3 Νοεμβρίου 2022

Το μεταναστευτικό είναι πλέον σοβαρότερο πρόβλημα από το Κυπριακό

Γράφει ο Λούκας Φέσιας
 
Σαράντα οκτώ χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του Ιουλίου 1974.
Σαράντα οκτώ χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής του 38% των εδαφών της Κύπρου από τον Αττίλα.
Σαράντα οκτώ χρόνια προσφυγιάς για χιλιάδες πρόσφυγες που δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους.  
 
Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία στους τομείς άμυνας και ασφάλειας; Υπάρχει "οχυρό" για να ανακόψει τις επιβουλές της Τουρκίας και να προστατεύσει τους κατοίκους του τόπου από τις διαρκείς προκλήσεις και απειλές; 
 
Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε από το AlphaNews.Live να απαντήσει ο ακαδημαϊκός και ιστορικός Πέτρος Σαββίδης, ο οποίος ανησυχεί έντονα για έναν ακήρυκτο υβριδικό "πόλεμο" που έχει ήδη εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον της Κύπρου. 
 
"Το μεταναστευτικό έχει γίνει πιο σοβαρό από ότι το Κυπριακό. Οι όγκοι και οι ροές μεταναστών είναι εκτός ελέγχου. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαμε 2,000 αιτήσεις ασύλου τον μήνα και ενώ υπάρχει η νομική πλευρά εξέτασης και απόρριψης των αιτήσεων, δίνεται το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμιο όργανο με αποτέλεσμα σήμερα στην Κύπρο να υπάρχουν πέραν των 12,000 ανθρώπων που έχουν απορριφθεί και είναι σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και υπάρχουν αντιδράσεις, όπως το αίσχος που είδαμε να συμβαίνει στη Λάρνακα." 
 
Ο κύριος Σαββίδης έκανε λόγο για μείζονα υβριδική απειλή από πλευράς Τουρκίας καθώς ο κίνδυνος έχει πλέον περάσει από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
"Αυτή την καινούργια απειλή υβριδικού τύπου την έχουμε παρακολουθήσει και στην Ελλάδα και στη Λιθουανία στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τα πράγματα είναι άκρως επικίνδυνα. Με βάση στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, σε ποσοστό 69% υποθέσεων σοβαρού εγκλήματος εμπλέκονται άτομα με μεταναστευτική βιογραφία. Έχουν ξεφύγει τα πράγματα." 
 
Ο ακαδημαϊκός και ιστορικός αναφέρθηκε σε νομοθετικά και πρακτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για αντιμετώπιση του σοβαρού μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος. 
 
"Είναι το μείζον πρόβλημα ασφαλείας αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Δεν είναι μόνο η δημογραφική αλλοίωση, δεν είναι πολιτιστική αλλοίωση. Όταν τον μήνα Ιούνιο 2022 υπήρχαν 17 καταζητούμενα πρόσωπα από την Αστυνομία και μόνο ένας ήταν Ελληνοκύπριος, καταλαβαίνετε τι συμβαίνει. Τρείς ήρθαν από τα κατεχόμενα και οι υπόλοιποι ήταν με μεταναστευτική βιογραφία. Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Κοινωνία και ΜΜΕ πρέπει να αντιληφθούν τη διάσταση του προβλήματος, πέραν του προσφυγικού και του ανθρωπιστικού. Δεν μιλάμε πλέον για πρόσφυγες, μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες που έρχονται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ερχόμενοι αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη." 
 
Με βάση υπολογισμούς, οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχονται σε 2,500 τον μήνα. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών αναμένεται να ξεπεράσουν τις 25.000. 
 
"Είμαστε νησί και με βάση τα περσινά στοιχεία, από τις συνολικά 12,000 αφίξεις μεταναστών, μόνο 800 ήρθαν με βάρκες δια θαλάσσης. Υπάρχουν και οι συμφωνίες με τον Λίβανο, άρα η θάλασσα είναι το μικρότερο. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται αεροπορικώς με τις ευλογίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και στη συνέχεια μέσω των διακινητών που τους περνούν έναντι χρημάτων στις ελεύθερες περιοχές. Αλλά οι αριθμοί είναι τεράστιοι." 
 
