22 Ιανουαρίου 2022

Σε κίνδυνο η επιβίωση της ελληνικής οικογένειας από την επέλαση της ακρίβειας

Με μια δραματική, όσο και δυστυχώς άκρως ρεαλιστική ανακοίνωση, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτόξευση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς οι ανατιμήσεις προκαλούν συνεχή σοκ στα πορτοφόλια των καταναλωτών.
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΕΚΕ «η κοινωνία, οι καταναλωτές, ο κόσμος της εργασίας παρακολουθούν άναυδοι την νέα αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα μας, που έφτασε τον Δεκέμβριο στο 5,1%, από 4,8% τον Νοέμβριο, συμπαρασύροντας τις τιμές στην πλειονότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών».
 
Το ράλι των ανατιμήσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία Δεκεμβρίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οδηγεί η αύξηση τον Δεκέμβριο και σε ετήσια βάση, η αύξηση κατά:
  • 19,7% στο αρνί και στο κατσίκι,  
  • 14,2% στις πατάτες,  
  • 7,6% στα ζυμαρικά,  
  • 6,6% στα πουλερικά και στα παρασκευάσματα με βάση το κρέας,  
  • 6,7% στα φρέσκα ψάρια,  
  • ενώ ακόμα και το ψωμί ανατιμήθηκε κατά ποσοστό 4,9%.
Από την άλλη μεριά, βασικές καταναλωτικές ανάγκες καλύπτονται πλέον με τεράστια δυσκολία από τα μέσα νοικοκυριά αφού οι ετήσιες μεταβολές τιμών τον μήνα Δεκέμβριο είναι τεράστιες:
  • 45% στον ηλεκτρισμό,  
  • 135,7% στο φυσικό αέριο,  
  • 34,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης 
  • 21,7% στα καύσιμα και λιπαντικά κλπ.
Η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας κάνει λόγο για απόγνωση και για περιορισμό των πολιτών στις ανάγκες διατροφής και διαβίωσης, ειδικά εν μέσω χειμώνα, ενώ αναφέρεται στην ισχνή αύξηση του κατώτατο μισθού: 
«Ο κόσμος της εργασίας και οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση, έχοντας περιορίσει στο ελάχιστο τόσο τις ανάγκες διατροφής όσο και τις ανάγκες διαβίωσης, εν τω μέσω του χειμώνα και μάλιστα με αναμενόμενες πολύ ψυχρές θερμοκρασίες. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στη χώρα μας καλούνται να αντιμετωπίζουν όλες τις παραπάνω ανατιμήσεις, με ποσοστιαία αύξηση μόλις 2% στον κατώτατο μισθό, δηλαδή 13€ μεικτά το μήνα. Η οριακή αυτή αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.1.2022, δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δε μειώνει την ανασφάλεια των νοικοκυριών για την έλλειψη ουσιαστικής δυνατότητας κάλυψης των βασικών καταναλωτικών τους αναγκών». 
 
Και αναφέροντας τα πάμπολλα μηνύματα διαμαρτυρίας από πολίτες για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την ανυπαρξία της Πολιτείας, ζητά από την Κυβέρνηση άμεση λήψη μέτρων ρύθμισης της αγοράς: 
«Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ κατακλύζεται από μηνύματα καταναλωτών που διαμαρτύρονται για την ακρίβεια. Η αδυναμία περιορισμού των υπέρογκων ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες εκ μέρους της Πολιτείας αλλά και η απουσία οιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας ή εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού, επιτείνει το πρόβλημα και την απόγνωση. 
 
Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων ρύθμισης της αγοράς από την κυβέρνηση, με παράλληλη ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων-καταναλωτών. Η ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας, ενώ καθίσταται εδώ και τώρα επιτακτική ανάγκη η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια την οποία έχει πολλές φορές στο παρελθόν ζητήσει η ΕΕΚΕ. Παράλληλα, πρέπει να εκπονηθούν δράσεις σημαντικής αρωγής του φτωχοποιημένου τμήματος της κοινωνίας (που ολοένα και αυξάνεται), μέσω επιδότησης εξόδων (ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης, ενοικίου κλπ.) προκειμένου ο μέσος καταναλωτής που αδυνατεί να ανταποκριθεί, να βγει αλώβητος από τη σημερινή ζοφερή κατάσταση».
 



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε κίνδυνο η Ελληνική οικογένεια δεν είναι μόνο από την φτώχεια και την μιζέρια σε συνδυασμό με την πανδημία, που εσκεμμένα την οδήγησαν οι επιτήδειοι νεοταξίτες, αλλά αυτό έχει και τις παραμέτρους του. Δυστυχώς σήμερα η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες χώρες στην φτώχεια, αλλά και είναι η μοναδική χώρα που δεν κοιτά τα του οίκου της, αλλά με περισσή φροντίδα φροντίζει τους εισβολείς λαθρομετανάστες, μην τους λείψει κάτι. Τους σιτίζουμε, τους φιλοξενούμε, τους επιδοτούμε και η πλειοψηφία από αυτούς Μοουσουλμάνοι θα μας κόψουν το χέρι και όχι μόνο ..
Όσον αφορά και υπογεννητικότητα στη Ελληνική οικογένεια ... ε .. αυτό είναι πλέον μη αναστρέψιμο. Όταν οι Μουσουλμάνοι θα γεννοβολούν ... εμείς θα αναζητούμε Ελληνόπουλα και Ελληνοπούλες ... Μ/Ο γεννήσεων των Μουσουλμάνων 5.1%. Των Ελλήνων 1,3%
Το 28,9% των Ελλήνων στο όριο της φτώχειας – Σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ανέχειας
Το 49,5% των μη φτωχών νοικοκυριών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ.

Το 71% των φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο εισόδημα.

α στοιχεία της έρευνας προκαλούν σοκ: Το 20-25% των μικρών Ελληνόπουλων, σχεδόν τρία στα δέκα παιδιά, παραμένει υποσιτισμένο καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν κάθε δεύτερη ημέρα ένα πιάτο φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.
«Ντροπιασμένοι για να παραδεχθούν την δυσχερή κατάσταση αρκετοί οικογενειάρχες επιλέγουν να υποφέρουν στη σιωπή», σημειώνει η DW και παραθέτει τη μαρτυρία μιας γυναίκας από το Μαραθώνα: «Αρκετές γυναίκες στη γειτονιά μου ζητούν να τους φέρω λίγο φαγητό γιατί ντρέπονται να πάνε στο συσσίτιο. Οι Έλληνες για χρόνια έκρυβαν τα βάσανά τους, αλλά τώρα η πείνα είναι παντού. Και το χειρότερο φαίνεται να επεκτείνεται».
Υπάρχουν πολλά περιστατικά με παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία λόγω της πείνας. Οι δε δασκάλοι που βλέπουν μαθητές να έρχονται στο σχολείο για μήνες υποσιτισμένα. «Ορισμένα παιδιά έχουν εντοπιστεί να ψάχνουν στα σκουπίδια με άλλα να παρακαλούν συμμαθητές τους για ξεροκόμματα».
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ... ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
ΑΑ


Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.