20 Ιανουαρίου 2022

Καζακστάν: Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;

11 Ιανουαρίου 2022 – Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε έκτακτη διαδικτύακή συνάντηση με τους ομολόγους του μέλη του «Οργανισμού Τουρκικών Κρατών» με αφορμή τις εξελίξεις στο Καζακστάν. ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
 
Οι τουρκικές φαντασιώσεις του παντουρκισμού θέλουν την Τουρκία «οδηγό» και «προστάτη» των κεντρασιατικών εθνών στην θέση της Ρωσία
 
Νομικός, Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA) 
 
Το Καζακστάν έχει έκταση 2.724.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων (έναντι 783.562 τετ. χλμ της Τουρκίας) και αποτελεί την ένατη μεγαλύτερη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, ουρανίου (πρώτη στον κόσμο) καθώς και πολλών άλλων πολύτιμων, έγχρωμων μετάλλων. 
 
Με δεδομένα όσα έχουν ήδη προηγηθεί (ένταση στην Ουκρανία, στις χώρες της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, ταραχές σε Λευκορωσία και Γεωργία, τον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ένταση με τη Μολδαβία, ταραχές σε Τατζικιστάν και Κιργιζία), μπορεί κανείς λογικά να υποθέσει πως και τα γεγονότα στο Καζακστάν αποτελούν την συνέχεια ενός ευρύτερου σχεδίου της Δύσης να πλησιάσει στον γεωπολιτικό περίγυρο της Ρωσίας με στόχο τον αποσυντονισμό και την αποσταθεροποίηση της ίδιας της Ρωσίας μέσα στο εσωτερικό της.  
 
Η περίπτωση όμως του Καζακστάν παρουσιάζει κάποιες σημαντικές ιδιαιτερότητες μέσα από τις οποίες ξεχωρίζει η δραστήρια ανάμειξη των παντουρκιστών* και της ίδιας της Τουρκίας. 
 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά: 
 
Τα γεγονότα του Καζακστάν ξεκίνησαν την δεύτερη μέρα του 2022 όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της τιμής του ευρύτατα χρησιμοποιούμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου. 
 
Οι αυθόρμητες λαϊκές κινητοποιήσεις είχαν σαν αίτημα την κατάργηση των αυξήσεων με κυρίαρχο σύνθημα «Γέρο, έξω!» (αναφορά στον επί δεκαετίες αυταρχικό κυβερνήτη της χώρας Ναζαρμπάγιεφ), αλλά πολύ σύντομα επεκτάθηκαν και σε πολιτικά θέματα (παραίτηση της κυβέρνησης, διεξαγωγή εκλογών κ.α).  
 
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα αργότερα, μεταξύ των διαδηλωτών άρχισαν να ξεχωρίζουν ένοπλες ομάδες οι οποίες μεθοδικά, έσπειραν το χάος και τον τρόμο βάσει ενός καλά μελετημένου και οργανωμένου σχεδίου. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ένοπλων ομάδων είχαν σαν αποτέλεσμα νεκρούς ή τραυματίες και από τις δύο πλευρές (υπολογίζονται σε 50 νεκρούς και 1.300 τραυματίες). 
 
Η ελεγχόμενη από τους ισλαμοφασίστες της Τουρκίας εφημερίδα Habertürk υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τα γεγονότα γράφοντας χαρακτηριστικά: «Όλα μόλις αρχίζουν και σύντομα το Ανατολικό Τουρκεστάν θα γίνει η αρένα ενός σπουδαίου παιχνιδιού». 
 
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ διέταξε αμέσως τον στρατό να επέμβει δηλώνοντας πως «το Καζακστάν δεν είναι απλά αντιμέτωπο με μια απειλή από συμμορίες τρομοκρατών, αλλά με τον κίνδυνο κατάλυσης του κράτους».  
 
Απάλλαξε των καθηκόντων της σύσσωμη την κυβέρνηση της χώρας, έδιωξε τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ που ήλεγχε την χώρα για ολόκληρες δεκαετίες μέχρι το 2019, αλλά είχε παραμείνει στη θέση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας και ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), θεσμό στον οποίο συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Καζακστάν, Λευκορωσία, Αρμενία, Τατζικιστάν, Κιργιζία) υπό την ηγεσία της Ρωσίας. 
 