Ο ακαδημαϊκός και ιστορικός ανέδειξε το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης παράτυπων μεταναστών τον τελευταίο χρόνο από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για ένταξη στην κυπριακή κοινωνία.  
 
"Έχουμε διερωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τον τελευταίο χρόνο πέραν του 50% των αφίξεων είναι από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής; Ενώ αιτητές διεθνούς προστασίας για παράδειγμα από Ινδία και Πακιστάν εμπλέκονται μερικώς σε εγκληματικές ενέργειες, αλλά έχουν σεβασμό στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν στην κοινωνία, εντούτοις από τις Υποσαχάριες χώρες οι άντρες ελάχιστοι έχουν βρει δουλειά και δεν έχουν διάθεση ενσωμάτωσης. Στην παλιά Λευκωσία είναι καθημερινές οι συμπλοκές και αυτό αναδεικνύει και το θέμα της ασφάλειας." 
 
Όλα τα στοιχεία και πορίσματα που έχει καταγράψει ο κύριος Σαββίδης σε διετή έρευνα που διενεργεί για το θέμα, θα εκδοθούν εντός του 2023 σε βιβλίο στην αγγλική γλώσσα με τίτλο: "The weaponization of migration in Eastern Μediterranean: The case Turkey against Cyprus." 
 
"Ο αριθμός αιτήσεων ασύλου σε σχέση με τον Ελληνοκυπριακό πληθυσμό που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021 είναι περίπου 700,000, είναι 8%. Είναι 900 κάτι χιλιάδες ο γενικός πληθυσμός και οι κυπριακής ιθαγένειας είμαστε 700 κάτι χιλιάδες. Το θέμα είναι σοβαρό και μιλάμε με στοιχεία."
 



Share

1 σχόλιο:

ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο ΔΙ..., ΑΠΡΕΠΗΣ είπε...

ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΤΟΥ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΥΠΡΙΣΤΑΝ ή KYPRIYE...
Kαι ας διαμαρτυρηθούν οι του ΑΚΕΛ προοδευτικοί αριστεροί, κομουνιστές, που θεωρούν τους ισλαμιστές λαθροεισβολείς αδέλφια τους και απαιτούν ανοικτά σύνορα...ΕΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ. Ας τους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους ή στα πολυτελή κεντρικά τους γραφεία...
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν τα επεισόδια, που προκαλούν οι θρασύτατοι λάθροι στο κέντρο φιλοξενίας τους ΠΟΥΡΝΑΡΑ... Τα ισοπέδωσαν όλα. Συνελήφθησαν άνω των 100 ταραξιών τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία μετά από καθολικό αίτημα της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού θα τους απελάσει, αν βέβαια το ΑΚΕΛ με διαδηλώσεις συμπαράστασης, δεν ανακόψει αυτή την θετική επί τέλους απόφαση.
8% αναφέρετε στο εξαιρετικό άρθρο ότι είναι οι λαθρόβιοι ...Αγαπητέ μου Λούκα μην είσαι τόσο σίγουρος ... Το 8% είναι οι επίσημα καταγραμμένοι, οι επιπλέον ανεπίσημα μη καταγραμμένοι, που αδέσποτα περιτριγυρίζουν στους δρόμους μας είναι συν 8% και καθημερινά το ταταρικό και ερντογανικό καθεστώς μας αποστέλλουν πεσκέσιν εκατοντάδες από την κατεχόμενη Κύπρο .. Έτοιμοι για εισβολή χιλιάδες λαθρομετανάστες "φυλάσσονται" ως εφεδρική δύναμη στα κατεχόμενα.... Εμπρός λοιπόν ΑΚΕΛΙΣΤΕΣ ξανακόψτε και καταστρέψτε τα συρματοπλέγματα αποτροπής και υποδεχθείτε τους με νταούλια και ζορνέδες ... Ξέρετε πότε θα βάλετε μυαλό βρε δόλιοι ...; Το απεύχομαι .. Όταν κάποιοι μουσουλμάνοι "πρόσφυγες" βιάσουν ή δολοφονήσουν κάποιο δικό σας άνθρωπο ή όταν εισβάλουν στα σπίτια σας ... και κάποια στγμή σας κάνουν και έξωση...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.