19 Μαΐου 2022

Θάνατος με χίλιες περικοπές – Πού είναι η στρατηγική της Δύσης για την Ουκρανία;

Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με τακτικές και αφηγήσεις – απαιτούν Μεγάλη Στρατηγική. Η Ρωσία έχει ένα γενικό σχέδιο πίσω από τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αλλά η Δύση έχει ένα;
 
Φωτογραφία: The Cradle
 
Οι έντονες, καθημερινές αφηγήσεις της Δύσης για τις «ουκρανικές νίκες» και τις «ρωσικές ήττες» στηρίζουν την έλλειψη μιας πραγματικής, συνεκτικής Μεγάλης Στρατηγικής ενάντια στη Μόσχα.  
 
16 Μαΐου 2022  
 
Ενώ όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τον Sun Tzu, τον Κινέζο στρατηγό, στρατιωτικό στρατηγό και φιλόσοφο που έγραψε την ασύγκριτη Τέχνη του Πολέμου, λιγότερο γνωστό είναι το Strategikon, το αντίστοιχο του Βυζαντίου στον πόλεμο.  
 
Το Βυζάντιο του 6ου αιώνα χρειαζόταν πραγματικά ένα εγχειρίδιο, απειλούμενο όπως ήταν από τα ανατολικά, διαδοχικά από την Σασσανιδική Περσία, τους Άραβες και τους Τούρκους, και από το βορρά, από κύματα εισβολέων στεπών, Ούννων, Αβάρων, Βουλγάρων, ημινομαδικών Τούρκων Πετσενέγων και Μαγυάρων.  
 
Το Βυζάντιο δεν θα μπορούσε να επικρατήσει απλώς ακολουθώντας το κλασικό πρότυπο της ακατέργαστης δύναμης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – απλώς δεν είχαν τα μέσα για αυτό.  
 
Έτσι, η στρατιωτική δύναμη έπρεπε να υποταχθεί στη διπλωματία, ένα λιγότερο δαπανηρό μέσο για την αποφυγή ή την επίλυση των συγκρούσεων. Και εδώ μπορούμε να κάνουμε μια συναρπαστική σύνδεση με τη σημερινή Ρωσία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον επικεφαλής της διπλωματίας του Σεργκέι Λαβρόφ.  
 
Αλλά όταν στρατιωτικά μέσα κατέστησαν απαραίτητα για το Βυζάντιο –όπως και στην Επιχείρηση Ζ της Ρωσίας– ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσει όπλα για να περιορίσει ή να τιμωρήσει τους αντιπάλους, αντί να επιτεθεί με πλήρη δύναμη.  
 
Η στρατηγική υπεροχή, για το Βυζάντιο, περισσότερο από διπλωματική ή στρατιωτική, ήταν ψυχολογική υπόθεση. Η ίδια η λέξη Strategia προέρχεται από το ελληνικό strategos – που δεν σημαίνει «Στρατηγός» με στρατιωτικούς όρους, όπως πιστεύει η Δύση, αλλά ιστορικά αντιστοιχεί σε μια διευθυντική πολιτικοστρατιωτική λειτουργία.  
 
Όλα ξεκινούν με το si vis pacem para bellum: «Αν θέλεις ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο». Η αντιπαράθεση πρέπει να αναπτύσσεται ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα: μεγάλη στρατηγική, στρατιωτική στρατηγική, επιχειρησιακή, τακτική.  
 
Αλλά λαμπρές τακτικές, εξαιρετική επιχειρησιακή ευφυΐα και ακόμη και τεράστιες νίκες σε ένα μεγαλύτερο πολεμικό θέατρο δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ένα θανατηφόρο λάθος όσον αφορά τη μεγάλη στρατηγική. Απλά κοιτάξτε τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  
 
Όσοι έχτισαν μια αυτοκρατορία όπως οι Ρωμαίοι, ή διατήρησαν μια αυτοκρατορία για αιώνες όπως οι Βυζαντινοί, ποτέ δεν τα κατάφεραν χωρίς να ακολουθήσουν αυτή τη λογική.  
 
