3 Οκτωβρίου 2023

«Όταν ήμην Νομάρχης»…

«Η πολύ ανάλυση φέρνει την παράλυση»
Ουίνστον Τσώρτσιλ
 
Ασφαλώς θα θυμάστε την εμβληματική πλέον ταινία «Καλώς ήλθε το δολάριο» του Αλέκου Σακελλάριου. Παρεμπιπτόντως, ποια ταινία της εποχής μας, μετά από 56 χρόνια – το 1967 γυρίστηκε το «δολάριο» – θα χαρακτηρίζουν «εμβληματική»; Ταύτα ερωτώ και απάντηση δεν περιμένω…
 
Του Χρήστου Μπολώση
 
Στην ταινία αυτή λοιπόν, ο ένας από τα αδέλφια του Φίλιππα Αγγελούτσου (Γ. Κωνσταντίνου), είναι ο «κουνημένος» Κίμων (Ορφέας Ζάχος), ο οποίος έχοντας χρηματίσει κάποτε Νομάρχης, συνεχώς επαναλαμβάνει την ατάκα: «Όταν ήμην Νομάρχης».
 
Δυστυχώς από το σύνδρομο του Κίμωνα, πάσχουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι όταν συνταξιοδοτούνται, αυτομάτως τελειώνει (ή πρέπει να τελειώνει) η επαφή τους με τον μέχρι χθες επαγγελματικό τους χώρο και νέοι ορίζοντες ανοίγονται. Έχω φίλους γιατρούς, δικηγόρους, αρχιτέκτονες στους οποίους λέω «Εσύ ευτυχώς έχεις το ιατρείο ή το δικηγορικό γραφείο, ή το τεχνικό γραφείο του γιού σου και μπορείς ακόμα να ασχολείσαι». Η απάντηση είναι από όλους, ακριβώς η ίδια: «Μπα με κυνηγάνε γιατί δεν με θέλουν μέσα στα πόδια τους». Και να σας πω και κάτι. Πολύ καλά κάνουν τα παιδιά και τους κυνηγάνε. Την δουλειά τους την στρώνουν στα δικά τους τα μέτρα και με τα δικά τους «θέλω» που λένε και οι κουλτουρέ και όχι όπως την έστρωσε πριν από 40 ή 50 χρόνια ο πατέρας τους.
 
Μια μέρα ένας φίλος αξιωματικός όταν αποστρατεύτηκε μου είπε, σχεδόν κλαίγοντας: «Και τώρα τι θα κάνω; Θα γράφω κασέτες της εγγονής μου;» Δεν ήξερε ο δυστυχής, ότι δεν υπάρχει καλύτερη απασχόληση από το να ασχολείται με την εγγονή του.
 
Όλοι αυτοί λοιπόν όταν έπαιρναν την σύνταξή τους, θα έπρεπε να άφηναν ήσυχους τους εν ενεργεία συναδέλφους τους να συνεχίσουν το έργο, που εκείνοι μόλις είχαν αφήσει.
 
Όμως, βάσκανος μοίρα, που λένε και μερικοί όταν εκφωνούν επικηδείους, η τεχνολογία ανακάλυψε την τηλεόραση και με την σειρά της η τηλεόραση ανακάλυψε τους αναλυτές, που να μην έσωνε.
 
Βεβαίως και παλιότερα είχαμε τους ξερόλες που συμβούλευαν για τα πάντα και δια πάντα, όπως π.χ. εκείνοι οι καφενόβιοι Έλληνες της εποχής του 1900, που είχαν άποψη για τις κινήσεις του ρωσικού στρατού (!), γι’ αυτό και σύστηναν να κινηθεί δεξιότερα για να αποφύγει τους ελιγμούς των Ιαπώνων, που τελικά κέρδισαν κατά κράτος. Οι Έλληνες πολύ το χάρηκαν – άρα, πιθανόν να είχαν και δίκιο (!) – αλλά η φράση «Δεξιότερα Κουροπάτκιν», έμεινε μνημείο της αργόσχολης και εκ του μακρόθεν κριτικής, χωρίς στοιχεία. Ο Κουροπάτκιν, να θυμίσουμε, ήταν ο στρατηγός του Ρωσικού στρατού στον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο το 1904.
 
Τώρα όμως το κακό έχει παραγίνει.
 
Δεν τολμάει να ξεμυτίσει μία πυρκαγιά και δεν μας φτάνουν οι καταστροφές της, έχουμε και τους συνταξιούχους πυροσβέστες που, αυτοβαφτίζονται «ειδικοί εμπειρογνώμονες» και εξαπολύουν μύδρους κατά των εν ενεργεία συναδέλφων τους, διότι δεν έκαναν ετούτο και δεν φρόντισαν για εκείνο.
 
Το ίδιο γίνεται όταν (κακή ώρα), ενσκήπτουν επιδημίες, οπότε παρελαύνει από την τηλεόραση και τον Τύπο το σύνολο του «ομοτίμου» δυναμικού. Ότι ομότιμο διαθέτει η Χώρα θα βγει, να πει την γνώμη του, θα κατηγορήσει και θα ψέξει τους εν ενεργεία συναδέλφους του, τις περισσότερες φορές με άκρως επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο (κατά την γνώμη του βέβαια) και πάντα σύμφωνα με τα πολιτικά πιστεύω του. Άλλοτε σιγοντάροντας και άλλοτε «εκτελώντας» την εξουσία.
 
Όλοι αυτοί βέβαια δεν λύνουν τα προβλήματα. Επιτυγχάνουν όμως να προβληματίσουν, ακόμη και να δυσφημίσουν τους εν ενεργεία συναδέλφους τους κατηγορώντας τους για ανεπάρκεια, αντιεπαγγελματισμό και ολιγωρία. Εννοείται ότι όταν ήταν αυτοί στα πράγματα όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια, λέγοντας με μετριοφροσύνη: «Δεν θέλω να περιαυτολογήσω κ. Ευαγγελλάτο, αλλά παλαιοτέρα τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα».
 
Όχι! Τα πράγματα τότε δεν ήταν καλύτερα. Διότι απλούστατα η σημερινή τεχνολογία είναι πολύ καλύτερη από τότε, αλλά και η μόρφωση των στελεχών και του εμψύχου δυναμικού είναι καλύτερη.
 
Απλώς οι κύριοι συνταξιούχοι «όταν ήταν νομάρχες», τηρουμένων των αναλογιών, ήταν μία από τα ίδια και δεν θέλουν να το παραδεχτούν.
 
Και για να το πω όσο πιο ευγενικά γίνεται: Silence s’il vous plaît (καλό το γαλλικό μου μανδάμ; Που έλεγε και ο Γεωργίτσης στην Λάσκαρη)
Ένας τέως… Νομάρχης
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.