18 Ιανουαρίου 2022

Η Ορθοδοξία στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση

Γράφει ο Γιώργος Γκοτζιάς
 
Μέσα στην αδυσώπητη καθημερινότητα που πολλοί άνθρωποι βιώνουν στις μέρες μας, λίγες έως ελάχιστες είναι εκείνες οι ευκαιρίες που τους παρέχονται για πνευματική τέρψη, για μια πραγματικά ωφέλιμη ψυχαγωγία.
 
Γύρω μας προβάλλεται το μίσος, ο πόλεμος, η βία, η «ειρήνη» των όπλων και ταυτόχρονα μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ της ύλης και του πνεύματος που περνά μέσα απ’ την εκλογίκευση των πάντων. 
 
Εντός λοιπόν του παραπάνω κοινωνικο-πολιτισμικού πλαισίου με το οποίο – πιθανότατα – μπορεί να χαρακτηρίσει τον 21ο αιώνα, τελευταία εμφανίστηκαν δύο ελπιδοφόρες εξαιρέσεις, που έρχονται να «ταράξουν τα νερά» μιας κοινωνίας καταρρακωμένης απ’ τον υπερβολικό ορθολογισμό. 
 
Τα παραδείγματα δύο μεγάλων Αγίων της εποχής μας, του Αγίου Νεκτάριου και του Οσίου Παϊσίου, εμφανίζονται μπροστά μας μέσω της μεγάλης, αλλά και της μικρής οθόνης, δίνοντάς μας την δική τους μαρτυρία που βγαίνει ολοζώντανη απ’ το Ορθόδοξο Συναξάρι. 
 
Κάτι που μέχρι πρότινος η Τέχνη του κοσμικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα ίσως απωθούσε, καθ’ ότι το είχε απομονώσει αυστηρά μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, τώρα το αποδέχεται και το προωθεί, παρέχοντας στο ευρύ κοινό (εκκλησιαστικό και μη) την ευκαιρία να προσεγγίσει το θείο από κοντά. 
 
Η τεχνολογία στην διάθεση της πίστεως, με έναν τρόπο που δεν αφορά χειραγώγηση, αλλά την προβολή αληθινών βιωμάτων, δύο ανθρώπων που πραγματικά ολοκληρώθηκαν εν Χριστώ με τον πνευματικό τους αγώνα. 
 
Τα ιερά νάματα της πίστεως, τώρα βρίσκουν έναν σύγχρονο και άμεσο τρόπο για να προσεγγίσουν τον άνθρωπο και γιατί όχι, να επαναπροσεγγίσουν τους ήδη «υποψιασμένους» στην Ορθοδοξία. 
 
Η ταχύτητα με την οποία ο κόσμος κυνηγά την ατέρμονη πρόοδο, η αναζήτηση του αυθεντικού, η άκρατη κατάκτηση της ύλης και ο αγώνας της επιστήμης για φυσική υπέρβαση της θνητότητας, έχουν «τσαλακώσει» τον άνθρωπο. 
 
Ωστόσο, η συνοδοιπορία της Έβδομης Τέχνης, αλλά και της τηλεόρασης με την ορθόδοξη παράδοση, έχει τη δυνατότητα να συνδράμει στο μέγιστο βαθμό στην στήριξη του φιλοθεάμονος κοινού της εποχής μας.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.