18 Μαΐου 2022

ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΑΣ, ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ …
 
Κατά-γράφει, αντι-γράφει και ανακεφαλαιώνει αποσπασματικά, ο Αντώνιος Αντωνάς με πρόσθετα σχόλια και πληροφορίες.
 
Για «εχθρική ανταπόκριση» από «μειοψηφία» ατόμων κάνουν λόγο οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, σε σχέση με τις αντιδράσεις, που προκλήθηκαν για τους εορτασμούς με αφορμή τα 70χρονα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο θρόνο, εκφράζοντας λύπη και για την αποχώρηση συνεργατών και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Η προγραμματισμένη για τις 2 Ιουνίου συναυλία «μετακινείται», από το αρχαίο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ένδοξο Βασίλειο Κούριο, στο Happy Valley των Αγγλικών βάσεων. «Οι Βρετανικές Βάσεις τονίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά είναι σημαντικότερο να κοιτάμε το μέλλον».  
 
Ναι και το παρελθόν σας δεν ξεχνάμε και τις πράξεις και ημέρες σας και το 55-59 και το 1963 και το 1964 και το 1967 και το 1974 και μέχρι σήμερα …. και που όμοιες θα είναι και στο μέλλον … 
 
Kαι στις 2 Ιουνίου τότε το 1953: Οι Βρετανοί εόρταζαν σε όλες τις αποικίες τους την στέψη της νέας βασίλισσάς τους Ελισάβετ Β’. Στην Πάφο, στο «Ιακώβειο Γυμναστήριο», αναρτούν την αγγλική σημαία. Αυτό εξοργίζει τους μαθητές. Οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Απαιτούν την αφαίρεση της σημαίας από την πύλη του σχολείου τους. Ακολουθούν συγκρούσεις. Ένας τολμηρός 15χρονος, ονόματι Ευαγόρας, κατεβάζει το σύμβολο της αποικιοκρατίας και το ξεσκίζει. Οι λοιποί μαθητές βάζουν φωτιά και καίνε τη σημαία. 
 
2 Ιουνίου 2022: Οι Βρετανοί θα τιμήσουν, όπως ανακοίνωσαν, «το πλατινένιο ιωβηλαίο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, την υπηρεσία της στο έθνος μας για πάνω από 70 χρόνια…». Στο θέατρο του αρχαίου Κουρίου, σύμβολο πολιτισμού της Κύπρου. Το πλέον εξοργιστικό, στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και Ελληνοκύπριοι. 
 
2 Ιουνίου 1953: Ένας λεβέντης έφηβος, ανεβάζει στη ράχη του μιαν ολόκληρη πατρίδα. Έναν ολόκληρο λαό. Αψηφά τον κίνδυνο. Αντικρίζει κατάματα τους αποικιοκράτες. Ξεσκίζει το εθνικό τους σύμβολο. Με ό,τι αυτό το εγχείρημα συνεπάγεται. Τους βροντοφωνάζει ότι αυτός ο τόπος είναι δικός μας. Είναι ελληνικός. Ότι θα απελευθερωθούμε από τον βραχνά τους ό,τι και αν κάνουν. Κραυγάζει με περηφάνια πως δεν αναγνωρίζουμε τη νέα τους βασίλισσα. Πως δεν σκύβουμε το κεφάλι, ούτε και γονυπετώς υποβάλουμε τα σέβη μας προς αυτήν. 
 
2 Ιουνίου 2022: Ένα τσούρμο Ελληνοκύπριοι βρετανολάγνοι, δηλώνουν συμμετοχή στην εκδήλωση προς τιμήν των 70 χρόνων της Αυτού Μεγαλειότητας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Πολλοί άλλοι θα παραστούν χωρίς να το δηλώνουν. Σίγουρα και κάποιοι εκπρόσωποι του ανεξάρτητου κράτους (με όση ανεξαρτησία μας απέμεινε τέλος πάντων) που ακολούθησε την βρετανική διακυβέρνηση. Απτή απόδειξη ότι το γονίδιο του αποικιοκρατισμού παραμένει ακόμη στο DNA πολλών σε αυτό το δύσμοιρο τόπο. Επισφράγιση μιας θλιβερής πραγματικότητας. Ότι η δουλοπρέπεια η οποία επιβλήθηκε στο χαρακτήρα πολλών σε αυτή τη μικρή αλλά λατρεμένη πατρίδα, συνεχίζει να κατευθύνει τη συμπεριφορά τους. 
 
2 Ιουνίου 1953: Ένας περήφανος αετός με τη μορφή αγέρωχου εφήβου, ξεκινούσε εκείνη την ημέρα το υπέροχο ταξίδι του για το Πάνθεον των Αθανάτων. Έπαιρνε εκείνην την ανηφοριά, εκείνα τα μονοπάτια, να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά, όπως έγραψε αργότερα. Δύο χρόνια μετά, τον Δεκέμβρη του 1955 εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη για κατοχή όπλου. Σε μια δίκη παρωδία, καταδικάστηκε εις θάνατον τον Φεβρουάριο του 1957. Η άθλια βασίλισσα υπέγραψε με μνημειώδη ασπλαχνία την καταδίκη. Όπως συνέβη και με τους πρώτους απαγχονισθέντες Καραολή και Δημητρίου, αλλά και τους υπόλοιπους απαγχονισθέντες ήρωες μας….
 
Ακολούθησε παγκόσμια κατακραυγή για να δοθεί χάρη στον Παλληκαρίδη. ΦΕΥ! Σημαιοφόρος της οικουμενικής εκστρατείας ο αμερικανός γερουσιαστής Foulton. Ακόμη και 40 Εργατικοί βουλευτές απηύθυναν έκκληση στην Ελισάβετ. Παρέμεινε ασυγκίνητη. Άκαρδη. Άσπλαχνη. Στα 27 της χρόνια, απαιτούσε το κεφάλι ενός 19χρονου νέου. Μάλιστα, σε μια επίδειξη κορυφαίας αναλγησίας, χωρίς τον παραμικρό οίκτο, αρνήθηκε ακόμη και να δοθεί η σορός του ήρωα στους γονείς του για να τον θάψουν. 
 
