16 Ιανουαρίου 2022

Η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τη “μητέρα όλων” των σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς η Κίνα κλειδώνει τα λιμάνια

BY TYLER DURDEN 
 
Τον τελευταίο μήνα, καθώς η Wall Street γινόταν ολοένα και πιο αισιόδοξη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ παράλληλα με τη Fed, με τη συναίνεση (που διαμορφώθηκε από τις διαρροές και τις μαλακίες της Fed) να είναι πλέον σχεδόν βέβαιη για την αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μετά από ένα τεράστιο λάθος πολιτικής το 2021, όταν η Fed είπε λανθασμένα ότι ο πληθωρισμός είναι “παροδικός” (δεν ήταν), η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ένα άλλο εξίσου μεγάλο λάθος πολιτικής το 2022, αυξάνοντας έως και 4 φορές και εξαντλώντας επίσης τον τεράστιο ισολογισμό της… ακριβώς μέσα σε μια παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης.
 
Και, όπως έχουμε επίσης συζητήσει τις τελευταίες εβδομάδες, ένα μέρος όπου αναδύεται αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης – εκτός από την επερχόμενη επιδείνωση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, όπου οι δαπάνες χρηματοδοτούνται πλέον σε ρυθμούς ρεκόρ από τις πιστωτικές κάρτες πριν συναντήσουν μια ανησυχητική αεροθύελλα – είναι η Κίνα και η πολιτική της “covid-zero” γενικά, και ειδικότερα τα λιμάνια της που είναι κλειδωμένα με covid-locked down.  
 
Αλλά αυτό που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μειοψηφική άποψη που περιοριζόταν στον ταπεινό ιστότοπό μας, έχει από τότε επεκταθεί και όπως γράφει το Bloomberg σε μια νύχτα, οι επιπτώσεις των περιορισμών στην Κίνα, καθώς η χώρα διατηρεί την πολιτική της για το Covid-zero “αρχίζουν να πλήττουν τις αλυσίδες εφοδιασμού στην περιοχή”. Ως αποτέλεσμα της αργής διακίνησης των εμπορευμάτων μέσω ορισμένων από τα πιο πολυσύχναστα και σημαντικά λιμάνια της χώρας σημαίνει ότι οι φορτωτές εκτρέπονται τώρα προς τη Σαγκάη, προκαλώντας τα είδη των απανωτών καθυστερήσεων στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο που οδήγησαν σε μαζικές συμφορήσεις το περασμένο καλοκαίρι, οι οποίες τελικά μεταφράστηκαν σε αριθμό ρεκόρ πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που περίμεναν στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας, ένα πλεόνασμα που δεν έχει εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. 
 
Με τα δρομολόγια των πλοίων να αντιμετωπίζουν ήδη καθυστερήσεις περίπου μιας εβδομάδας, οι μεταφορείς εμπορευμάτων προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στις ήδη υπερφορτωμένες πύλες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο οι οικονομολόγοι της HSBC προειδοποιούν ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί στη “μητέρα όλων” των σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού, εάν η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή omicron, η οποία ήδη κατακλύζει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, εξαπλωθεί στην Ασία, ιδίως στην Κίνα, οπότε η διαταραχή της παραγωγής θα είναι αναπόφευκτη.  
 
“Προσωρινή, θα ελπίζαμε, αλλά εξίσου εξαιρετικά ανατρεπτική” τους επόμενους μήνες, έγραψαν σε ένα ερευνητικό σημείωμα αυτή την εβδομάδα που σημείωσε πρώτο το Bloomberg.  
 
Για όσους έχουν ξεχάσει το περσινό παγκόσμιο κύμα σοκ, όταν η Κίνα έκλεισε τα λιμάνια της για αρκετές ημέρες, μια γρήγορη υπενθύμιση: οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στην παγκόσμια εφοδιαστική και ναυτιλία, η οποία δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα. Αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος του κόσμου και η ικανότητά της να κρατήσει τα εργοστάσιά της σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. 
 
Παρόλο που η επιδημία του omicron στην Κίνα ήταν μικρή σε σύγκριση με άλλα έθνη (αν πιστέψει κανείς τα επίσημα στοιχεία της Κίνας, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο), οι αρχές δεν το ρισκάρουν, ειδικά με τη συνεχιζόμενη πολιτική “μηδενικής μόλυνσης” της Κίνας. Τις τελευταίες εβδομάδες διάσπαρτες μολύνσεις τόσο της παραλλαγής δέλτα όσο και της παραλλαγής όμικρον έχουν ήδη προκαλέσει διακοπή λειτουργίας σε εργοστάσια ρούχων και παραδόσεις φυσικού αερίου γύρω από ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Κίνας στο Νίνγκμπο, διαταραχές σε κατασκευαστές τσιπ υπολογιστών στην αποκλεισμένη πόλη Σιάν και ένα δεύτερο αποκλεισμό σε ολόκληρη την πόλη στην επαρχία Χενάν την Τρίτη.  
 
