22 Ιουνίου 2024

Μέχρι και το γκιογκιό το ανακαλύψαμε εμείς: Η αρχαία αμίς.

Ο Αριστοφάνης στην κωμωδία του "Νεφέλες",στ. 1380-1385, βάζει αυτά τα λόγια στο στόμα τού Στρεψιάδη, ενός αγρότη πατέρα, που έστειλε τον γιο του, τον Φειδιππίδη, να σπουδάσει τη ρητορική στον Σωκράτη αλλά απογοητεύτηκε από τη συμπεριφορά τού γιού του (μάλιστα ο γιος τον χτύπησε ενώ φιλονικούσαν).
 
Αριστοφάνης: 'Νεφέλαι" στ. 1380-1385 ΣΤΡΕΨΙΑΔΗΣ: [...]
 
καὶ πῶς δικαίως; ὅστις, ὦν αίσχυντέ, σ᾽ ἐξέθρεψα,
αἰσθανόμενός σου πάντα τραυλίζοντος, ὅ τι νοοίης.
εἰ μέν γε βρῦν εἴποις, ἐγὼ γνοὺς ἂν πιεῖν ἐπέσχον·
μαμμᾶν δ᾽ ἂν αἰτήσαντος ἧκόν σοι φέρων ἂν ἄρτον·
κακκᾶν δ᾽ ἂν οὐκ ἔφθης φράσας, κἀγὼ λαβὼν θύραζε
ἐξέφερον ἂν καὶ προὐσχόμην σε...
 
 
"Αδιάντροπε, που σ’ έχω αναστημένο, που όντας τραύλιζες μωρό, μάντευα τι ζητούσες. Έλεγες βρυν (μπρουν) κι’ έτρεχα ευθύς νεράκι να σού φέρω, έλεγες μαμμάν (μαμ) κι’ έτρεχα ευθύς ψωμάκι να σού φέρω και μόλις έλεγες κακκάν (κακά) σε άρπαζα και από την πόρτα έξω πετιόμουνα και εκεί σε βάσταγα να τα κάνεις" (απόδοση Κώστα Βάρναλη. Το αρχαίο κείμενο στο 1ο σχόλιο).
 
Η πιο εύκολη κίνηση για να αποφύγουν να λερώσει το σπίτι από τα "αναγκαία" τού μωρού, ήταν αυτή που περιγράφει ο Αριστοφάνης. Να το τρέξουν έξω από την πόρτα τους . Όμως στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε μια πιο ιδανική και πιο οικολογική λύση, χρήσιμη και για την "εκπαίδευση τουαλέτας". Η "αμίς" και επί το υποκοριστικό της, το αμίδιον. Ένα πήλινο κάθισμα, καρεκλάκι, ειδικά διαμορφωμένο γι΄αυτή την ειδική χρήση.   
 
Απεικόνισή του βλέπουμε και σε αρχαία αγγεία.
 
Ο πρόδρομος του γκιογκιό (Παντού βλέπω να αναφέρεται ως "γιογιό", συγχεόμενο και με το παιδικό παιχνίδι. Νομίζω όμως ότι πιο σωστή είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε και στη Σάμο: Γκιογκιό, γκιογκειό, gιουgειό, αgειό, αγγειο, αγγείο). 
 
Στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, στη Στοά του Αττάλου, ανακαλύφθηκε ένα πήλινο "γκιογκιό" μια "αμίς", καρεκλάκι του 6ου αιώνα π.Χ. Μάλιστα είναι διακοσμημένο με μελανόμορφη απεικόνιση, μοναδικό στα παγκόσμια αρχαιολογικά χρονικά άλλων πολιτισμών. 
 
Ίσως και από το γεγονός ότι τα πήλινα ήταν κρύα και σκληρά για τα τρυφερά οπίσθια και πόδια και δεν τα συμπαθούσαν τα μωρά,, τα περισσότερα θα πρέπει να ήταν ξύλινα. Οπότε δεν άντεξαν στο χρόνο. Αυτό λοιπόν το πήλινο που βρέθηκε, φαίνεται για να ξεγελάει το μωρό, να φοβάται και να "επισκέπτεται" την αμίδα του.
 
Φωτογραφία της δεκαετίας του ’50 που δείχνει παιδί να κάθεται στο αγγείο, μετά την αποκατάστασή του.
 
Έτσι φέρει κόσμημα κάπως κακότεχνο: με ανθέμιο (παλμέτα) στο κέντρο κάτω από την οπή, ανάμεσα σε δύο αντωπά φοβερά ζώα: ένα λιοντάρι και μια Σειρήνα με ανοιχτά τα στόματά τους. 
 
- Τόπος παραγωγής: Αθήνα - δεν αποδίδεται ο ζωγράφος- Χρονολογείται στην αρχαϊκή περίοδο, περ. 580-550 π.Χ. Στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, αριθμός απογραφής: Αθήνα, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Π 18010.
 
Venetia Georgiou
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.