2 Ιουνίου 2022: Σε κυπριακό έδαφος, θα τιμήσουν την σκληρή και ανελέητη Ελισάβετ. Με τη συμμετοχή Κυπρίων. Με περισσό θράσος. Προκαλώντας απέραντη οργή. Θα τιμήσουν εκείνην που έστειλε έναν υπερήφανο Έλληνα στο φρικτό ικρίωμα αλλά την ψυχή του στην αθανασία και αυτό τον τόπο στη λεωφόρο της ελευθερίας (ασχέτως, αν μετά από λίγα χρόνια επέστρεψε στο δύσβατο μονοπάτι της ημικατοχής). Είναι εξευτελισμός. Εξήντα πέντε χρόνια μετά τη θυσία του αετού, που κοίταξε στα μάτια τον αηδιαστικό βρετανό δήμιο και τον τρομακτικό χάρο, αυτός ο λαός, που συνεχίζει να βασανίζεται ως απότοκο της βρετανικής πολιτικής, ετοιμάζεται να ανεχτεί την τιμή εκείνης που το στέμμα της στάζει ακόμη αίμα νέων και ηρώων… Πρόκειται για κορυφαία ύβρη! 
 
Τα Φυλακισμένα Μνήματα ετοιμάζονται να δονηθούν σε βαθμό πολλών ρίχτερ από την οργή των 13 αθανάτων που βρίσκονται εκεί θαμμένοι. Ο Παπαντώνης, ο ιερέας των Φυλακών, ο άνθρωπος που τελευταίος αντάλλαζε λίγες κουβέντες με τους μελλοθανάτους, ευτυχώς, δεν ζει να βιώσει αυτή την ατίμωση. Δεν θα το άντεχε… 
 
Το παλληκαρόβουνο Μαχαιράς ετοιμάζεται να δακρύσει! Ορθώς επισημαίνει ο Αριστείδης Παναγίδης, γιος του απαγχονισθέντος ήρωα Ανδρέα Παναγίδη: «Η βασίλισσά τους κατέστησε κάποιους Κύπριους μαυροφορεμένους γονείς και κάποια βρέφη και νήπια ορφανά και συζύγους να κλαίνε στους τάφους των δικών τους νεκρών…». Και η επίσημη ηγεσία αυτού του τόπου; Σιωπηρή εδώ και μέρες. Άραγε θα παραστεί; Θα τιμήσει κι αυτή την άκαρδη βασίλισσα; Τι ρωτώ όμως; Μόλις πριν από τρία χρόνια, ο Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόσκληση της ίδιας άσπλαχνης βασίλισσας σε εκδήλωση προς τιμήν της στο παλάτι του εγκλήματος. Πότε; Την ημέρα του θανάτου του μεγαλύτερου ήρωα, του Γρηγόρη Αυξεντίου. Δεν πτοήθηκε από την τραγική ημερομηνία και πήγε να πιει τσάι με την Ελισάβετ Β’. Στο πλατινένιο ιωβηλαίο θα αντιδράσει; Ο λαός όμως; Θα παραμείνει σιωπηλός στην ύβρη; Στην ατίμωση; Στην προσβολή; Θα προσυπογράψει τη δουλοπρέπεια την οποία επιζητούν οι Βρετανοί; Θα προσπεράσει την ασέβεια; 
 
Οι 13 ήρωες στα Φυλακισμένα Μνήματα μας παρακολουθούν. Οι 9 απαγχονισθέντες (Καραολής, Ζάκος, Πατάτσος, Παλληκαρίδης, Μαυρομμάτης, Κουτσόφτας, Παναγίδης, Μιχαήλ, Δημητρίου) δεν πτοήθηκαν μπροστά στο χάρο, αλλά με δέος αναμένουν τι θα πράξουμε. Στις 2 Ιουνίου αν δείτε αετούς να πετάνε μακριά, θα είναι η απόλυτη περιφρόνηση τους σε ένα λαό που ξέχασε τι σημαίνει αξιοπρέπεια! 
 
Ο ψευδεπίγραφος τίτλος του «εισιτηρίου» SBA CHARITY CONCERT - ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ … και στα ψιλά γράμματα … TO MARK HER MAJESTYS 70 YEARS OF SERVICE … Για να τιμήσει την μεγαλειότητα για τα 70 χρόνια υπηρεσίας της …… 
 
Έλαβε διαστάσεις στο εσωτερικό μέτωπο, η προγραμματισμένη για τις 2 Ιουνίου συναυλία των Βρετανικών Βάσεων στο αρχαίο αμφιθέατρο Κουρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμή της Βασίλισσας Ελισάβετ και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προκειμένου να εορταστεί «το πλατινένιο ιωβηλαίο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η υπηρεσία της στο έθνος μας για πάνω από 70 χρόνια και η στενή στήριξή της στις Ένοπλες Δυνάμεις». Οι αντιδράσεις, αν και με… χρονοκαθυστέρηση (η εκδήλωση ανακοινώθηκε από τις 11/04), έχουν να κάνουν με προφανείς λόγους. Όπως, άλλωστε, σχολιάζεται ευρέως, με έγκριση της Βασίλισσας απαγχονίστηκαν εννέα αγωνιστές του 1955-59. Πέραν τούτου, ο σκεπτικισμός που εκφράζεται απορρέει και από το γεγονός ότι τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη δύο κυπριακών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με δράση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου («Μικροί Ήρωες» και «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή»), αλλά και σε μια βρετανική οργάνωση που στηρίζει οικογένειες στρατιωτικών, το SSAFA. 
 
