15 Νοεμβρίου 2020

Ο Ευπατρίδης Γλαύκος Κληρίδης. (ένα τιμητικό αφιέρωμα σε μια μεγάλη μορφή της ιστορίας της Κύπρου μας)

Με δάκρυα συγκίνησης ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης απευθύνει δραματικό λόγο και ύστατη ικεσία, για βοήθεια στον ΟΗΕ το 1974. Αποτυπωμένη στο πρόσωπο του η εθνική συμφορά της αγαπημένης του πατρίδας, στην οποία αφιέρωσε όλη του την ζωή.
 
Τιμητικό αφιέρωμα από Αντώνη Αντωνά.
 
Στις 15 Νοεμβρίου 2013, Παρασκευή και ώρα 16:20, αφήνει την τελευταία του πνοή ο ευπατρίδης πολιτικός, αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης, σε ηλικία 94 ετών. Είχε δίπλα του την αγαπημένη του κόρη Καίτη και τον γαμπρό του Κώστα, καθώς και τον αγαπημένο του στενό φίλο και συνεργάτη Παντελή Κούρο και άλλους στενούς συνεργάτες. Ο πιστός υπασπιστής του και φίλος Ανδρέας Θεοφάνους και όλοι οι αστυνομικοί, που υπηρετούσαν κοντά του ήταν σαν να έχαναν έναν πατέρα….  
 
Τιμητικό παρών έδωσα και εγώ στον πατέρα, αδελφό και φίλο αγαπημένο …. 
 
Τις τελευταίες του στιγμές τον αποχαιρέτησα με συγκίνηση … Μου έσφιξε το χέρι και άφησε ένα δάκρυ να τρέξει. Δυστυχώς για μένα ήταν από τις μεγαλύτερες απώλειες της ζωής μου και η πλέον συνταρακτική στιγμή. Έφυγα καταρρακωμένος με πύρρεια δάκρυα να μου πνίγουν την ψυχή. Ένα κομμάτι του εαυτού μου έφευγε μαζί με τον ανεκτίμητο φίλο και πατέρα, με τον οποίο η οικογένεια μου διατηρούσε στενούς οικογενειακούς δεσμούς επί δεκαετίες…
 
Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απρίλιου το 1919 και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία της Αγγλίας. Το αεροπλάνο του κατερρίφθη και πιάστηκε αιχμάλωτος των Γερμανών από τους οποίους ξέφυγε, αλλά συνελήφθη και πάλι και κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. 
 
Στον ΒΠΠ, η οικογένεια Κληρίδη, ηρωικά συμμετείχε εθελοντικά, ο πατέρας Ιωάννης Κληρίδη του Γλαύκου μαζί με τον αδελφό του Ξάνθο, καθώς και τα παιδιά του Νέαρχου Κληρίδη Λεύκος και Φοίβος. 
 
Με την έναρξη του Απελευθερωτικού αγώνα, εντάσσεται από τους πρώτους σαν στέλεχος της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο ‘Υπερείδης’. Ταυτόχρονα είναι ο συνήγορος των κατηγορουμένων αγωνιστών. Ο Γλαύκος Κληρίδης έκανε πολλές καταγγελίες σε Διεθνείς Οργανισμούς για τους Άγγλους που παραβίαζαν καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων (ο βασικός του αντίπαλος τότε ήταν ο Ντενκτάς, Δημόσιος Κατήγορος κατά των αγωνιστών). Ήταν αυτός που ανασυγκρότησε το Κυπριακό Κράτος μετά την τραγωδία του 1974. 
 
Ήταν παντρεμένος με την αγαπημένη του γυναίκα Ειρήνη (Λίλα) και είχε μια μοναδική αγαπημένη κόρη, την Καίτη. Όταν είχε φύγει από τη ζωή η αγαπημένη του Λίλα, απεσύρθη από την πολιτική και ασχολήθηκε με γράψιμο των βιβλίων του, που είναι από τα πιο αντικειμενικά ιστορικά βιβλία που έχουν συγγραφεί. Είναι μία Ιστορική παρακατάθηκη για την Κύπρο. 
 
