31 Οκτωβρίου 2023

Θρόμβωση λόγω ηλεκτρονικού υπολογιστή

Η καθιστική ζωή, η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η πολύωρη παρακολούθηση της τηλεόρασης και η απουσία ικανοποιητικής σωματικής άσκησης περιλαμβάνονται στους παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής που επιβαρύνουν την υγείας μας.
 
Μια πολύ σοβαρή πάθηση, που απειλεί άμεσα τη ζωή, η θρόμβωση με πνευμονική εμβολή, έχει συσχετισθεί με την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 
Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ στη ζωή μας που έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος σχεδόν κάθε μορφής δραστηριότητας.
 
Παράλληλα οι ώρες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι κάθονται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Δεν είναι σπάνιο άτομα από διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, να καθηλώνονται από 6 έως 8 ώρες καθημερινά, μπροστά από τον υπολογιστή τους.
 
Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οι προγραμματιστές ή άλλοι, όπου το βασικό εργαλείο διεκπεραίωσης της εργασίας είναι ο υπολογιστής, οι οποίοι απορροφούνται και κάθονται χωρίς καμιά διακοπή, για πολύ περισσότερες ώρες μπροστά από τις οθόνες τους.
 
Εκείνο που δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε είναι ότι και τα παιδιά μας, λόγω υπολογιστών και ηλεκτρονικών παιγνιδιών διαμέσου του διαδικτύου ή άλλων, συνεχίζουν να αυξάνουν τον αριθμό των ωρών κατά τις οποίες παραμένουν προσηλωμένα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.
 
Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει κατασκευαστεί για τον σκοπό αυτό και οι παθολογικές καταστάσεις οι οποίες δημιουργούνται από την υπερβολική χρήση του υπολογιστή μόλις πρόσφατα άρχισαν να γίνονται καλύτερα γνωστές.
 
Μια από τις πρώτες περιπτώσεις του κινδύνου θρόμβωσης λόγω υπολογιστή, που δημοσιεύτηκαν, ήταν αυτή ενός ανδρός από τη Νέα Ζηλανδία, που κινδύνευσε με θάνατο όταν προσβλήθηκε από θρόμβωση με πνευμονική εμβολή.
 
Η πάθηση αυτή προκλήθηκε λόγω της πολύωρης χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, που έκανε ο νέος αυτός άνδρας, παραμένοντας έτσι κάποτε και μέχρι 18 ώρες το 24ωρο καθισμένος και προσηλωμένος μπροστά από την οθόνη του.
 
Η θρόμβωση των βαθιών φλεβών της κνήμης και των μηρών είναι μια γνωστή πάθηση που δημιουργείται λόγω αυξημένης πηκτικότητας και θρόμβου που δημιουργούνται στις μεγάλες και βαθιά τοποθετημένες φλέβες των κάτω μελών.
 
Ο μεγάλος κίνδυνος της θρόμβωσης αυτής είναι η πνευμονική εμβολή. Πρόκειται για μια σοβαρότατη πάθηση που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Θρόμβοι που αποσπούνται από την περιοχή, που έχει γίνει η θρόμβωση εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγουν στα αγγεία του πνεύμονα. Εκεί αποφράσσουν την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εγκαθίσταται απότομα μια οδυνηρή κατάσταση με ταχύπνοια, ταχυκαρδία και προβλήματα οξυγόνωσης του αίματος.
 
Είναι μια επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται εντατική αντιμετώπιση και συνοδεύεται με ψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
 
Τα άτομα που κάθονται για πολλές ώρες, χωρίς να σηκώνονται και χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε άσκηση, διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από θρόμβωση και πνευμονική εμβολή.
 
Επίσης υπάρχουν άτομα, με προδιάθεση στο να κάνουν θρόμβωση (θρομβοφιλία, υπερπηκτικότητα ή προθρομβωτική κατάσταση) και σίγουρα διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σοβαρή αυτή πάθηση.
 
Η θρόμβωση με πνευμονική εμβολή, σε άτομα που ήταν κατά τα άλλα υγιείς έχει περιγραφεί σε περιπτώσεις ατόμων που ταξιδεύουν με αεροπλάνο για πολλές ώρες ή που κάνουν πολύωρα ταξίδια με αυτοκίνητο ή τραίνο χωρίς να σηκώνονται ή να κάνουν κάποια άσκηση των κάτω μελών τους.
 
Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πάθηση αυτή είχε περιγραφεί σε κατοίκους του Λονδίνου που έμεναν καθισμένοι για πάρα πολλές ώρες σε καταφύγια κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Επίσης είχε περιγραφεί και σε πιλότους πολεμικών αεροπλάνων, που έμεναν καθηλωμένοι σε μια θέση για πάρα πολλές ώρες, κατά τη διάρκεια αεροπορικών πολεμικών επιχειρήσεων.
 
Στην εποχή μας περιγράφεται η ίδια πάθηση σε χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχει ονομασθεί χαρακτηριστικά «e-thrombosis» δηλαδή ηλεκτρονική θρόμβωση.
 
Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι η πραγματική συχνότητα της πάθησης πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερη. Επειδή δεν είχε γίνει μέχρι πρόσφατα ο συσχετισμός, πιθανόν να μην γινόταν η σωστή διάγνωση και η αιτιολογική κατάταξη της νόσου.
 
Δεν αποκλείεται με την ενημέρωση, που θα προκύψει, ότι θα καταγραφούν και άλλες περιπτώσεις και να καταφανεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος.
 
Τελειώνοντας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, ότι οι εργαζόμενοι με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πρέπει να είναι ενήμεροι και για τις άλλες διάφορες παθολογικές καταστάσεις που προκαλούνται λόγω της χρήσης του σύγχρονου αυτού εργαλείου.
 
Οι πιθανές επιπτώσεις σε διάφορα συστήματα και όργανα του σώματος όπως τα μάτια, η πλάτη, ο αυχένας, οι μυς και τα χέρια, πρέπει να είναι γνωστές σε αυτούς που χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είτε για την εργασία τους είτε για ψυχαγωγία.
 
Η γνώση των προβλημάτων αυτών επιτρέπει τη λήψη προληπτικών μέτρων που μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία παθολογικών καταστάσεων.
 
medlook.netShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.