25 Ιουνίου 2024

Αγίου Πνεύματος: «Μην πολεμάτε να διώξετε το σκοτάδι, μόνο ανοίξτε να μπει το φως» – Καλή μας φώτιση!

Αγίου Πνεύματος: Ξοδευόμαστε με χίλιους τρόπους να διαλύσουμε τα σκοτάδια της ψυχής, όταν αρκεί το πιο απλό. Nα δώσουμε χώρο στο φως του Χριστού
 
Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης
 
Καλή φώτιση! 
 
Είναι η ευχή που συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε στη μεγάλη εορτή του Αγίου Πνεύματος, αλλά ίσως δεν της δίνουμε τη σωστή σημασία. Έλεγε ο αγαπημένος μας Άγιος Πορφύριος: «Μην πολεμάτε να διώξετε το σκοτάδι απ’ το δωμάτιο της ψυχής σας. Ανοίξτε μια τρυπίτσα, για να έλθει το φως, και το σκοτάδι θα φύγει. Το ίδιο ισχύει και για τα πάθη και τις αδυναμίες». 
 
Ο ταλαίπωρος άνθρωπος όταν δεν έχει Χριστό, δεν έχει τη δύναμη να φωτίσει τίποτα στο καταγώγι της ψυχής του. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ανοίξει μια χαραμάδα για να μπει ορμητικό το φως του Χριστού και να αρχίσει να διαλύει τη σκοτεινιά. Με τη μετάνοια και το φιλότιμο. Αυτά τα δύο μας χωρίζουν πάντα από τον Θεό. 
 
Και όσο περισσότερο ανοίγει αυτή η δίοδος, τόσο περισσότερο φωτίζεται ο άνθρωπος από την ιαματική χάρη του Αγίου Πνεύματος. Πάντα ευγενής και διακριτική η παρουσία του στη ζωή μας. Όσο του επιτρέπεις να εισχωρήσει στο είναι σου, τόσο ακριβώς θα το κάνει. Αν προσφέρεις τσιγγούνικα, έτσι και θα λάβεις. Αν προσφέρεις απλόχερα, έτσι και θα ανταμειφθείς. 
 
Και τι ωραία που μεταφέρει αυτή την πνευματική αλήθεια ο παππούλης Πορφύριος! Δεν χρειάζεται να περιμένει ούτε δευτερόλεπτο ο μετανοημένος άνθρωπος για να βρει βοήθεια. Όσο χρόνο χρειάζεται το φως για να ξεχυθεί πίσω από ένα παραπέτασμα που τραβιέται, τόσο χρειάζεται και ο Χριστός να στείλει την πρώτη χάρη Του στο «Κύριε ελέησον». Με ταχύτητα φωτός. Αστραπιαία! 
 
Κάθε χριστιανός που περπατά ξανά και ξανά το μονοπάτι της μετάνοιας, έχει καρδιακή πείρα από αυτή την αλήθεια. Με το πού θα ταπεινωθεί ο άνθρωπος στο πετραχήλι και το κομποσχοίνι, αμέσως έρχονται τα πρώτα «κεράσματα» του Θεού. Σε άλλον παίρνει τον σταυρό και σε άλλον τον βοηθάει να τον σηκώσει. Τα πρώτα καλούδια είναι δωρεάν, αλλά τα παρακάτω έρχονται με κόπο. Για να προσγειωνόμαστε και να μην θεωρήσουμε ποτέ δεδομένη τη χάρη του Θεού. 
 
Είναι αυτό που λένε οι Πατέρες, ότι ο Θεός κυριολεκτικά μας πολιορκεί με την αγάπη Του σε όλη τη βιοτή μας. Και η καλή φώτιση αρχίζει να έρχεται όταν ανοίγουμε τις πύλες να τον υποδεχτούμε ως Κύριο και ως φίλο καρδιακό. Όχι ως λύση ανάγκης και συμφέροντος. Όχι σαν ομπρέλα που την ανοίγουμε όταν πυκνώνουν σύννεφα στη ζωή μας και όταν μας πηγαίνουν όλα καλά την παρατάμε σε μια γωνιά. Αυτό δεν είναι αγάπη. Είναι στυγνή δοσοληψία. Δεν διαλύονται τα σκοτάδια έτσι. 
 
Η χάρη του Αγίου Πνεύματος δεν είναι ασπιρίνη για τις δύσκολες ώρες. Είναι σχέση ζωής. Αφιέρωση αγάπης. Δίνεις αίμα για να λάβεις πνεύμα, όπως λένε οι Πατέρες. Και το αίμα που κοστίζει πιο πολύ, είναι εκείνο που αναβλύζει όταν αιμορραγεί ο εγωισμός. Το Άγιο Πνεύμα αποστρέφεται τις ψηλές μύτες και τα φουσκωμένα μυαλά. Στην αμαρτία θα πέσεις σαν άνθρωπος, αλλά να έχεις πάντα κατά νου ότι παραβιάζεις το καθ’ ομοίωσιν. Αυτή είναι η βάση για το «άγιο φιλότιμο» που έλεγε ο Άγιος Παΐσιος
 
Και αν ο άπιστος δικαιολογημένα έχει σκοτάδια στο δωμάτιο της ψυχής του, ο χριστιανός πώς δικαιολογείται να έχει; Δυστυχώς πολύ συχνά παραλείπουμε κι εμείς να πράξουμε πρώτα το αυτονόητο. Όταν βυθίζεσαι στο σκοτάδι δεν κοιτάς πως να προσαρμοστείς σε αυτό για να ζήσεις τα πάθη σου χωρίς αυτομεμψία. Η ενστικτώδης κίνηση είναι να ψάξεις για φως. Κι όμως εμείς πολλές φορές προτιμούμε να συνθηκολογήσουμε με το σκοτάδι και το φως να το αφήσουμε για… αργότερα. Κι έτσι παγιδευόμαστε στον «ασέληνο έρωτα της αμαρτίας», και πετάμε όλες τις ευκαιρίες να ξαναδούμε την ανατολή της χάρης του Αγίου Πνεύματος. 
 
Λίγο πριν χαράξει το πρώτο φως, ο Πέτρος άκουσε τον πετεινό να λαλεί τρεις φορές. Και έκλαψε πικρά για την τριπλή άρνηση του. Μετανόησε όμως και ήρθε η αυγή. Σημαδιακή αυτή η σκηνή του Πέτρου. Και όπως μας λέει ο Άγιος Πορφύριος, δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε τις δυνάμεις μας άδικα για να πολεμούμε το σκοτάδι. Τα δάκρυα μετανοίας του Πέτρου αρκούσαν. Και για εμάς αρκεί ένα γόνατο και μια απόφαση. Έτσι θα φωταγωγήσεις το δωμάτιο. Ούτε με ψυχολογικές πρακτικές, ούτε με άρνηση της πραγματικότητας, ούτε με ασκήσεις «χαράς», ούτε με υποκατάστατα ευχαρίστησης. Δεν βρίσκεις άκρη έτσι, και πολλές φορές βυθίζεσαι πιο πολύ στο σκοτάδι. 
 
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε χώρο στην πηγή του φωτός, Να μπει ο Κύρης στον οίκο του και να τον νοικοκυρέψει όπως θέλει. Θα αναλάβει εκείνος τα υπόλοιπα. Είναι ένας ήλιος ζωοδότης που το μοναδικό του καύσιμο είναι οι αμαρτίες μας. Τις καίμε στο πετραχήλι και εκείνος λαμποκοπάει όλα τα στενάχωρα και τα σκοτεινά. 
Καλή μας φώτιση λοιπόν!
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.