31 Οκτωβρίου 2023

Ο Σαύρας

Καθόμουν εκείνο το απόγευμα Δευτέρας, στον καφενέ της γειτονιάς και απολάμβανα τον «ελαφρύ με ολίγη». Ο καφενές είχε πολύ βαβούρα, καθόσον οι ευγενείς πελάτες συζητούσαν κοσμίως μεν ζωηρώς δε, για τις εκλογές που είχαν γίνει την προηγούμενη μέρα, όταν μπαίνει μέσα ο Στέλιος ο Θεμιστοκλέους. 
 
Tου Χρήστου Μπολώση
 
Δεν ήταν αυτό το επίθετό του, αλλά επειδή συχνά πυκνά επαναλάμβανε την γνωστή ατάκα «του Θεμιστοκλέους βεβαίως βεβαίως», από «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο», του έμεινε.
Έριξε μια ματιά σαν σταθμάρχης, που επιθεωρεί τα πάντα πριν σφυρίξει να φύγει το τραίνο, με βλέπει και πλησιάζει:
- Μπορώ να κάτσω;
- Μετά χαράς του λέω και του δείχνω μια άδεια καρέκλα, καθόσον χρόνια γνωστός.
- Ξέρεις, μου λέει, παρακολουθώ όλες αυτές τι συζητήσεις και τους καυγάδες περί τα κόμματα και με πιάνει όχι γέλιο, αλλά κλάμα.
- Γίνεσαι λίγο πιο σαφής κύριε Στέλιο; του λέω και φωνάζω το γκαρσόνι να πάρει παραγγελία για τον φίλο μου.
 
Το γκαρσονάκι έρχεται, παραγγέλνει ένα ουζάκι ο Στέλιος, κάθεται πιο άνετα στη καρέκλα του, απλώνει τα χέρια του σε άλλες δύο και τα πόδια του σε επίσης άλλες δύο και αρχίζει: «Ήτουνε που λες ένας μαγκάκος, Παμείνος (από το Επαμεινώντας) το ψιλό του, Χλέας το χοντρό του. Κανένας δεν ήξερε μήτε το χοντρό του, μήτε το ψιλό του. Όλοι τον φωνάζανε «Σαύρα». Χαμαιλέοντα έπρεπε να τον πούνε, διότι άλλαζε συνέχεια χρώματα και θα πούμε τι εννοούμε, αλλά σάματις ξέρανε οι μάγκες τι είναι ο χαμαιλέοντας; Ενώ τις σαύρες όλο και τις είχανε δει. Ενώ το άλλο; Θερίο σου λέει ο άλλος. Λέων..
 
»Ο σαύρας λοιπόν, είχε όλα τα γνωρίσματα του χαμαιλέοντα και τα κακά της νυφίτσας.
 
»Κατά τα άλλα ήταν πολύ καλό και ευγενές παιδί. Είχε κάτι ψιλοτράβηγμα με χασίσια και λαθραία τσιγάρα άνευ σημασίας. Κάνα δυό σουγιαδιές κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια, αλλά μηδέν εις το πηλίκιον. Κάποιες φορές είχε ανοίξει παρτίδες με το Αστυνομικό Τμήμα της γειτονιάς του (τότε τους έτσι τους έπιανε η αστυνομία…), όταν πίσω στο ιδιαίτερο του καφενέ του Στραβάραπα στρώνανε κουβέρτα για μπαρμπούτι παράνομο και τσίφτικο. Τον Στραβάραπα δεν τον λέγανε Στραβάραπα. Έτσι τον βάφτισαν οι μόρτες, διότι ήταν σκούρος σαν Πακιστανός ευπαθής κα είχε χάσει το ζερβί του μάτι, σε καυγά με κάτι λαθρεμπόρους, καλά παιδάκια και μηδέν ρατσισμός.
 
»Μια μέρα λοπόν, εμφανίζεται στου Στραβάραπα ο Σαύρας.
- Καλημέρα στη ομήγυρη.
Κορμί ντούρο.
-Μάγκες θα εκτεθώ.
- Κι’ άλλο; ρωτάνε κάποιοι περίεργοι
- Δεν καταλάβατε ρε. Θα εχτεθώ περί υποψήφιος στις εκλογές πούρχονται
-Με ποιον ρε;
- Με το ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ και περικαλώ να με ‘ποστηρίξετε.
 