Αποχώρηση «Μικρών Ηρώων» 
 
Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι ότι το ίδρυμα «Μικροί Ήρωες» που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, Λουκά Φουρλά, με στόχο τη στήριξη των παιδιών, τα οποία νοσηλεύονται στο Παιδοογκολογικό Τμήμα του Μακαρείου Νοσοκομείου, αποφάσισε να αποσυρθεί από την εκδήλωση. Σε γραπτό μήνυμα το οποίο στάλθηκε χθες εκ μέρους των «Μικρών Ηρώων» σε λειτουργούς των ΜΜΕ, σημειώνεται: «Μετά από ενημέρωση που λάβαμε για το περιεχόμενο και τον σκοπό της εκδήλωσης που διοργανώνουν οι Βρετανικές Βάσεις, επικοινωνήσαμε με τους διοργανωτές και ζητήσαμε όπως αφαιρεθεί άμεσα το ίδρυμα «Μικροί Ήρωες» από τη λίστα των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση από τα έσοδα της εκδήλωσης». «Δεν είχε ενημερωθεί…» 
 
Ο «Φ» επικοινώνησε με συνεργάτη του κ. Φουρλά εντός της χθεσινής ημέρας ζητώντας κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις για την αρχική συμπερίληψη του ιδρύματος στο ανακοινωθέν των Βρετανικών Βάσεων (σ.σ. το τηλέφωνο του ευρωβουλευτή ήταν απενεργοποιημένο καθώς ταξίδευε). Απαντώντας σε ερώτησή μας για την ετεροχρονισμένη αντίδραση (η ανακοίνωση για την εκδήλωση εκδόθηκε στις 11 Απριλίου), ανέφερε πως «φίλοι μας ενημέρωσαν μόλις χθες (σ.σ. προχθές) για τους σκοπούς της συναυλίας και τη συμπερίληψη του ιδρύματος στη λίστα με τις φιλανθρωπίες. Άλλωστε, η ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων δεν είχε δημοσιοποιηθεί από ΜΜΕ». Και πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε αμέσως να εξαιρεθούμε». Εξήγησε, ακόμη, ότι «δεν είχε εκ των προτέρων ενημερωθεί κάποιος από το ίδρυμα ότι αυτό θα λάμβανε μέρος των εσόδων της εν λόγω εκδήλωσης». 
 
«Δεν είμαστε πολιτικοί»
 
Σε ό,τι αφορά τον σύνδεσμο «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», παρά τις όποιες αντιδράσεις, τα στελέχη του δεν έχουν κάποια ένσταση θεωρώντας πως οι εισφορές απ’ όπου κι αν προέρχονται είναι καλοδεχούμενες. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Πενηντάεξ. 
 
«Δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα» ανέφερε χαρακτηριστικά όταν του ζητήσαμε σχόλιο. Συμπλήρωσε πως αντιλαμβάνεται τo ζήτημα που εγείρεται, αλλά ξεκαθάρισε πως το «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», είναι ταγμένο να υπηρετεί τον άνθρωπο και ειδικότερα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας. «Αν ένας γονιός θέλει να στείλει το παιδί του στο εξωτερικό και «καίγεται» να μαζέψει χρήματα, εμείς θα σταθούμε δίπλα του. Δεν μπορούμε να αφήσουμε στο έλεος ένα παιδί…» ανέφερε χαρακτηριστικά, κι επανέλαβε: «Η φιλανθρωπία δεν έχει σχέση με την πολιτική. Δεν έχει σύνορα. Όταν μιλάμε ανθρωπιστικά, είμαστε όλοι κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό». Ο κ. Πενηντάεξ πρόσθεσε: «Μακάρι να είχαμε κράτος-πρόνοιας και να μην υπήρχε ανάγκη για τη δράση μας». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα αγάπης για την πατρίδα με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε, ενώ σχολιάζοντας όσους θέτουν τέτοιο ζήτημα, παρέπεμψε στον θυρεό της Αγγλίας που είναι στο Προεδρικό Μέγαρο και στο οποίο στεγάζονταν όλοι οι Πρόεδροι από διάφορες κομματικές παρατάξεις. Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί κανείς δεν αντέδρασε γι’ αυτό το γεγονός.  
 
Υπενθύμισε και «ποδηλατικό γύρο» που διοργανώθηκε πρόσφατα από τις Βρετανικές Βάσεις, με τη συμμετοχή της Αστυνομίας Κύπρου. «Τα έσοδα αυτής της εκδήλωσης μοιράστηκαν εξ ίσου στον σύνδεσμό μας, στους «Μικρούς Ήρωες» και στον Αντικαρκινικό σύνδεσμο». . (Άλλο πράγμα μια καθαρώς φιλανθρωπική εκδήλωση φιλίας και συνεργασίας και άλλο η Αγγλική γκαιμπελική φιέστα με ψευδομανδύα φιλανθρωπίας, που κύριο σκοπό έχει να τιμηθεί η βασίλισσα τους, που τόσα δεινά έφερε στη πολύπαθη Κύπρο μας. Οι φιλάνθρωποι Κύπριοι δεν είναι απαραίτητο να παρευρεθούν στην επαίσχυντη αγγλική εκδήλωση για να βοηθήσουν τα καρκινοπαθή παιδιά μας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά. Ας επικοινωνήσουν με τους συνδέσμους καρκινοπαθών και από το υστέρημα τους ας δώσουν τον οβολό τους. Θεάρεστο έργο θα πράξουν…)  
 
Κατέληξε λέγοντας ότι «ο Σύνδεσμός μας δεν είναι διοργανωτής της εκδήλωσης και ούτε σκοπεύω να παρευρεθώ… Ένα πράμα έχω στο νου μου: Να βοηθήσω τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και τίποτα άλλο». (Γνωρίζετε κ. Πενηνταέξ, πόσα εκατομμύρια λίρες οφείλουν οι Αγγλικές βάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία; Ας τα αποδόσουν οι «φιλάνθρωποι» ως βοήθεια στα καρκινοπαθή παιδιά μας …. Και όχι να έχουν προσωπείο φιλεύσπλαχνων για να καλύψουν την εκδήλωση ντροπής για το Ιωβηλαίο της βασίλισσας, η οποία ποτέ δεν έδωσε χάρη στους μελλοθάνατους ήρωες μας… Αυτό και αν είναι διπροσωπία ….) 
 
