20 Μαΐου 2022

Οι New York Times καλούν τις ΗΠΑ να σκεφθούν «το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία»

 
[O συντάκτης του άρθρου είναι καθηγητής της ψυχολογίας και Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και συνεργάτης της δημοφιλούς αμερικανικής ιστοσελίδας CounterPunch.org ]  
 
Μετάφραση: Μ. Στυλιανού  
 
Οι NYT προτείνουν στις ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο μέσω τρίτων εναντίον της Ρωσίας.  
 
Οι New York Times έχουν μια δουλειά να κάνουν – και το έχουν κάνει θεαματικά τους τελευταίους μήνες. Οι Times είναι πρόδρομος, κατά την άποψη αυτού του συγγραφέα, ο πρόδρομος στη διαμόρφωση της αμερικανικής αφήγησης του πολέμου στην Ουκρανία, μια αφήγηση που έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει το ηθικό, να δώσει στον πόλεμο έναν υψηλό ηθικό σκοπό και να δικαιολογήσει τα ανυπολόγιστα δισεκατομμύρια που χύθηκαν από τους φορολογούμενους στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων του Τζο Μπάιντεν κατά της Ρωσίας. Μέρα με τη μέρα, σελίδα με σελίδα, με λέξεις και εικόνες, οι Times εξηγούν σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των ηγετών της κοινής γνώμης χαμηλού επιπέδου, τι να σκεφτούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.  
 
Έτσι, όταν οι Times ισχυρίζονται ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον άνθρωπο τους στο Κίεβο, Volodymyr Zelensky, είναι μια ιστορία του τύπου «ο άνθρωπος δαγκώνει το σκυλί». Μας λέει ότι κάποιες αλήθειες έχουν περάσει από άβολες σε αναμφισβήτητες. Αυτή ήταν η φύση του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδό του στις 11 Μαΐου, με τίτλο «Οι Ρώσοι κατέχουν μεγάλο μέρος της Ανατολής, παρά τις αποτυχίες».  
 
Ακόμα και αυτός ο αντι-αφηγηματικός τίτλος μαλακώνει την πικρή αλήθεια. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου παραδέχεται πιο αναλυτικά: «Κρυμμένη στις καθημερινές μάχες, η γεωγραφική πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία έχει κερδίσει έδαφος». Όχι για να «κρατήσει» το έδαφος, αλλά για να «κερδίσει» έδαφος. Όχι αρκετά για να τονώσει το ηθικό των στρατευμάτων.  
 
Οι Times συνεχίζουν: «Το ρωσικό υπουργείο Άμύνης δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις του στην ανατολική Ουκρανία έχουν προχωρήσει στα σύνορα μεταξύ Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, των δύο ρωσόφωνων επαρχιών όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές πολεμούν τον ουκρανικό στρατό εδώ και οκτώ χρόνια».  
 
Μας υπενθυμίζουν εδώ ότι οι πρώτοι πυροβολισμοί αυτού του πολέμου δεν έπεσαν στις 24 Φεβρουαρίου, όπως λέει η επίσημη αφήγηση, αλλά πριν από οκτώ ολόκληρα χρόνια στο Ντονμπάς. Είναι μια καυστική υπενθύμιση σε εκείνους που βασίζουν την υποστήριξή τους στον πόλεμο στο «ποιος πυροβόλησε πρώτος», ότι το «ηθικό» όραμά τους έχει ένα σημαντικό τυφλό σημείο.  
 
Οι Τάιμς συνεχίζουν: «…… η κατάληψη του Ντονμπάς, σε συνδυασμό με την πρώιμη επιτυχία της ρωσικής εισβολής στην κατάληψη τμημάτων της νότιας Ουκρανίας που γειτνιάζουν με τη χερσόνησο της Κριμαίας … δίνει στο Κρεμλίνο τεράστια επιρροή σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης. »  
 
Και συνεχίζει: «Και οι Ρώσοι απολαμβάνουν το πρόσθετο όφελος της ναυτικής κυριαρχίας στη Μαύρη Θάλασσα, τη μοναδική θαλάσσια οδό για το ουκρανικό εμπόριο, την οποία έχουν παραλύσει από ένα εμπάργκο που θα μπορούσε να καταλήξει να εξοντώσει οικονομικά την Ουκρανία και ήδη συμβάλλει στην παγκόσμια έλλειψη σιτηρών. Κι άλλα άσχημα νέα.  
 
Επιπλέον, «η Ρωσία έχει πρακτικά επιτύχει έναν από τους κύριους στόχους της: Να καταλάβει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει το ρωσικό έδαφος με τη χερσόνησο της Κριμαίας». Και, «το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης σε αυτή την περιοχή, στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, έχει μειωθεί σε μερικές εκατοντάδες πεινασμένους στρατιώτες, που τώρα περιορίζονται κυρίως σε καταφύγια.»  
 