Διόρισε νέα κυβέρνηση (με πρωθυπουργό τον Alihan İsmailov) η οποία επανάφερε τις τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου στα επίπεδα 31/12/2021.  
 
Διέταξε την σύλληψη του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας Καρίμ Μασίμοφ με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» και απομάκρυνε από την θέση του τον Αναπληρωτή Προέδρο της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Samat Abiş, ανιψιό του πρώην προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.  
 
Τα παραπάνω συνδυάστηκαν με την αστραπιαία παρέμβαση 2.500 στρατιωτικών από τις ειδικές δυνάμεις των χωρών-μελών του ΟΣΣΑ με την οποία εξασφαλίστηκε η φύλαξη δημόσιων κτιρίων και ευαίσθητων σημείων σε μεγάλες πόλεις της χώρας. 
 
Οι Τούρκοι επίσημοι (Πρόεδρος και ΥΠΕΞ) θυμήθηκαν τους ομολόγους τους στο Καζακστάν και έσπευσαν να δηλώσουν την (καθυστερημένη) υποστήριξη τους. 
 
Η ομαλότητα στη χώρα επανέρχεται σταδιακά, ο «κόκκινος συναγερμός» έληξε στις 16 Ιανουαρίου, όπως και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. 
 
Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδες περίπου ένοπλοι συγκροτούσαν τις διάφορες ομάδες που έδρασαν ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Οκτώ χιλιάδες από αυτούς συνελήφθησαν ενώ άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες: 
 
Φαίνεται πως ο (καθαιρεθείς και συλληφθείς) επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Καζακστάν Καρίμ Μασίμοφ είχε ιδιαίτερες συμπάθειες στην Τουρκία όπου «εντοπίστηκε» αρκετές φορές, ήδη από το 2010. 
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών πολιτών, πολλά άτομα από τις καλά εξοπλισμένες ένοπλες ομάδες δεν μιλούσαν μεταξύ τους ούτε την καζακική, ούτε και τη ρωσική γλώσσα. 
 
Ανάμεσα στους συλληφθέντες εντοπίστηκε ο αρχιμαφιόζος με το παρατσούκλι «Άγριος Arman»,κατά κόσμο Nikolai Espolovich Dzhumagaliev, ο οποίος με την έναρξη των διαδηλώσεων έφθασε στο Καζακστάν προερχόμενος από την Τουρκία. 
 
Ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν σε φιλοσοβιετικό τύπο φωτογραφίες του αρχιμαφιόζου με τους τούρκους «συναδέλφους» του Alaattin Çakıcı και Sedat Peker, καθώς και με τον … Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου! Κυκλοφόρησε ακόμα στο διαδίκτυο και βίντεο με την «δράση» του κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, αμέσως μετά την άφιξη του στο Καζακστάν.  
 
Στις 13 Ιανουαρίου 2022 ο σύμβουλος του Ερντογάν İhsan Şener, μιλώντας σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Επαρχιακή Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας του Καραμπούκ κοντά στον Εύξεινο Πόντο, δεν έκρυψε την απογοήτευση του για τις εξελίξεις:  
 
Καταδίκασε την πρόσκληση του Καζακστάν προς τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), ισχυρίστηκε ότι καταλαμβάνεται το Καζακστάν με πρόσχημα μερικές αυξήσεις τιμών, ότι μετά την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Τουρκικών Κρατών υπήρξαν αρνητικές διαδικασίες εναντίον της καθώς και ότι μετά την απελευθέρωση του Καζακστάν από τον 30χρονο σοβιετικό ζυγό εστράφη στον δικό του πλούτο, τον δικό του πολιτισμό και τις δικές του αξίες. «Θέλουν να το επαναφέρουν σε στείρα καταπίεση» είπε χαρακτηριστικά.  
Την επομένη (14/1/2021), τόσο η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάρωβα (όσοι θεωρούν την είσοδο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΣΣΑ στο Καζακστάν ως εισβολή σε αυτή τη χώρα δεν σέβονται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Καζακστάν και ελπίζουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα αποφύγουν να κάνουν βιαστικές δηλώσεις για το Καζακστάν και δεν θα προσπαθήσουν να πιάσουν ψάρια σε θολά νερά), όσο και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ(πρόκειται για μια ακατανόητη δήλωση, ζητήσαμε εξηγήσεις), δεν άφησαν αναπάντητο το τουρκικό παραλήρημα. 
 
