14 Δεκεμβρίου 2015

Όμορφη νύχτα...

Κάθισα στο παγκάκι της μικρής πλατείας και την άραξα. Τέντωσα τα πόδια και κοίταξα ψηλά αυτό τον χειμωνιάτικο ουρανό και χαμογέλασα. Οι κόποι μιας ζωής που είχαν στόχο να μην φτάσω πουθενά ένοιωθαν επί τέλους δικαιωμένοι. Δεν με μπορείτε να με εκβιάσετε. Ο πατέρας μου όταν ήμουν παιδί, αυτό μου είχε δώσει σαν συμβουλή κι ευχή. Να φέρεις τη ζωή σου έτσι ώστε να μην μπορεί να σε εκβιάσει κανείς...
 
Έτσι αυθόρμητα λοιπόν, κάτω από τη χειμωνιάτικη νύχτα, σ΄αυτό το απειλητικό τοπίο που έχει μετατρέψει τη χαρά της ζωής σε φόβο.. η απάντηση φθάνει σαν πεφτάστερο. Από μένα θα πάρετε από τα τρία το μακρύτερο. Έτσι απλά χωρίς εξηγήσεις. Χωρίς περιττές κουβέντες. Πως το είχε πει ο ποιητής?
 
Δεν έχω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, είμαι ελεύθερος. Δεν έχω τίποτα που να σας κινεί το ενδιαφέρον, δεν ελπίζω σε τίποτα από τις αηδίες που λέτε, είμαι ελεύθερη να επιλέξω να σας αγνοώ. Ακόμα και να δέσεις έναν άνθρωπο χειροπόδαρα, υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις, πόσο μακριά φτάνει η σκέψη του. Εμένα π.χ. αυτή τη στιγμή έχει περάσει τα σύννεφα, έχει ξεφύγει από το ηλιακό σύστημα, έχει ταξιδέψει κάπου δέκα γαλαξίες πιο πέρα, κι έχει κατασκηνώσει σ΄ ένα πλανήτη που δεν τον έχετε βρει ακόμα. Γιατί έτσι γουστάρω...
 
Μιλάς στο χαζοκούτι και υπάρχεις όσο εγώ το έχω ανοικτό. Αν το κλείσω είσαι ανύπαρκτος. Αισθάνεσαι κυρίαρχος του παιχνιδιού όσο εγώ παίζω μαζί σου. Αν γυρίσω από την άλλη και δεν σε βλέπω, δεν υπάρχεις κι αν το ζορίσω περισσότερο, μπορώ να μην γυρίσω καν από την άλλη, μπορείς να είσαι μπροστά μου και να μην υπάρχεις στο δικό μου σύμπαν. Μπορώ να βάλω στη ζυγαριά τι είναι σημαντικό και να σε πετάξω έξω οποιαδήποτε στιγμή.
 
Μπορώ να κρατήσω πάνω στη ζυγαριά ένα αδέσποτο σκυλί από σένα, τις εντολές σου, τους νόμους σου. Γιατί μπορώ? Γιατί δεν μπορείς να με τρομάξεις. Γιατί δεν μπορείς να με τρομάξεις? Γιατί όλα αυτά που διαλαλείς σαν σημαντικά και ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μου, τα θεωρώ ΓΕΛΟΙΑ και ΑΣΗΜΑΝΤΑ.
 
Δεν μπορείς να με εκβιάσεις λέγοντάς μου πως θα μου αφαιρέσεις όλα αυτά που είναι ασήμαντα περιτυλίγματα σε μια ΣΤΗΜΕΝΗ καθημερινότητα. Κάτω από αυτή τη χειμωνιάτικη απόλυτη σκοτεινιά, χαμογελώ γιατί είμαι τόσο πλούσια, ζάπλουτη και τα αγαθά που κατέχω δεν μπορείς να τα αγγίξεις. Μπορείς να διανοηθείς πόσο αδύναμος είσαι μπροστά μου? Ακόμα και το γατάκι που έχω στο σπίτι έχει περισσότερη δύναμη επάνω μου από σένα, ανόητε χαρτογιακά, αχυράνθρωπε, ανιαρή κουραδομηχανή..
 
Ξέρεις πόσοι υπάρχουν σαν και μένα? Πολλοί. Πάρα πολλοί πλέον. Κοντά στα σκιάχτρα που έχτιζες με τόση επιμέλεια μέσα στο χωράφι σου, σου ξέφευγαν κάτι σποράκια και φύτρωναν δεξιά κι αριστερά έτσι τυχάρπαστα, και μεγάλωσαν. Γίναν καρπός και φτιάξαν χωράφι μες το χωράφι σου .. αόρατο.
 
Γέννησες απελπισμένους, γέννησες φοβισμένους, γέννησες πρόβατα υπάκουα, λαχταριστούς μεζέδες στο πιάτο σου, αλλά κοντά σ΄αυτά σου προέκυψαν και κάτι σκληρόπετσα ζωντανά που δεν μασιούνται με τίποτα. Είναι η υποσημείωση στο συμβόλαιο που άφησες για αργότερα, τα ψιλά γράμματα που αγνόησες, η λαδιά πάνω στη σελίδα που δε φεύγει με τίποτα.
 
Είναι οι άνθρωποι που δεν εκβιάζονται δεν φοβούνται και σε γράφουν κανονικά όσο και να ουρλιάζεις τις βλακείες σου. Πως είπες? Θα βρεις τρόπο να τους τσακίσεις? Να τσακίσεις τι? Υπάρχουν όνειρα που έχουν σφραγισμένες τις πόρτες στους εισβολείς. Υπάρχουν πλανήτες που δεν έχουν φτάσει ακόμα οι δορυφόροι σου. Υπάρχουν κήποι μυστικοί που κατοικούνε πλάσματα που αγαπάνε τη νύχτα, δεν τη φοβούνται.
 
Μπορεί να γίνεις ο κυρίαρχος των παλιόχαρτων, ο άρχοντας των στατιστικών και των εξισώσεων, μπορείς να διαφεντεύεις τις ζωές των φοβισμένων και απελπισμένων ανθρωπάκων, αλλά δεν μπορείς να απειλήσεις ότι δεν φτάνεις. Είσαι πολύ κοντός για να φτάσεις σε μερικά ύψη. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ. Είσαι λιγότερο κι από το τίποτα στη χώρα του κανένα.
 
Στη χώρα με τους λίγους κατοίκους και τα μεγάλα πλούτη. Σε τσιγγλάω έτσι για το χαβαλέ. Ναι έχει πολύ πλούτο στη χώρα των αόρατων αλλά δεν μπορείς ούτε καν να πλησιάσεις ηλίθιε.
 
Κι όσο απειλείς, τόσο γελάμε. Όσο παριστάνεις το λύκο, τόσο οι αληθινοί λύκοι φτιάχνουν στομάχι από τα γέλια.
 
Την καλημέρα μου από τη χώρα τη μικρή πλατεία. Μη τη ψάξεις. Είναι περιττό. Ποτέ δεν τη βρήκες. Αιώνες τώρα. Κι ούτε πρόκειται. 
 
Καλώς ήρθες χάος. Καλώς ήρθες μεγάλη νύχτα. Εδώ είμαστε. Κάνει κρύο αλλά έχουμε γερή γούνα. Και δυνατό βλέμμα. Κι αυτή η όσφρηση.. Αυτή η όσφρηση μας προφύλαξε πάντα από τις φόλες. Αλίμονο σ΄αυτούς που η ζωή τους είναι γεμάτη μόνο από τέτοιες, πλέον... 
 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.