26 Νοεμβρίου 2020

Τέλος(;) της “εποχής του πετρελαίου” φέρνει η στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα

Μια επιθετική στροφή –με επικεφαλής την Κίνα– προς τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να μειώσει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο κατά 70% έως το 2030 και να βοηθήσει να δοθεί τέλος στην «εποχή του πετρελαίου», σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου Carbon Tracker που δημοσιεύθηκε σήμερα. Εντός 10 ετών, η Κίνα μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 80 δισεκ. δολάρια σε ετήσιο κόστος εισαγωγής πετρελαίου, καθώς τα νέα ενεργειακά οχήματα (NEV) γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικά, σύμφωνα με το Carbon Tracker.
 
Οι υπολογισμοί του βασίζονται σε ένα «συντηρητικό» σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που προβλέπει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα έως το 2030 και στο 20% των πωλήσεων στην Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές. Το κόστος της εισαγωγής του πετρελαίου που απαιτείται για να τροφοδοτηθεί ένα μέσο αυτοκίνητο είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το κόστος του εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας που απαιτείται για ένα ηλεκτρικό όχημα, ανέφερε το Carbon Tracker.
 
«Είναι μια απλή επιλογή μεταξύ της αυξανόμενης εξάρτησης από αυτό που είναι ένα ακριβό πετρέλαιο, παραγόμενο από ένα ξένο οργανισμό, και της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, των οποίων οι τιμές μειώνονται με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε ο Κίνγκσμιλ Μπόντ, στέλεχος χάραξης στρατηγικής στην Carbon Tracker και ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης.  
 
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι βασικό στοιχείο στις προσπάθειες της Κίνας να μειώσει τα αέρια θερμοκηπίου που οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στις αστικές περιοχές, ενώ και η Ινδία θέτει φιλόδοξους στόχους για τις πωλήσεις οχημάτων το 2030. Η Κίνα δεν έχει ακόμα ορίσει ημερομηνία κατά την οποία θα απαγορεύσει την παραγωγή και πώληση συμβατικών αυτοκινήτων αλλά στέλεχος της βιομηχανίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τα NEV θα αντιστοιχούν στο 50% όλων των πωλήσεων νέων οχημάτων έως το 2035, με τα υβριδικά οχήματα να καλύπτουν το υπόλοιπο ποσοστό.  
 
ΑΠΕ-ΜΠΕShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.