Στην ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11/04/2022, αφού πρώτα καταγράφονται οι βασικές λεπτομέρειες για τη συναυλία στις 2 Ιουνίου και τους συμμετέχοντες, παρατίθενται τοποθετήσεις του διοικητή των «Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου, Major General Rob Thomson». Ο τελευταίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δήλωσε: ‘Οτι η συναυλία θα είναι μια πράξη εορτασμού και μια θεαματική συναυλία. Είπε: «Φυσικά αυτή η συναυλία θα πραγματοποιηθεί για να σηματοδοτήσει τα 70 χρόνια της καταπληκτικής υπηρεσίας της Αυτής Μεγαλειότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κοινοπολιτεία, αλλά αισθάνομαι επίσης ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη στενή μας φιλία και συνεργασία με την Κύπρο και τους Κύπριους». 
 
Παρέμβαση από τον γιο του απαγχονισθέντα Ανδρέα Παναγίδη, αλλά και άλλους πολλούς συγγενείς ηρώων… 
 
Για το όλο θέμα υπήρξε και παρέμβαση από τον γιο του απαγχονισθέντα ήρωα της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Παναγίδη. Ο λόγος για τον κ. Αριστείδη Παναγίδη, ο οποίος με επιστολή που απέστειλε χθες στον «Φ» και υπό τον τίτλο «Προς Ελισάβετ», καταθέτει τις δικές του θέσεις για το ζήτημα. Καλεί, συγκεκριμένα, όσες φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι προγραμματισμένο να λάβουν μέρος στην εκδήλωση, να αποσύρουν τη συμμετοχή τους, αλλά και την κυβέρνηση να απαιτήσει τη ματαίωση της εκδήλωσης. 
«Αιτιολογώντας τις πιο πάνω θέσεις του, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Θα μου πείτε ότι σε δικό τους κυρίαρχο χώρο ό,τι θέλουν μπορούν να κάνουν. Καμία αντίρρηση. Εκείνο, όμως, που δεν καταλαβαίνω, είναι η συμμετοχή κυπριακών φιλανθρωπικών οργανώσεων, Κυπρίων καλλιτεχνών και πολιτιστικού ομίλου στα πανηγύρια που διοργανώνουν οι αρχές ενός κράτους που δεν έχει ‘αρχές’, αφού το συγκεκριμένο κράτος δεν σεβάστηκε ούτε την υπογραφή του στις περιβόητες συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου και ενήργησε και συνεχίζει να ενεργεί μέχρι σήμερα έτσι, ώστε να διχοτομηθεί η πατρίδα μας, αρνείται πεισματικά να καταβάλει το προβλεπόμενο μίσθωμα για τη χρήση κυπριακής γης και χολώνεται, όταν κάποιοι ξένοι επίσημοι εκφράσουν, έστω, την επιθυμία να επισκεφτούν τα Φυλακισμένα Μνήματα. «Σημειώστε, ότι τα Φυλακισμένα Μνήματα αποτελούν τον ιερότερο χώρο του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού εκεί οι Άγγλοι κατακτητές και με την έγκριση της Ελισάβετ απαγχόνισαν και έθαψαν εννέα ήρωες της Κύπρου και άλλους τέσσερις που σκοτώθηκαν σε μάχες εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών. Και οι αρμόδιοι του κυπριακού προτεκτοράτου τους φροντίζουν να ικανοποιούν τις οδηγίες τους και να μην επιτρέπουν τις επισκέψεις ξένων επισήμων και διπλωματών στα Φυλακισμένα Μνήματα. Και για να μη νομίζετε ότι υπερβάλλω, σας παρακαλώ να μου υποδείξετε, έστω έναν ξένο επίσημο ή πρέσβη ή διπλωμάτη που επισκέφτηκε αυτό τον χώρο. Ακόμη, οι Βρετανοί των Βάσεων με τις εκδηλώσεις αυτές θα εορτάσουν, λένε, τη φιλία των δύο κρατών, αποσιωπώντας το γεγονός ότι με τις αποφάσεις της η βασίλισσά τους κατέστησε κάποιους Κύπριους μαυροφορεμένους γονείς και κάποια βρέφη και νήπια ορφανά και συζύγους να κλαίνε στους τάφους των δικών τους νεκρών τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό τους» 
 
Αποσπάσματα αυτονόητου περιεχομένου από PHILENEWS με πρόσθετα σχόλια και πληροφορίες. 
 
Και το παρελθόν δεν ξεχνάμε λοιπόν, αλλά και τις πράξεις και ημέρες σας και το 1963 και το 1964 και το 1967 και το 1974 …. Όσον αφορά μήνα Ιούνιο ας θυμηθούμε μερικά ακόμη γεγονότα από τις μέρες και πράξεις των αποικιοκρατών και της βασίλισσας τους, που όπως ξεκάθαρα αναφέρει η ανακοίνωση των Αγγλικών βάσεων πρόσφερε τις υπηρεσίες της στα αποικιοκρατικά Αγγλικά στρατεύματα, (που κατείχαν ξένα εδάφη και και καταπίεζαν μικρούς αδύναμους λαούς που επιζητούσαν την Ελευθερία τους …..και υπέγραφε θανατικές καταδίκες και ενέκρινε όποιες άλλες εγκληματικές πράξεις της Μεγάλης Βρετανικής Αυτοκρατορίας, η οποία στο τέλος ηττήθηκε…. κατά κράτος) 
 
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ. ΔΙΑΣΠΑΡΤΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΠΟΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΜΑΧΟΥΣ.. ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ .. .ΑΔΕΙΟ....!!!!!!!
 