Παρακάτω παρατίθεται ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα των πιο πρόσφατων γεγονότων με την ευγενική χορηγία της Deutsche Bank:  
 
Το πρώτο κρούσμα Omicron στην Κίνα εντοπίστηκε στην πόλη Tianjin κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το πρωί της 8ης Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε ότι δύο ασθενείς στην Τιαντζίν που αναζήτησαν ενεργά ιατρική περίθαλψη είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Omicron. Η τοπική κυβέρνηση απέκλεισε αμέσως ορισμένες συνοικίες, περιόρισε τα ταξίδια και διεξήγαγε ελέγχους μεγάλης κλίμακας. Συνολικά έχουν αναφερθεί 41 θετικά κρούσματα μέχρι το πρωί της 11ης Ιανουαρίου.  
 
Η πηγή των τοπικών κρουσμάτων στο Τιαντζίν είναι ακόμη άγνωστη και η μετάδοση στην κοινότητα είναι πιθανή, σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους ελέγχου της νόσου. Όλα τα προηγούμενα τοπικά κρούσματα Omicron στο Tianjin ανήκαν στην ίδια αλυσίδα μετάδοσης. Ωστόσο, τα παραπάνω κρούσματα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στην ίδια αλυσίδα μετάδοσης με τις αλληλουχίες των εισαγόμενων κρουσμάτων της παραλλαγής Omicron που έχουν βρεθεί στο Tianjin. Τα πρώιμα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν επίσης ιστορικό ταξιδιών εκτός Tianjin. Η συγκεκριμένη πηγή των τοπικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στο Tianjin είναι ακόμη άγνωστη προς το παρόν.  
 
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το ίδιο στέλεχος του ιού Omicron έχει ήδη εξαπλωθεί εκτός του Tianjin. Δύο θετικά κρούσματα βρέθηκαν στην Anyang, Henan στις 8 Ιανουαρίου και αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν η ίδια παραλλαγή Omicron που βρέθηκε στο Tianjin. Μέσω της ανίχνευσης επαφών και της αλληλουχίας γονιδίων, η πηγή ταυτοποιήθηκε ως ένας φοιτητής που επέστρεψε στην Anyang από την Tianjin στις 28 Δεκεμβρίου 2021 και ο οποίος δεν παρουσίασε συμπτώματα. Από τότε έχουν επιβεβαιωθεί 81 κρούσματα στην Anyang τις τελευταίες ημέρες. Αυτό υποδηλώνει ότι (1) ο ιός Omicron μπορεί να έχει μεταδοθεί στο Tianjin για σχεδόν 2 εβδομάδες και (2) άλλοι ταξιδιώτες μπορεί να έχουν ήδη μεταφέρει τον ιό Omicron από το Tianjin σε άλλα μέρη της Κίνας.  
 
Εξετάζοντας τα πρόσφατα δεδομένα, η επιδημία Covid στην Κίνα αυτόν τον χειμώνα θα μπορούσε να είναι χειρότερη από ό,τι τον προηγούμενο χειμώνα – όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα περισσότερες επαρχίες έχουν εντοπίσει επιδημίες Covid αυτόν τον χειμώνα. Μπαίνοντας στο 4ο τρίμηνο, υπάρχουν 12 επαρχίες που έχουν εντοπίσει περισσότερα από 19 τοπικά κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες. Πιο σημαντικό είναι ότι ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες στο Shann’xi έχει ήδη ξεπεράσει τα 1500, που αποτελεί υψηλό ρεκόρ, εκτός από το Hubei όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Covid στις αρχές του 2020, και αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η Κίνα έχει πλέον πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και αυστηρούς κανονισμούς, όπως τα λουκέτα. Επιπλέον, συγκρίνοντας τις διαφορές μεταξύ των μηνών κοντά στην κινεζική Πρωτοχρονιά το 2021 και το 2022, όχι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων ειδήσεων ήταν μεγαλύτερος φέτος, οι επαρχίες που επλήγησαν από τα κρούσματα Covid φέτος τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερο ΑΕΠ και πυκνότητα πληθυσμού. 
 
