30 Οκτωβρίου 2023

28η Οκτωβρίου: Η ένδοξη ιστορία μας γράφτηκε από τα μεγάλα «ΟΧΙ»!

28η Οκτωβρίου: Ζούμε στον αιώνα των μικροπρεπών «ναι» και ξεχάσαμε τα μεγάλα «ΟΧΙ» που μας κράτησαν όρθιους στην ιστορία
 
Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης 
 
28η Οκτωβρίου: Η ιστορία της δόξας γράφεται από τα μεγάλα «ΟΧΙ». Αυτά που έμαθε να λέει η Ρωμιοσύνη, καρφώνοντας τα πόδια στη γη και ορθώνοντας το ανάστημα μπροστά σε όλα τα θηρία της ιστορίας. Αυτά που ξέχασε σήμερα να λέει το θλιβερό ψευτορωμέικο των απανταχού «Νενέκων». 
 
Το «ΟΧΙ» του ’40 μπορεί να είναι το πιο χαρακτηριστικό και το πιο μνημονευμένο στην ιστορία της Ελλάδας, αλλά σίγουρα δεν είναι το μοναδικό. Πιο πίσω στον χρόνο, ήταν το «ΟΧΙ» των ηρώων του ’21 στον οθωμανικό ζυγό. Πιο πίσω ήταν το «ΟΧΙ» των Ρωμιών στο να τουρκέψουν υπό το βάρος τεσσάρων αιώνων σκλαβιάς και τυραννίας. Πιο πίσω ήταν το «ΟΧΙ» του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο να παραδώσει τη Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη στις βαρβαρικές ορδές του Μωάμεθ του Πορθητή. Πιο πίσω ήταν το «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην εποχή της ειδωλολατρίας και η γέννηση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που έφερε τη μεγάλη ακμή της Oρθοδοξίας. 
 
Πιο πίσω ήταν το «ΟΧΙ» του Θεμιστοκλή στην πανίσχυρη αυτοκρατορία της Περσίας, με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας που άλλαξε τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας. Λίγο πριν ήταν και το «ΟΧΙ» που ακούστηκε ως «Μολών Λαβέ» από τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. 
 
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά «ΟΧΙ» που συνοδεύουν τα ατίμητα παράσημα που κοσμούν το ελληνικό πνεύμα. Όλες αυτές οι ανδρειωμένες εναντιώσεις χιλιετιών, κλείστηκαν μέσα στο αθάνατο ιστορικό «ΟΧΙ» που ήχησε το 1940 από τα ενθουσιώδη πλήθη στην Αθήνα και αντιλάλησε ως τις βουνοκορφές της Πίνδου. Εκεί που οι φαντάροι με το χαμόγελο στο στόμα χλεύαζαν τον Χάρο και με όπλο την πίστη τους σε πατρίδα και Χριστό, συνέτριψαν την πολεμική μηχανή της Ιταλίας σοκάροντας τις δυνάμεις του Άξονα. 
 
Αξίζει να έχουμε πάντα κατά νου ότι ο λαός μας δεν διάλεξε να γιορτάσει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου και ας πέρασε από το ζοφερό σκοτάδι της κατοχικής θηριωδίας. Δεν διάλεξε ως τιμώμενη ημερομηνία ούτε την απόκρουση της ιταλικής εισβολής που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1941. Διάλεξε εκείνο το λεπτό σημείο καμπής στην ελληνική ιστορία που ηγεσία και λαός είπαν το ηρωικό «ΟΧΙ». Διότι αυτό το χρονικό σημείο ήταν μια στιγμή ιστορικής αθανασίας, ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου. Διότι η μεγάλη μάχη δίνεται πρώτα στις συνειδήσεις και μετά δίνεται στα πεδία. 
 
Γι’ αυτό και κρίναμε ως λαός ότι ναι μεν πρέπει να γιορτάζονται οι μεγάλες νίκες, άλλα το ίδιο και περισσότερο πρέπει να γιορτάζονται οι μεγάλες αποφάσεις να απαντήσουμε στα φόβητρα και να πεθάνουμε σαν περήφανοι Έλληνες. Όρθιοι, απροσκύνητοι και ευλαβικοί στην ιστορική ακολουθία των μεγάλων ελληνικών «ΟΧΙ» που αντηχούν από τα βάθη των αιώνων. 
 
Ο κάθε πόλεμος κερδίζεται πρώτα σε επίπεδο εθνικής συνείδησης συντρίβοντας την ολιγοψυχία μας, τον ενδοτισμό μας, τον ωχαδερφισμό μας, τη διχόνοιά μας, τη βολή μας και τα συμφέροντά μας. Όταν κερδίζεται αυτή η μάχη και όταν βάζουμε τον Θεό μπροστά, τότε αρχίζει να γράφεται το πρώτο χρυσό κεφάλαιο από τα μεγάλα Έπη, όπως του 1940. 
 
Αυτή η αδούλωτη ελληνική ψυχή είναι που νοσταλγούμε όσο τίποτε άλλο στον προσκυνημένο αιώνα μας, που κυριαρχούν οι υποκλίσεις και οι καρπαζοεισπράξεις από όσους διαφεντεύουν τη χώρα. Το να ακουστεί ένα «ΟΧΙ» απέναντι στα – διαφόρων ειδών – τελεσίγραφα, έχει γίνει τόσο σπάνιο που φαντάζει σενάριο φαντασίας. Μάλλον γιατί και στη μνήμη του λαού ξεθώριασε το ηχόχρωμα του «ΟΧΙ». 
 
Γίναμε φυγόπονοι και επαναπαυτήκαμε στις δάφνες των προγόνων, κλείνοντας τα αυτιά όμως σε αυτά που μας φωνάζουν. Αν δεν θυμηθούμε πώς λέγεται αυτό το τιμημένο «ΟΧΙ», μοιραία θα έρθει η στιγμή που θα το πει κάποιος άλλος για την ύπαρξη μας ως Έθνος, αν δεν το έχει πει ήδη. Απέμεινε να το λέει ο Θεός για λογαριασμό μας, άλλα έως πότε; Μιλάμε ακόμα ελληνικά, άλλα ξεχάσαμε να μιλάμε ρωμαίικα γιατί μας σώθηκαν τα «ΟΧΙ». Ας τείνουμε το αυτί να ακούσουμε τα μεγάλα διδάγματα του ’40, για να ξαναθυμηθούμε ποιοι είμαστε και πώς αποκριθήκαμε στις μεγάλες ώρες του Έθνους. 
 
Χρόνια πολλά Ελλάδα, και ευχή μας να ευλογηθείς ξανά από τα μεγάλα, τα κρίσιμα και τα ιστορικά «ΟΧΙ» που σε κράτησαν πάντα όρθια!
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.