»Αυτά είπε ο Σαύρας και εξαφανίστηκε. Έγιναν οι εκλογές και ο Σαύρας έφαγε τόσο μαύρο, που γίνηκε μάγκα μου σαν μόνιμος κάτοικος του Μπουργκίνα Φάσο.
 
»Σε λίγο ξανάρχισαν τα όργανα για εκλογές, καθόσουν έπρεπε να βγουν και άλλοι βουλευτές και όχι όλο οι ίδιοι, να πάρουν κι’ αυτοί σύνταξη και μην ακούτε τα περί “κρίσιμων εθνικών θεμάτων” κι άλλες αηδίες. Νάτο το λοιπόν πάλι ο Σαύρα στου Στραβάραπα.
– Καλημέρα κύριοι.
– Καλώστονα κι ας άργησε.
– Μάγκες θα ξαναεχτεθώ στις εκλογές.
– Γιατί, δεν εχτέθηκες πολύ στις προηγούμενες;
– Ναι, αλλά τώρα εχτίθεμαι για ‘σας.
– ‘λαδή;
– Να τώρα θα γίνω εγώ κυβέρνηση και σεις θα ρθείτε στη εξουσία και παρακαλώ περί ποστήριξη.
 
Πάλε εκλογές, πάλε εξαφανισμένος ο άγρια ματαμαυρισμένος Σαύρας και μόλις τα πράγματα έγιναν ξέρετε τι, νάτονε πάλι τον Σαύρα στο καφενέ. 
– Καλημέρα μόρτες και τούτο και εκείνο και θα εχτεθώ και περικαλώ την υποστήριξή σας .
- Και με ποιόν θα εχτεθείς τώρα ρε μάγκα;
 Με τα νταουλια. Ξέρετε που θα βαράει ο Τσίπρας για να χορεύει η Μέρκελ.
 
Πέρασαν χρόνια, ξεπουλήθηκε η Μακεδονία, καταργήθηκε η θρησκεία και πολύ στενοχωρέθηκε ο Ιερώνυμος, ξεπουλήσαμε ακόμα και το «Ήχος και φως» και γεμίσαμε ευπαθείς που βάλθηκαν να μας εκπολιτίσουν και να κάνουν επενδύσεις, ώσπου ξανά-μανά εκλογές και νάτονε τον Σαύρα, που είχε ξοδέψει το φούμο με το καντάρι στις προηγούμενες, στου Στραβάραπα.
 
Καλημέρα αγαπητοί. Σήμερα μόνο μία δύναμη υπάρχει και θα συνεχίσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ένα κόμμα θα δώσει την αίγλη που ταιριάζει στις παρελάσεις των Θεέ μου συγχώρα με. Μόνο η νουδου, του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να καταργήσει εντελώς τις γιορτές μίσους, όπως του Μακρυγιάννη και να αναγνωρίσει ως Εθνικό ήρωα τον Μακαρώνα, που μακέλεψε την Ελένη Παπαδάκη και παρακαλώ να με υποστηρίξετε δεόντως. 
 
Τώρα οι μάγκες αυτό το «δεόντως» δεν το πολυκατάλαβαν. Θες όμως διότι το θεώρησαν βρισιά, θες διότι κατάλαβαν ότι ο Σαύρας τους δούλευε διαχρονικώς, ο ουρανός του καφενέ συννέφιασε και για πότε άρχισε να βρέχει εκείνη τη μυστήρια βροχή από φασίνες, καρέκλες τασάκια, νερά, καφέδες και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, τα οποία εκτοξεύτηκαν από διάφορους με κατευθύνσεις, αλλά όλα με στόχο το κεφάλι όχι του Σβορώνου (ξέρετε αυτού που θα προσκυνήσουμε σε λίγες μέρες στο πολυτεχνείο) αλλά του Σαύρα, ουδείς αντελήφθη. Διότι κύριοι μπορεί η πελατεία του Στραβάραπα να μην πολυνοιάζεται περί εκλογές και τα τοιαύτα, αλλά το δούλεμα μάγκα μου το ανθίζεται από μίλια μακριά, έστω και αν αργεί κομματάκι.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.