Όπως προσθέτει το Bloomberg, η Henan και η Guangdong, η οποία επίσης έχει ξεσπάσει, είναι κέντρα παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών. Εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται εκεί, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την προμήθεια των iPhone και άλλων smartphones.  
 
Αυτό μας φέρνει επίσης σε αυτό που το Bloomberg αποκαλεί το παράδοξο της επιθετικής στρατηγικής “Covid-zero” της Κίνας: ενώ από τη μία πλευρά βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, για να γίνει αυτό συνήθως απαιτούνται σημαντικές διαταραχές ή αποκλεισμοί, καθώς οι αρχές περιορίζουν τη μετακίνηση των ανθρώπων. Οι επανειλημμένες υποχρεωτικές δοκιμές ολόκληρων πόλεων διακόπτουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και την παραγωγή, αν και όχι στο βαθμό που παρατηρείται σε μέρη όπως οι ΗΠΑ, όπου το κύμα του ομικρονίου προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα την παραμονή περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων στο σπίτι τους, οδηγώντας σε περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση (όπως αναφέρεται στο “A March Rate Hike? Not So Fast“).  
 
Αυτός ο κίνδυνος αναστάτωσης για τα εργοστάσια ωθεί ήδη τις εταιρείες να κατανέμουν το ρίσκο τους εξασφαλίζοντας ότι διαθέτουν εναλλακτικές εγκαταστάσεις παραγωγής, δήλωσε στο Bloomberg η Stephanie Krishnan, εμπειρογνώμονας της αλυσίδας εφοδιασμού στην IDC στη Σιγκαπούρη.  
 
“Αρχίζουμε να βλέπουμε τις εταιρείες να μετριάζουν τον κίνδυνο, βλέποντας πού μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητες παραγωγής διαφορετικών προϊόντων σε διαφορετικά εργοστάσια, ώστε να μπορούν να το μετατοπίσουν”, δήλωσε η ίδια.  
 
Επαναλαμβάνοντας αυτό που είπαμε χθες το βράδυ στο άρθρο “New Year Brings New All-Time High For Shipping’s Epic Traffic Jam“, ο Krishnan δεν βλέπει σύντομα ένα τέλος στην παγκόσμια κρίση εφοδιασμού και προειδοποιεί ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εκτονωθούν τα προβλήματα. Πρόκειται για μια απογοητευτική προοπτική για την έναρξη μιας χρονιάς που πολλοί ήλπιζαν ότι θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους της Μεγάλης Κρίσης που κυρίευσε παραγωγούς και καταναλωτές κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.  
 
Είναι σαφές ότι το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι κρίσιμο, και το πώς θα εξελιχθεί ο έλεγχος του ιού από την Κίνα θα είναι τελικά καθοριστικό, δήλωσε η Deborah Elms, εκτελεστική διευθύντρια του Ασιατικού Κέντρου Εμπορίου με έδρα τη Σιγκαπούρη. Οι εταιρείες των οποίων οι αλυσίδες εφοδιασμού βρίσκονται πλήρως στο εσωτερικό της Κίνας μπορεί να απομονωθούν από τη στρατηγική μετριασμού της χώρας. Αλλά αυτό δεν θα ισχύει για όλους, είπε η ίδια.  
 
“Πολλά προϊόντα στις αλυσίδες εφοδιασμού προέρχονται από το εξωτερικό της Κίνας”, δήλωσε η Elms. “Δεδομένων των προκλήσεων αλλού, ακόμη και η μηδενική Covid δεν λύνει όλα τα ζητήματα διαταραχής”.  
* * *
 
Στην εκτίμησή της για τα επόμενα βήματα, η Deutsche Bank αναμένει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει το ξέσπασμα της Omicron με περισσότερα λουκέτα και καραντίνες, αντί να ακολουθήσει την προσέγγιση “ζήσε με το Covid”. Αυτό θα δημιουργήσει καθοδικούς κινδύνους για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Ο αντίκτυπος στην κατανάλωση θα μπορούσε να είναι σημαντικός, αν και πιθανότατα όχι τόσο μεγάλος όσο αυτό που συνέβη το 2020.  
 
