7 Ιουνίου 2024

Βέγγος; Ποιος Βέγγος;

Του Χρήστου Μπολώση
 
Αν νομίζετε φίλοι μου ότι οι κολοσσοί κωμικοί του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, ήταν οι μόνοι που μας προσέφεραν απλόχερα το γέλιο, γελιέστε.
 
Αν έχετε την εντύπωση ότι ο Κωνσταντάρας με τον Μαυρογιαλούρο του, ο Γκιωνάκης με τον Μπρίλλη του, η Βασιλειάδου με το «ρούφα τ’ αυγό σου», ο Παπαγιαννόπουλος με το «χούφτωσ ‘την χούφτωσ ‘την», ο Αυλωνίτης με το «ρε πού πάμε ρε;», ο Βέγγος με τις πιλάλες του, ο Σταυρίδης με τα «άχου και δε με νοιάζει», ο Ηλιόπουλος με τη «χαρούμενη ατμόσφαιρά» του, ο Βουτσάς με το «Φσσσστ μπόϊνγκ», ο Λογοθετίδης με τα παθήματά του στο «Δεσποινίς ετών 39», ο Φωτόπουλος με το «δίκανό του», έχουν τα πρωτεία τότε πλανάσθε πλάνην οικτράν. Βέβαια όλα αυτά τα αθάνατα που αναφέραμε και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, τα έβαλαν στο στόμα των κορυφαίων κωμικών μας εξ ίσου κορυφαίοι συγγραφείς όπως ο Τσιφόρος, ο Σακελλάριος, ο Ψαθάς και τόσοι άλλοι. Όμως το θέμα είναι και το πώς τα λες.
 
Και ενώ λοιπόν όλοι αυτοί οι μεγάλοι, μας έχουν αποχαιρετήσει και διασκεδάζουν, χρόνια τώρα τον Άγιο Πέτρο μαζί με τα πολυόμματα Χερουβείμ και τα Εξαπτέρυγα Σεραφείμ, κάποιοι άλλοι, έχουν αναλάβει να τους αντικαταστήσουν και τα πηγαίνουν περίφημα.
 
Και βέβαια, μιλάμε για τους πολιτικούς μας, οι οποίοι πάντα φροντίζουν για τη διασκέδασή μας (ή το δούλεμά μας), αλλά ειδικά τώρα, την προεκλογική περίοδο, τα δίνουν όλα.
 
Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος, λήγει αύριο. Άρα είναι κατάλληλη η στιγμή να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό των φαιδροτήτων που είδαμε.
 
Κατ΄ αρχήν είδαμε το ΚΚΕ να ζητάει με πάθος την ψήφο του λαού για να στείλει ευρωβουλευτές στην Ευρωβουλή, την οποία δεν θέλει να τη βλέπει (λέμε τώρα). Βέβαια διατείνεται ότι αυτό το κάνει για να πολεμήσει την κοιτίδα αυτή του καπιταλισμού από μέσα. Ας το πιστεύσομεν! Εδώ το ΚΚΕ μας λέει ότι παλεύει για τη δημοκρατία και υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν και η Ευρωβουλή μας μάρανε; Υπάρχει βέβαια και μια διαφορίτσα. Την ΕΕ δεν τη θέλει το ΚΚΕ, αλλά το μπαγιόκο από αυτήν, είναι άλλο πράγμα και το θέλει και το παραθέλει.
 
Ακόμη και στο Πολεμικό Μουσείο εθεάθη βουλευτής του ΚΚΕ σε κάποια εκδήλωση. Πού; Εκεί μέσα στη φωλιά της στρατοκρατίας, που την έχτισε και η χούντα! Πάει χάλασε ο κόσμος…
 
Είδαμε την κα Μαρέβα (μία είναι η Μαρέβα) να παρίσταται σε Ιερό Ναό κατά την Ανάσταση (δεν την έχουμε ματαδεί…) και να φοράει ένα υπερμεγέθη (πώς λέμε υπέρκομψη…) σταυρό, σαν να ήταν η Ιωάννα της Λωραίνης. Ακούσαμε και τον κ. Νατσιό να σχολιάζει πικρόχολα: «Σε λίγο θα τη δούμε να μοιράζει και αντίδωρο». Αυτό δεν είναι τίποτα. Μη τη δούμε να κρατάει και το δοχείο με τον Αγιασμό και να συνοδεύει τον παπά τα Φώτα…
 
Είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να φωτογραφίζεται με τη σημαία του Ολυμπιακού, αλλά κάπου μακρυά από το γήπεδο, στο οποίο δεν τόλμησε, φρονίμως ποιών, να παρευρεθεί. Μιλάμε για τον αγώνα Ολυμπιακός – Φιορεντίνα 1-0. Είπαμε λαοφιλής αλλά μη το παρακάνουμε κιόλας…
 
Ακόμη είδαμε τον κ. πρωθυπουργό να συναντά, εντελώς τυχαία, να μα τον Θεό, τον προπονητή του ΠΑΟΚ κ. Λουτσέσκου, σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης 1-2 μέρες μετά και να τον συγχαίρει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Δικέφαλο του Βορρά. Μεγάλη τύχη αυτός ο άνθρωπος! Εγώ, δεν έχει τύχει να συναντήσω… τυχαία, μήτε ποδοσφαιριστή τσικό της ομάδας της γειτονιάς μου.
 
Είδαμε, πάλι τον κ. πρωθυπουργό (αμάν πιά!), να ανακοινώνει έμπλεος χαράς και υπερηφάνειας ότι η τιμή της φέτας, έπεσε στα… 6 ευρώ! Μπροστά στον κουρνιαχτό που σηκώθηκε, βγήκε ο κ. Μαρινάκης (όχι του Ολυμπιακού, ο άλλος…) και μας είπε για ακόμη μία φορά ότι είμαστε ηλίθιοι, που δεν καταλαβαίνουμε τον Μεγάλο Αρχηγό, ο οποίος όταν λέει η τιμή της φέτας είναι 6 ευρώ, εννοεί το μισό κιλό, οπότε είμαστε έτοιμοι να αναφωνήσουμε: «Ευλογημένος ο ερχόμενος…».
 
Ακόμα, μπήκε μπροστά και το πρότζεκτ (τρομάρα μας) «Σπίτι μου 2» με βάση το οποίο, όλοι οι Έλληνες θα αποκτήσουν σπίτι (θυμόσαστε το ‘’γράφτον για σπίτι’’;).
 
Είδαμε τον κ. Κασσελάκη να μας παρουσιάζει το Πόθεν Έσχες του. Ακούσαμε νούμερα που ζαλίζουν και αισθανθήκαμε πολύ χάλια που το Έσχες το δικό μας, δεν ξεπερνά με το ζόρι τα 18.000 ευρώ τον χρόνο.
 
Είδαμε και πάλι τον κ. πρωθυπουργό να επισκέπτεται στο ΟΑΚΑ αθλητές που γυμνάζονταν και τον πρωταθλητή μας στο άλμα επί κοντώ Μανώλη Καραλή να του δείχνει πώς πιάνουνε το κοντάρι, πράγμα εντελώς περιττό, αφού ένας Μωυσής τα ξέρει όλα…
 
Αυτά τα παραπάνω ήταν μερικά από τα ευτράπελα που είδαμε αυτήν την προεκλογική περίοδο.
 
Υπήρξαν και άλλα, όπως χαϊδέματα μωρακίων, σκυλακίων, γατακίων, χοροί σε πανηγύρια, τσιπουράκια στο πόδι και άλλες φαιδρότητες.
 
Τώρα λοιπόν τι λέτε; Αναπληρώνουν ή όχι οι πολιτικοί το κενό των μεγάλων κωμικών μας;
 
Αλλά, τέρμα η γκρίνια. Μεθαύριο όλοι στις… κάλτσες, όπως έλεγε και μια ψυχή, για να εκπληρώσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα και άσε τον Φωκυλίδη (Έλληνας ποιητής από τη Μίλητο) να λέει «Λαώ μη πίστευε. Πολύτροπος έστιν όμιλος. Λαός τοι και ύδωρ και πυρ ακατάσχετα πάντα» (δηλαδή μην εμπιστεύεσαι τον λαό. Είναι ένα απρόβλεπτο σύνολο. Λαός, φωτιά και νερό δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν).
 
Καλή ψήφο!
 
★ Ακολουθεί ένα δωράκι, από τα συνηθισμένα μας
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.