Αυτοί οι ανίδεοι «ειδικοί» του Πενταγώνου και της CIA  
 
Στην Επιχείρηση Ζ, οι Ρώσοι απολαμβάνουν την απόλυτη στρατηγική ασάφεια, η οποία έχει ξεπεράσει εντελώς τη συλλογική δύση. Το Πεντάγωνο δεν έχει την απαραίτητη πνευματική δύναμη πυρός για να ξεπεράσει το ρωσικό Γενικό Επιτελείο. Μόνο λίγοι ξένοι καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται για πόλεμο – αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν κατατροπωθεί ανεπανόρθωτα – αλλά πρόκειται στην πραγματικότητα για αυτό που ο Ρώσος στρατιωτικός και ναυτικός εμπειρογνώμονας Αντρέι Μαρτιάνοφ αποκαλεί «αστυνομική επιχείρηση συνδυασμένων όπλων», ένα έργο σε εξέλιξη για την αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση.  
 
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) είναι ακόμη πιο αβυσσαλέα όσον αφορά το να κάνει τα πάντα στραβά, όπως απέδειξε πρόσφατα η επικεφαλής της Avril Haines κατά την ανάκρισή της στο Καπιτώλιο. Η ιστορία δείχνει ότι η CIA το έσκασε στρατηγικά από το Βιετνάμ μέχρι το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η Ουκρανία δεν είναι διαφορετική.  
 
Η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ για στρατιωτική νίκη. Αυτό που επιτυγχάνεται είναι η αργή, οδυνηρή καταστροφή της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά κέρδη όπλων για το δυτικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και την υφέρπουσα διακυβέρνηση ασφαλείας από τις πολιτικές ελίτ αυτών των εθνών.  
 
Οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, έχουν μπερδευτεί εντελώς από τις δυνατότητες του ρωσικού C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), σε συνδυασμό με την εκπληκτική αναποτελεσματικότητα του δικού τους αστερισμού Javelins, NLAWs, Stingers και τουρκικών drones Bayraktar.  
 
Αυτή η άγνοια φτάνει πολύ πέρα ​​από την τακτική και το επιχειρησιακό και στρατηγικό πεδίο. Όπως επισημαίνει με ευχαρίστηση ο Martyanov, «δεν θα ήξεραν τι τους έπληξε στο σύγχρονο πεδίο μάχης με τους κοντινούς συνομηλίκους, ξεχάστε τους συνομηλίκους».  
 
Το διαμέτρημα των «στρατηγικών» συμβουλών από τη σφαίρα του ΝΑΤΟ ήταν αυτονόητο στο φιάσκο του Serpent Island (Φιδονήσι) – μια απευθείας εντολή που εξέδωσε Βρετανοί «σύμβουλοι» στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky. Ο Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny, θεώρησε ότι το όλο θέμα ήταν αυτοκτονικό. Είχε αποδειχθεί ότι είχε δίκιο.  
 
Το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι Ρώσοι ήταν να εκτοξεύσουν μερικούς αντιπλοϊκούς και επιφανειακούς πυραύλους Onyx από προμαχώνες που σταθμεύουν στην Κριμαία στα αεροδρόμια νότια της Οδησσού. Σε ελάχιστο χρόνο, το Φιδονήσι επέστρεψε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας – ακόμη και όταν υψηλόβαθμοι Βρετανοί και Αμερικανοί πεζοναύτες «εξαφανίστηκαν» κατά την απόβαση της Ουκρανίας στο νησί. Ήταν οι «στρατηγικοί» παράγοντες του ΝΑΤΟ επί τόπου, δίνοντας τις άθλιες συμβουλές.  
 
Επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία ότι η καταστροφή της Ουκρανίας αφορά κυρίως το ξέπλυμα χρήματος –όχι την αρμόδια στρατιωτική στρατηγική– είναι ότι το Capitol Hill ενέκρινε μια τεράστια επιπλέον «βοήθεια» 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο. Είναι απλώς άλλο ένα δυτικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα μπονάτσα, που σημειώθηκε δεόντως από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.  
 
Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φέρει τη διπλωματία στο πεδίο της μάχης, παραδίδοντας 10 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της απελευθερωμένης Χερσώνας – με τον αναπληρωτή επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής, Kirill Stremousov, να ανακοινώνει ότι η Χερσώνα θέλει να γίνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.  
 
