρες. Το δε Μεσολόγγι, που ήταν ένα χωριό με αμάχους κατά κύριο λόγο, πολιορκήθηκε για έναν χρόνο περίπου και έφτασε στον λιμό. Συγκλονίζουν οι περιγραφές για τη ζωή μέσα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Οι Μεσολογγίτες δεν παραδόθηκαν, όπως οι Αζοφίτες, αλλά έκαναν ηρωική έξοδο, παίρνοντας μαζί τους στον θάνατο Τούρκους πολιορκητές. Το λες και ύβρι αυτό που είπε. 
 
Μας μίλησε επίσης πολλάκις για τη δημοκρατία, αλλά δεν άντεξε τα πολλά περί δημοκρατίας και δήλωσε ότι κάπως πρέπει να ελέγξουμε τα κοινωνικά δίκτυα που διαδίδουν ψεύδη. 
 
Τα κοινωνικά δίκτυα, που έχουν τη θέση της Αρχαίας Αγοράς και του ρωμαϊκού forum, όπου εκεί πραγματικά ο λαός συνδιαλέγεται ελεύθερα, ενοχλούν τον κ. Μητσοτάκη, γιατί προφανώς δεν συμφωνούν μαζί του. Τόσα έχει καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τη δημοκρατία, της οποίας πυλώνας ήταν η Αγορά, που θέλει να την καταργήσει. Ωραία αυτά τα περί δημοκρατίας στη θεωρία τελικά, να τα λένε στο πόπολο το σανοφάγο, να νομίζει ότι, αφού μιλάνε για δημοκρατία, είναι και δημοκρατικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πιστεύουν κιόλας. 
 
Εκεί που απέδειξε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού και του Ελληνισμού ήταν όταν στο τέλος αναφέρθηκε σε Ελληνες που διέπρεψαν στις ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Αντετοκούνμπο, τον Τομ Χανκς (που είναι Αμερικανός, απλά του δώσαμε τιμητικά την υπηκοότητα), τον Μπουρλά της Pfizer. Καμιά αναφορά στον κορυφαίο φυσικό Νανόπουλο, στον γιατρό Ιωαννίδη και τον Παπανικολάου, που με το τεστ ΠΑΠ σώζει ακόμη τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών. Μπέρδεψε τους Έλληνες με τους ελληνόφωνους και τους Έλληνες επιστήμονες με το σταρ σίστεμ των ΗΠΑ. 
 
Η ομιλία ήταν γραμμένη για τουρίστες που ψάχνουν τον μουσακά στο μενού τουριστικής ταβέρνας. Μουσακά καλομαγειρεμένο τούς σερβίραμε και τους άρεσε. Μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω. 
 
*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.