25 Ιουνίου 2024

Η «Ψύρα» που γέννησε ήρωες

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
 
Τα Ψαρά είναι νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, βρίσκεται βορειοδυτικά της νήσου Χίου και ανήκει στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η έκταση του νησιού είναι 40 τ.χλμ. με μήκος των ακτών στα 45 χιλιόμετρα. Κατά την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του ήταν 446 πολίτες. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό με το όνομα ή «Ψυρίη», κατοικούνται χωρίς διακοπή από την Τελική Νεολιθική περίοδο έως τον 5ο αι.π.Χ., ενώ η περίοδος ακμής του είναι την ύστερη εποχή του Χαλκού. Στην ιστορική Μαύρη Ράχη ή Παλαιόκαστρο υπάρχει οικισμός των ελληνιστικών χρόνων, στις περιοχές Φτελιό και Λήμνο βρεθεί κεραμική της ίδιας εποχής, στον Ξηρόκαμπο κατάλοιπα από εγκατάσταση των ρωμαϊκών ετών και στον σημερινό οικισμό νεκρόπολη της ύστερης ρωμαιοκρατίας με επιτύμβιες στήλες. Οι πολλοί ύφαλοι που προστατεύουν με φυσικό τρόπο το νησί οδήγησαν τους κατοίκους του να αισθάνονται ασφάλεια και να μην κατασκευάσουν ακρόπολη ή άλλα αμυντικά έργα.
 
Γνωστά στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία για την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Οθωμανών, που φέτος συμπληρώνουν 200 χρόνια από την Καταστροφή τους. Τα Ψαρά είχαν σπουδαία θαλασσινή παράδοση και ήταν η Τρίτη ναυτική δύναμη της Ελλάδας, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες, με ονομαστούς πυρπολητές, όπως ο Παπανικολής, ο Κανάρης και ο Πιπίνος και ήταν από τα πρώτα νησιά που ξεσηκώθηκαν ενάντια στον τουρκικό ζυγό, όταν την ημέρα του Πάσχα (1821) φτάνει στα Ψαρά από τις Σπέτσες με το πλοίο του και με υψωμένη τη σημαία της επανάστασης ο πλοίαρχος Γκίκας Τσούπης. Η χαρά και ο πατριωτικός ενθουσιασμός με τον οποίον τον υποδέχονται οι Ψαριανοί και τον συνοδεύουν στο κατάστημα της Δημογεροντίας είναι απερίγραπτος, εκεί αφού έγινε η δοξολογία, για την ευόδωση του αγώνα και ορκίστηκαν «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ», υπέστειλαν και κατέστρεψαν την τουρκική σημαία με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις φωνάζοντας «Χριστός Ανέστη, η Ελλάς Ανέστη» . 
 
Ο σουλτάνος όμως που είχε ενοχληθεί από τα προβλήματα που του είχαν δημιουργήσει στον τουρκικό στόλο με τα πυρπολικά τους, και γνωρίζοντας ότι αν δεν κατέστρεφε τον στόλο των Ελλήνων και δεν εξουδετέρωνε τις ναυτικές βάσεις του, θα ήταν αδύνατο να πέτυχουν οι κατά ξηρά προσπάθειές τους για την καταστολή της επανάστασης, έδωσε εντολή στον Χοσρέφ Πασά να εξαφανίσει από προσώπου γης τα Ψαρά. Η μοιραία μέρα για το νησί έρχεται στις 21 Ιουνίου 1824, όταν το πρωί της 20ης Ιουνίου ο τουρκικός στόλος από 176 πολεμικά καράβια απέπλευσε από το Σίγρι Μυτιλήνης με προορισμό τα Ψαρά. Η τουρκική αρμάδα έφτασε στον αβαθή ορμίσκο Κάναλος, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, το απόγευμα της ίδιας μέρας, ακολουθεί ισχυρότατος κανονιοβολισμός από τα πολεμικά πλοία, και οι Τούρκοι με το προκάλυμμά του καπνού των κανονιών κατορθώνουν να αποβιβάσουν μια τεράστια δύναμη 14.000 ανδρών. Απέναντι τους υπήρχαν 7.000 Ψαριανοί και 1.000 Μακεδόνες, οι Τούρκοι όμως ήταν πολυάριθμοι και κατόρθωσαν να βρουν περάσματα για να καταλάβουν όλο το νησί. Όταν οι Έλληνες είδαν ότι πλέον δεν υπάρχει ελπίδα, πήραν την απόφαση να ανατιναχθούν και να πάρουν μαζί τους στον θάνατο όσους περισσότερους εχθρούς μπορούσαν, έτσι ο Αντώνης Βρατσάνος ανατίναξε το Παλαιόκαστρο (Μαύρη Ράχη), ενώ άλλοι Ψαριανοί και Μακεδόνες ανατινάχθηκαν στο Δασκαλιό. Αποτέλεσμα ήταν από τους 20.000 πρόσφυγες από τη Χίο και τα Μικρασιατικά παράλια, να περάσουν από μαχαίρι 15.000 πρόσφυγες και 3.500 Ψαριανοί, ενώ πολλές νεαρές κοπέλες καταλήξαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Οι κάτοικοι που κατόρθωσαν να εγκαταλείψουν το νησί ήταν ελάχιστοι, τα δε Ψαρά σβηστήκαν από τον χάρτη. Οι διασωθέντες Ψαριανοί κατευθύνθηκαν σε διάφορα νησιά του Αιγαίου: Άνδρο, Σκύρο, Τήνο, Πάρο, Μύκονο, την Κέα, Σύρα και Σπέτσες, παράλληλα ένα γαλλικό πλοίο μετέφερε 156 Έλληνες στο Ναύπλιο. Από δε τον Ψαριανό στόλο σώθηκαν μόνο 16 βρίκια και 7 πυρπολικά τα οποία συνέχισαν τον αγώνα της Ανεξαρτησίας. 
 
Η καταστροφή των Ψαρών κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις θυσίες που πρόσφερε το γένος στον βωμό της ελευθερίας. Το μεγάλο αυτό δράμα, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και συγκίνησε τους πολιτισμένους λαούς, αποτελεί άφθαστο παραδείγματα ηρωισμού και θυσίας, και συμβολίζει το ανεξάντλητο και ακατάβλητο αγωνιστικό πάθος της φυλής για την ελευθερία. Σήμερα τα Ψαρά είναι ένας τόπος ηρεμίας για τους επισκέπτες του, αλλά και προσκυνήματος για όλους όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στον βωμό του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.