22 Ιουνίου 2024

Βρέθηκε η φόρμουλα συνδιαχείρισης και υφαρπαγής του πολλά υποσχόμενου υποθαλάσσιου πλούτου μας από την Τουρκία!

Εθνικός φορέας/εταιρεία μας ανακοινώνει ότι ήρθε η ώρα Ελλάδα-Τουρκία να προωθήσουν την «ενεργειακή συνεργασία»!
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» ο διευθύνων σύμβουλος της «Enterprise Greece» (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.), Μαρίνος Γιαννόπουλος δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, καθώς και τη συνεργασία που έχει καθιερωθεί στο πλαίσιο της ‘θετικής ατζέντας’, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα και την Τουρκία να κάνουν τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
 
Εν συνεχεία πρόσθεσε: «η Enterprise Greece υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας που ενθαρρύνουν τη ‘θετική ατζέντα’ σε διμερές επίπεδο. Θα χαρούμε να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε μελλοντική πρωτοβουλία για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Αναφερόμενος στο ελληνοτουρκικό φόρουμ που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη (Φεβρουάριο του 2024) αποκάλυψε ότι: «στο φόρουμ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικότερα τις εξελίξεις και τις προοπτικές της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα».
 
Ο Μ. Γιαννόπουλος διευκρίνισε ότι τέτοιες «ευκαιρίες», αφορούν στις υποδομές για τη μεταφορά φυσικού αερίου (τερματικοί σταθμοί LNG, αγωγοί, διασυνδέσεις και συστήματα διανομής) καθώς και αλλά και έργα που σχετίζονται µε το υδρογόνο, την αποθήκευση ενέργειας, τη διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και «σχέδια βιώσιμης ενέργειας» για τα νησιά. Με άλλα λόγια έχει ήδη προαποφασιστεί η διεύρυνση της ενεργειακής εξάρτησης στη γείτονα και αυτό θα αφορά ακόμη και στα νησιά... 
 
Σύμφωνα με τη ιστοσελίδα enterprisegreece.gov.gr, «η Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, που προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.»
 
Πρόεδρος της «Enterprise Greece» είναι η Μάιρα Μυρογιάννη η οποία ανέλαβε (τον Ιούλιο του 2023) Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η Μ. Μυρογιάννη συνόδευσε στην Κωνσταντινούπολη τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, όπου συνδιοργανώθηκε το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ από το «Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας» (DEIK) και την «Enterprise Greece». Το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ είχε επίσης έντονο «ενεργειακό άρωμα». 
 
Επίσημη επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στην Ινδία 19-24 Φεβρουαρίου 2024. Δεξιά ο Μ. Γιαννόπουλος και η Μ. Μυρογιάννη
 
Aς ανατρέξουμε σε αυτό το σημείο σε παλαιότερη δήλωση του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη -του πρώην επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ-, Θάνου Ντόκου, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2023 έκανε λόγο για έναν «μεγάλο συνεταιρισμό κρατών» κατά τα πρότυπα της συνεργασίας Κατάρ-Ιράν «που θα συνεκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου». Δήλωση που σχετίζεται με αυτήν του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2022 έλεγε ότι, «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος». 
 
Σε προηγούμενο σημείωμά μας γράφαμε ότι, όσον αφορά στην ιδέα της «εταιρικής συνεκμετάλλευσης», ο Τζο Μπάιντεν ήδη από το 2014 έλεγε ότι, «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ταξίδεψα πρόσφατα [σσ. Μάιο του 2014] στην Κύπρο -ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες- επειδή ήθελα να ενθαρρύνω τους Κύπριους [σσ. Κυπριακή Δημοκρατία] να αναπτύξουν τους ενεργειακούς πόρους τους σε συνεργασία με όλους -ΟΛΟΥΣ(!)- τους γείτονές τους, και να καταστεί σαφές ότι ΟΛΟΙ ωφελούνται εάν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συνεργαστεί για να γίνει κόμβος για τις αγορές φυσικού αερίου».
 
Εκεί εξηγήσαμε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν σφόδρα να εντάξουν την Τουρκία στο East Med Gas Forum (1, 2, 3), κατ' απαίτηση του Τζέφρι Πάιατ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η είσοδος της Τουρκίας στο Forum, αφενός θα αναγνωρίσει τα ανύπαρκτα -εάν λάβουμε υπόψη τον χάρτη της Σεβίλλης- δικαιώματά της στην Αν. Μεσόγειο και αφετέρου θα αποτελέσει το έναυσμα για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου ακόμη και χωρίς προηγούμενη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. (περισσότερα εδώ)
 
Συνδυαστικά επίσης θα αναφέρουμε την δήλωση (τον Ιούνιο 2024) της υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαριλένας Ραουνά, η οποία είπε ότι η Κύπρος αξιοποιεί την ενέργεια ως καταλύτη για συνεργασία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προφανώς σε πλήρη σύμπνοια με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. 
 
Επειδή όμως όλα αυτά αφορούν εκτός την Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο -όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και ο διευθύνων σύμβουλος της «Enterprise Greece» παραπάνω-, δεν πρέπει να αποκλειστεί το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε «συγκεκαλυμμένη συνδιαχείριση» με τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων πάρκων ακόμη και με την εμπλοκή επιχειρηματιών, όπως άλλωστε διαφαίνεται από την δραστηριότητα και τις δηλώσεις στελεχών της «Enterprise Greece». Σύμφωνα με την Μ. Μυρογιάννη, το 2023 υλοποιήθηκαν 38 επενδυτικές δράσεις και 710 επενδυτικά αιτήματα. Οι 5 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων ήταν: ΗΠΑ (40), Ινδία (39), Ισραήλ (34), Κίνα (28) και Τουρκία (25). Πέραν τούτου ας σημειωθεί ότι το τουρκικό Ίδρυμα Θαλασσίων Ερευνών (TUDAV) έχει προτείνει ήδη (1 και 2) τη συνεργασία με την Ελλάδα για τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων πάρκων. (περισσότερα 1, 2, 3, 4, 5)
 
Τον Μάρτιο του 2023 γράφαμε: «Η φόρμουλα εμπλοκής της Τουρκίας και υφαρπαγής του πολλά υποσχόμενου ενεργειακού μας πλούτου έχει βρεθεί. Σχεδιάζεται να εκτελεστεί με τον προσχηματικό μανδύα της «εταιρικής συνδιαχείρισης», τον οποίο οι ΗΠΑ προετοίμαζαν εδώ και χρόνια. Απ' ότι φαίνεται πλέον ωρίμασαν και οι συνθήκες υλοποίησης του σχεδίου...» Διαφωνείτε ακόμη;
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.