14 Σεπτεμβρίου 2021

Ο υποχρεωτικός μπολιασμός και η ψυχολογία του βιασμού.

Γράφει ο Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Καρδιολόγος 
 
Μια τέτοια ανομία
πρέπει στους θεούς να την πληρώσει
κι έτσι καλά να διδαχτεί στου Δία
την εξουσία να σκύβει το κεφάλι
και τους φιλάνθρωπους να πάψει τρόπους.
(… ) Όλα έχουν καθοριστεί…
Γιατί ελεύθερος κανείς, μονάχα ο Δίας.»
Αισχύλος, Προμηθέας Δεσμώτης  
 
Μετά από πολλές δεκαετίες το Κράτος έρχεται και πάλι να επιβεβαιώσει στα φανερά, ωμά τη δύναμή του. Δύναμη τυφλή, ισοπεδωτική και αυθαίρετη. Αλλά αυτό είναι το αποκρουστικό πρόσωπο του κράτους όπως το περιγράφει από την αρχαιότητα ο Αισχύλος στον Προμηθέα Δεσμώτη. Στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ο εκπρόσωπος της κρατικής αυθαιρεσίας, ο αυτοκράτορας καλούσε τους ανυπεράσπιστους πιστούς της νέας θρησκείας να θυσιάσουν στο άγαλμά του και αν δε το έκαναν τους αφαιρούσε τη ζωή με τρόπο μαρτυρικό.
 
Πριν μερικές δεκαετίες οι νικητές του εμφυλίου υποχρέωναν τους ηττημένους να αποκηρύξουν τα πιστεύω τους υπογράφοντας μια δήλωση μετανοίας. Αν δεν το έκαναν δεν έπαιρναν το περίφημο πιστοποιητικό εθνικοφροσύνης και δε μπορούσαν ούτε να εργαστούν ούτε να μεταναστεύσουν αλλά ήσαν οι πελάτες των ξερονησιών και της κρατικής ασφάλειας. Και ενώ μπαίνοντας στον 21ο αιώνα πιστέψαμε ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν γιατί είμαστε πια ισότιμοι πολίτες μιας δημοκρατίας που σέβεται τη διαφορετικότητα, ήρθε η πανδημία.  
 
Και τι ανακαλύψαμε; Ότι το Κράτος είναι εδώ για να επιβεβαιώνει την εξουσία του. Υποχρεώνει ελεύθερους πολίτες να υποστούν κάτι που δε θέλουν, να εμβολιαστούν με ένα σκεύασμα που αμφιβάλλουν για την ασφάλειά του και πιστεύουν ότι θα τους κάνει κακό. Τους υποχρεώνει όχι μόνο ηθικά με ένα απίστευτο βομβαρδισμό φόβου, ανασφάλειας, κοινωνικού αποκλεισμού, διασυρμού αλλά και με την έσχατη απειλή: την οικονομική και επαγγελματική εξουθένωση.  
 
Αν και επιστημονικά δεν προκύπτει ότι υπάρχει τελικά το περίφημο τείχος ανοσίας – σήμερα μια γνωστή λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής το παραδέχεται δημόσια – εργαζόμενοι σε δομές υγείας απειλούνται με στέρηση μισθού και τελικά απόλυση αν δεν υποκύψουν και δεν εμβολιαστούν. Θα μου επιτρέψετε να σκεφτώ ότι ο προϊστάμενος που παρενοχλεί σεξουαλικά την υφιστάμενό του με την απειλή ότι θα την απολύσει αν δεν υποκύψει στις διαθέσεις του, μοιάζει ερασιτέχνης μπροστά σε όσους απειλούν τους μη εμβολιασμένους.  
 
Αφού προηγήθηκε ο κοινωνικός αποκλεισμός, η διαπόμπευση, ο εξευτελισμός και ο τίτλος του ψεκασμένου, έρχεται και η απόλυση. Προσπαθώ να καταλάβω τη σκοπιμότητα της υποχρεωτικότητας και καταλήγω με το φτωχό μυαλό μου ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι επιβολής. Θεωρώ ότι γίνεται η αρχή για πολύ μεγαλύτερα που θα ακολουθήσουν. Και με ανησυχεί ιδιαίτερα ότι σε αυτή την επιβολή συναντιόνται όλα τα κόμματα από το ένα μέχρι το άλλο άκρο.  
 
Μια μοναδική συναίνεση, με μερικές δήθεν λεπτές διαφοροποιήσεις για το αφελές ακροατήριο. Επί της ουσίας κανένας κομματικός φορέας δεν υπερασπίστηκε δυναμικά το δικαίωμα στην επιλογή όπως θα έκανε για κάποιο άλλο θέμα που θα τον ενδιέφερε. Αλλά ούτε και η πνευματική ηγεσία, Ακαδημία, Εκκλησία, Σωματεία, προσωπικότητες των Γραμμάτων, Επιστημονικοί φορείς, Δικαιοσύνη, δεν άρθρωσαν λέξη και με τη σιωπή τους ευόδωσαν την κρατική επιβολή.  
 
