Τελευταίες αναρτήσεις

19 Ιουλίου 2017

Όταν η φοροδιαφυγή είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης.

Σχόλιο ιστολογίου ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: σε ένα κράτος αρπαχτικό που φοροληστεύει τον λαό του, δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβίωσης, παρά μονάχα η πολιτική ανυπακοή, ούτε ένα ευρώ στους δήμιους μας.  Τα έσοδα από την φοροληστεία είναι πλέον γνωστό ότι δεν πηγαίνουν σε ανταποδοτικούς σκοπούς, αντίθετα  όμως τα αρπάζουν αμέσως οι δανειστές για να γίνουν πιο πλούσιοι, Γερμανία κλπ χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Το κίνημα δεν πληρώνω έπρεπε σήμερα να είχε εδραιωθεί ... 

Θυμίζουμε ότι από τις μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρπάζει άμεσα για κάθε απόδειξη - τιμολόγιο που εκδίδεται το 80%, εάν προσθέσει κανείς τους έμμεσους φόρους αναφερόμαστε σε περιπτώσεις περισσότερο από 120% φόροι (συμπεριλαμβάνοντας 100% προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο), πως θα επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις όταν τους παίρνουν περισσότερο από όσα βγάζουν;;;; 

Παίρνουν το ρίσκο του λουκέτου και δεν κόβουν αποδείξεις

Του Σπύρου Δημητρέλη 

Μπροστά σε μια απίστευτη κατάσταση πρακτικών φοροδιαφυγής εκτός ορίων βρίσκονται καθημερινά οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Επιβάλλουν καθημερινά δεκάδες λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συνετίζει την αγορά αφού η φορολογική παραβατικότητα βρίσκεται στα ύψη. Η δικαιολογία όσων πιάνονται να μην κόβουν αποδείξεις; "Με τη μη έκδοση αποδείξεων θα μας βάλουν λουκέτο για δυο ημέρες. Αν κόβουμε όλες τις αποδείξεις θα βάλουμε οριστικά λουκέτο μόνοι μας, αφού θα μπαίνουμε μέσα". 

Το παραπάνω το ακούν συνεχώς οι ελεγκτές που πηγαίνουν στις επιχειρήσεις, κυρίως της εστίασης, για έλεγχο έκδοσης αποδείξεων. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι με βάση στοιχεία μελέτης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών οι Έλληνες θα πρέπει από τους 12 μήνες κάθε χρόνου να δουλεύουν τους επτά για την εφορία και το κράτος, γίνεται κατανοητό ότι το παραπάνω επιχείρημα μάλλον δεν βρίσκεται εντελώς στη σφαίρα της φαντασίας. 

Η λογική που περιγράφουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που επιλέγουν το σπορ της μη έκδοσης αποδείξεις είναι απλή. Σε κάθε 100 ευρώ καθαρών εσόδων μιας επιχείρησης ακόμη και 70% καταλήγει στα ταμεία του κράτους με αποτέλεσμα η επιχείρηση να καλείται να επιβιώσει με τα υπόλοιπα 30 ευρώ. Με αυτά θα πρέπει να πληρώσει προμηθευτές, λειτουργικά έξοδα, εργαζόμενους και βεβαίως να μπορέσει να αμειφθεί και ο ίδιος ο επιχειρηματίας για την επένδυση που έκανε. 

Οι επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται σε καθαρό κέρδος 100 ευρώ μιας επιχείρησης είναι 24% ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές 27%, φόρος εισοδήματος 29%, καθώς και άλλες επιβαρύνσεις, όπως το τέλος επιτηδεύματος, που μεταφράζονται σε μονάδες φορολογικής επιβάρυνσης. 

Αν και δεν το λένε δημόσια, ακόμη και επικεφαλής συνδικαλιστικών φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιχειρηματολογούν με βεβαιότητα ότι αν κάποιος κόβει όλες τις αποδείξεις το λουκέτο είναι μαθηματικά βέβαιο. "Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους, παρά τη συνεχή δημοσιοποίηση λουκέτων για φοροδιαφυγή, πολλοί συνεχίζουν να αναλαμβάνουν το ρίσκο της μη έκδοσης απόδειξης". 

Ποια είναι η λύση; Η απάντηση είναι ίδια, όποιος και αν ερωτηθεί. Μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να μη συμφέρει η φοροδιαφυγή. Αυτήν τη στιγμή το "κέρδος" για μια επιχείρηση που δεν εκδίδει απόδειξη είναι τόσο μεγάλο που έχει αρχίσει να δημιουργείται πλέον ένας άτυπος διπλός τιμοκατάλογος. Μια κανονική τιμή με έκδοση απόδειξης και άλλη μια μειωμένη χωρίς απόδειξη. 

Στο υπουργείο Οικονομικών όταν ακούν αυτούς τους προβληματισμούς υποστηρίζουν ότι η διαδικασία πρέπει να πάει αντίστροφα. Ότι η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης θα φέρει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και όχι το ανάποδο, το οποίο όποτε επιχειρήθηκε στο παρελθόν απλώς μείωσε τα φορολογικά έσοδα. Μάλιστα ποντάρουν πολλά στην εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS που από τις 27 Ιουλίου θα είναι υποχρεωτική σε όλη την αγορά. 

Το τι θα γίνει βέβαια θα φανεί τους επόμενους μήνες και βεβαίως τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα καλείται να πετύχει κάτι που για πολλούς μοιάζει ακατόρθωτο. Υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια πάνω σε με μια εξαντλημένη, συρρικνωμένη και υπερφορολογημένη φορολογική βάση. Και όλα αυτά ενώ θα έρθουν και νέες μεγάλες περικοπές δαπανών και του αφορολόγητου ορίου. Το τι θα γίνει τελικά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όσο το κράτος υπερφορολογεί χωρίς να είναι ουσιαστικά και ποιοτικά ανταποδοτικό, οι Έλληνες πάντα θα αναζητούν τρόπους για να του κρύψουν το εισόδημά τους… 

το είδαμε ΕΔΩShare

1 σχόλιο:

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Ὁ ΣΥΡΙΖΑ, ὅπως καί οἱ ἄλλοι ψευδο-πολιτικοί "μας," δέν ἀντιλαμβάνονται τό αὐτονόητο: ἄν κηνυγᾶς κάποιον νά τόν ἐξολοθρεύσῃς, αὐτός θά κρυφθῇ γιά νά σωθῇ, τόσο ἁπλό εἶναι! Ὑπάρχει τό ἁπλό ἐκεῖνο αἴνιγμα πού μᾶς ἔθεταν οἱ μεγαλύτεροι ὅταν ἤμαστε παιδιά, στό ὁποῖον ὅμως πολύ λίγοι ἀπαντούσαμε σωστά: "Πάνω σ' ἕνα δένδρο ὑπάρχουν 10 μαυροπούλια. Ἕνας κυνηγός ρίχνει μία τουφεκιά καί σκοτώνει τά 7. Πόσα ἔμειμναν πάνω στό δένδρο;" Ὅσοι ἀπαντοῦν ὅτι ἔμειναν 3 μαυροπούλια ἐπάνω στό δένδρο εἶναι πολύ πιθανόν νά ψηφίζουν καί ΣΥΡΙΖΑ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.