Τέλος, στρέφοντας την προσοχή τους στην οικονομία, οι Times γράφουν: «Ο πόλεμος έχει “θέσει την ουκρανική οικονομία υπό τεράστια πίεση, με τη μεγάλη καταστροφή των υποδομών και της παραγωγικής ικανότητας», ανέφερε η τράπεζα σε οικονομική ενημέρωση. Εκτιμά ότι το 30-50% των ουκρανικών επιχειρήσεων έχουν κλείσει τις πόρτες τους, το 10% του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα και ένα άλλο 15% είναι εσωτερικά εκτοπισμένο». Αυτό είναι συνολικά 25% του πληθυσμού που εκτοπίζεται από τα σπίτια τους.  
 
Αυτή η θλιβερή ιστορία αποτυχίας, μιζέριας και θανάτου διανθίζεται με σημαντικές ρήσεις, μερικά ανέκδοτα από το μέτωπο και τη μαρτυρία του Avril Haines, Διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η μαρτυρία της οποίας είναι προσεκτική αλλά σκοτεινή. Αλλά, διαβάστε με προβληματισμό, είναι μια μεγάλη αποτυχία που κρέμεται πάνω από την επιχείρηση..   
 
Έτσι, σε πανικό, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ρίχνουν βουνά χρημάτων στο πρόβλημα, περίπου 63 δισεκατομμύρια δολάρια αν συμπεριλάβουμε την πρόσφατη έγχυση περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόκειται να σφυρίξει από τη Γερουσία και έχει ήδη περάσει από τη Βουλή με μόνο 57 ΄Οχι, όλα από τους Ρεπουμπλικάνους. (Και εδώ βρίσκεται μια άλλη ιστορία, αυτή της εξαφάνισης του αντιπολεμικού αισθήματος εντός του Δημοκρατικού Κόμματος και της αναβίωσης του μεταξύ των λαϊκιστών Ρεπουμπλικάνων.  
 
Αλλά γιατί αυτή η ξαφνική αλλαγή τόνου εκ μέρους των Τάιμς. Χαλαρή συντακτική επίβλεψη; Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει, διότι την ίδια ημέρα μας προσφέρεται ένα άρθρο γνώμης με τίτλο: «Η Αμερική και οι σύμμαχοί της θέλουν να ματώσουν τη Ρωσία. Πραγματικά δεν θα έπρεπε.» Αυτό το άρθρο υποδηλώνει ότι ήρθε η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υψώσουν τη λευκή σημαία.  
 
Το άρθρο καταλήγει:  
 
«Ωστόσο, όσο μεγαλύτερος είναι ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στην Ουκρανία και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης. Ένα αποφασιστικό στρατιωτικό αποτέλεσμα στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να αποδειχθεί άπιαστο. Ωστόσο, η λιγότερο δραματική έκβαση ενός επίμονου αδιεξόδου δεν είναι πολύ καλύτερη. Η επ’ αόριστον παράταση του πολέμου, όπως και στη Συρία, είναι πολύ επικίνδυνη για τους πυρηνικά οπλισμένους συμμετέχοντες.  
 
Ο Τάκερ Κάρλσον ο οποίος εντάχθηκε στους ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ της κυβέρνησης για το θέμα αυτό).  
 
«Οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο νέας στρατηγικής για την Ουκρανία. Αντίθετα, τα όρια του πολέμου επεκτείνονται και ο ίδιος ο πόλεμος παρουσιάζεται ως ένας αγώνας μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας, στον οποίο το Ντονμπάς είναι το σύνορο της ελευθερίας. Δεν είναι απλά ένας Κραυγαλέος κομπασμός. Αυτό είναι ασυνειδησία. Οι κίνδυνοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν. »  
 
Φαίνεται ότι ορισμένα μέλη της ελίτ της εξωτερικής πολιτικής και άλλοι πυρήνες του βαθέως κράτους έχουν δει την επικείμενη καταστροφή του πολέμου μέσω τρίτων κατά της Ρωσίας που διεξάγεται από τον Μπάιντεν, την Νούλαντ, τον Μπλίνκεν και την υπόλοιπη νέο-συντηρητική ομάδα. Η προοπτική ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος στο τέλος αυτού του δρόμου μπορεί να είναι αρκετή για να τους βγάλει από τη νάρκη τους. Φαίνεται να θέλουν να σταματήσουν το τρένο που ξεκίνησαν πριν πέσει στο γκρεμό. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχουν. Αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να απομακρύνουμε τους υπεύθυνους αυτής της επικίνδυνης πανωλεθρίας από την εξουσία – πριν να είναι πολύ αργά. 
 
ΠΗΓΗ
το είδαμε ΕΔΩShare

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.