28 Ιουλίου 2017

2017: Τα Βατερλώ του Ερντογάν (μέρος 2ο)

συνέχεια από το 1ο μέρος

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης*

Άλλη «ασέβεια» στο πρόσωπο του «Σουλτάνου» σημειώθηκε στην Γερμανία: Ο καλλιτέχνης Phlipp Ruch ανήρτησε, απέναντι από την Καγκελαρία την οποία θα επισκεπτόταν ο Ερντογάν, πανό με το μήνυμα «Σκότωσε την δικτατορία» προκαλώντας τις «ανάλογες» αντιδράσεις σύσσωμης της Σουλτανικής «αυλής» (5/7/2017).

Πριν αναχωρήσει για την Γερμανία και την σύνοδο των G20, ο «Σουλτάνος» έκρινε σκόπιμο να εξαπολύσει υβριστική επίθεση προς την Γερμανία: «Η Γερμανία αυτοκτονεί που δεν µε αφήνει να μιλήσω σε Τουρκικό κοινό», κατηγορώντας το Βερολίνο πως «υποθάλπει τρομοκράτες» και άλλα πολύ γλαφυρά. (Για φαντάσου τέτοιο θράσος αυτοί οι Γερμανοί, να μην αντιλαμβάνονται ότι «αυτοκτονούν» απαγορεύοντας σε κοτζάμ Σουλτάνο να μιλήσει σε οπαδούς του! - 6/7/2017).

Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα που συγκέντρωσε συντριπτική πλειοψηφία (88,1%) κάλεσε την Τουρκία να µην προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, καθώς η περιοχή είναι άκρως σεισμογόνος και ενδεχόμενο ατύχημα θα επηρέαζε τις γειτονικές χώρες (7/7/2016).

Η ασυναρτησία, η επιπολαιότητα και η κυκλοθυμική ρύθμιση σημαντικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στην σημερινή Τουρκία, μέσα από κούφια λόγια, διακηρύξεις και απειλές που δεν πιστεύει πια κανείς, προκύπτουν ανάγλυφα και στην περίπτωση της Κριμαίας:

Πριν ένα χρόνο, οι μέχρι τότε πολέμιοι της Ρωσίας και σύμμαχοι της Ουκρανίας, πλήρως ελεγχόμενοι από την Τουρκία Τατάροι της Κριμαίας, διακήρυξαν ξαφνικά πως «Η αναγνώριση της Χερσονήσου ως τμήμα της Ρωσίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» (4/7/2016). Αυτό ήταν ένα από τα πολλά «τιμήματα» που πλήρωσε η Τουρκία για την «προσέγγιση» Ρωσίας Τουρκίας.

Λίγες βδομάδες αργότερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Δύση να αλλάξει την πολιτική της γιατί «η κρίση στην Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από την μη εποικοδομητική στάση της Δύσης!» (19/8/2016).

Αυτά μέχρι τις 10 Ιουλίου 2017, όταν ο «Σουλτάνος» υποδέχτηκε τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας στην Τουρκία, διακηρύσσοντας τα ακριβώς αντίθετα: «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε  την κατάληψη της Κριμαίας (από την Ρωσία). Η αρχή μας είναι  να υπερασπιζόμαστε  μέχρι το τέλος την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»! Τέτοια συνέπεια, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα,  μόνο ένας πολύ μεγάλος «Σουλτάνος» μπορεί να επιδείξει! 

Και επειδή ένας μεγάλος «Σουλτάνος» μπορεί να είναι όσο ασυνάρτητος επιθυμεί, ευαρεστήθηκε να ασχοληθεί με την πρέπουσα ασυναρτησία και με το Κυπριακό. Αφού οι υπάκουοι εκπρόσωποι του (Τσαβούσογλου, Ακιντζί) τίναξαν στον αέρα την διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, επιμένοντας να νομιμοποιηθεί με κάθε επισημότητα η Τουρκική εισβολή και η κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο «Σουλτάνος» άνοιξε το στόμα του – και τι δεν είπε: «Οι δικές μας αλτρουιστικές προσπάθειες, η μετριοπαθής και ευθεία στάση δεν ανταμείφτηκαν. Για να σας είμαι ειλικρινής, το αποτέλεσμα μας απογοητεύει. Χωρίς αμφιβολία, θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ένα σχέδιο Β’ και Γ’. Θα το εξετάσουμε και θα κοινοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας στους αποδέκτες του»…. «Δεν μπορώ να κατανοήσω την στάση και την επιλογή των εταιριών ενέργειας να γίνονται συμμέτοχοι στα ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων. Η δικαιοσύνη και οι διεθνείς νόμοι θέλουν τους υδρογονάνθρακες να ανήκουν σε όλους!».  Κύριε ελέησον, τέτοια χριστιανική μεγαλοψυχία! Γιατί δεν απευθύνεται άραγε στους φίλους του στο Κατάρ και στα άλλα εμιράτα του Κόλπου ή στην Σαουδική Αραβία να τους πει τις ίδιες ασυναρτησίες; 