Παράλληλα, ο Γκεόργκι Μουράντοφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Κριμαίας, «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι τα απελευθερωμένα εδάφη του νότου της πρώην Ουκρανίας θα γίνουν μια άλλη περιοχή της Ρωσίας. Αυτό, όπως εκτιμούμε από την επικοινωνία μας με τους κατοίκους της περιοχής, είναι η βούληση του ίδιου του λαού, οι περισσότεροι από τους οποίους έζησαν για οκτώ χρόνια υπό συνθήκες καταστολής και εκφοβισμού από τους Ουκρανοναζί».  
 
Ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, είναι κατηγορηματικός ότι η ΛΔΔ βρίσκεται στα πρόθυρα της απελευθέρωσης «των εδαφών της εντός συνταγματικών συνόρων» και στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία. Όταν πρόκειται για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, η διαδικασία ολοκλήρωσης μπορεί να έρθει ακόμη νωρίτερα: η μόνη περιοχή που απομένει να απελευθερωθεί είναι η αστική περιοχή Louchansk-Severodonetsk.  
 
Το «Στάλινγκραντ του Ντονμπάς»  
 
Όσο κι αν υπάρχει μια έντονη συζήτηση μεταξύ των καλύτερων Ρώσων αναλυτών σχετικά με τον ρυθμό της επιχείρησης Z, ο ρωσικός στρατιωτικός σχεδιασμός προχωρά μεθοδικά, σαν να παίρνει όλο τον χρόνο που χρειάζεται για να εδραιώσει τα γεγονότα στο έδαφος.  
 
Αναμφισβήτητα το καλύτερο παράδειγμα είναι η μοίρα των νεοναζί του Αζόφ στο Azovstal στη Μαριούπολη – η καλύτερα εξοπλισμένη μονάδα των Ουκρανών, που ουσιαστικά συνθηκολόγησε. Στο τέλος αναχαιτίστηκαν πλήρως από το αριθμητικά κατώτερο ρωσικό/τσετσενικό σώμα Spetsnaz, και σε χρόνο ρεκόρ για μια τόσο μεγάλη πόλη.   
 
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η προέλαση στο Izyum, στην περιοχή Kharkov – ένα βασικό προγεφύρωμα στην πρώτη γραμμή. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ακολουθεί το μοτίβο της φθοράς του εχθρού ενώ προχωρά αργά. Αν αντιμετωπίσουν σοβαρή αντίσταση, σταματούν και συντρίβουν τις αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας με ασταμάτητα βλήματα και πυροβολικά.  
 
Η Ποπάσναγια στο Λουχάνσκ, που από πολλούς Ρώσους αναλυτές βαπτίστηκε ως «ντοπαρισμένη Μαριούπολη» ή «Στάλινγκραντ του Ντονμπάς», βρίσκεται τώρα υπό τον απόλυτο έλεγχο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, αφού κατάφεραν να παραβιάσουν ένα de facto φρούριο με συνδεδεμένα υπόγεια χαρακώματα μεταξύ των περισσότερων πολιτικών σπιτιών. Η Ποπάσναγια είναι εξαιρετικά σημαντική στρατηγικά, καθώς η κατάληψή της σπάει την πρώτη, ισχυρότερη γραμμή άμυνας των Ουκρανών στο Ντονμπάς.  
 
Αυτό θα οδηγήσει πιθανώς στο επόμενο στάδιο, με μια επίθεση στο Bakhmut κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου H-32. Η πρώτη γραμμή θα είναι ευθυγραμμισμένη, από βορρά προς νότο. Το Bakhmut θα είναι το κλειδί για τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου M-03, της κύριας διαδρομής προς το Slavyansk από το νότο.  
 
Αυτό είναι απλώς μια απεικόνιση της στρατηγικής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου που εφαρμόζει το σήμα κατατεθέν του, τη μεθοδική, επίπονη στρατηγική του, όπου η κύρια προσπάθεια θα μπορούσε να οριστεί ως η προώθηση του προσωπικού προς τα εμπρός. Με το πρόσθετο πλεονέκτημα της δέσμευσης μόνο ενός κλάσματος της συνολικής ρωσικής ισχύος πυρός.  
 
