27 Νοεμβρίου 2020

Αποχωρώντας από το facebook


Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να συνεχίσουμε να πλουτίζουμε κι άλλο τον δισεκατομμυριούχο κ. Ζούκερμπεργκ
 
Από τον Παναγιώτη Λιάκο
 
Εδώ και καιρό έχει δοθεί σε αρκετούς χρήστες η αίσθηση ότι το facebook δεν είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου ο καθένας μπορεί να διατυπώσει ελεύθερα την άποψή του, αλλά μια βιομηχανία παραγωγής εντυπώσεων, που επιθυμεί να επιβάλει τη δική της εκδοχή για την πραγματικότητα. 
 
Τα παραδείγματα αυτής της νοοτροπίας, που χαρακτηρίζει αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολλά, αλλά αρκεί ένα για να αντιληφθεί κάποιος τον βαθμό της προσήλωσης του facebook στη χειραγώγηση των χρηστών. «Εξ όνυχος τον λέοντα» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας και δεν είχαν άδικο.  
 
Το κραχτό παράδειγμα της απρεπούς συμπεριφοράς του facebook είναι η παρεμβολή επισημάνσεων στις αναρτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Μπάιντεν «σύμφωνα με τις προβλέψεις είναι ο νικητής των εκλογών του 2020». Γράφει ο Τραμπ για την ενεργειακή πολιτική του (εικόνα 1), τσουπ το αυτοκολλητάκι του facebook για τον Μπάιντεν. Αναδημοσιεύει ανάρτηση της κόρης του Ιβάνκα για τη γαλοπούλα που θα πάρει «χάρη» και δεν θα σφαχτεί την ημέρα της Γιορτής των Ευχαριστιών (εικόνα 2) και πάλι το facebook κοτσάρει την υπενθύμιση ότι «ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τις προβλέψεις, είναι ο νικητής των εκλογών του 2020». 
 
Το ίδιο και στην ανάρτηση του Τραμπ, όπου ασκεί κριτική στον πρώην υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ (εικόνα 3). 
 
Εκεί, ωστόσο, που η αθλιότητα της συμπεριφοράς των υπευθύνων του facebook ξεπέρασε κάθε προηγούμενο είναι ότι πάλι έβαλαν την υπενθύμιση ότι ο Μπάιντεν «σύμφωνα με τις προβλέψεις είναι ο νικητής των εκλογών του 2020», όταν ο Τραμπ έγραφε σε ανάρτησή του ότι ο γιος του Ντόναλντ Τζούνιορ πάει καλύτερα στην αναμέτρησή του με τον κορονοϊό (εικόνα 4). 
 
Με τούτα και μ’ εκείνα, δεν είναι τυχαία η απήχηση που έχει τον τελευταίο καιρό μια άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το mewe.com. 
 
Ο ειλικρινώς υμέτερος σκοπεύει να… μετακομίσει κατά κει λίαν συντόμως. Η διεύθυνσή μου είναι https://mewe.com/i/panagiotisliakos. Όσοι πιστοί προσέλθετε! 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.