30 Νοεμβρίου 2020

Η σιωπή των ιεροκηρύκων και η ευγλωττία των ''κορωνοκηρύκων''

Του Αιμίλιου Πολυγένη 
 
Στις μέρες που διανύουμε, τις δύσκολες για την ανθρωπότητα, με τα κελεύσματα της αμαρτίας, της απιστίας, της περιθωριοποίησης του Θεού και με την άφιξη και «εγκαθίδρυση» της πανδημίας, όλοι οι άνθρωποι προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας, να βρούμε κολώνες δυνατές, ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε όρθιοι.
 
Υπό άλλες συνθήκες γνωρίζαμε ότι η Εκκλησία αποτελεί το μοναδικό ακλόνητο και υγιές στήριγμα στη ζωή του ανθρώπου.
 
Μόνο που κι αυτή τη φορά, φαίνεται ότι δεν στάθηκε στο ύψος της και δεν κατάφερε να αρθρώσει λόγο επιστηρικτικό στους πιστούς.
 
Ο Άγιος Παΐσιος έλεγε: "Τον πνευματικό οδηγό φυσικά κανείς θα τον διαλέξει. Δεν θα εμπιστευθεί στον οποιονδήποτε την ψυχή του. Όπως για την υγεία του σώματος ψάχνει να βρει καλό γιατρό, έτσι και για την υγεία της ψυχής του θα ψάξει να βρει κάποιον καλό πνευματικό και θα πηγαίνει σ΄αυτόν, τον γιατρό της ψυχής, τακτικά."
 
Αναρωτιέμαι εάν τα λόγια του Αγίου Παϊσίου, μπορούν να τα υιοθετήσουν οι σύγχρονοι οιανδήποτε βαθμίδας ιεροκήρυκες μας, οι οποίοι δυστυχώς αντί να κηρύττουν Χριστό και να προσκαλούν τους ανθρώπους σε μετάνοια, νηστεία, προσευχή και εξομολόγηση, όλη μέρα ασχολούνται με τον ιο, λες και είναι μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
 
Είναι εμφανές ότι οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει τον ρόλο τους, και έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους.  
 
Υπάρχουν τρία επίπεδα πλέον εμφανίσεως - παρουσίασης τους.  
Οι μεν κλεισμένοι στους «4 τοίχους», οι δε επιδίδονται σε «αερολογίες, κοινώς φαμφάρες» και ελάχιστοι, μετρημένοι σε μία ή δύο παλάμες, αρθρώνουν λόγο πνευματικό με κίνδυνο να στοχοποιηθούν.  
 
Δεν αντιλαμβάνονται την πίεση που νιώθουν οι άνθρωποι από την αβεβαίοτητα για το μέλλον τους, αλλά και από τα μέτρα και τους περιορισμούς που πρέπει να τηρήσουν.  
 
Ο κορωνοϊός κάποια στιγμή θα φύγει... οι πιστοί όμως που ένιωσαν παραμελημένοι δεν ξέρω κατά πόσον θα επιστρέψουν στα στασίδια των Εκκλησιών.  
Την ώρα που αβέβαιο κρίνεται και το μέλλον πολλών ιερών ναών, οι οποίοι αν δεν ανοίξουν στις εορτές, θα βρεθούν αντιμέτωποι με οικονομική δυσπραγία.  
Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει απαξιωθεί το κήρυγμα κάποιων ταγών στα μάτια του λαού, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Ευαγγέλιο και τους Αγίους κατά το δοκούν.  
 
Ως πνευματικοί ταγοί πρέπει να κηρύττουν «προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών», αφού όλη η επίγεια ζωή μας προς τα εκεί στρέφετε.  
 
Επομένως χρειάζονται μηνύματα Αναστάσεως και Ελπίδας, και όχι λόγια σύμφωνα με την προσωπική αντίληψη του καθενός.  
Όλοι κατανοούμε και έχουμε συνειδητοποιήσει το κυρίαρχο αίσθημα του φόβου και του πανικού, που επικρατεί στην ιδέα του θανάτου.  
Οπωσδήποτε, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν ή είχαν κάποιον συγγενή στο νοσοκομείο και βίωσαν την αγωνία και τον πόνο.  
 
Είναι δε αξιοπερίεργο ότι διάφοροι «κορωνοκήρυκες» έχουν στρέψει το βλέμμα τους, προς τα φώτα της Δύσεως που τρεμοσβήνουν και όχι στους προβολείς της Ορθοδοξίας.  
 
Υπάρχει μια λαχτάρα από την πλευρά τους, να επικαλούνται παραδείγματα από μη ορθόδοξες πηγές, όπως ιησουίτες, φιλόλογους, φιλόσοφους, ψυχοθεραπευτές κ.τλ.  
Δεν φτάνει που καταρρίπτουν με αυτά που λένε την κάθε ελπίδα του ανθρώπου προς τον Χριστό, αποφαίνονται κιόλας για ιατρικά θέματα…  
 
Φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από το κοσμικό πνεύμα, δίνοντας την εντύπωση ενός κρατικού θρησκευτικού λειτουργού!  
 
Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου, τα λόγια του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς ο οποίος από άμβωνος έλεγε:  
«Στα έσχατα χρόνια το κακό και η αίρεση θα έχει τόσο εξαπλωθεί που οι πιστοί δε θα βρίσκουν ιερέα και ποιμένα να τους προστατέψει από την πλάνη και να τους συμβουλέψει στη σωτηρία. Τότε, οι πιστοί δε θα μπορούν να δεχτούν ασφαλείς οδηγίες από ανθρώπους, άλλα οδηγός τους θα είναι τα κείμενα των Αγίων Πατέρων. Ιδίως σε αυτή την εποχή, ο κάθε πιστός θα είναι υπεύθυνος για όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας. Αδελφοί, καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στο Θεό και την ιστορία. Μην ανέχεστε άλλες λοξοδρομίες και πλάνες από τους ιερείς και αρχιερείς σας! Μην κάνετε τα «στραβά μάτια», είστε συνυπεύθυνοι! Οι Άγιοι σας προειδοποιούν…»
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.