30 Οκτωβρίου 2023

ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ Ή ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Όσο αυξάνουν οι βομβαρδισμοί και ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα και όσο αρχίζει εις βάθος η στοχευμένη εκκαθάριση της Χαμάς από τον Ισραηλινό Στρατό, τόσο το άρμα του πολέμου αυξάνει ταχύτητα και ίσως σε λίγο θα είναι σε κατάσταση «μη επιστροφής»;
 
Ήδη οι ηγέτες της Χαμάς και Χεσμπολάχ έγιναν δεκτοί από τον Πούτιν στη Μόσχα και αυτό είναι μια περεταίρω κλιμάκωση διότι η προειδοποίηση για αντίποινα εκ μέρους της Ρωσίας αν δε σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αναβαθμίζουν επικίνδυνα την κρίση.
 
Εξ άλλου και το σθεναρό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου κ. Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε την πλήρη υποστήριξη του στο Ισραήλ για την οριστική και αμετάκλητη εξαφάνιση της Χαμάς έρχεται να δέσει το όλο σκηνικό μιας αλλαγής στο σύστημα ασφάλειας στην Μ. Ανατολή.
 
Η συγκέντρωση τρομερής Αμερικανικής Ναυτικής και Αεροπορικής αρμάδας στην Ανατ. Μεσόγειο και στον Ινδικό, η επιστράτευση 350.000 εφέδρων στο Ισραήλ, η απειλή της εμπόλεμης Ρωσίας, η φραστική ευθυγράμμιση των Αράβων ηγετών με τους Παλαιστίνιους και των Δυτικών με το Ισραήλ δίνουν την εντύπωση ότι η σύγκρουση πλέον δεν περιορίζεται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αλλά διευρύνεται μεταξύ Μουσουλμανικού κόσμου και της Δύσης.
 
Επίσης, και η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του Γ.Γ των Η.Ε κ. Αντόνιο Γκουτιέρες από το Ισραήλ, δείχνει τον βαθμό επικινδυνότητας στον οποίο έχει φθάσει ο κόσμος. Όμως συμβαίνουν και ορισμένα πράγματα που προξενούν ερωτηματικά!
 
1/ Η στάση της νατοϊκής Τουρκίας και οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν ότι η «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική αλλά εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση» και οι εμπρηστικές δηλώσεις του σε βάρος των ΗΠΑ και της Ε.Ε, καθώς και η πρόταση του να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή στο Παλαιστινιακό αλλά και την προβολή της Τουρκίας σαν ηγετικής δύναμης και προστάτιδας του μουσουλμανικού κόσμου
 
2/ Ο ρόλος του Κατάρ και της Τουρκίας, χωρών που χρηματοδοτούν τη Χαμάς και παρέχουν καταφύγιο στα ηγετικά στελέχη της, χωρίς να τους επιφέρει καμιά κύρωση εκ μέρους των ΗΠΑ.
 
3/ Η χρηματοδότηση της Χαμάς στο παρελθόν από τον κ. Νετανιάχου εις βάρος της Φατάχ. Μήπως η Χσμάς χρειάζεται για να είναι πανίσχυρο το Ισραήλ;
 
4/ Τα πρόσφατα 28ετή συμβόλαια προμήθειας αερίου του Κατάρ προς την Ε.Ε τα οποία έκλεισαν οι τρεις μεγάλες εταιρείες ENI, TOTAL SHELL (Γ. Αδαλής). Ναι, καλά ακούσατε το «Κατάργκειτ» 
 
5/ Τα απότομα κερδοσκοπικά παιχνίδια των παγκόσμιων Χρηματιστηρίων που ξεκινούν από τη Wall Street. Δεν είναι οικονομικός πόλεμος αυτός;
 
Και ο καθείς μπορεί να διερωτηθεί πως θα ξεκινήσει ένας έστω και τοπικός πόλεμος από μια χρεοκοπημένη Αμερική και μια Ευρώπη που έχει πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία; Και ποιες θα είναι οι ολέθριες για την παγκόσμια κοινότητα επιπτώσεις του; Και πρωτίστως για τους λαούς της Ε.Ε οι οποίοι δέχθηκαν στα εδάφη τους 10.000.000 Ουκρανούς. Τώρα θα πληρώσουν και τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής με πολλά εκατομμύρια μετανάστες; Μήπως έπρεπε να γίνει η κρίση ώστε να τονωθούν οι πετρελαϊκές και αμυντικές εταιρείες της Αμερικής; Όσον αφορά τα θύματα του Ισραήλ και τα πολλαπλάσια των Παλαιστινίων αυτά είναι «παράπλευρες απώλειες Και διερωτώμεθα ανήσυχοι μήπως αλλάζει το σκηνικό στη Μέση Ανατολή και αναλαμβάνει την ασφάλεια της και του Ισραήλ η Τουρκία;
 
Αν ούτως έχουν τα πράγματα, πρέπει να δούμε ποιος ο ρόλος της χώρας μας έναντι μιας Τουρκίας η οποία τείνει να πάρει το ρόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Θα γίνει αυτή αποδεκτή από το Ισραήλ και τον Αραβικό κόσμο στο ρόλο της σαν μεσολαβητής και εγγυητής της ασφάλειας τους; Ο ρόλος της χώρας μας θα είναι εχθρικός, συνεργατικός ή υποτακτικός σε μια τέτοια Τουρκία; Θα αντέξει ο άξων Ελλάδος-Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου ή έχει ήδη σπάσει.
 
Όλα λοιπόν αλλάζουν στον κόσμο και η μιζέρια αυξάνει.
 
Τελικά μας αφήνει άναυδους το θράσος του κ. Ερντογάν να ομιλεί για σφαγές, γενοκτονίες και ανθρώπινα δικαιώματα ένας αιματοβαμμένος δικτάτορας και σφαγέας των Κούρδων ενός κράτους-φυλακή των πολιτών του που έχει έγκλειστους και υπόδικους τους πολιτικούς αντιπάλους, που ασκεί κατοχή στη Β. Κύπρο σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε, που ευθύνεται για το ξεσπίτωμα των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, για την κατοχή και το ξεκλήρισμα των λαών της Β. Συρίας και Ιράκ, για τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και για την αποσταθεροποίηση της Ανατ. Μεσογείου. Κανείς δυτικός ή δικός μας διπλωμάτης ή πολιτικός δε βρέθηκε να αποστομώσει τον προκλητικό αλαζόνα και ψεύτη Ερντογάν; Ωπα ώπα τον Ταγίπ!!
 
Γιατί όμως η Αμερική ακόμη τον στηρίζει; Ιδού η απορία 
 
(27/10/23)
Αμφικτύων
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.comShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.