Προς αφύπνιση μνήμης και ιστορίας … ένα ενδεικτικό επετειολόγιο από Απομνημονεύματα Στρατηγού Διγενή …. Μηνός Ιουνίου. (Ολόκληρο ίδετε: Επετειολόγιο ΕΟΚΑ 55-59.) 1/6/1957
 
Κατεδικάσθη εις θάνατον ο Νικος Σαμψών για κατοχή όπλου στεν και απόπειρα κατά Άγγλων αξιωματικών της αστυνομίας, ενώ στις 23/5/1957 είχε αθωωθεί για το φόνο του λοχία Θάραγουντ. 3/6/1958 
Εφονεύθη από τ/κ στις αποθήκες σιτηρών όπου εργαζόταν ο νυκτοφύλακας Χρήστος Αριστοδήμου 36 ετών από τη Μαραθούντα, με την ανοχή των Άγγλων … 6/6/1958 
Εφονεύθη εις Λεμεσόν ο Κώστας Αντωνιάδης 35 ετών εκ Λεμεσού 6/6/1958
Εφονεύθη παρα το κέντρον Χατζησάββα εις Λευκωσίαν, συνεπεία ρίξεως βόμβας υπο ανδρών της ΕΟΚΑ κατα Αγγλών, ο Παύλος Αντωνιάδης 37 ετών εκ Καίμακλϊου 7/6/1958 έως 11/6/1958 
Στη Λευκωσία στίφη μαινομένων τ/κ επεδόθησαν σε όργιο αίματος και καταστροφής εις βάρος ανυπόπτων ε/κ και των περιουσιών τους. Έσφαξαν, εφόνευσαν αθώους πολίτες, ενέπρησαν και λεηλάτησαν ελληνικά καταστήματα. Επετέθησαν και κατα του σωματείου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στον Τακτακαλά. Με την ανοχή των Άγγλων … 6/6/1957 
Κατεδικάσθη εις θάνατον ο Μιχ. Ρωσσίδης με τη κατηγορία ότι προκάλεσε τον θάνατο του Βρεττανού στρατιώτη Ροναλτ Σιλτον 7/6/1958
Εφονεύθη από τ/κ στη Λευκωσία ο Κωστάκης Χριστοδούλου 18 ετών από τη Λευκωσία. Με την ανοχή των Άγγλων … 8/6/1958
Εσφαγιάσθησαν από τ/κ στη Λάρνακα ο Κώστας Γεωργίου 45 ετών από τη Λάρνακα και Κυριάκος Κατωλής 33 ετών από τη Λάρνακα. Με την ανοχή των Άγγλων … 10/6/1958
Εφονεύθη έξωθι του Τ/Κ Καλού Χωριού ο Σωφρώνης Χριστοδούλου 32 ετών από τη Λάρνακα. Με την ανοχή των Άγγλων … 12/6/1958
Παρά το *Κιόνελι κατακρεουργήθηκαν από ενεδρεύοντες τ/κ οκτώ ε/κ όλοι κάτοικοι Κοντεμένου με την ανοχή και συνδρομή των Άγγλων….
Ο Ευριπίδης Κυριάκου ετών 25/ Κωστής Μουρής, ετών 33/ Γεώργιος Σταύρου 18 ετών,/ Ιωάννης Σταύρου 32 ετών/ Πέτρος Σταύρου 20 ετών/ Χαράλαμπος Σταύρου 35 ετών/ Χριστόδουλος Σταύρου 36 ετών / Σωτήριος Χατζηβασίλη 17 ετών. 
 
