28 Νοεμβρίου 2022

Το κόκκινο κρέας δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. νέα μελέτη κατακεραυνώνει την άθλια κατευθυνόμενη έρευνα

25 Νοεμβρίου 2022 | Ross Pomeroy | Διαβάστε το εδώ 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Μελέτες συνδέουν εδώ και χρόνια την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καρκίνος. Αλλά κρυμμένες στις εσοχές αυτών των δημοσιευμένων εγγράφων υπάρχουν αξιοσημείωτοι περιορισμοί. 
 
Σχεδόν όλες οι έρευνες είναι παρατηρησιακές, χωρίς να μπορούν να διακρίνουν πειστικά την αιτιώδη συνάφεια. 
 
Οι περισσότερες μαστίζονται από συγχυτικές μεταβλητές. Για παράδειγμα, ίσως οι κρεατοφάγοι απλά τρώνε λιγότερα λαχανικά, ή τείνουν να καπνίζουν περισσότερο, ή ασκούνται λιγότερο; 
 
Επιπλέον, πολλές βασίζονται σε αυτοαναφερόμενη κατανάλωση. Το απλό γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν τι τρώνε με ακρίβεια. Και τέλος, τα αναφερόμενα μεγέθη επίδρασης σε αυτές τις επιστημονικές εργασίες είναι συχνά μικρά. Αξίζει πραγματικά να ανησυχούμε για έναν υποτιθέμενο κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου; 
 
Μελέτη Καταγγέλλει την Τεμπέλικη Έρευνα
 
Σε μια νέα, άνευ προηγουμένου προσπάθεια, επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξέτασαν δεκαετίες ερευνών σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τις συνδέσεις της με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, διαμορφώνοντας ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για την επικοινωνία των κινδύνων για την υγεία κατά τη διαδικασία. Τα ευρήματά τους ως επί το πλείστον διαλύουν τις όποιες ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. 
 
"Βρήκαμε ασθενείς ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού, του διαβήτη τύπου 2 και της ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Επιπλέον, δεν βρήκαμε στοιχεία συσχέτισης μεταξύ του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του ισχαιμικού ή αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου", συνοψίζουν. 
 
Οι επιστήμονες του IHME παρατηρούσαν εδώ και δεκαετίες την κακοτεχνία της επιστήμης της υγείας. Κάθε χρόνο δημοσιεύονται εκατοντάδες ειλικρινά τεμπέλικες μελέτες που απλώς προσπαθούν να βρουν μια παρατηρησιακή σχέση μεταξύ κάποιας ενέργειας -της κατανάλωσης ενός τροφίμου για παράδειγμα- και ενός αποτελέσματος για την υγεία, όπως ο θάνατος ή η ασθένεια. 
 
Στο τέλος, λόγω των πρόχειρων μεθόδων, των διαφορετικών πληθυσμών υποκειμένων και των ασυνεπών στατιστικών μέτρων, τα πάντα, ιδίως τα διάφορα τρόφιμα, φαίνεται να συνδέονται και να μη συνδέονται με τον καρκίνο. Πώς υποτίθεται ότι πρέπει να ερμηνεύσει το κοινό αυτό το χάος; 
 
Ένα Νέο Σύστημα για τον προσδιορισμό του κινδύνου
 
Και έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στη συνάρτηση κινδύνου "burden of proof", μια νέα στατιστική μέθοδο για την ποσοτική "αξιολόγηση και σύνοψη των αποδείξεων κινδύνου σε διάφορα ζεύγη κινδύνου-εξόδου". Χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση, οποιοσδήποτε ερευνητής μπορεί να αξιολογήσει δημοσιευμένα δεδομένα για έναν συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση, να υπολογίσει έναν ενιαίο αριθμό που μεταφράζεται σε ένα σύστημα αξιολόγησης από ένα έως πέντε αστέρια. 
 
"Μια βαθμολογία ενός αστεριού υποδηλώνει ότι μπορεί να μην υπάρχει πραγματική συσχέτιση μεταξύ της συμπεριφοράς ή της κατάστασης και του αποτελέσματος για την υγεία. Δύο αστέρια υποδηλώνουν ότι η συμπεριφορά ή η κατάσταση συνδέεται τουλάχιστον με 0-15 τοις εκατό αλλαγή στην πιθανότητα ενός αποτελέσματος υγείας, ενώ τρία αστέρια υποδηλώνουν τουλάχιστον 15-50 τοις εκατό αλλαγή, τέσσερα αστέρια υποδηλώνουν τουλάχιστον 50-85 τοις εκατό αλλαγή και πέντε αστέρια υποδηλώνουν αλλαγή άνω του 85 τοις εκατό". 
 
Όταν η IHME χρησιμοποίησε αυτή τη λειτουργία σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τις πιθανές συνδέσεις της με διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, διαπίστωσε ότι καμία δεν δικαιολογούσε μεγαλύτερη βαθμολογία από δύο αστέρια. 
 
"Τα στοιχεία για άμεσο αγγειακό ή υγειονομικό κίνδυνο από την τακτική κατανάλωση κρέατος είναι πολύ χαμηλά, σε σημείο που μάλλον δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος", σχολίασε ο Dr. Steven Novella, νευρολόγος του Yale και πρόεδρος της Σκεπτικιστικής Εταιρείας της Νέας Αγγλίας (New England Skeptical Society). "Υπάρχουν, ωστόσο, περισσότερες ενδείξεις για έναν κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση πολύ λίγων λαχανικών. Αυτός είναι πραγματικά ο κίνδυνος μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας, αυτές οι θερμίδες κρέατος εκτοπίζουν τις θερμίδες των λαχανικών". 
 
Η ομάδα του IHME σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία του βάρους απόδειξης για όλα τα είδη κινδύνων για την υγεία, δημιουργώντας μια τεράστια, ελεύθερα προσβάσιμη βάση δεδομένων. 
 
"Εκτός από το να βοηθήσουμε τους καταναλωτές, η ανάλυσή μας μπορεί να καθοδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης για την υγεία και την ευεξία, έτσι ώστε να επικεντρωθούν στους παράγοντες κινδύνου με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία", ανέφερε σε δήλωσή της η Dr. Emmanuela Gakidou, καθηγήτρια Επιστημών Μετρικής της Υγείας στο IHME και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Οι ερευνητές στον τομέα της υγείας μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτή την ανάλυση για να εντοπίσουν τους τομείς όπου τα τρέχοντα στοιχεία είναι αδύναμα και χρειάζονται πιο οριστικές μελέτες". 
 
***
 
Δικτυογραφία:
Red meat is not a health risk. New study slams shoddy research | Principia Scientific Intl.
https://principia-scientific.com/red-meat-is-not-a-health-risk-new-study-slams-shoddy-research/




Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΝΑΙ ...ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΣΤΩ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΩ Κ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΩ ΤΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΠΗΧΤΡΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Κ ΣΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ. !
ΤΡΩΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Κ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Κ ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.