Έφυγε πικραμένος για την τραγωδία της αγαπημένης του πατρίδας, αλλά και περήφανος σαν Έλληνας Κύπριος που έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του ….. Δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι τον αποχαιρέτησαν κλαίγοντας. Ήταν ο πλέον αγαπητός πολιτικός της Κύπρου. Αιωνία του η μνήμη!
 
Μετά τη λήξη του Απελευθερωτικού Αγώνα, τον οποίο υπηρέτησε και σαν αγωνιστής (Ψευδώνυμο ΥΠΕΡΕΙΔΗΣ), αλλά και σαν δικηγόρος υπερασπιστής των συλληφθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Μετά τον σχηματισμό της πρώτης Κυπριακής Κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Μακάριο, αναλαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από το οποίο σύντομα αποχωρεί για να εκλεγεί ως πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, αξίωμα που κατείχε για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια. 
 
Μετά το Πραξικόπημα τον Ιούλιο του 1974 και την φυγή του Προέδρου Μακαρίου στο εξωτερικό και την παραίτηση του Νίκου Σαμψών, όπως προνοούσε το Σύνταγμα σαν Προεδρεύων της Βουλής, ανάλαβε τη διακυβέρνηση της Κυπριακής Κυβέρνησης. Σε πέντε μήνες κατόρθωσε να μετατρέψει το χάος σε κράτος και να ομαλοποιήσει την κατάσταση, ούτως ώστε να επιστρέψει ακίνδυνα στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στις 6/12/1974. 
 
Ο Παντελής Κούρος, πολύτιμος φίλος και στενότερος συνεργάτης του αείμνηστου Προέδρου αναφέρει: «Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα. Άνθρωπος με ανατροφή, με ήθος και ευγένεια. Πράος και ήρεμος στη συμπεριφορά του, σεβόμενος πάντοτε τους συνομιλητές του, άσχετα από ποια κοινωνική τάξη προήρχοντο. Ελεύθερος στην σκέψη και την έκφραση και εκ πεποιθήσεως δημοκράτης. Με έντονο το περί δικαίου αίσθημα και με πηγαίο χιούμορ. Ήταν ένας άνθρωπος χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από οποιοδήποτε. Ήταν προσιτός και με σεβασμό προς το συνάνθρωπο του. Ήταν ο άνθρωπος που εκινείτο με την ίδια άνεση, απλότητα και ευχέρεια σε παλάτια, προεδρικά μέγαρα και πρωθυπουργικά γραφεία μικρών και μεγάλων κρατών, όπως εκινείτο στο καφενείο ή στο σύλλογο του μικρότερου χωριού της Κύπρου.» 
 
Η έντονη προσπάθεια του αείμνηστου Προέδρου για ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη (ΕΟΚ) έφερε και το τελικό θετικό αποτέλεσμα μετά από συντονισμένες προσπάθειες από τον Δεκέμβριο του 2002. με την Ελληνική Κυβέρνηση και η Κύπρος να ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς οποιουσδήποτε όρους ή δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις. 
 
Τελικά, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο ευπατρίδης, έφυγε από τη ζωή στα 94 του χρόνια. Παραμένει όμως ζωντανή η μνήμη του στη συνείδηση όλου του κυπριακού λαού ότι ήταν ένας πραγματικός πατριώτης, ο οποίος ανάλωσε τη ζωή του στην εξυπηρέτηση της ιδιαίτερης του αγαπημένης πατρίδας. Εάν οι πολιτικές συγκυρίες δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει το εθνικό του έργο, δηλαδή τη σωτηρία της Κύπρου, σίγουρα δεν ευθύνεται ο ίδιος, αλλά άλλοι. Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε καμιά από τις ούτω καλούμενες υπερδυνάμεις έκαμε έστω και μια ουσιαστική προσπάθεια για να υποδείξει και ακόμη να επιβάλει στην Τουρκία να συμμορφωθεί προς τα διεθνή ψηφίσματα τα οποία κατά δεκάδες εκδίδοντο κάθε χρόνο υπέρ της Κύπρου. Καμιά απολύτως …… 
 
Ο Γλαύκος Κληρίδης στην «αγκαλιά» της Ελληνικής Κυπριακής γης. Χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι τον αποχαιρέτησαν με δάκρυα ….. 
 