*Η ΣΦΑΓΗ στο Κιόνελι, μετά ακριβώς από τη βόμβα-προβοκάτσια που τοποθέτησαν 7 Ιουνίου 1958 οι διατεταγμένοι του Ντενκτάς στο τουρκικό γραφείο Τύπου στη Λευκωσία (και την απέδωσαν στην ΕΟΚΑ), υπήρξε προσχεδιασμένο «επίτευγμα» των Εγγλέζων αποικιοκρατών και των Τουρκοκυπρίων συνεργατών τους, της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, εναντίον του αντιαποικιακού αγώνα που διεξήγαγε από 1η Απριλίου 1955 με την ΕΟΚΑ ο κυπριακός λαός. ΤΟ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟ κακούργημα της αγγλο-τουρκικής συμμαχίας, η σφαγή των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι, ημέρα Πέμπτη, 12η Ιουνίου 1958, «προετοίμαζε το κλίμα» για την επιβολή του διχοτομικού «Σχεδίου Μακμίλαν», του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Χάρολντ Μακμίλαν, το κείμενο του οποίου παραδόθηκε στους Τούρκους στις 10 Ιουνίου και στους Έλληνες στις 11 Ιουνίου 1958. Τη σφαγή διέπραξαν, οργανωμένοι προς τούτο, ενεδρεύοντες στο αμιγώς τουρκικό χωριό Κιόνελι, 200 περίπου αιμοβόροι Τ/κ της ΤΜΤ, οι οποίοι πυροβόλησαν, κατέσφαξαν, κατακρεούργησαν, αποκεφάλισαν οκτώ άοπλους Έλληνες και τραυμάτισαν άλλους, από ένα σύνολο 35 Κοντεμενιωτών, τους οποίους ο αγγλικός στρατός συνέλαβε νωρίτερα στο χωριό Σκυλλούρα και τους μετέφερε προς σφαγή, στους αναμένοντες Τούρκους Κιονελίτες. 
14/6/1956
Εφονεύθη στη Λευκωσία από τις Τ/Κ, «δυνάμεις ασφαλείας» (πραιτωριανών των Άγγλων), μετα από ρίψη βόμβας εναντίον τους, ο Πέτρος Ηλιάδης 24 ετών από τον Αγρό. Με εντολή των Άγγλων … 
15/6/1958
Εφονεύθη στη Κώμη Κεπίρ από τ/κ ο Νικ. Τοφαλής 55 ετών από την Κώμη Κεπίρ. Με την ανοχή των Άγγλων ..
20/6/1958
Εφονεύθησαν στο Κουρδάλι, από έκρηξη βομβας που κατασκεύαζαν ο Κώστας Αναξαγόρου 27 ετών απο τα Σπήλια, Παναγιώτης Γεωργιάδης 30 ετών από Λειβάδια Λευκωσίας, Αλέκος Κωνσταντίνου 23 ετών από την Αμμόχωστο και Ανδρέας Πατσαλίδης 28 ετών από την Καναβιού. 
21/6/1955
Εφονεύθη από έκρηξη βόμβας στη Λευκωσία ο Κυριάκος Κυπριανού 29 ετών από το Στρουμπί 21/6/1957
Το Ανώτατο Δικαστήριο επεκύρωσε την εις θάνατο καταδίκη του Νικου Σαμψών. 22/6/1955
Η αντάρτικη ομάδα Πιτσιλιάς προσβάλλει τον Αστυνομικό Σταθμό Αμιάντου. Ειναι η πρώτη φορά που ανταρτική ομάδα αναλαμβάνει αποστολήν. 
26/6/1956
Εφονεύθη από Τ/Κ “δυνάμεις ασφαλείας” η Ολγα Κωνσταντινίδου από το Ναύπλιο. 28/6/1957. Με εντολή των Άγγλων ..
Η Λευκωσία ενεφάνιζε όψη νεκρής πόλης μετά και το κλεισιμο των νυκτερινών κέντρων που επηκολούθησε την επικύρωση της εις θάνατον καταδίκης του Μιχ. Ρωσσίδη. 
29/6/1958 
Εφονεύθη από τ/κ μεταξύ Αρμίνου και Αγ. Ιωάννη, ο Αριστείδης Παπαδόπουλος 48 ετών από την Αρμίνου. Με την ανοχή των Άγγλων …. 
30/6/1958
Εφονεύθη υπό τ/κ/ παρα την Παλλουριώτισσα ο Ανδρέας Αναστασίου 42 ετών εκ Λευκωσίας. Με την ανοχή των Άγγλων … Κ.ά.π.
 
 
Στο δια ταύτα επισημαίνω ότι αυτός ο ταλαίπωρος Κυπριακός Ελληνισμός καλόψυχος και φιλόξενος πάντα, ούτε εμπάθεια, ούτε βεντέτες έχει με τον απλό Αγγλικό λαό. Χιλιάδες οικογένειες Άγγλων ζουν και φιλοξενούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία και αρμονικά συμβιώνουν με τους Κυπρίους και ποτέ δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα. ΠΟΤΕ! Το πρόβλημα είναι με το Αγγλικό κυβερνητικό κατεστημένο, που το 1974 άνοιξε την κερκόπορτα στους βάρβαρους Τούρκους εισβολείς , τους βοήθησε και διευκόλυνε για να κατασφάξουν 5000 αμάχους, να εκτοπίσουν 300 χιλ. γηγενείς Κυπρίους, από τις πατρογονικές τους εστίες, να κακοποιήσουν βάναυσα 850 ομήρους γυναίκες, να συλήσουν 550 εκκλησίες, να εγκλωβίσουν 30000 κατοίκους της Καρπασία κ.α., να ισοπεδώσουν ότι ιερό και όσιο Ελληνικό και Χριστιανικό και στο τέλος να καταλάβουν 37% των πατρογονικών μας εδαφών … Και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να υποσκάπτουν υπογείως και ανωγείως την Κύπρο, ως συνένοχοι και συναυτουργοί των βάρβαρων εισβολέων …. Ιδού πως και ο Αγγλικός τύπος του 1974 χαρακτήριζε τους συμμάχους και φίλους των Άγγλων εγκληματίες Τούρκους εισβολείς…. BARBARIANS – SHAME TO THEM … και κατά προέκταση … ντροπή και σε όσους είναι συναυτουργοί και συνένοχοι… 
 

ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ, ΑΠΟ ΑΓΓΛΟΥΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ… ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΩ… ΠΡΟΤΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ ….. 
 
Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά – Συγγραφέα – Ερευνητή. Αδελφό εθνομάρτυρα. 
 
Υ.Γ. Θα συνιστούσα στους φίλους διοργανωτές της τιμητικής εκδήλωσης στη Λεμεσό, όπως καλέσουν όλους τους Κυπριακούς Συνδέσμους, για καρκινοπαθή Κυπριόπουλα και διενεργήσουν έρανο βοηθείας ανάμεσα στους παρευρεθέντες. Και ένα ευρώ βοήθειας προς αυτά τα παιδιά είναι σημαντικότατη φιλανθρωπία … 
 
Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται.
κατά Ματθαίον (ε’)



Share

5 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Τιμής ένεκεν και χάριν μνήμης και ιστορίας.... Αφιερωμένο στους τυχόν Αγγλόφιλους Κυπραίους, που θα τιμήσου την συνένοχο και συναυτουργό βασίλισσα τους Ελισάβετ ...