Ο δοτός εφοπλιστής που φέρει τον τίτλο του «πρωθυπουργού» της Τουρκίας, πήρε την σκυτάλη ζητώντας από τους Κύπριους να μην «εμποδίζουν την ειρήνη με τις γεωτρήσεις» και υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία «έχει εξουσιοδοτηθεί να προστατεύει ως το τέλος τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». (Με τέτοια «προστασία» βέβαια, κυριολεκτικά τους έκαψε)! (10/7/2017).

Οι ασεβείς Ευρωπαίοι με το «ναζιστικό παρελθόν» επιμένουν σε βαριές προσβολές της Αυτού Εξοχότητας: Οι Αυστριακοί απαγόρευσαν την είσοδο του Τούρκου Υπουργού Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί σε Αυστριακό έδαφος και οι Ολλανδία ανακοίνωσαν πως  ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Τουγκρούλ Τουρκές, δεν είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα τους - και οι δύο ήθελαν να κάνουν ομιλίες για την «επέτειο του πραξικοπήματος στην Τουρκία»! (10/7/2017).

Την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι διεκήρυττε πανηγυρικά και επίσημα την νίκη των ιρακινών δυνάμεων στην Μοσούλη επί των τζιχαντιστών, ο εξαιρετικά τσαντισμένος «Σουλτάνος», αφού υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν των G20, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, μέχρι να εκπληρωθούν όλες οι «υποσχέσεις» που έχουν δοθεί στη χώρα του! (10/7/2017).

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την πολύ σύντομη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρ. Τίλερσον στην Κωνσταντινούπολη και τις διαδοχικές συναντήσεις του με Μ. Τσαβούσογλου και Ρ. Τ. Ερντογάν (για τις οποίες δεν εκδόθηκε καμιά ανακοίνωση), ξεκίνησαν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ (12/7/2017). Η Τουρκία, για να τηρήσει τα προσχήματα όλης της θορυβώδους επιθετικής ρητορικής που προηγήθηκε, έστειλε μια φρεγάτα για να «παρακολουθεί την γεώτρηση».

Παραμονές του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, στην Τουρκία ξεκίνησε ομαδική πλύση εγκεφάλου με εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Όλες οι τηλεοράσεις, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι εφημερίδες και κάθε «φιλικό» ΜΜΕ που λειτουργεί στην Τουρκία, μεταδίδουν συνεχώς  την Σουλτανική προπαγάνδα. Ο ίδιος ο «Σουλτάνος», αφού απείλησε ξανά τον αναιδή αρχηγό της Τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης («Δεν θα μπορείς να κυκλοφορείς στους δρόμους»), σε συνέντευξη του στο BBC δήλωσε με την γνωστή του υπεροψία: «Η Ε.Ε. δεν μας είναι απαραίτητη!» (13/7/2017). Εμένα μου λες… 

Η Διεθνής Αμνηστία, αυτοί οι παράξενοι ακτιβιστές που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί για κάθε ένα που αισθάνεται «υπεράνω όλων και φυσικά των νόμων», άρχισαν να γίνονται ενοχλητικοί και για τον «Σουλτάνο» ο οποίος βρήκε αμέσως το κατάλληλο «φάρμακο»: Διέταξε την σύλληψη δέκα μελών της Διεθνούς Αμνηστίας, μαζί με την περιφερειακή διευθύντρια, και τους φόρτωσε την κατηγορία πως είναι μέλη «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης!». Λίγες μέρες αργότερα (18/7/2017), Τουρκικό δικαστήριο έσπευσε να διατάξει την κράτηση τους. Όχι για να ξέρουμε πόσο αστραπιαία λειτουργεί η Τουρκική δικαιοσύνη… 

Την σύλληψη δεν γλύτωσε ούτε ένας Τούρκος σκηνοθέτης (Αλί Αβτζί) με την συνήθη κατηγορία ότι είναι «ύποπτος» για σχέσεις με τον Φετουλλάχ Γκιουλέν. Η πραγματική βέβαια αιτία της σύλληψης του είναι το «έγκλημα» που έκανε να γυρίσει μια ταινία για την ζωή του Ρ. Τ. Ερντογάν χωρίς ατέλειωτους ύμνους για την μεγαλοσύνη του! (14/7/2017).

