24 Οκτωβρίου 2023

Τα Ηλιακά Πάνελ δημιουργούν 300 φορές περισσότερα τοξικά απόβλητα από τα πυρηνικά εργοστάσια

Μετάφραση: Απολλόδωρος 
23 Ιανουαρίου, 2018 | Obaid Abrar Khan | Διαβάστε το εδώ
 
Ισλαμαμπάντ: Εμπειρογνώμονας λέει ότι οι ηλιακοί συλλέκτες παράγουν καθαρή ενέργεια αλλά παράγουν περισσότερα τοξικά απόβλητα από τα πυρηνικά απόβλητα. Δημιουργούν 300 φορές περισσότερα τοξικά απόβλητα ανά μονάδα ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια. Ο Dr. Syed Javaid Khurshid, διακεκριμένος επισκέπτης συνεργάτης του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Μελετών (CISS), μιλώντας στην εφημερίδα "The News", δήλωσε ότι ο κόσμος στην αναζήτηση καθαρότερης ενέργειας έχει υιοθετήσει την ηλιακή ενέργεια, ως μία από τις πηγές και το μερίδιό της έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
 
Είπε ότι η ηλιακή ενέργεια που αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, πολύ επικίνδυνες περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνδέονται με την κατασκευή των ηλιακών συλλεκτών (SP), καθώς και με τη διάθεσή τους, προκαλώντας ένα ανησυχητικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Ο Dr. Javaid είπε ότι υπάρχουν δύο τύποι αποβλήτων που παράγονται, πρώτον από την κατασκευή και δεύτερον από την απόρριψή τους μετά την ολοκλήρωση της ωφέλιμης ζωής τους.
 
Για την κατασκευή των πάνελ σιλικόνης απαιτούνται επικίνδυνα χημικά όπως υδροξείδιο του νατρίου, θειικό οξύ, υδροφθορικό οξύ, αέριο φωσφίνη και ηλεκτρική ενέργεια που εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου. Αυτοί οι ηλιακοί συλλέκτες δημιουργούν επίσης απόβλητα κατά την απόρριψή τους μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας ζωής τους. Αυτό υπονομεύει την ικανότητα της ηλιακής ενέργειας να καταπολεμά την κλιματική αλλαγή και να μειώνει τις περιβαλλοντικές τοξίνες. 
 
Είπε ότι η Silicon Valley Toxics Coalition (SVTC), μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, συλλέγει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας από το 1982. Ο συνασπισμός ελπίζει να αυξήσει τη διαφάνεια σε αυτή την αναπτυσσόμενη βιομηχανία, η οποία τείνει να επικεντρώνεται περισσότερο στην επιβίωση και την ανάπτυξη παρά στην αντιμετώπιση της πιο βρώμικης πλευράς μιας κατά τα άλλα καθαρής πηγής ενέργειας. Ο SVTC βασίζεται στα αυτοαναφερόμενα από τις εταιρείες στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές, τη χημική τοξικότητα, τη χρήση νερού και την ανακύκλωση.
 
Είπε ότι μια νέα μελέτη της Environmental Progress (EP) προειδοποιεί ότι τα τοξικά απόβλητα από τα χρησιμοποιημένα ηλιακά πάνελ αποτελούν παγκόσμια περιβαλλοντική απειλή. Η ομάδα με έδρα το Μπέρκλεϊ διαπίστωσε ότι οι ηλιακοί συλλέκτες δημιουργούν 300 φορές περισσότερα τοξικά απόβλητα ανά μονάδα ενέργειας από ό,τι τα πυρηνικά εργοστάσια. "Οι απορριπτόμενοι ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι περιέχουν επικίνδυνα στοιχεία όπως μόλυβδο, χρώμιο και κάδμιο, συσσωρεύονται σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν γίνει πολλά για να μετριαστεί ο πιθανός κίνδυνος για το περιβάλλον", είπε.
 
Είπε ότι το 2013 έρευνα του AP διαπίστωσε ότι από το 2007 έως το 2011, η κατασκευή ηλιακών συλλεκτών μόνο στην Καλιφόρνια παρήγαγε 46,5 εκατομμύρια κιλά λάσπης και μολυσμένο νερό. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η κατασκευή ηλιακών συλλεκτών αύξησε σημαντικά τις εκπομπές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου τριφθοριούχου αζώτου (NF3), το οποίο είναι περίπου 17.000 φορές πιο ισχυρό από το CO2 σε μια χρονική περίοδο 100 ετών.
 
Αναφέρεται επίσης ότι οι εκπομπές NF3 αυξήθηκαν κατά 100% τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν μόνο κατά 5% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ομάδα προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν με προσοχή κάθε όραμα για μια γρήγορη, αξιόπιστη και χαμηλού κόστους μετάβαση σε ολόκληρα ενεργειακά συστήματα που βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια.
 
Ο Dr. Syed Javaid Khurshid δήλωσε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε πώς οι ανανεώσιμες τεχνολογίες, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, επηρεάζουν το περιβάλλον όταν έχουν ξεπεράσει τη χρησιμότητά τους. Δεν υπάρχει τίποτα φιλικό προς το περιβάλλον στο να δημιουργούνται βουνά επικίνδυνων αποβλήτων σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές CO2.
 
Δικτυογραφία:
Solar panels create 300 times more toxic waste than nuclear plants



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ....ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ !!!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.