Στὰ Φυλακισμένα Μνήματα εἶναι θαμμένοι δεκατρεῖς ἡρωομάρτυρες, ἀπὸ τοὺς ὁποίους οἱ ἐννιὰ ἐκτελέστηκαν μὲ ἀπαγχονισμὸ στὶς Κεντρικὲς Φυλακὲς τῆς Λευκωσίας, τρεῖς ἔπεσαν στὸ πεδίο τῆς μάχης καὶ ἕνας πέθανε σὲ στρατιωτικὸ νοσοκομεῖο, μετὰ τὸν τραυματισμό του σὲ μάχη. Τὸ μοναδικό τους ἔγκλημα ἦταν ἡ ἀγάπη τους γιὰ τὴν ἐλευθερία. Οἱ ἡρωομάρτυρες τῆς ἀγχόνης, παρὰ τὰ φρικτὰ καὶ ἀπάνθρωπα σωματικὰ καὶ ψυχικὰ μαρτύρια ἀπὸ τὴν ὥρα τῆς σύλληψης μέχρι τὴν ὥρα τῆς ἐκτέλεσης, δὲ λύγισαν. Μὲ ἀκμαῖο τὸ ἠθικὸ καὶ ἀκλόνητη τὴν πίστη ἀντιμετώπιζαν κάθε μέρα τὴ μεγάλη τους δοκιμασία. Κι ὅταν ἔφτασε ἡ πιὸ κρίσιμη ὥρα, βάδισαν πρὸς τὴν ἀγχόνη εὐθυτενεῖς καὶ ἀγέρωχοι, ψάλλοντας θρησκευτικὰ ἄσματα καὶ τὸν Ἐθνικὸ Ὕμνο, ἐνῶ ἄλλοι κρατούμενοι ἀγωνιστὲς τοὺς ἐνθάρρυναν μὲ πατριωτικὰ συνθήματα καὶ τραγούδια.
Οἱ ἐννιὰ ἀπαγχονισθέντες, ὅλοι τους νέοι ἡλικίας 19-24 ἐτῶν, εἶναι μὲ τὴ σειρὰ ποὺ ἐκτελέστηκαν: Μιχαλάκης Καραολῆς, Ἀνδρέας Δημητρίου (ἀπαγχονίστηκαν μαζὶ στὶς 10.5.1956), Ἰάκωβος Πατάτσος, Ἀνδρέας Ζάκος, Χαρίλαος Μιχαὴλ (Ἀπαγχονίσθηκαν μαζὶ στὶς 9.8.1956), Μιχαὴλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομμάτης, Ἀνδρέας Παναγίδης (Ἀπαγχονίστηκαν μαζὶ στὶς 21.9.1956), Εὐαγόρας Παλληκαρίδης (Ἀπαγχονίσθηκε στὶς 14.3.1957).

Στὰ Φυλακισμένα Μνήματα ἀναπαύονται ἀκόμα τέσσερα παλικάρια τῆς ΕΟΚΑ, ποὺ μὲ τὴν ἡρωική τους δράση ἐξέπληξαν καὶ αὐτοὺς τοὺς κατακτητές. Οἱ Ἄγγλοι ἀρνήθηκαν νὰ δώσουν τὶς σοροὺς τῶν ἡρώων στὶς οἰκογένειές τους, φοβούμενοι τὶς λαϊκὲς ἐκδηλώσεις κατὰ τὴν κηδεία τους. Τοὺς ἔθαψαν στὸ κοιμητήριο τῶν φυλακῶν ὅπως τοὺς ἥρωες τῆς ἀγχόνης. Οἱ τέσσερις ἥρωες εἶναι οἱ ἀκόλουθοι: Μάρκος Δράκος, Γρηγόρης Αὐξεντίου, Στυλιανὸς Λένας, Κυριάκος Μάτσης

Σὲ τέσσερις τάφους τοῦ κοιμητηρίου τῶν Κεντρικῶν Φυλακῶν οἱ Ἄγγλοι ἔθαψαν ὀκτὼ νεκρούς, γιὰ ἐξοικονόμηση χώρου. Στὸν ἴδιο τάφο βρίσκονται ἀνὰ δύο οἱ: Ἀνδρέας Δημητρίου καὶ Στυλιανὸς Λένας, Ἀνδρέας Ζάκος καὶ Κυριάκος Μάτσης, Ἀνδρέας Παναγίδης καὶ Μιχαὴλ Κουτσόφτας, Γρηγόρης Αὐξεντίου καὶ Εὐαγόρας Παλληκαρίδης.
Συνεχίζεται ...
Α.Α.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Και ....Πέρα από την αυτοθυσία των επώνυμων περήφανωνν αγωνιστών, πέρα από τις Διγενικές αναμετρήσεις στα μαρμαρένια αλώνια της ιστορίας, πέρα από την εκούσια σπονδή στους αιματόβρεκτους βωμούς της αγωνιζόμενης πατρίδας, ο αγώνας τους ήταν ένα σύνολο καθημερινών ανθρώπινων δραμάτων, που ο αντίλαλος της δόξας δεν προλάβαινε να τα μεταδώσει στα πέρατα της οικουμένης, που το χέρι της ιστορίας δεν πρόκαμνε να τα διαιωνίσει με τη ρομφαία της αθανασίας στη μνήμη του κόσμου.

Τέτοια δράματα γράφτηκαν με το αίμα των αγωνιστών, που υπέκυψαν στα φρικτά βασανιστήρια των Άγγλων και των Τούρκων ανακριτών, στα μπουντρούμια της Ομορφίτας και του Σπέσιαλ Μπραντς, στα χέρια των τεράτων των Πλατρών, της Παλιάς Αμμοχώστου, του Ρετ Χάουζ –του σπιτιού Γιωργαλλίδη– της Λεμεσού και στρατοπέδων των Άγγλων. Ιδού ο κατάλογος των 14 αγωνιστών της ΕΟΚΑ που πέθαναν στην κόλαση των ανακριτηρίων.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, 26 χρόνων, από τον Κάτω Πύργο, έγγαμος, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών,
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, 28 χρόνων, από τον Πολύστυπο, έγγαμος.
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, 34 χρόνων, από τους Στύλλους
ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΡΙΤΑΙΟΣ, 28 χρόνων, από τον Πύργο Τηλλυρίας, έγγαμος, πατέρας 2 παιδιών,
ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 39 χρόνων, από το Παλαιχώρι.
ΠΛΑΤΩΝ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, 36 χρόνων, από το Βουνί της Λεμεσού, έγγαμος και πατέρας 6 παδιών
ΛΟΥΚΑΣ ΛΟΥΚΑ, 17 χρόνων, από την Αγία Νάπα, μαθητής του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, από τις Αρόδες
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, 28 χρόνων, από την Συρκανιά Κυθρέας. Πέθαμε στα βασανιστήρια στη Λευκωσία. Έγγαμος και πατέρας 4 ανήλικων παιδιών
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, 33 χρόνων από το Λιμνάτι. Έγγαμος, πατέρας 3 παιδιών,
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ από την Τύμπου.
Πολλοί άλλοι αγωνιστές πέθαναν μετά τις απολύσεις τους συνεπεία των αφάνταστων βασανιστηρίων. Ζούσαν στον εφιάλτη του Μέρλιν, του Μακλόκλαν, του Σέϋβορη, του Ντήαρ, του Ληντς, του Μπέρτζ, των ΤΚ βασανιστών Ταλάτ, Γιλντιρίμ κ.ά.