Συμπεράσματα: Οι τουρκικές φαντασιώσεις του παντουρκισμού* δεν περιλαμβάνουν μόνο «γαλάζιες πατρίδες», «σύνορα της καρδιάς» και άλλα πράσινα άλογα, αλλά ονειρεύονται την Τουρκία «οδηγό» και «προστάτη» των κεντρασιατικών εθνών στην θέση της Ρωσίας. 
 
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν στο πλαίσιο της έβδομης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Τουρανικών Κρατών του 2019 στο Μπακού, διακήρυξε πανηγυρικά τον στόχο της Τουρκίας να βάλει χέρι στον μυθικό πλούτο των μουσουλμανικών πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης λέγοντας πως «Θα είμαστε πολύ πιο ισχυροί ως έξι κράτη, ένα έθνος!». 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες-στόχους μεταδίδονται συνεχώς τουρκικά τηλεοπτικά σήριαλ που καταφέρονται εναντίον των «ξένων κατακτητών» τουρκικών εδαφών και υμνούν φανταστικούς αγώνες για «την ένωση των τουρκικών λαών»! 
 
Οι κραυγές της ισλαμοφασιστικής εφημερίδας Yeni Safak «Στο Καζακστάν χτυπήθηκε η Τουρκία» επιβεβαιώνει πως ένα ακόμα μέτωπο που επιχείρησε να ανοίξει η Τουρκία στην αυλή της Ρωσίας απέτυχε
 
 «Τα τουρκικά κράτη πρέπει να ενωθούν» διακηρύσσει η TURKIYE 
 
Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας που εξαπλώνεται σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική, γίνεται επικίνδυνος με την απροκάλυπτη υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων – ακόμα και η Ινδία, σύμφωνα με έκθεση των Ινδικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε, αποτελεί στόχο αποσταθεροποίησης από την Τουρκία! 
 
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επιχείρησε με προπέτασμα το «Συμβούλιο Τουρκόφωνων Κρατών» (Τουρκία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, παρατηρητές: Ουγγαρία, Τουρκμενιστάν) να αποκτήσει άμεσο πολιτικό και έμμεσο στρατιωτικό έλεγχο στην μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα του «Συμβουλίου». Επιχείρησε να μετατρέψει το Καζακστάν σε υποτελές κράτος που να κυβερνάται από την Τουρκία για να λεηλατήσει τον αμύθητο πλούτο του.  
 
Η φαντασίωση της παγκόσμιας δύναμης που καλλιεργούν οι φασίστες του Ντ. Μπαχτσελή και οι διάφοροι σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου, τον καθιστά υπερδραστήριο για τον επί πλέον λόγο της μεγάλης αδυναμίας του στο εσωτερικό της Τουρκίας (η δημοτικότητα του Ερντογάν βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της εικοσαετούς εξουσίας του) και της απόλυτης ανάγκης δημιουργίας μιας μεγάλης επιτυχίας για τον αποτελεσματικό αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης. 
 
Οι μεγαλοστομίες για την σωτηρία του πλανήτη από το τουρκικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού (Turkovac) κατέρρευσαν πρόσφατα όταν ο Ιατρικός Σύλλογος Τουρκίας το χαρακτήρισε σαν ένα απλό διάλυμα.  
 
Όλα τα παραπάνω είναι αδύνατο να ξέφυγαν από την προσοχή της Ρωσίας η οποία φάνηκε πανέτοιμη για αυτό που συνέβη στο Καζακστάν, όπως απέδειξε η απίστευτα ταχύτατη δράση της που σκόρπισε στους τέσσερις ανέμους τα όνειρα των «εξεγερθέντων»… 
 
* Παντουρκισμός και τουρκική πολιτική απέναντι στον ελληνισμό περιγράφονται στο διαχρονικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» που είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν τόσο στην 5η Ελληνική έκδοση (2020) όσο και στην 3η Αγγλική έκδοση (2019) από την Βιβλιοθήκη του International Hellenic Association. Η δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση του 2020 περιλαμβάνει επικαιροποιημένη βιβλιογραφία εκατοντάδων πηγών σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά βιβλία. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.