Η ρωσική στρατηγική στο πεδίο της μάχης έρχεται σε πλήρη αντίθεση, με το πείσμα της ΕΕ να παρομοιάζεται με το καθεστώς ενός αμερικανικού μεσημεριανού σκύλου, και τις Βρυξέλλες να οδηγούν ολόκληρες εθνικές οικονομίες σε διάφορους βαθμούς πιστοποιημένης κατάρρευσης και χάους.  
 
Για άλλη μια φορά εναπόκειτο στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ – έναν διπλωματικό κύριο – να το περιλάβει.
 
Ερώτηση: «Τι γνώμη έχετε για την πρωτοβουλία του Josep Borrell (ομόλογός του Lavrov στην ΕΕ) να δώσει στην Ουκρανία παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως «αποζημιώσεις;» Μπορούμε να πούμε ότι βγήκαν οι μάσκες και η Δύση προχωρά σε ανοιχτή ληστεία;».
 
Λαβρόφ: «Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι κλοπή, την οποία δεν προσπαθούν να κρύψουν… Αυτό γίνεται συνήθεια για τη Δύση… Μπορεί σύντομα να δούμε τη θέση του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ να καταργείται επειδή η ΕΕ ουσιαστικά δεν έχει δική της εξωτερική πολιτική και ενεργεί εξ ολοκλήρου αλληλέγγυα με τις προσεγγίσεις που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».  
 
Η ΕΕ δεν μπορεί καν να καταστρώσει μια στρατηγική για να υπερασπιστεί το δικό της οικονομικό πεδίο μάχης – απλώς παρακολουθώντας τον ενεργειακό εφοδιασμό της de facto, σταδιακά απενεργοποιημένο από τις ΗΠΑ. Εδώ βρισκόμαστε στη σφαίρα όπου οι ΗΠΑ υπερέχουν τακτικής: οικονομικός/χρηματιστηριακός εκβιασμός. Δεν μπορούμε να ονομάσουμε αυτές τις «στρατηγικές» κινήσεις γιατί σχεδόν πάντα έχουν μπούμερανγκ εναντίον των ηγεμονικών συμφερόντων των ΗΠΑ.  
 
Συγκρίνετε το με τη Ρωσία που έχει το μεγαλύτερο πλεόνασμα στην ιστορία, με την συνεχή άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και τον επερχόμενο ρόλο του συνεχώς ισχυρότερου ρουβλίου ως νομίσματος που βασίζεται σε πόρους που υποστηρίζεται επίσης από χρυσό.  
 
Η Μόσχα ξοδεύει πολύ λιγότερα από το σώμα του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό θέατρο. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη σπαταλήσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια –και ανεβαίνει– ενώ οι Ρώσοι ξόδεψαν 4 δισεκατομμύρια δολάρια, δίνουν ή παίρνουν, και έχουν ήδη κατακτήσει τη Μαριούπολη, το Μπερντιάνσκ, τη Χερσώνα και τη Μελιτόπολη, δημιούργησαν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία (και εξασφάλισαν την παροχή νερού), ελέγχει τη Θάλασσα Το Αζόφ και το κύριο λιμάνι του, και απελευθέρωσε τα στρατηγικά ζωτικής σημασίας Volnovakha και Popasnaya στο Donbass, καθώς και το Izyum κοντά στο Kharkov.  
 
Αυτό δεν περιλαμβάνει καν ότι η Ρωσία εκσφενδόνισε ολόκληρη τη συλλογική Δύση σε ένα επίπεδο ύφεσης που δεν είχε παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970.  
 
Η ρωσική στρατηγική νίκη, ως έχει, είναι στρατιωτική, οικονομική και μπορεί ακόμη και να συνενωθεί γεωπολιτικά. Αιώνες μετά τη συγγραφή του Βυζαντινού Στρατηγικού, ο Παγκόσμιος Νότος θα ενδιαφερόταν πολύ να γνωρίσει τη ρωσική εκδοχή του 21ου αιώνα της Τέχνης του Πολέμου.  
 
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνες του The Cradle.  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.