Κι έτσι ο δυστυχής πολίτης έμεινε μόνος του. Ξαφνικά ανακάλυψε ότι δεν έχει κανένα σύμμαχο. Κανείς δεν είναι δίπλα του. Κανείς δεν καταλαβαίνει τις επιφυλάξεις, τους φόβους, τις αντιρρήσεις του. Πρέπει να υποστεί τον προαναγγελθέντα βιασμό αν δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο το ψωμί της οικογένειας. Σας διαβεβαιώνω ότι δε γράφω αυτές τις γραμμές από την απόσταση του βολεμένου που φιλοσοφεί.  
 
Τις γράφω έχοντας μπροστά στα μάτια μου τη νοσηλεύτρια με τον άνεργο σύζυγο που κλαίγοντας γοερά μου έλεγε ότι θα εμβολιαστεί και ας πάθει ότι είναι να πάθει γιατί αλλιώς θα κινδυνεύσουν να μείνουν στο δρόμο. Έχοντας την εικόνα μιας άλλης νοσηλεύτριας που πριν εμβολιαστεί μετέλαβε στην εκκλησία του νησιού της σα να πήγαινε στο θάνατο. Έχοντας μπροστά μου τον εργαζόμενο σε κάποια εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων που μου είπε: «Από αύριο θα είμαι άνεργος μετά από δεκαετίες στην εταιρεία».  
 
Χιλιάδες μικρές ιστορίες. Ασήμαντων για το κράτος ανθρώπων που τους ποδοπατά και τους λιώνει σα μερμήγκια. Βιασμός πραγματικός, του σώματος και της ψυχής. Και αφού εμβολιαστούν τότε είναι που ξεκινά το δράμα. Ο φόβος που τους οδηγεί για κάθε σύμπτωμα σχετικό ή άσχετο να τρομοκρατούνται. Να τηλεφωνούν στον ιατρό και να αναφέρουν σα να είναι συνεννοημένοι: «από την ώρα που εμβολιάστηκα δεν είμαι καλά. Δεν έπρεπε να το κάνω». Ένας ολόκληρος κόσμος που για να μπορεί να εργαστεί και να ζει αναγκάζεται να υποστεί κάτι στο σώμα του που το φοβάται και το αποστρέφεται. Πιστεύω ότι οι ψυχολόγοι θα έχουν πολλά να μας πουν για τις νευρώσεις που θα ανακύψουν στο μέλλον από αυτούς τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.  
 
Είναι πραγματικά βάρβαρο και ας προσπαθήσουν από τα γραφεία τους να το καταλάβουν οι κυβερνώντες και οι συνεργάτες τους, ότι οι άνθρωποι δεν χωρίζονται σε ψεκασμένους και λογικούς, σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας αλλά είναι όλοι σεβαστοί. Πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να εμπιστευτούν το κράτος που τους βιάζει και γιατί δε θα προσπαθήσουν επιτυχώς ή ανεπιτυχώς να το εξαπατήσουν με ψεύτικα πιστοποιητικά; Κάποιος αμετροεπής υπουργός είπε ότι θα πρέπει όσοι εμπλέκονται με ψευδείς βεβαιώσεις να διώκονται για δολοφονία εξ αμελείας. Μήπως όσοι δολοφονούν ψυχές πρέπει να διώκονται για δολοφονία εκ προθέσεως;  
 
Ο εξαναγκασμός όμως λέει η ιστορία οδηγεί στο μίσος. Και το μίσος φέρνει την αντίδραση και συχνά την ανταπόδοση. Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι το να εξαναγκάσεις κάποιον να κάνει κάτι δεν οδηγεί στο τέλος του προβλήματος αλλά στην αρχή ενός νέου, σοβαρότερου προβλήματος, είναι καταδικασμένοι να βιώσουν το αποτέλεσμα της πράξης τους. Όμως όπως και να εκδηλωθούν οι συνέπειες των όσων βιώνουμε, πολύ φοβάμαι ότι πολύ χειρότερο από την πανδημία θα είναι το ψυχολογικό και κοινωνικό αποτέλεσμα του ομαδικού βιασμού που ζούμε.  
 
Υ.Γ 1. Στους βιασθέντες δεν θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τους πολιτικούς αμοραλιστές όπως ο κρητικός μυστακοφόρος ο οποίος αφού παράστησε τον αντιρρησία στο τέλος εμβολιάστηκε on camera. Όσο έχουμε τέτοιους εκπροσώπους φοβάμαι ότι η καταστροφή θα πλησιάζει με γοργότερους ρυθμούς και η λύση του δράματος θα φαντάζει παραμύθι.  
 
ΥΓ2. Για όσους διαβάζουν τα άρθρα μου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία το ότι βρέθηκαν επτά υγειονομικοί (έξι νοσηλευτές και ένας ιατρός) του νοσοσκομείου ΑΧΕΠΑ θετικοί στον κορονοϊό αν και πλήρως εμβολιασμένοι. Η αλήθεια χτυπάει την πόρτα μας και όλα τα επικοινωνιακά τερτίπια θα κριθούν στην πράξη.  
 
το είδαμε ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.