Τελευταίες αναρτήσεις

19 Ιουλίου 2017

Μια οικονομική φούσκα που όταν σκάσει θα σπείρει την καταστροφή.

Των Τζιμ Ρότζερς & Ρόμπερτ Κρεγκ Μπάουμ 

Στις ΗΠΑ πλησιάζει μια οικονομική κρίση που όμοιά της δεν θα έχει γνωρίσει αυτή η γενιά. Και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα σκάσει η επόμενη φούσκα θα εκπλήξουν ακόμα και τους πιο προσεκτικούς παρατηρητές της οικονομίας, της κουλτούρας, και της πολιτικής. 

Η φούσκα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (το ένα έκτο της οικονομίας των ΗΠΑ) θα σκάσει με δύναμη που θα είναι ίση με όλες τις προηγούμενες καταστροφές μαζί – ένα σοκ τόσο μεγάλο που θα περικλείει το σοκ συνολικά από τις προηγούμενες κρίσεις στους κλάδους των ασφαλειών, της ενέργειας, της τεχνολογίας, και των στεγαστικών δανείων.

Την τελευταία δεκαετία, έχουν αναδυθεί προβληματικά μοτίβα μη βιώσιμης οικονομικής δραστηριότητας. Οι προϋπολογισμοί κολεγίων και πανεπιστημίων βασίζονται σε πληθωριστικές επενδύσεις σε ακίνητα, κάνουν πως δεν βλέπουν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες των μη εξυπηρετούμενων φοιτητικών δανείων, και αποδέχονται την αύξηση των διδάκτρων πάνω από τον πληθωρισμό ως κάτι το νορμάλ.

Η ακόρεστη επιθυμία των διευθυντικών στελεχών για υψηλά επίπεδα μισθών και χαμηλά επίπεδα λογοδοσίας προσθέτει επιπλέον στρώματα ανικανότητας σε ένα ήδη ασταθές εκπαιδευτικό επιχειρηματικό μοντέλο που θεωρεί αδύνατο ένα κραχ.

Αν και η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι μια κερδοσκοπική επιχείρηση, το επιχειρηματικό πλάνο που βασίζεται στην πραγματικότητα παραμένει αναγκαίο εφόδιο για την επιτυχία της. Η πραγματικότητα, όμως, φαίνεται να διαφεύγει από τα διευθυντικά στελέχη. Αθλητικές εγκαταστάσεις και φοιτητικές εστίες χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα από τον αριθμό εγγραφών ενώ το προσωπικό δεν πληρώνεται ικανοποιητικά, γεγονός που θέτει εμπόδια στο ταξίδι της γνώσης για τους φοιτητές. Κι αυτοί, δίχως την κατάλληλη προετοιμασία για την εύρεση ευκαιριών, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα φοιτητικά τους δάνεια.

Πόσος καιρός θα χρειαστεί ώσπου η βάση των πελατών τους να καταλάβουν ότι τελικά δεν αξίζει πλέον να μπαίνουν σε τέτοια έξοδα;

Χωρίς δραματικές και άμεσες αλλαγές στον κλάδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μια σειρά οικονομικών υποσυστημάτων θα αποτύχουν μαζί με τον κλάδο. Οι άνθρωποι που απασχολούνται από το ακαδημαϊκό ίδρυμα θα χάσουν τις δουλειές τους, η εμπορική δραστηριότητα που έχει στο επίκεντρό της τον φοιτητή θα αποτύχει, και η επένδυση σε ακίνητα για φοιτητική στέγαση δεν θα έχει πλέον τις αναμενόμενες αποδόσεις.

Κάνουμε, λοιπόν, έκκληση για επιστροφή στην αποστολή διδασκαλίας και καινοτομίας του αμερικανικού πανεπιστημίου. Χρειαζόμαστε έναν απόφοιτο καλά εκπαιδευμένο, προσαρμόσιμο, επίμονο, και με επιχειρηματικό πνεύμα για να καλύψει τις ανάγκες μιας νέας οικονομίας που εκτείνονται από τη συγγραφή κώδικα μέχρι τη φροντίδα ηλικιωμένων και τη διοίκηση ξενοδοχειακών μονάδων.

Πρέπει, συνεπώς, η τριτοβάθμια εκπαίδευση να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της αγοράς και του μεμονωμένου φοιτητή.

Το σύστημα των καθηγητών που ενδιαφέρονται περισσότερο για έρευνα παρά για τη μεταλαμπάδευση γνώσης, παράλληλα με προσωρινούς διδάσκοντες που εργάζονται πολλές ώρες χωρίς εργασιακή ασφάλεια δεν βοηθά στη σταθεροποίηση μιας κουλτούρας πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ένα σύστημα μαθητευόμενου / μέντορα, που θα εδράζεται στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και τεχνικών, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δεξιοτήτων θα φέρει την επανάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι διδάσκοντες θα πρέπει να εστιάσουν στην ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης των φοιτητών με άλλους ανθρώπους, κουλτούρες, και έργα τέχνης, αλλά και στην καλλιέργεια χειροπιαστών και αναγκαίων δεξιοτήτων για την επιτυχία στον κόσμο της παραγωγής και της καινοτομίας.

Μπορούμε να προσφέρουμε αυτό το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, εκπονώντας παράλληλα ένα σχέδιο για την οικονομική κάλυψη μόνο εκείνων των δαπανών που είναι πραγματικά αναγκαίες.

Πηγή: fortune.com
Από: fortunegreece.comShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.