23 Ιουνίου 2024

Πότε θα χαθεί ο κόσμος;

Γράφει ο π. Ανδρέας Αγαθοκλέους 
 
Οι κατά καιρούς παρουσιαζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των λαών προκαλούν, στην αρχή, απορία για την εξέλιξή τους. Μετά, κάπως συνηθίζεται όταν καθημερινά οι ειδήσεις γίνονται ρουτίνα.
 
Οι διάφοροι «προφητολόγοι» βρίσκουν την ευκαιρία να επικυρώσουν τις «προφητείες» τους και προσδοκούν στην πλήρη εφαρμογή τους.
 
Όσοι αδυνατούν να δουν τον κόσμο από την πλευρά της ομορφιάς, της ελπίδας και τη αναμενόμενης μεταμόρφωσής του, τονίζουν τα όποια αρνητικά του, που αρχίζουν από τις ανώμαλες και ανύπαρκτες διαπροσωπικές σχέσεις και προεκτείνονται στο φυσικό περιβάλλον και σ’ όλο τον κόσμο που «ετοιμάζεται για τον 3ον παγκόσμιο πόλεμο»… 
 
Ο Ντοστογιέφσκι έλεγε ότι «ο κόσμος θα χαθεί όχι εξ αιτίας των πολέμων, αλλ’ από αυτή την ανυπόφορη γιγαντιαία ανία, όταν από το χασμουρητό, μεγάλο όσο και ο κόσμος, θα βγει ο διάβολος»[1]. 
 
Αν η αδιαφορία μπροστά στα γεγονότα της παγκόσμιας ή προσωπικής ιστορίας σημαίνει θάνατος, φαίνεται πως έχουμε ήδη πεθάνει πριν «χαθεί ο κόσμος». 
 
Κι αν παρατηρείται μία παραίτηση από τη ζωή, μία απογοήτευση που παραλύει κάθε προσπάθεια για να καλυτερέψει η ζωή μας, σημαίνει πως πεθάναμε πριν πεθάνουμε. 
 
Οι άγιοι Πατέρες μάς τονίζουν τη σημασία που έχει για την πνευματική μας ανάπτυξη να «μην τα βάζουμε κάτω», να σηκωνόμαστε μετά την πτώση μας και να αρχίζουμε πάλι την προσπάθεια. 
 
Στο Γεροντικό αναφέρεται ο διάλογος ενός κοσμικού με ένα μοναχό: 
– Τι κάνετε εδώ στο Μοναστήρι; 
– Πέφτουμε και σηκωνόμαστε και ξανασηκωνόμαστε και πάλι πέφτουμε και πάλι σηκωνόμαστε. 
 
Αυτή η συνεχής πάλη έχει την ομορφιά της ζωντάνιας, δείχνει ενδιαφέρον. Δεν επαναπαύεσαι κι ούτε κοιμάσαι. Δεν χωρά η άνοια, ακόμα κι αν επαναλαμβάνουμε τα ίδια. Ο ζωντανός διαφέρει από τον νεκρό στο ότι μπορεί να συνεχίσει τη ζωή, έστω κι αν «ξημερώνει και βραδιάζει πάντα στον ίδιο σκοπό». 
 
Μέσα στον μεγάλο κόσμο μας υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ζουν και το παλεύουν κι αυτοί που βιώνουν την ανία και «χασμουριούνται». Οι πρώτοι δείχνουν τη ζωή, οι δεύτεροι το τέλος της. 
 
Στην προσωπική του ζωή ο καθένας μας αποκαλύπτει το πόσο κυριαρχεί στην καρδιά του ο Χριστός όχι τόσο με τις αρετές και τα χαρίσματά του, όσο με τη ζωντάνια και τον αγώνα του να μην παραδοθεί στην αδιαφορία, να μην τον πλακώσει η δαιμονική ανία, αλλά να αποκαλύπτει τη ζωντανή σχέση του με τον ζωντανό Θεό. 
 
Παραπομπή
 
[1] Παύλου Ευδοκίμως, Η πάλη με τον Θεόν, Πατρ. Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, Θεσ/νίκη 1975, σ. 109. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.