28 Νοεμβρίου 2020

«οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες» κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (23.24)

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
 
Πριν από μερικές ημέρες πληροφορηθήκαμε πως η Ε.Ε. καταδίκασε την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που μπορεί να έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.
 
«Η ΕΕ ζητεί επιμόνως από όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή ρητορική που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός και ζητεί επίσης την πλήρη και ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από την περιοχή», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους των κρατών μελών. 
 
Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης μάλλον είχαν άγνοια για τη σύγκρουση όπως και για τις ειδήσεις μεταφοράς μαχητών που είχαν συμμετάσχει στους εμφύλιους της Συρίας και της Λιβύης στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν αποκλεισμένοι στις Βρυξέλλες χωρίς τηλεόραση, διαδίκτυο και επαφή με τον έξω κόσμο και μόλις πρόσφατα έμαθαν τα νέα για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη σύγκρουση Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν. Σ΄αυτή την περίπτωση όμως το κάλλιο αργά παρά ποτέ δεν ισχύει. 
 
Προφανώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αγνοούν και τη γαλλική γλώσσα, διαφορετικά θα είχαν πληροφορηθεί τις εκκλήσεις της Γαλλίας, της μόνης Ευρωπαϊκής χώρας, που στάθηκε στο πλευρό της Αρμενίας, στηλιτεύοντας το ρόλο του Ερντογάν στη συγκεκριμένη σύγκρουση. Όμως οι οποίες γαλλικές προσπάθειες δεν ήταν αρκετές να ενεργοποιήσουν τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά.  
 
Ούτε μπόρεσαν να δώσουν λύση μέσω της Ομάδας Μινσκ και τελικά ο Ερντογάν, με την ανοχή και την αρωγή της Ρωσίας, πάτησε το πόδι του στον Καύκασο. 
 
Ο Πούτιν εξάλλου με το δικό του μοναδικό τρόπο σε συνέντευξη που παραχώρησε εξήγησε πως η Ρωσία θα είναι η εγγυήτρια δύναμη, δίνοντας τέλος σε όλες τις συζητήσεις ότι η Μόσχα άφησε την Αρμενία να ταπεινωθεί προκειμένου να πάρει τη ρεβάνς για τη μίνι έγχρωμη επανάσταση του 2018 που έφερε στα πράγματα τον φιλοδυτικό Νικόλ Πασινιάν.  
 
 
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν πήρε έγκριση να αναπτύξει «ειρηνευτικικά» σώματα στο Αζερμπαϊτζάν για να παρακολουθήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.  
 
Σύμφωνα με την απόφαση η τουρκική κυβέρνηση για ένα χρόνο θα μπορεί να στείλει στρατεύματα στο Αζερμπαϊτζάν, όπου θα παρατηρούν πιθανές παραβιάσεις της εκεχειρίας από ένα κοινό τουρκικό-ρωσικό κέντρο παρακολούθησης. 
 
Ανάλογη δήλωση είχε κάνει πρόσφατα και ο ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, εξήγησε στους δημοσιογράφους πως «θα δημιουργηθεί κέντρο επίβλεψης [της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ] στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο χρειάζεται να σταλούν Τούρκοι στρατιωτικοί».  
 
Φαίνεται πως με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι εισβολείς (και αρωγοί των Αζέρων) στην πολεμική σύγκρουση λαμβάνουν το μερίδιο τους για τη συμμετοχή τους εξαπλώνοντας τη δυναμική τους στον Καύκασο. 
 
Όμως η βοήθεια που παρείχαν στο Αζερμπαϊτζάν θα ξεπληρωθεί με άλλο τρόπο. Διότι ήδη η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το νέο σχέδιο της που αφορά την Αμμόχωστο και για να το επιτύχει Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν και η κυβέρνηση του Σάρατζ στη Λιβύη θα αναγνωρίσουν ως νόμιμη την τουρκική εισβολή.  
 
Η προσπάθεια να επιτύχει αναγνώση του ψευδοκράτους και των Τούρκων εισβολέων που από το 74 καταπατούν την Κύπρο είναι ένα στοίχημα για τον Ερντογάν προκειμένου να κατευνάσει το εσωτερικό του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την αντιπολίτευση, η οποία αναθάρρησε με την εκλογή Μπάιντεν. Μάλιστα η όποια προσπάθεια Ερντογάν ενδεχομένως να σημάνει και ένα κυβερνητικό ανασχηματισμό με συμμετοχή στην κυβέρνηση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν 
 
Το ερώτημα είναι ποιος ο ρόλος της Ευρώπης πλέον, προκειμένου να σταματήσει την προσπάθεια εξάπλωσης του Ερντογάν; Διότι η ευρωπαϊκή απραγία φέρνει στο μυαλό έναν πίνακα Γάλλου ιστορικού και ζωγράφου Georges-Antoine Rochegrosse, ο οποίος είχε ζωγραφίσει τους Ούννους του Αττίλα, σε μια ρωμαϊκη βιλα, να συλλαμβάνουν έκπληκτους τους καθωσπρέπει ρωμαίους με τις κυρίες κ τους δούλους τους. Ο πίνακας ονομάζεται Attila et les Huns, ou l'assaut des Tartares και μπορεί αυτή τη φορά να επαναληφθεί όταν οι τρομοκρατημένοι Ευρωπαίοι θα βλέπουν τα σχέδια του Ερντογάν να πραγματοποιούνται. 
 
Γιώτα Χουλιάρα 
Διεύθυνση Σύνταξης  Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.