29 Ιουλίου 2017

Ιδανικές Συνθήκες για την ελληνική ΑΟΖ

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Το γεγονός ότι πολιτικά βλέπουμε καθυστερήσεις παντού, αφού οι περισσότεροι από εμάς το έχουν συνηθίσει και αποτελεί την καθημερινότητά τους, δεν πρέπει να μας απασχολεί για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι όποια και να είναι η κυβέρνηση, οι γεωπολιτικές συνθήκες αλλάζουν στην Ανατολική Μεσόγειο και ουσιαστικά ανεξαρτήτως από την επίσημη ελληνική πλευρά, τα πράγματα προχωρούν θετικά και δυναμικά. Αυτό οφείλεται βασικά στις κινήσεις της Αιγύπτου, αλλά βέβαια και της Κύπρου. Διότι και οι δύο λειτουργούν συντονισμένα και για το θέμα της ΑΟΖ και ειδικά της οριοθέτησης, και για το θέμα των υδρογονανθράκων. Επίσης έχουν και οι δύο στις ΑΟΖ τους, τη δυναμική παρουσία της ιταλικής ENI που είναι το μαύρο πρόβατο της Τουρκίας. Έχουμε στην κυπριακή ΑΟΖ την έντονη παρουσία της γαλλικής Total και την αμερικανική Exxon Mobil. 

Όλο αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργήσει μια δυναμική και αποτελεσματική θέση πάνω στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχει ένα συμμαχικό πλαίσιο στον ενεργειακό τομέα. Ταυτόχρονα οι θέσεις των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των νατοϊκών δυνάμεων είναι όλο και καλύτερες στην Μέση Ανατολή και ειδικά με τον συντονισμό που έχουν με τις κούρδικες δυνάμεις. Έτσι η δράση της Τουρκίας είναι πολύ περιορισμένη και η ίδια δεν έχει πια πολλές δυνατότητες να ενεργήσει πραγματικά προς όφελος της. Έτσι βλέπουμε ιδανικές συνθήκες για το θέμα της οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ αλλά ακόμα και της ανακήρυξης. Όλα αυτά βεβαίως χωρίς τη συμβολή της όποιας κυβέρνησης αλλά μόνο με το καταλυτικό πλάνο που έχει δημιουργηθεί στη γενική περιοχή. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Οι πνευματικές διαστάσεις της νοημοσύνης. Knossos Beach, 26/07/2017  ΕΔΩ 

"Η ΑΟΖ και το μέλλον των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου".
Ξενία Φαιστός, στον λόφο της Φαιστού. Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 ΕΔΩ 
Αποστολή στον Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου στις Λούτρες. Μάλια, 28/7/2017  ΕΔΩ 
Αποστολή στο Ανάκτορο των Μαλίων. Μάλια, 28/7/2017  ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:
Μη θεωρείς ΕΔΩ 
Στρατηγικές κινήσεις ΕΔΩ 
Κάθε φορά ΕΔΩ 
Διακλαδικές σχέσεις ΕΔΩ 
Με τα σχήματα ΕΔΩ 
Δείξε κατανόηση ΕΔΩ 
Οι νίκες στα Ηνωμένα Έθνη ΕΔΩ 
Ξεχώρισε τον ήχο ΕΔΩ 
Εξέτασε τον εγκέφαλο ΕΔΩ 
Μέσω βαθύτητας ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.