29 Ιουλίου 2017

Προσέξτε τα συμπτώματα του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου. Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου;

Του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr 

Οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου δηλαδή του λαιμού, προέρχονται κυρίως από τους βλεννογόνους. Παρουσιάζονται συνήθως στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, στα χείλη, τον λάρυγγα, στον φάρυγγα, στη ρινική κοιλότητα. 

Μάλιστα, με βάση τα διεθνή στατιστικά ο καρκίνος αυτής της περιοχής εμφανίζεται σε ποσοστό 44% στη στοματική κοιλότητα, σε ποσοστό 31% στον λάρυγγα και κατά 25% στον φάρυγγα. 

Από αυτό τον τύπο καρκίνου νοσούν περισσότερο οι άνδρες από ότι οι γυναίκες καθώς οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως είναι ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό. 

Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Τα περιστατικά καταγράφονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άτομα νεαρής ηλικίας. 

Ως βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνισή του είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και ειδικά το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 

Οι ειδικοί θεωρούν πως οχτώ στα δέκα περιστατικά οφείλονται στις βλαβερές αυτές συνήθειες. 

Εκτός της ανθυγιεινής ζωής σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει και γονιδιακό υπόστρωμα της νόσου. 

 Παράλληλα, άλλες αιτίες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου είναι η σιδηροπενική αναιμία, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η κακή στοματική υγιεινή και κάποιες χημικές ουσίες. 

Ενδεικτικό είναι πως οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα περιστατικά σε όσους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ενασχόλησής τους εκτίθενται στο νικέλιο, ενώ υψηλά στη λίστα των περιστατικών είναι και τα άτομα που ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου ή την κατασκευή επίπλων και υποδημάτων. 

Επίσης, και κάποιοι ιοί, όπως ο HPV, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου. 

Τα συμπτώματα αυτού του καρκίνου μπορεί να περιλαμβάνουν μια πληγή που δεν επουλώνεται, έναν πονόλαιμο που δεν ιάται, δυσκολία στην κατάποση ή επιμένουσα βραχνάδα στη φωνή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί όμως να προκληθούν από άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό ή τον οδοντίατρο για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα. 

Τα κλινικά συμπτώματα και σημεία εξαρτώνται από την ανατομική περιοχή της κεφαλής και τραχήλου που αναπτύσσεται ο καρκίνος. 

- Για παράδειγμα, οι ασθενείς με υποφαρυγγικό και λαρυγγικό καρκίνο έχουν πόνο στο λαιμό, βραχνάδα και δυσκολία στην κατάποση. 

- Οι όγκοι στο γλωττιδικό λάρυγγα ανευρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο από αυτούς στον υπεργλωττιδικό λάρυγγα ή τον υποφάρυγγα, λόγω της αλλαγής στη φωνή που είναι πιο πρώιμο σύμπτωμα από τον πόνο στο λαιμό και τη δυσφαγία. 

- Οι ευσταχιανές σάλπιγγες συχνά διηθούνται από ρινοφαρυγγική νόσο, που οδηγεί σε μέση ωτίτιδα, που σε μέσο ενήλικα απαιτεί καλή εξέταση του ρινοφάρυγγα, ιδίως όταν η μέση ωτίτιδα είναι μονόπλευρη. 

- Σε πιο προχωρημένη νόσο η διπλωπία είναι συχνό σύμπτωμα, λόγω της γειτνίασης των κοιλοτήτων με τους κλάδους των 3ου (Κοινό Κινητικό), 4ου (Τροχιλιακό) και 6ου (Απαγωγό) κρανιακού νεύρου. 

- Ένας όζος στον τράχηλο, συνήθως, οφείλεται σε εμπλοκή ενός λεμφαδένα και μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου. Ένας καινούριος όζος σε έναν ηλικιωμένο που πίνει αλκοόλ ή καπνίζει χρειάζεται προσεκτική εκτίμηση. 

Για να διευκολυνθεί η ανεύρεση της τοποθεσίας της νόσου του τραχήλου απαιτείται χαρτογράφηση των λεμφαδένων του τραχήλου. H χαρτογράφηση ή mapping των λεμφαδένων του τραχήλου επιτρέπει και στους γιατρούς να κατανοήσουν τους διαφορετικούς τύπους χειρουργείου που γίνονται. Από την τοποθεσία του παθολογικού λεμφαδένα στον τράχηλο θα υποπτευθεί ο γιατρός το σημείο του πρωτοπαθούς όγκου.

- Για παράδειγμα, οι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας τυπικά εξαπλώνονται στους υπογενείδιους και υπογνάθιους λεμφαδένες του επιπέδου Ι. 

- Ο λαρυγγικός καρκίνος στο άνω σημείο του τραχήλου στους λεμφαδένες των επιπέδων ΙΙ και ΙΙΙ. 

- Ο ρινοφαρυγγικός καρκίνος στο ανώτερο σημείο του τραχήλου και στο οπίσθιο τρίγωνο των λεμφαδένων των επιπέδων II και V. 

- Η νόσος στο κάτω τμήμα του τραχήλου ή στην υπερκλείδια περιοχή είναι ύποπτη για πρωτοπαθή νόσο κάτω από τις κλείδες ή νόσο του θυρεοειδούς και εμφανίζεται στους λεμφαδένες των επιπέδων IV και V. Η εξάπλωση στον τράχηλο είναι ασυνήθης σε πρωτοπαθή καρκίνο στον γλωττιδικό λάρυγγα ή στις παραρρίνιες κοιλότητες. Η εμπλοκή των λεμφαδένων του τραχήλου έχει προγνωστική αξία, ελαττώνοντας κατά 50% τη θεραπευτική πιθανότητα για ένα συγκεκριμένο μέγεθος όγκου Τ. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.