Έμμεσο μήνυμα «προειδοποίησης» προς την Τουρκία έστειλε η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, με την επίσκεψη της στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις Γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται γύρω από την γεώτρηση της ΤΟΤΑL στην Κυπριακή ΑΟΖ (18/7/2017).

Ο «Σουλτάνος» προκειμένου να εκδικηθεί για την «προσβλητική» απαγόρευση ομιλίας του σε Τούρκους που ζουν στην Γερμανία, απαγόρευσε σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν 30 Γερμανούς στρατιώτες σε βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο (17/7/2017) ενώ κυκλοφόρησε και ένα έγγραφο της Άγκυρας με το οποίο «κατηγορούνται» 68 γερμανικές εταιρείες,  μεταξύ των οποίων η BASF και η Daimler, ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία. Όπως ήταν αναμενόμενο, ακόμα και οι συνήθως φλεγματικοί Γερμανοί, έγιναν κυριολεκτικά «Τούρκοι»! 

Η απάντηση των Γερμανών ήρθε λίγα 24ωρα αργότερα με την μορφή ιδιαίτερα σκληρής ταξιδιωτικής οδηγίας προς την Τουρκία μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου (24/7/2017). Και δεν έμειναν μόνο εκεί. «Όλες οι τουρκικές παραγγελίες όπλων βρίσκονται υπό εξέταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις εξαγωγές όπλων του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας. Το κερασάκι στην τούρτα, έβαλε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκρίνοντας την κατάσταση στον Βόσπορο µε αυτή που επικρατούσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία!

Στην 94η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, σε γραπτή δήλωση του, ο «Σουλτάνος» αναφέρει πως η υπογραφή της Συνθήκης αποτελεί «ιδρυτικό έγγραφο της Τουρκικής Δημοκρατίας» (25/7/2017). Στις διάφορες ομιλίες του βέβαια προς τον Τουρκικό λαό την χαρακτηρίζει ήττα. Διαλέγετε και παίρνετε! 

Μετά τους Γερμανούς, ήταν η σειρά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Β. Νετανιάχου να γίνει έξω φρενών με τον «Σουλτάνο» ο οποίος, αναπολώντας τις εποχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιτέθηκε στο Ισραήλ για «την συνεχιζόμενη επί 50 χρόνια κατοχή του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα», διακηρύσσοντας πως δεν θα επιτρέψει «να επιβληθεί η σιωπή σ’ όσους προσεύχονται» στην Ιερουσαλήμ! Η απάντηση βέβαια του Ισραήλ ήταν κάτι παραπάνω από «πληρωμένη»: Αφού χαρακτήρισε τον «Σουλτάνο» υποκριτή και τον τελευταίο άνθρωπο που θα μπορούσε να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ, αναρωτήθηκε «Τι θα μπορούσε να πει ο Ερντογάν στους Κούρδους και στους κατοίκους της Βόρειας Κύπρου;» (26/7/2017). Όπως είναι φυσικό, απάντηση δεν πρόκειται να πάρει ποτέ! 

Σ υ μ π έ ρ α σ μ α: Προσωπικά έχω πεισθεί πως ο «Σουλτάνος» είναι ένα παμπόνηρο ανθρωπάκι το οποίο προσπαθεί πάση θυσία να κρατηθεί στην εξουσία για να προστατεύσει την αμύθητη περιουσία που δημιουργεί στις πλάτες του Τουρκικού λαού και … το κεφάλι του. Γνωρίζει πολύ καλά πως αν χάσει την εξουσία, τα χάνει όλα!

Αυτό ακριβώς είναι εκείνο που δημιουργεί στην Ελλάδα την κατάλληλη ευκαιρία, την οποία ήδη αξιοποιεί, αργά αλλά σταθερά.

Η παραμονή του στην εξουσία σφίγγει ολοένα και περισσότερο την θηλιά της απροκάλυπτης δικτατορίας που έχει επιβάλλει στον Τουρκικό λαό, αλλά δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να λύσει, άπαξ δια παντός, όλες τις «εκκρεμότητες» που δημιούργησε η γειτονική χώρα από «μηδενική βάση» απέναντι στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες. Ουδέν κακό αμιγές καλού και ουδέν καλό αμιγές κακού

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (πρώτη έκδοση 1992,  η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Aποχαιρετισμό». Το τελευταίο του βιβλίο «Η Τουρκία στις φλόγες» κυκλοφόρησε το 2017 – μπορείτε να ξεναγηθείτε στις 20 πρώτες σελίδες του βιβλίου στο



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.