29 Ιουλίου 2017

Πολιτική και δίκαιο

Του Λουκά Ανδριτσόπουλου

Η πολιτική έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο ως έννοια από τον καιρό που οι άνθρωποι την θέσπισαν ως τρόπο οργάνωσης και επίλυσης των ζητημάτων τους και των διαφορών τους, αν και οι όροι της διεθνούς βιβλιογραφίας είναι αχανής. Συχνά όταν κανείς αναφέρεται στον όρο πολιτική έρχεται στο μυαλό του το παίγνιο της πολιτικής (η χειραγώγηση, η προπαγάνδα, η εξουσία και τα παιχνίδια της). Αν όμως επιχειρήσουμε να δούμε την πολιτική ως το βασικό σταυροδρόμι των κοινωνικών και εθνικών αναγκών, διαπιστώνουμε πως δεν έχει σχέση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά έχει να κάνει με μια ολόκληρη αρχιτεκτονική που προϋποθέτει σχεδιασμό και προγραμματισμό δράσεων και ενεργειών, οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν σε κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι αν ορίσουμε την πολιτική ως επιστήμη και όχι ως απάτη διαπιστώνουμε ότι κάθε αποτέλεσμα που δίνει, εκτός ότι έχει αντίκτυπο στην κοινωνία, την χώρα, τον κόσμο (τριγωνική πυραμίδα), αποδεικνύεται σύμφωνα με την αναδραστική διαδικασία πολιτικού συστήματος-κοινωνίας και αντίστροφα (δεν υπάρχουν δηλαδή θεωρήματα ή αξιώματα όπως στα μαθηματικά αλλά συντελούνται πράξεις, δράσεις που δίνουν ένα αποτέλεσμα στο κοινωνικό σύνολο).

Πολιτική σημαίνει δράση, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, διαμόρφωση αποφάσεων, προώθηση αιτημάτων, απόφαση για το πώς θα διανεμηθεί ο πλούτος σε μία κοινωνία, πού θα βρεθούν κονδύλια χρηματοδότησης και για ποιες κοινωνικές ομάδες, ποιο θα είναι το διοικητικό μοντέλο των περιφερειών και των δήμων, αν η σημερινή χρηματοδότηση των κεντρικών ηγεσιών στους οργανισμούς αυτοδιοίκησης είναι χρηστική ή δημιουργούνται οπισθοδρομικές τοπικές κοινωνίες, αν πρέπει να γίνουν έργα υποδομής αν, είναι αναπτυξιακό το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τι είναι πιο φρόνιμο δημόσια η ιδιωτική υγεία, παιδεία ή εκπαίδευση, δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις, αν πρέπει να υπάρχει σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας, αν είναι δόκιμη η αποσύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις εισαγωγικές εξετάσεις, να δημιουργήσουμε ολοήμερα σχολεία, να φτιαχτούν παιδικές χαρές να δημιουργήσουμε δημοτικούς χώρους άθλησης, να διοργανώσουμε ολυμπιακούς αγώνες και ποια να είναι η εξέλιξη των αθλητικών υποδομών, είναι δυνατόν να συντονίσουμε την δράση μας στους παραπάνω σχεδιασμούς ή οι προτάσεις παρόλο που ενδέχεται να συγκρούονται τα συμφέροντα μας και θα έχουν υποστήριξη ώστε να υπάρξει υλοποίηση. Είναι σίγουρα ένα δύσκολο εγχείρημα όμως αυτό το καθιστά και συναρπαστικό. Η αναφορά των παραπάνω πράξεων είναι συνδεδεμένη με το Δίκαιο και αυτό γιατί οι πολιτικές αποφάσεις γίνονται πράξη με την εισαγωγή κανόνων. Το δίκαιο είναι αυτό που ορίζει πως ασκείται η πολιτική εξουσία ποια τα όρια της, πως λαμβάνονται αποφάσεις  από τα πολιτειακά όργανα πως διεξάγεται η δημόσια πολιτική διαδικασία.

Όμως η πολιτική ως επιστήμη επηρεάζει εκτός από την δημοσία σφαίρα και την ιδιωτική, όταν το άτομο διαχειρίζεται μόνο του διάφορες υποθέσεις της ζωής του π.χ να επιλέξω το επάγγελμα της αρεσκείας μου ή την επιστήμη που με ενδιαφέρει ή να ασχοληθώ με κάποια τέχνη ή να ασχοληθώ με το ελεύθερο επάγγελμα. Μήπως αυτή η ελευθερία επιλογής είναι εκ των ων ουκ άνευ  αν υπάρχει ανεργία και δεν μπορώ να βρω δουλειά ή αν οι δημόσιες σπουδές είναι υποβαθμισμένες και ανεπαρκείς. Με αυτή την έννοια οι προσωπικές μας επιλογές πού γίνονται στην ιδιωτική μας ζωή έχουν πολιτική σημασία καθώς διαμορφώνουν το επιστημονικό-επαγγελματικό περιβάλλον της κοινωνίας και η πολιτική με την μορφή της εξουσίας που λαμβάνει αποφάσεις έχει επηρεάσει την επιλογή.

Εν κατακλείδι η πολιτική ως επιστήμη αλλά και ως αγωγή από το σχολείο πρέπει να διαμορφώνει έναν ελεύθερο άνθρωπο, υπεύθυνο και ενεργό, έναν πολίτη με κριτική και πολιτική σκέψη με διαρκή συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι που θα τον εξοικειώνει με τους θεσμούς της χώρας και της τοπικής κοινωνίας που ζει καθώς η πολιτική δεν είναι μία γραμμική διαδικασία αλλά ούτε  για λίγους καθώς επηρεάζει τους πολλούς με την έννοια της μακροπολιτικής που οργανώνει σχεδιάζει και λαμβάνει αποφάσεις με το σύνολο των θεσμών, του πολιτικού συστήματος της κοινωνίας. 

Λουκάς Ανδριτσόπουλος
Πολιτικό Νομικής Α.Π.Θ

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.