Ενώ το Omicron είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρο από άλλες παραλλαγές του Covid, εξακολουθεί να είναι αρκετά θανατηφόρο ώστε να προκαλέσει ελλείψεις υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην Κίνα, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές. Ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικός στην πρόληψη της εξάπλωσης του Omicron, και ενώ προσφέρει προστασία από τη νοσηλεία, στην Κίνα εξακολουθεί να υπάρχει περίπου 20% του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί και θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του αν το Omicron διαδοθεί ευρέως. Ως εκ τούτου, η DB λέει ότι η προσέγγιση του περιορισμού εξακολουθεί να αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή της κυβέρνησης για τον φετινό χειμώνα, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται το Omicron τις επόμενες εβδομάδες. Θα είναι καλά νέα αν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, τα λουκέτα και οι δοκιμές μεγάλης κλίμακας και ο εντοπισμός επαφών αποδώσουν στον περιορισμό της επιδημίας. Ακόμα και αν τα κρούσματα δεν μπορούν να περιοριστούν σε ορισμένες περιοχές, τα μέτρα αυτά θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται απαραίτητα για την ισοπέδωση της καμπύλης και την αποτροπή της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων σε εθνικό επίπεδο.  
 
Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ, τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και τη νομισματική πολιτική της Fed – η οποία έχει υποθέσει πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη το 2022 – είναι ότι τα κρούσματα της Omicron στην Κίνα αποτελούν σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους για τη βραχυπρόθεσμη καταναλωτική ζήτηση. Πιθανότατα θα επιβληθούν περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο για να μειωθούν τα ταξίδια πριν από την κινεζική Πρωτοχρονιά και να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται. Οι πόλεις όπου εντοπίστηκαν νέα κρούσματα θα επιβάλουν εκ νέου λουκέτα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο αντίκτυπος σε κάθε πόλη θα εξαρτηθεί από τις τοπικές αρχές. 
 
Η εμπειρία από τα τελευταία 2 χρόνια ήταν ότι ενώ ορισμένες πόλεις (όπως η Σενζέν και η Σαγκάη) μπορούν να διαχειριστούν τα κρούσματα με λιγότερο ανασταλτικό τρόπο, άλλες πόλεις (όπως η Σιάν) κατέφυγαν σε αυστηρότερα και μεγαλύτερης κλίμακας λουκέτα, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στην κατανάλωση και στις δραστηριότητες του τομέα των υπηρεσιών. Επιχειρήσεις όπως τα εστιατόρια, καθώς και εκείνες που συνδέονται με τα ταξίδια, την αναψυχή και την ψυχαγωγία θα υποστούν απότομες μειώσεις εσόδων ή ακόμη και προσωρινή διακοπή λειτουργίας. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος και να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές καταναλωτικών αγαθών. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιαν-Φεβ 2021 (σε μέσο όρο 2 ετών). Οι λιανικές πωλήσεις ενδέχεται να αποδυναμωθούν εκ νέου τον Ιαν-Φεβ 2022, αν και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ενδέχεται να μην μειωθεί πολύ λόγω της χαμηλής βάσης του 2021. 
 
Ωστόσο, η κατανάλωση θα ανακάμψει γρήγορα μόλις αρθούν τα λουκέτα. Παρόμοια με ό,τι συνέβη στο παρελθόν, οι αρνητικοί αυτοί κλυδωνισμοί θα είναι πιθανότατα παροδικοί και θα ακολουθηθούν από ισχυρή ανάκαμψη μόλις αρθούν τα λουκέτα και ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις.  
 
Παρόλα αυτά, το περιβόητο φαινόμενο bull-whip effect θα εμφανιστεί και πάλι, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού θα τεντωθούν και πάλι, και όπως και το 2021, το ερώτημα θα είναι πώς η αντιστάθμιση μεταξύ της αύξησης του κόστους – καθώς τα αγαθά υπό διαμετακόμιση καταλήγουν να παραμένουν σε ένα πλοίο πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο – και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα επηρεάσει την άποψη της Fed σχετικά με το ποια είναι η βέλτιστη πολιτική αντίδραση. Ενώ το προνόμιο της Fed προς το παρόν είναι σαφώς η συγκράτηση του πληθωρισμού, η πραγματικότητα είναι ότι μεγάλο μέρος του πληθωρισμού που παρατηρείται σήμερα είναι στην πλευρά της προσφοράς, κάτι που η Brainard δήλωσε στη Γερουσία κατά την ακρόαση για την επιβεβαίωσή της ότι η Fed είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει. Εν τω μεταξύ, αν δούμε μια “αιφνιδιαστική” πτώση της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, η Fed δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καθυστερήσει ή τουλάχιστον να κλιμακώσει τη σύσφιξή της, καθώς το τελευταίο πράγμα που μπορεί να αντέξει η Fed είναι να βαδίσει σε μια νέα ύφεση, η οποία στη συνέχεια θα ακολουθηθεί γρήγορα με ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση.  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.