31 Οκτωβρίου 2023

Ο εξευγενισμός της Αριστεράς

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
 
Η εμφάνιση του κ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έναν νέο αέρα στην Αριστερά. Καλοντυμένος, περιποιημένος, με τρόπους, καθαρό πρόσωπο και στιλ, με εξαιρετικά αγγλικά, είναι το ακριβώς αντίθετο από το στερεότυπο του συριζαίου και γενικώς του αριστερού ως σήμερα. Ενα στερεότυπο που θέλει τους προσκείμενους στον χώρο ατημέλητους, κακόγουστους και άξεστους. Ο κ. Κασσελάκης δεν αποπνέει τη μιζέρια της Αριστεράς, δεν φαίνεται να έχει κάποια σχέση με την εργατική τάξη και τους αδυνάμους, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί η Αριστερά. Είναι αστός εξ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που ήρθε να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την κατρακύλα του. Πώς θα τον σώσει; Οπως φαίνεται, διά του εξευγενισμού. Ηδη ο βαθύς πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που έχει χύσει ιδρώτα σε αφισοκολλήσεις και διαδηλώσεις, αντιδρά στη νέα ηγεσία, διότι, όπως είναι φυσικό, δεν τον εκφράζει ο κ. Κασσελάκης.
 
Ο νέος αρχηγός ήρθε ουρανοκατέβατος, γύρισε πέντε βιντεοκλίπ με ωραία φωτογραφία, καλό σενάριο και ακόμη πιο καλό σκηνοθέτη, και πήρε την αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από τα χέρια αυτών που είχαν χτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να λέει τίποτα ιδιαίτερο πέρα από κοινοτοπίες, χωρίς κάποια στιβαρή ιδεολογική συγκρότηση, όντας απών από τους αγώνες της Αριστεράς, μέσα σε λίγες εβδομάδες και χάρη στην υπερβολική προβολή που είχε κατάφερε να γίνει αρχηγός του εν λόγω κόμματος. Υποθέτω πως, για να καταφέρει να πάρει τελικά την αρχηγία νεόφερτος ζεν πρεμιέ, το κόμμα στερείτο στιβαρών βάσεων και σοβαρότητας.
 
Με το πέρας των διαδικασιών ξεκίνησε το πάρτι. Αντί να διαβάζουμε τις θέσεις της αντιπολίτευσης σε σειρά θεμάτων εδώ και καιρό, μαθαίνουμε τα πάντα για τη ζωή του κ. Κασσελάκη, για τον άντρα του, τον σκύλο του, την πεθερά του και τον γάμο του. Δεν μιλάμε για πολιτικό πρόσωπο, αλλά για τηλεοπτικό σταρ. Λογικό να ενοχλήθηκαν πολλά στελέχη. Ακόμη πιο λογικό να ξεκινήσει ο κ. Κασσελάκης τις εκκαθαρίσεις. Γι’ αυτό ήρθε, άλλωστε. Για να εξευγενίσει την Αριστερά, να ξεφορτωθεί ό,τι παραπέμπει σε μιζέρια, κακογουστιά, ξύλινο λόγο και να δώσει έναν τόνο πιο μοντέρνο, πιο ελαφρύ, πιο σικ. Βαρέθηκε ο κόσμος τους ινστρούχτορες της Αριστεράς. Το προϊόν θέλει νέο περιτύλιγμα. Φαντεζί. Το περιεχόμενο είναι αδιάφορο. Αλλωστε, όπως φαίνεται, ελάχιστες διαφορές έχει από το αντίπαλο στρατόπεδο. Σαν να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
 
*Διδάκτωρ Διδακτικολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

πηγή
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.