Συνεχίζω για τις δολοφονίες των Άγγλων αποικιοκρατών....
Η εξέγερση, που ξέσπασε την 1η Απριλίου 1955, ήταν παλλαϊκή, φάνηκε όμως από την αρχή πως πρωταγωνιστής ήταν η Κυπριακή νεότητα. Το 70% των πεσόντων ήταν νέοι 15-25 ετών, από τους οποίους το 7% ήταν μαθητές κάτω των 17. Ο νεαρότερος ήρωας της ΕΟΚΑ ήταν ο Δημητράκης Δημητριάδης, 7 ετών, που σκοτώθηκε σε μαθητική διαδήλωση στη Λάρνακα. Μικροί μαθητές όμως έπεσαν και θύματα του αγώνα, όπως η Ιωάννα Ζαχαριάδου, 10 ετών από την Αμμόχωστο, που σκοτώθηκε κατά την είσοδο Άγγλων στρατιωτών στην πόλη, και η Νίκη Γιάγκου, 13 ετών, που φονεύθηκε από βόμβα των Άγγλων στη Λεμεσό.
Μερικά ονόματα πεσόντων (δολοφονηθέντων) μαθητών.
Ο πρώτος μαθητής που έπεσε στον αγώνα, ο Πετράκης Γιάλλουρος από την επαρχία Αμμοχώστου.
Άλλος ένας μαθητής που περνά στο πάνθεον των Αθανάτων είναι ο 17χρονος Πετράκης Κυπριανού από τη Λάρνακα, παιδί πολύτεκνης οικογένειας.
Ήρωας μαθητής είναι και ο 15χρονος Αριστείδης Χαραλάμπους από τον Πεδουλά και άλλοι μικροί ήρωες μαθητές ....
Μαθητής είναι και ο τελευταίος ήρωας, που απαγχονίζεται, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
Το αγέρωχο φρόνημα και η μεγάλη του αγάπη για τη σκλαβωμένη του πατρίδα αποτυπώνονται στα ποιήματά του: «Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια, να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά».
Α.Α.

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

.............. (Άλλο πράγμα μια καθαρώς φιλανθρωπική εκδήλωση φιλίας και συνεργασίας και άλλο η Αγγλική γκαιμπελική φιέστα με ψευδομανδύα φιλανθρωπίας, που κύριο σκοπό έχει να τιμηθεί η βασίλισσα τους, που τόσα δεινά έφερε στη πολύπαθη Κύπρο μας.......
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΟΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ Κ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ Κ ΚΑΡΟΤΑΚΙΑ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

ΦΙΛΕ ΔΑΝΑΕ ΜΟΥ, ΣΟΦΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ... ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ .... ΚΑΙ ΕΜΕΙ ΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΤΗΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ....
Για σημείωσε και μια παροιμία περί παραπλάνησης και αποπλάνησης... Και τις πταίει, οι δόλιοι Άγγλοι ή τα σταγονίδια Αγγλολάγνοι μερικοί Κυπραίοι ....;
Μη πρόσεχε φαύλη γυναικί· μέλι γαρ αποστάζει από χειλέων γυναικός πόρνης, ή προς καιρόν λιπαίνει σον φάρυγγα, ύστερον μέντοι πικρότερον χολής ευρήσεις και ηκονημένον μάλλον μαχαίρας διστόμου.
Μην πιστεύεις ανήθικη γυναίκα, γιατί από τα δόλια χείλη της πόρνης γυναικός στάζει μέλι, το οποίο για λίγο μόνον γλυκαίνει τον φάρυγγά σου και ύστερα θα διαπιστώσεις ότι είναι πικρότερο από χολή και πιο ακονισμένο από δίστομο μαχαίρι.

— Παροιμοίαι Ε’ 3
Γεια σου φίλε.
ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την ενέργεια. Θα μου πει κάποιος εκ του ασφαλούς κάνεις τον ήρωα, γιατί δεν αντιμετωπίζεις την πρόσκληση - πρόκληση και τις επιπτώσεις από την άρνηση. Όμως ανεξαρτήτως θέσεως, έχω πρόβλημα συνειδήσεως. Είναι αληθές ότι ο Γκάντι και ο Νέλσον Μαντέλα έδειξαν μεγαλοψυχία προς τους δυνάστες και τυράννους τους. Απαντώ: Δεν μισώ κανέναν, προσεύχομαι για καθένα, όμως δεν ξεχνώ. Και αν δεν υπάρξει έμπρακτη μετάνοια και συγγνώμη για τα εγκλήματα, δεν έχω κάποια υποχρέωση να συμμετέχω σε πανηγύρια και σε εξύμνηση ενός προσώπου, που εμπράκτως με επλήγωσε στην ψυχή με την βαρβαρότητα που επέδειξε. Απόδειξη: Σε λίγα χρόνια μετά την εκτέλεση του Ευαγόρα οι Άγγλοι κατάργησαν την θανατική ποινή, υπό το βάρος των παγκοσμίων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Αυτά και συχώρα με που πολυλόγησα.

ΓΝΠ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.