- Δάκρυσε η κόρη του, Καίτη Κληρίδη, στο τελευταίο αντίο
 
- «Αθάνατος» και «Ζήτω η Κύπρος» φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος κατά την άφιξη της σορού και καθ' όλη τη διάρκεια της ταφής 
 
- Συγκινητικά τα μέλη της ΝΕΔΗΣΥ, με μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν: «Οι ιδέες δεν πεθαίνουν... Σ' ευχαριστούμε πατέρα» 
 
- «Να πας στο καλό αγαπημένε μας Πρόεδρε, αγαπημένε μας καπετάνιε», αποχαιρέτησε ο ΠτΔ τον Γλαύκο Κληρίδη. 
 
Ο Ελληνισμός της Κύπρου θρήνησε για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος για μισό αιώνα ανάλωσε την ζωή του, υπηρετώντας την πατρίδα του. Η είδηση του θανάτου του, παρόλο ότι αυτός ήταν αναμενόμενος, προκάλεσε άφατη οδύνη. Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αληθινός «statesman» και σύγχρονος ΝΕΣΤΩΡΑΣ της πολιτικής. 
 
Ξεχώριζε για το ήθος, την ανθρωπιά και την μεγαλοθυμία του, αν και υπήρξε ο πολιτικός, που κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους όσο ουδείς άλλος. Έξω από την κλινική , στην οποία νοσηλευόταν ο Γλαύκος Κληρίδης, είχε στηθεί μεγάλη φωτογραφία του με το αρχαίο ρητό «Μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς», το οποίο συχνά χρησιμοποιούσε στις ομιλίες του. Κάτω από την φωτογραφία αναμμένα κεράκια και λουλούδια, που άφηναν πολίτες. Νεολαίοι του ΔΗΣΥ αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο της από την κλινική με παρατεταμένα χειροκροτήματα και βροντοφωνάζοντας «αθάνατος». 
 
Φανερά συντετριμμένος μίλησε στο ΡΙΚ από την Σρι Λάνκα, όπου βρίσκόταν για την σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Δήλωσε ότι ο θάνατος του Γλαύκου Κληρίδη είναι «μια δοκιμασία για τον ίδιο, γιατί ο Γλαύκος Κληρίδης είναι περισσότερο από πολιτικός του πατέρας». Τόνισε ότι είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «δεν είναι πια μαζί μας». Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε βαθιά θλίψη για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη. Επεσήμανε ότι για τον Γλαύκο Κληρίδη «μπορούμε να πούμε ότι ήταν η ιστορία της Κύπρου». Έθεσε, πρόσθεσε, σφραγίδα ανεξίτηλη σε μια βασανιστική πορεία του κυπριακού λαού. 
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έδωσε όλο τον καλό εαυτό του στην πατρίδα, στον άνθρωπο και στους θεσμούς, τους οποίους σεβόταν, ενώ σεβασμό επέδειξε και προς την Εκκλησία. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε, ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος, είναι να προσευχόμαστε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. 
 
Ο τέως πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι, όταν φεύγει μια ιστορική προσωπικότητα που έχει με τη δράση της σφραγίσει τη νεότερη ιστορία της Κύπρου, εκείνος που σέβεται τη δημοκρατία, το διάλογο και τον άνθρωπο, φυσιολογικά θλίβεται. Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι υπήρξε πολιτικός αντίπαλος, αλλά και φίλος με τον Γλαύκο Κληρίδη, «διότι τη σχέση τους την χαρακτήριζε ο διάλογος, συγκρουσιακός ενίοτε, αλλά με μεγάλο αλληλοσεβασμό». Ο Γλαύκος Κληρίδης, κατέληξε ο κ. Χριστόφιας, ήξερε να ακούει, άσχετο αν υιοθετούσε ή όχι τις απόψεις που άκουγε. Ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας ηγέτης που αγαπούσαν όλοι ασχέτως σε όποια πολιτική παράταξη και αν ανήκαν. Τον χαρακτήριζε ο ρεαλισμός, πρόσθεσε, ενώ «ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις πραγματικότητες και δεν αιθεροβατούσε». Δυστυχώς δεν εισακούστηκε, τόνισε ο Γιώργος Βασιλείου, «με αποτέλεσμα να το πληρώνει η Κύπρος μέχρι σήμερα». 
 
