25 Ιουνίου 2024

Τα οδοφράγματα

Είναι στην ουσία λεωφόροι ευθείας αμφισβητήσεως της κυρίαρχης μορφής της Κυπριακής Δημοκρατίας διότι ελέγχονταν ισότιμα αφενός από τις νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου των εγκάθετων του προτεκτοράτου της κατοχικής Τουρκίας. 
 
Διαβάζοντας τους «Αθλίους» του Βίκτωρος Ουγκώ στα νεανικά μου χρόνια, ήλθα πρώτη φορά σε επαφή με την εικόνα του οδοφράγματος.  
 
Ένα συνοθύλευμα από χώματα, πέτρες, έπιπλα που έφραζαν τον δρόμο δίκην οχυρού και γινόντουσαν ένα με τα νεκρά σώματα των υπερασπιστών. Σ’ ένα τέτοιο ο Γιάννης Αγιάννης περιμάζεψε κι έσωσε τον Μάριο αγαπημένο της Τιτίκας του. 
 
Από το 2003 άρχισαν να δημιουργούνται δίαυλοι φρούδων ελπίδων και ανίερης επικοινωνίας του, εισέτι, ελεύθερου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατεχόμενο. 
 
Κατ’ ευφημισμόν, ονομάσθηκαν οδοφράγματα, στην ουσία λεωφόροι ευθείας αμφισβητήσεως της κυρίαρχης μορφής της Κυπριακής Δημοκρατίας διότι ελέγχονταν ισότιμα αφενός από τις νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου των εγκάθετων του προτεκτοράτου της κατοχικής Τουρκίας. 
 
Όλα αυτά τα χρόνια, δεν σταμάτησαν να εκφράζονται απόψεις για τον επιζήμιο ρόλο τους και πλείστοι όσοι Κύπριοι, πρόσφυγες και μη επιλέξαμε αντί να νομιμοποιήσουμε το έγκλημα να στερηθούμε την έστω και προσκυνηματική επίσκεψη στα ματωμένα χώματά μας. 
 
Προ ολίγων ημερών η γνωστή αγωνίστρια Φανούλα Αργυρού απηύθηνε ανοικτή επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον παρότρυνε να κλείσει συμβολικά, η νόμιμη κυβέρνηση, τα 9 οδοφράγματα τις αποφράδες ημέρες 20η Ιουλίου και 14η Αυγούστου. 
 
Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση εξ όσων γνωρίζω αλλά είναι μία εισήγηση που είμαι σίγουρος πως τυγχάνει ευρείας αποδοχής και υποστηρίξεως. 
 
Είναι μία ευκαιρία να δείξει η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία του Κυπριακού Λαού την αταλάντευτη επιθυμία για Λύση που να είναι όμως τουλάχιστον λειτουργική. 
 
Προσωπικά δεν έχω περάσει ποτέ στα κατεχόμενα, αλλά δεν μέμφομαι αδιακρίτως όσους το έκαναν. Υπάρχει ο νόστος, η επιθυμία της αναβαπτίσεως στα πάτρια εδάφη, το προσκύνημα στους τάφους των προγόνων αλλά και το Μέγα Χρέος σ’ αυτούς που έχουν αφήσει τα κόκκαλά τους στις αμμουδιές και τις χαράδρες του Πενταδάκτυλου. 
 
Και πολλοί από αυτούς, καταγόμενοι από την υπόλοιπη Κύπρο και κάθε γωνιά της Ελλαδικής μας Πατρίδος χωρίς να έχουν το δεσμό και την ταύτιση που έχουμε όσοι γεννηθήκαμε εκεί. 
 
Έσεται μνημόσυνο και τιμή στη θυσία τους η σιωπηλή προσευχή μας εντεύθεν του συρματοπλέγματος της ντροπής. 
 
Νίκος Ερρ. Ιωάννου 
Καρδιολόγος 
 Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευγε φιλε Νικο. Ισχυρο μηνυμα για πολλους αποδεκτες.
Α.Α.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.