5 Νοεμβρίου 2022

Πόλεμος του Κόλπου: Το μεγάλο ψέμα που πυροδότησε τον πόλεμο στο Ιράκ (όταν η Νέα Τάξη άρχισε να δουλεύει τον κόσμο.... για τις επιδιώξεις της)

Η συγκινητική ιστορία της Ναγίρα συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και τροφοδότησε τον πόλεμο στο Ιράκ. Το μόνο πρόβλημα; Ήταν εντελώς ψεύτικη.
 
Γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη *
 
Αν και ο πόλεμος του Κόλπου τυπικά έληξε το 1991, ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ θα συνεχιζόταν για δεκαετίες. Παρά τις προσπάθειες και πολλά εκατομμύρια δολάρια, οι Αμερικανοί διαμαρτύρονταν για την αποστολή των ανδρών τους σε μια μακρινή χώρα. Εξάλλου, η Σοβιετική Ένωση μόλις είχε καταρρεύσει και πίστευαν ότι ο ελεύθερος κόσμος ήταν πλέον ασφαλής. 
 
Εκεί έρχεται ένα 15χρονο κορίτσι από το Κουβέιτ. Η Ναγίρα εμφανίστηκε, το 1990, ενώπιον της Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Καπιτώλιο. Συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα με την ανατριχιαστική της μαρτυρία: Τα ιρακινά στρατεύματα σκότωσαν 312 μωρά. Τρεις μήνες μετά την κατάθεση της, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους (ο πάτερας) εισέβαλε στο Ιράκ. 
 
Οι ισχυρισμοί της Ναγίρα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα καλοστημένο και πειστικό ψέμα. Ήταν όμως πια πολύ αργά. 
 
Αποκάλυψη σοκ η αληθινή ταυτότητα της Ναγίρα
 
Η Ναγίρα παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο ως μια νεαρή νοσοκόμα που εργαζόταν εθελοντικά στο νοσοκομείο Al Adan του Κουβέιτ. Δεν αποκάλυψαν το επώνυμο της για να προστατεύσουν την οικογένεια της πίσω στην πατρίδα. Αυτή ήταν μόνο η βιτρίνα. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει ποια ήταν πραγματικά. Η Ναγίρα δεν ήταν μια κοινή Κουβετιανή έφηβη. 
 
Η Ναγίρα Αλ-Σαμπάχ ήταν η κόρη του πρέσβη του Κουβέιτ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είχε εκπαιδευτεί από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Hill & Knowlton, η οποία εργαζόταν για την Κουβετιανή κυβέρνηση. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο μόνος επιζών του Ολοκαυτώματος που υπηρέτησε ποτέ στο Κογκρέσο, γνώριζε τα πάντα. 
 
Δεν το παραδέχτηκε ποτέ. Αφού αποκαλύφθηκε η αλήθεια, ο Λάντος, επικαλέστηκε άγνοια – και επέμεινε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονταν στο Κουβέιτ. Ο δημοσιογράφος που είδε πρώτος πίσω από τα ψέματα της Ναγίρα Αλ-Σαμπάχ, μίλησε γι’ αυτό στο «Democracy Now!». 
 
«Η Hill & Knowlton την επέλεξε ως αδιάσειστη μάρτυρα αυτής της θηριωδίας. Όλα αυτά ήταν μέρος μιας εκστρατείας για να μετατραπεί ο Σαντάμ Χουσεΐν, τουλάχιστον στη συνείδηση του κοινού, σε Αδόλφο Χίτλερ. Δεν μπορούσαν να πουλήσουν τον πόλεμο του Κόλπου χωρίς αυτό. Με άλλα λόγια, έπρεπε να εξαπατήσουν για να κερδίσουν». 
 
Το ψέμα
 
Η αφήγηση της Ναγίρα – γι’ αυτά που υποτίθεται ότι είδε – πάγωσε το αίμα του κοινού. Οι Ιρακινοί στρατιώτες είχαν αφαιρέσει 312 μωρά από τις θερμοκοιτίδες του νοσοκομείου και τα άφησαν να πεθάνουν. «Αν ο ανηψιός μου είχε γεννηθεί πρόωρα εκείνη τη μέρα, τώρα θα ήταν νεκρός», είπε με τη φωνή της να τρέμει σε μια αίθουσα γεμάτη δημοσιογράφους. 
 
«Κύριε Πρόεδρε και μέλη της επιτροπής, το όνομά μου είναι Ναγίρα και μόλις ήρθα από το Κουβέιτ. Η αδελφή μου, μαζί με τον 5 ημερών ανιψιό μου, ταξίδεψαν μέσω της ερήμου για να σωθούν. Στο Κουβέιτ δεν υπήρχε διαθέσιμο γάλα για το μωρό. Μόλις που γλίτωσαν όταν το αυτοκίνητό τους κόλλησε στην άμμο της ερήμου και ήρθε βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία. Εγώ έμεινα πίσω και ήθελα να κάνω κάτι για τη χώρα μου. Τη δεύτερη εβδομάδα μετά την εισβολή, εργάστηκα εθελοντικά στο νοσοκομείο Al-Adan μαζί με άλλες 12 γυναίκες. Ήμουν η νεότερη εθελόντρια, οι άλλες ήταν από 20 έως 30 ετών. Ενώ ήμουν εκεί, είδα τους Ιρακινούς στρατιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο με όπλα. Έβγαλαν τα μωρά από τις θερμοκοιτίδες, πήραν τις θερμοκοιτίδες και άφησαν τα παιδιά να πεθάνουν στο κρύο πάτωμα. Ήταν τόσο τρομακτικό. Δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ τον ανιψιό μου». 
 
Η αναδιαμόρφωση της κοινής γνώμης
 
Η μαρτυρία αναμεταδόθηκε σε όλη τη χώρα. Aποτέλεσε σημείο καμπής για την κοινή γνώμη σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους επικαλέστηκε επανειλημμένα τους ισχυρισμούς της. Σημαντικά δημοσιεύματα όπως αυτά των New York Times και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία αναπαρήγαγαν τις ανησυχίες της. 
 
Ο αμερικανικός λαός ήταν διχασμένος σχετικά με το αν θα έπρεπε να αναπτυχθούν στρατεύματα για την απελευθέρωση του Κουβέιτ. Οι δημοσκοπήσεις του Gallup το 1990 διαπίστωσαν ότι τον Αύγουστο μόνο το 17% του αμερικανικού κοινού υποστήριζε την άμεση στρατιωτική επέμβαση. Τον Δεκέμβριο, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 41%. 
 
Η ιστορία της Ναγίρα έγειρε την ζυγαριά πριν από την ψηφοφορία της 12ης Ιανουαρίου 1991. Εκείνη την ημέρα, η Γερουσία ψήφισε με 52 ψήφους έναντι 47 υπέρ της έγκρισης της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στο Ιράκ. Τουλάχιστον 7 γερουσιαστές επικαλέστηκαν την περιβόητη μαρτυρία για να δικαιολογήσουν τη στάση τους. 
 
Η καθοριστική ψηφοφορία έδωσε τελικά στον Μπους την πολιτική υποστήριξη που χρειαζόταν για να «σώσει το Κουβέιτ»… και τα πολύτιμα κοιτάσματα πετρελαίου. 
 
* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.