28 Ιουλίου 2017

2017: Τα Βατερλώ του Ερντογάν (μέρος 1ο)

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης*

Δεκατέσσερα χρόνια στην εξουσία, τόσα μαζεμένα «Βατερλώ» σίγουρα δεν έχει ξαναζήσει ο Τούρκος «Πρόεδρος» ή «Χαλίφης» ή «Σουλτάνος», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το «κακό» είχε αρχίσει να διαμορφώνεται έντονα ήδη από το 2016 που άφησε πίσω του 246 νεκρούς από 15 διαφορετικές τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στην Τουρκία, χωρίς να υπολογίζονται τα ανθρώπινα θύματα από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται με τους Κούρδους. Άλλοι 290 πέθαναν και 1.400 τραυματίστηκαν από το αποτυχημένο «πραξικόπημα» της 15ης Ιουλίου 2016.
Αλλά και οι πρώτοι έξη μήνες του 2017 δεν ήταν καθόλου εύκολοι.

Μέσα στην Τουρκία διαρκές πογκρόμ συλλήψεων στρατιωτικών, δημοσιογράφων, δικαστικών, δημοσίων υπαλλήλων, πολιτικών, διπλωματών και κάθε ύποπτου «για τρομοκρατική δράση», κατά την αυθαίρετη κρίση των «αρχών ασφαλείας». Μόνο για τον Σελαχετιν Ντεμιρτάς, τον φυλακισμένου συμπροέδρο του HDP, ο «εισαγγελέας» ζήτησε ποινή φυλάκισης … 142 ετών! (18/1/2017).

Εκτός Τουρκίας, όσοι τολμούν να επικρίνουν τον «Πρόεδρο» –ιδιώτες ή Κυβερνήσεις- απλά θεωρούνται, συλλήβδην και αορίστως, ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
Η κατάσταση όμως που διαμορφώνεται για τον «Σουλτάνο» δεν είναι καθόλου καλή: Ο ακατανόμαστος πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ Αµπαντί έχει το απύθμενος θράσος να θεωρεί την Τουρκία «κατοχική δύναμη» επειδή διατηρεί μερικούς αθώους στρατιώτες στη βάση Μπασίκα, μέσα στο Ιράκ (11/1/2017). Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, κατά τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης, «πάσχει από ισλαμοφοβία» (1/2/2017).  Οι Βούλγαροι ανακαλούν την πρέσβειρα τους στην Άγκυρα τολμώντας να κατηγορούν την Τουρκία για απροκάλυπτη ανάμειξη στις εκλογές τους (18/3/2017).

Άσε που ακόμα και οι Έλληνες «σήκωσαν κεφάλι», έκαναν πως δεν ακούν τις πεζοδρομιακές απειλές για «αντίποινα» και αρνήθηκαν να παραδώσουν οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα για να σωθούν από την Τουρκική «Δικαιοσύνη». Άλλοι 400 (και βάλε) κατέφυγαν σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ελβετία για τον ίδιο λόγο!

Οι «φασίστες» Ευρωπαίοι (Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί, Ελβετοί) αρνήθηκαν στην Αυτού Εξοχότητα, στον «Σουλτάνο» της Τουρκίας και στους ανθρώπους του, να κάνουν προπαγανδιστικές ομιλίες υπέρ του «ΝΑΙ» για το δημοψήφισμα του Απριλίου 2017 ώστε να «κατοχυρωθούν» με την «ψήφο του λαού» οι υπερεξουσίες του μέχρι το 2029. Το τελευταίο, δεν το «χώνεψε» εύκολα ο μεγάλος «Σουλτάνος». Άστραψε και βόγκηξε: «Αν η Ευρώπη συνεχίσει µε αυτόν τον τρόπο, κανένας Ευρωπαίος, σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν θα μπορεί να περπατά µε ασφάλεια στους δρόμους!». (Μήπως, λέω μήπως, ο άνθρωπος υπερεκτιμά κάπως την δύναμη του;)

Οι Αμερικανοί βέβαια που δεν αστειεύονται, φρόντισαν να του την στήσουν διαφορετικά: Συνέλαβαν τον προσωπικό «ταμία» του «Σουλτάνου» και Αντιπρόεδρο της μεγαλύτερης Τουρκικής Κρατικής Τράπεζας (Halkbank) Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, αμέσως μόλις πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ (30/3/2017). Το 2016 είχε προηγηθεί η σύλληψη του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, με πολύ στενούς δεσμούς με την «οικογένεια Ερντογάν», επειδή παραβίαζε συστηματικά (με Προεδρικές «ευλογίες» και το αζημίωτο βέβαια) το εμπάργκο που είχε επιβληθεί το Ιράν.