Βαθιά συγκινημένος και συγκλονισμένος για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Έφυγε, είπε, «ο μεγάλος μας ηγέτης, του οποίου το έργο του, η πολιτική του φιλοσοφία και το ήθος του είναι για όλους μας παρακαταθήκη».
 
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το πολιτικό ήθος του Γλαύκου Κληρίδη και το γεγονός ότι σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Όλα αυτά τα χρόνια, που ήταν στην πολιτική ζωή του τόπου, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, ο Γλαύκος Κληρίδης «ξεχώριζε γιατί λειτουργούσε ήπια και έδιδε την ευκαιρία πάντοτε να υπάρχει διάλογος». 
 
Από αυτό το χαρακτηριστικό του γνώρισμα, είπε ο κ. Κυπριανού, «πρέπει εμείς να διδαχθούμε και να κατανοήσουμε ότι είναι με τον διάλογο που θα πρέπει να επιχειρούμε την επίλυση των προβλημάτων». 
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι το κόμμα του εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη. Τιμάμε τον άνθρωπο, τον πολιτικό και οραματιστή Γλαύκο Κληρίδη, τόνισε ο Μάριος Καρογιάν. Μπορεί κάποιος να συμφωνούσε ή να διαφωνούσε σε κάποια ζητήματα, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του». 
 
Το Κίνημα Οικολόγων εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το χαμό ενός μεγάλου πολιτικού, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωση των Οικολόγων αναφέρεται ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία της χώρας, μέσα από μια διαδρομή που χαρακτηρίστηκε από τους ακούραστους αγώνες που διεξήγαγε για τα δίκαια του κυπριακού λαού». 
 
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι θυμάται πάρα πολλά από τον Γλαύκο Κληρίδη σε προσωπικό επίπεδο από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας της φοιτητικής παράταξης «Πρωτοπορία» μέχρι το ξεκίνημα του ΔΗΣΥ στην Αγγλία. Επεσήμανε παράλληλα ότι η δημιουργία του ΔΗΣΥ από τον Γλαύκο Κληρίδη ήταν ένα σημείο πολιτικής στροφής για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι «από εκεί ξεκίνησε η πολυκομματική δημοκρατία στην Κύπρο».
 
Η Συμμαχία Πολιτών εξέφρασε την θλίψη της για θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη. Ο Γλαύκος Κληρίδης, επεσήμανε η Συμμαχία, υπήρξε ακούραστος πολιτικός, με έντονη δράση και πλούσια πολιτική διαδρομή. 
 
Απόσπασμα από την Wikipedia. 
 
Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 20 Απριλίου 1919. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του δικηγόρου και πολιτικού Ιωάννη Κληρίδη, ο οποίος διατέλεσε δήμαρχος Λευκωσίας. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και στην Αγγλία. Κατά την έναρξη του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου κατατάχτηκε, το 1939, στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Το 1942 το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Στην αιχμαλωσία παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου. Στη Κύπρο θεωρήθηκε αγνούμενος και πιθανόν νεκρός…. Οι πολεμικές υπηρεσίες του κρίθηκαν ως εξαίρετες και διακεκριμένες. Με Βασιλικό Διάταγμα το όνομά του δημοσιεύθηκε στη «London Gazette» διότι αναφέρθηκε σε πολεμικό ανακοινωθέν για εξαίρετες υπηρεσίες.. Σπούδασε νομικά στο "Kings College" του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πήρε τον τίτλο L.L.B. τo 1948. Το 1951 αναγορεύθηκε Barrister-at-Law στο Gray's Ιnn. Από το 1951 μέχρι το 1960 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο. Ήταν νυμφευμένος με την Ειρήνη Κληρίδου και είχε αποκτήσει μια κόρη, την Καίτη Κληρίδου, η οποία είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και διατέλεσε για χρόνια Βουλευτής. 
 
Πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 2013 σε ηλικία 95 ετών.  
 
Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α. με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους. Επίσης, ετοίμασε φάκελο για πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Άγγλους, τις οποίες παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. 
 
Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και κατά τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960), διατέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης. Την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα. Τον 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976. 
 
Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό. Ανέλαβε την αρχηγία της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του Λονδίνου, που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο του 1964 για να μελετήσει το Κυπριακό πρόβλημα. 
 
Το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976. 
 
Το Φεβρουάριο του 1969 ίδρυσε το Ενιαίον Κόμμα. Στις βουλευτικές του 1970 εξελέγη και πάλι βουλευτής Λευκωσίας. 
 
Στις 23 Ιουλίου 1974, λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος. Τα καθήκοντα αυτά τα άσκησε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974, ημέρα κατά την οποία επανήλθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος είχε εξαναγκασθεί από το πραξικόπημα να την εγκαταλείψει στις 16 Ιουλίου 1974. Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακάριος, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων ευχαρίστησαν δημόσια τον Γλαύκο Κληρίδη για το έργο που επιτέλεσε κατά την περίοδο αυτή. 
 
1976-1993 
 
Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό από επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παρατάξεως και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος. 
 
Κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1976, του 1981, του 1985 και του 1991 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας και ηγήθηκε Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1993. 
 
Πρόεδρος της Δημοκρατίας 
 
Ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1993 και επανεξελέγη 1998. 
 
Η θητεία Κληρίδη σημαδεύτηκε από την προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας με την αγορά των πυραύλων S-300, οι οποίοι λόγω των έντονων αντιδράσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών αντικαταστάθηκαν από άλλους μικρότερου βεληνεκούς, ενώ οι S-300 εγκαταστάθηκαν τελικά στην Κρήτη.  
 
Επί προεδρίας Κληρίδη, το 1998, ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 2002 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Είναι αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι ο Κληρίδης πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προαπαιτούμενο τη λύση του Κυπριακού.  
 
Το 2003 επαναδιεκδίκησε την προεδρία, αλλά έχασε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.  
Τον Απρίλιο του 2004 τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης του Σχεδίου Ανάν με προϋπόθεση να διορθωθούν διατάξεις, που ήταν εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού, με αφορμή το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για την λύση του Κυπριακού προβλήματος.  
 
Η ιστορία θα καταγράψει αν είχε δίκαιο ή άδικο και αν πρόβλεψε τα χειρότερα……και τις σημερινές δυσάρεστες για την Κύπρο εξελίξεις … ΙΔΩΜΕΝ.
 
Ουδέποτε ο Γλαύκος Κληρίδης, απλά σαν ΕΝΤΙΜΟΣ πολιτικός, μιλούσε και έπραττε με γνώμονα τα προσωπικά και κομματικά του οφέλη. Πάντα πριν από αυτά τοποθετούσε το εθνικό συμφέρον της πατρίδας του και αγωνίσθηκε μέχρι τέλους για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη. 
 
Β΄.Π.Π. Εθελοντής στην Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της R.A.F. 
 
Διακρίσεις-Βραβεύσεις.
 
Διατέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 μέχρι το 1963 και σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος. 
 
Με την έγκριση του Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄ του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου ως αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει και της κατανόησης που είχε δείξει ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη θρησκευτική μειονότητα των Ρωμαιοκαθολικών (Λατίνων) της Κύπρου. 
 
Μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος. 
 
Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας φέρει το όνομά του. 
 
Συγγραφικό έργο 
 
Είχε δημοσιεύσει το βιβλίο Η Κατάθεση μου σε τέσσερις τόμους, καθώς και το βιβλίο Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 - 2003. 
 
 
Νιόπαντροι… Ο Γλαύκος Κληρίδης με την αγαπημένη του σύζυγο Ειρήνη (Λίλα) 
 
Με θλίψη έφυγε, αλλά πήρε μαζί του την περηφάνεια, διότι συμμετείχε σε όλους τους αγώνες της αγαπημένης του Κύπρου και μέχρι τέλους παρέμεινε ΟΡΘΙΟΣ. 
 
