31 Οκτωβρίου 2023

Παρένθετο δουλεμπόριο

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος
 
Κάθε τόσο ακούμε ότι ο τάδε και ο δείνα διάσημος και διάσημη απέκτησαν παιδί ή παιδιά μέσω «παρένθετης» μητέρας. Μαθαίνουμε κάτι τέτοιο και τείνουμε να το θεωρούμε φυσιολογικό. Δηλαδή βρέθηκε άνθρωπος που έλαβε αμοιβή (μια και κάτι τέτοιο ουδείς το πράττει άνευ υλικού αντιτίμου), «φιλοξένησε» επί εννέα μήνες στα σπλάχνα της ένα παιδί και, μόλις γεννήθηκε, το παρέδωσε σ’ αυτούς που την πλήρωσαν. Πριν από λίγα χρόνια μια δοσοληψία αυτού του είδους θα αποκαλείτο εμπόριο βρεφών.
 
Τώρα της έχει δοθεί ο ευφημισμός «παρένθετη μητρότητα». Δηλαδή η μαμά είναι άλλη, αλλά εκείνη που δέχεται να «φυτευτεί» εντός της ξένο γονιμοποιημένο ωάριο είναι ένα πρόσωπο χωρίς σημασία για το παιδί. Λες και οι μήτρες των γυναικών είναι πάρκινγκ ωαρίων, τα οποία σταθμεύουν για εννέα μήνες κι έρχεται η ιδιοκτήτρια (ή ο ιδιοκτήτης) και τα παίρνει. Λες και το «υπό κατασκευή» βρέφος δεν έρχεται σε βαθιά, ουσιώδη επαφή με την παρένθετη μητέρα του.
 
Είναι στ’ αλήθεια υποτιμητικές για το ανθρώπινο είδος αυτή η διαδικασία και η αντιμετώπιση της ύψιστης και ιερής αποστολής της μητρότητας σαν είδος προς αγορά και πώληση. Και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον διχασμό, την ανασφάλεια, τις απορίες και το σοκ που θα προκαλέσει σε έναν άνθρωπο η πληροφορία ότι η κατά νόμον μητέρα του είναι η Α και εκείνη που τον κυοφορούσε είναι η Β. Επίσης, ουδείς ασχολείται με το πόσο άσχημα μπορεί να νιώσει μια γυναίκα, που για διάφορους λόγους συμμετέχει σ’ αυτή την υπόθεση νοικιάζοντας το σώμα της και παραδίδοντας το σπλάχνο της σε ξένους.
 
Είναι δυνατόν μια κοινωνία, η οποία υποτίθεται ότι έχει ευαισθησίες, να επιτρέπει το εμπόριο βρεφών, ακόμα κι αν αυτό το έχει κουκουλώσει με το περιτύλιγμα μιας εύηχης φράσης όπως «παρένθετη μητρότητα»;
 
Είναι δυνατόν η Εκκλησία να μην επαναφέρει κάθε τόσο αυτό το μείζον ηθικό ζήτημα, απαιτώντας την απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας, η οποία τείνει να γίνει μόδα;
 
Φυσικά, δεν γίνεται λόγος για τη στάση που τηρούν οι ψυχοπονιάρικες ΜΚΟ, που με πολλά καταγίνονται, αλλά λησμονούν να ασχοληθούν με τα βασικά.
Ντροπή…
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.