Η κάλπικη νίκη στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 δεν πτόησε καθόλου τον «Σουλτάνο». Ας φωνάζουν οι «φασίστες» Ευρωπαίοι παρατηρητές του δημοψηφίσματος και ο Πρόεδρος της Τουρκικής αντιπολίτευσης ότι έγινε εκτεταμένη νοθεία του αποτελέσματος. Ας προειδοποιεί η Ευρωβουλή πως η Τουρκία διαρκώς απομακρύνεται από την Ευρώπη. Αυτός απέδειξε σε όλους την αλα- Τούρκα Δημοκρατία που ονειρεύεται, διατάζοντας την απαγόρευση πρόσβασης στην Wikipedia γιατί τα κείμενα της είναι… «υπέρ της τρομοκρατίας!» (6/5/2017).

Η πραγματική όμως ψυχρολουσία ήρθε στις 9 Μαΐου 2017 όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε το σχέδιο εξοπλισμού των Κούρδων (YPD) οι οποίοι προτιμήθηκαν από τους Τούρκους στην μάχη ανακατάληψης της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού κράτους Ράκκα.

Μόλις λίγες βδομάδες νωρίτερα (12 Φεβρουαρίου 2017) ο «Σουλτάνος» της Τουρκίας διακήρυσσε πομπωδώς πως «ο στόχος μας είναι η ανακατάληψη της Ράκκα και μια περιοχή 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στην Συρία!». Τα μυαλά του είχαν πάρει αέρα μετά τον «θρίαμβο» στην Al Bab, όπου ο διαλυμένος Τουρκικός στρατός, μετά από πολύμηνες και αγωνιώδεις προσπάθειες, με πολύ εντατική αεροπορική υποστήριξη από Αμερικανούς και Ρώσους, σημαντικές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό, κατάφερε επί τέλους να φθάσει στην μικρή Συριακή πόλη Al Bab εξουδετερώνοντας την αντίσταση μιας χούφτας υπερασπιστών της!

Ακολούθησαν βέβαια οι συνηθισμένες Τουρκικές απειλές πως η Αμερικανική απόφαση για εξοπλισμό των Κούρδων «θα έχει συνέπειες» και διάφορες άλλες γραφικότητες. Όπως ήταν φυσικό, η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου «Σουλτάνου» στις ΗΠΑ που ακολούθησε, ήταν απλά μια συζήτηση κουφών που κρύφτηκε πίσω από όμορφα λόγια (18/5/2017).

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ήρθε, σχεδόν ταυτόχρονα, και η Ρωσική παρέμβαση για την Κύπρο: Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στα πλαίσια επίσκεψης του στην Κύπρο, κάλεσε την Τουρκία «Να αποφύγει να χρησιμοποιήσει βία και να συζητήσει με την Λευκωσία στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», υπενθυμίζοντας έμμεσα την «έλλειψη αναγνώρισης» της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τόση σχέση με την διεθνή νομιμότητα όσο ο φάντες με το ρετσινόλαδο! (19/5/2017).

Το «μενού» του πρώτου εξάμηνου του 2017 περιελάμβανε ακόμα, επίδειξη ανύπαρκτης γενναιότητας προς τους Γερμανούς με την απαγόρευση εισόδου Γερμανών βουλευτών στην Τουρκία,  το σκάνδαλο με τις δεκάδες εξωχώριες εταιρίες του βαθύπλουτου και δοτού Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλτιρίμ (25/5/2017) και το απρόσμενο «θράσος» των Ελλήνων να στείλουν ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ και να δηλώσουν κατηγορηματικά πως θεωρούν τις Τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδος - Κύπρου ως παράνομες και ως τέτοιες θα τις αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αν χρειαστεί! Αν είναι δυνατόν! Τόσο μεγάλη προσβολή! Πάει, χάλασε ο κόσμος! 

Άσε που αυτός ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, στα πλαίσια της 2ης Διάσκεψης για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, δήλωσε –ούτε λίγο, ούτε πολύ- ότι «Σύντομα θα λυθεί το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», χωρίς προφανώς να λαμβάνονται υπ΄ όψη οι διάφορες εξωπραγματικές «απαιτήσεις» της Τουρκίας!