Μια από τις τελευταίες φώτο (Αρχείου μου), που δημοσιεύω για πρώτη φορά του αείμνηστου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Αριστερά ο Αντώνης Αντωνάς, στο μέσον οικογενειακή φίλη, δεξιά ο στενότερος του συνεργάτης και φίλος Παντελής Κούρος. ( Επί διακυβέρνησης Γ. Κληρίδη Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.) 
 
Στην αγκαλιά της πολυαγαπημένης του μοναχοκόρης Καίτης. 
 
Καλό Παράδεισο, πατέρα όλων των ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ.  
 
ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ, «ΝΕΣΤΩΡΑ» ΚΑΙ ΕΘΝΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ. 
 
Σημ. 15 Νοεμβρίου 1983. Μια τραγική σύμπτωση, συγκυρία και μαύρη επέτειος. Η κατάπτυστη παράνομη ανακήρυξη από τον εξτρεμιστή και τρομοκράτη Ραούφ Ντεκτάς του ψευδοκράτους της κατεχόμενης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Β. Κύπρου, σε «ΤΔΒΚ Τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου»….. 
 
Στις 15 Νοεμβρίου 2020. Επίσκεψη του επίδοξου ολετήρα του Ελληνισμού Ερντογάν, στην κατεχόμενη Ελληνική Αμμόχωστο, για να εορτάσει με … πικ νικ την νέα Άλωση…., ως νέος Μωάμεθ ο Πορθητής …. Και να δηλώσει ξανά μαζί με τον πραιτωριανό του, νέο ηγέτη των ΤΚ Ερσίν Τατάρ ο οποίος δηλώνει ότι είναι «Τούρκος» και όχι Κύπριος τουρκόφωνος μουσουλμάνος, ότι η μόνη λύση …είναι η λύση των δύο κρατών. Δηλαδή ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ της Ελληνικής Κύπρου ή ακόμη και προσάρτηση των κατεχομένων Κυπριακών εδαφών που κατέχουν από το 1974 δια της βίας, των σφαγών, λεηλασιών και εκτοπισμών, στην Τουρκία! 
 
Αντώνιος Αντωνάς – Συγγραφέας από Ελληνική Κύπρο. www.ledrastory.com



Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Ένα από τα πολλά περιστατικά, που φανερώνει την ευτολμία του Γλαύκου Κληρίδη.

Πύραυλοι S 300 και η επιμονή του Σημίτη για ακύρωση της παραγγελίας εκ μέρους της Κύπρου.

Σύσκεψη της 27ης Νοεμβρίου 1998 στο Μέγαρο Μαξίμου, με βάση μαρτυρία του τότε υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος συμμετείχε, ενώ όπως υπογραμμίζεται τότε ειπώθηκαν βαριές κουβέντες. ( Ο Ομήρου λόγω της ντροπιαστικής στάσης του Σημίτη μόλις επέστρεψε στη Κύπρο παραιτήθηκε!)

Απόσπασμα....
Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι του δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε απόφαση για τη μη έλευση των πυραύλων.

Προς το τέλος της θυελλώδους συζήτησης.....

Πρωθυπουργός Σημίτης: Τι θα συμβεί αν οι Τούρκοι στείλουν αεροπλάνα για υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκωσία;

Πρόεδρος Κληρίδης: Θα τους καταγγείλουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πρωθυπουργός Σημίτης: Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός σας;

Πρόεδρος Κληρίδης: Θα το αντέξουμε. Η οικονομία μας είναι ισχυρή.

Πρωθυπουργός Σημίτης: Και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε κάποιας μορφής χερσαία επιχείρηση, για να καταλάβουν εδάφη; Τι θα γίνει;

Πρόεδρος Κληρίδης: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ!

Ο Σημίτης σημειώνεται ότι άκουσε με έκπληξη και έκδηλη ταραχή τη χωρίς δισταγμούς αναφορά του Κληρίδη για πόλεμο και περιορίστηκε να αναφωνήσει επαναλαμβάνοντας δις το ερώτημα: «πόλεμος; πόλεμος;».

ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ ΕΥΤΟΛΜΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ... ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟι ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΤΟ 1974, ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ!!!!! ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ!
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.... ΑΔΕΛΦΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.