Το «μενού» του τελευταίου μήνα του πρώτου εξάμηνου  του 2017 συμπληρώθηκε με  τον εμπορικό αποκλεισμό του Κατάρ από έξη Αραβικές χώρες και την «ασπίδα προστασίας της Τουρκίας» (βρέθηκε η ευκαιρία για μια ακόμα «αθώα» στρατιωτική παρουσία μέσα στο Κατάρ), την αναγγελία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2017 με τους αναμενόμενους λεκτικούς κεραυνούς της «Σουλτανικής αυλής», την απόφαση της Γερμανίας να μεταφέρει στην Ιορδανία τους Γερμανούς στρατιώτες που στάθμευαν στην βάση του Ινσιρλίκ, την καταδίκη σε 25 χρόνια κάθειρξη του βουλευτή της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενίς Μπερµπέρογλου με την «τυποποιημένη» κατηγορία της «τρομοκρατίας», την έκδοση από τις Αμερικανικές Αρχές ενταλμάτων σύλληψης 12  μπράβων της προσωπικής φρουράς του Ερντογάν, για την «δράση» τους κατά την επίσκεψη του «Σουλτάνου» στις ΗΠΑ (ΑΥΤΟ και αν ήταν προσβολή!) και την ένταση της εμφύλιας σύρραξης με τους Κούρδους μέσα στην Τουρκία με δεκάδες νεκρούς.

Αλλά και ο μήνας Ιούλιος του 2017 έκανε κακό ποδαρικό. Οι Γερμανοί απαγόρευσαν εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε ο «Σουλτάνος» στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Αμβούργο. Και άλλη μεγάλη προσβολή – όπως και τον Απρίλιο, που απαγορεύτηκαν στην Γερμανία (και όχι μόνο) οι εκδηλώσεις για το ΝΑΙ στο Τουρκικό δημοψήφισμα.

Η πολύ «ενοχλητική» διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε την κατάταξη της Τουρκίας στην 155η θέση, σε σύνολο 180 χωρών, στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2017. Πάλι καλά, με εκατοντάδες φυλακισμένους και χιλιάδες απολυμένους δημοσιογράφους, με διακόσια περίπου φιμωμένα ΜΜΕ, η «θέση» της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη! 

18 μέρες άντεξε ο «Σουλτάνος» της Άγκυρας πριν «εκραγεί» εναντίον του αρχηγού της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε την αναίδεια να οργανώσει «Πορεία για την Δικαιοσύνη», διαμαρτυρόμενος θορυβωδώς για την φυλάκιση του βουλευτή του κόμματος του  Ενίς Μπερμπέρογλου. Έξαλλος ο «Σουλτάνος» κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «τάσσεται µε το μέρος των τρομοκρατών», αφού τον είχε ήδη προειδοποιήσει πως «μπορεί να κληθεί από τις δικαστικές αρχές και ο ίδιος!» Και βέβαια … ο νοών, νοείτω! (2/7/2017).

36 µέλη της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλαν επιστολή στον ΥΠΕΞ  των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ζητώντας απόν αυτόν να τηρήσει σθεναρή στάση απέναντι στην ρητορική της Τουρκίας µε αφορμή την έναρξη των ερευνητικών διατρήσεων της TOTAL στον «Ονησιφόρο», στις 13 Ιουλίου 2017. Ως γνωστόν, η Τουρκική «ρητορική» αποτελείται από απειλές, νταηλίκια και λοιπές άναρθρες φωνασκίες για χαχόλους. 

Στην 19η ημέρα της «Πορείας για την Δικαιοσύνη» ο αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους συμμετέχοντας στην πορεία να μην παρασυρθούν από τις προκλήσεις που δέχονται - βρίσκουν κοπριές εκεί που πρόκειται να μείνουν, τους πετάτε πέτρες κ.α.π. (4/7/2017). Η «ψυχολογική πίεση» προς την πορεία ενισχύθηκε την επομένη, με ανακοίνωση της αστυνομίας πως (τάχα) ισλαμιστές σχεδίαζαν επίθεση στην «Πορεία για τη Δικαιοσύνη» οι οποίοι και «συνελήφθησαν από την αστυνομία».

συνεχίζεται στο 2ο μέρος

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (πρώτη έκδοση 1992,  η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Aποχαιρετισμό». Το τελευταίο του βιβλίο «Η Τουρκία στις φλόγες» κυκλοφόρησε το 2017 – μπορείτε να ξεναγηθείτε στις 20 πρώτες σελίδες του βιβλίου στο



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.