27 Μαΐου 2022

Η ευλογιά των πιθήκων συνδέεται κυρίως με σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανδρών

Γράφει η Dawn Kopecki 
 
Μια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη εξαπλώνεται κυρίως μέσω του σεξ μεταξύ ανδρών με περίπου 200 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες, δήλωσαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι της Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.
 
Η επιδημία προχώρησε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική την τελευταία εβδομάδα και αναμένεται να είναι πολύ πιο διαδεδομένη, καθώς περισσότεροι γιατροί αναζητούν τα σημεία και τα συμπτώματα. Δύο επιβεβαιωμένα και ένα ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ μόλις πριν από 10 ημέρες, τα πρώτα κρούσματα φέτος εκτός της Αφρικής, όπου ο ιός κυκλοφορεί γενικά σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία 40 χρόνια, ανέφερε ο οργανισμός.  
 
«Έχουμε δει μερικά κρούσματα στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, μόνο σε ταξιδιώτες, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κρούσματα σε πολλές χώρες ταυτόχρονα σε ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει στις ενδημικές περιοχές της Αφρικής», δήλωσε η Δρ Ρόζαμουντ Λιούις, η οποία διευθύνει την έρευνα του ΠΟΥ για την ευλογιά, σε ερωτήσεις και απαντήσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού.  
 
Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν επιβεβαιώσει δεκάδες κρούσματα σε αυτό που εξελίσσεται στη μεγαλύτερη επιδημία ευλογιάς των πιθήκων που έχει εκδηλωθεί ποτέ στην Ήπειρο, σύμφωνα με τον γερμανικό στρατό. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν μέχρι στιγμής από τουλάχιστον πέντε επιβεβαιωμένα ή πιθανολογούμενα κρούσματα. Το Βέλγιο μόλις θέσπισε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων.  
 
Ο ΠΟΥ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση αυτό το Σαββατοκύριακο μέσω τηλεδιάσκεψης για να εξετάσει τον ιό, να εντοπίσει όσους κινδυνεύουν περισσότερο και να μελετήσει τη μετάδοσή του. Ο οργανισμός θα πραγματοποιήσει μια δεύτερη παγκόσμια συνάντηση για την ευλογιά των πιθήκων την επόμενη εβδομάδα για να μελετήσει διεξοδικότερα τους κινδύνους και τις διαθέσιμες θεραπείες για την καταπολέμηση του ιού.  
 
Αν και ο ίδιος ο ιός δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία γενικά μεταδίδεται μέσω του σπέρματος και των κολπικών υγρών, η πιο πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται να έχει εξαπλωθεί μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων.  
 
«Πολλές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής. Θα μπορούσατε να κολλήσετε βήχα ή κρυολόγημα μέσω σεξουαλικής επαφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια», δήλωσε ο Andy Seale, ο οποίος συμβουλεύει τον ΠΟΥ σχετικά με τον HIV, την ηπατίτιδα και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.  
 
Ο ιός μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ανθρώπους, ζώα ή υλικά που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του σπασμένου δέρματος, της αναπνευστικής οδού, των ματιών, της μύτης και του στόματος. Αν και πιστεύεται ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, η μέθοδος αυτή απαιτεί παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, επειδή τα σταγονίδια δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από μερικά μέτρα, σύμφωνα με το CDC.  
 
«Πρόκειται για έναν ιό που είναι εξαιρετικά σταθερός έξω από τον ανθρώπινο ξενιστή, οπότε μπορεί να ζήσει σε αντικείμενα όπως κουβέρτες και άλλα παρόμοια», δήλωσε ο Dr. Scott Gottlieb στο CNBC σε ξεχωριστή συνέντευξη τη Δευτέρα στο «Squawk Box«. «Και έτσι μπορείτε να δείτε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι γίνονται απρόθυμοι να δοκιμάσουν ρούχα, τέτοια πράγματα, όπου θα μπορούσε να γίνει ανασταλτικός παράγοντας σε περιοχές όπου εξαπλώνεται, όπως η Νέα Υόρκη».  
 
Είπε ότι πρέπει να περιμένουμε περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι γιατροί και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας επανεκτιμούν τους ασθενείς που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα και ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται.  
 
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό της ίδιας οικογένειας με την ευλογιά, αλλά δεν είναι τόσο σοβαρή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ωστόσο, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να σκοτώσει έως και 1 στους 10 ανθρώπους που προσβάλλονται από τη νόσο, βάσει παρατηρήσεων στην Αφρική, σύμφωνα με το CDC.  
 
Το εμβόλιο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ευλογιάς φαίνεται να είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην προφύλαξη από την ευλογιά των πιθήκων σε έρευνες παρατήρησης στην Αφρική, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ. Όμως τα εμβόλια δεν είναι ευρέως διαθέσιμα, οπότε είναι σημαντικό να επιφυλαχθούν για τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο, δήλωσε η Μαρία Βαν Κέρκχοβε, κορυφαία επιδημιολόγος του ΠΟΥ σε θέματα ζωονοσογόνων ασθενειών. Είπε ότι ο ΠΟΥ θα συνεργαστεί με τους κατασκευαστές εμβολίων για να δει αν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή.  
 
Τα πρώιμα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στην πλάτη, μυϊκούς πόνους και χαμηλή ενέργεια, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ. Αυτό στη συνέχεια εξελίσσεται σε εξάνθημα στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια, το στόμα ή τα γεννητικά όργανα που μετατρέπεται σε ανάγλυφα εξογκώματα, ή βλατίδες, τα οποία στη συνέχεια γίνονται φουσκάλες που συχνά μοιάζουν με την ανεμοβλογιά. Αυτές μπορεί στη συνέχεια να γεμίσουν με ένα λευκό υγρό και να γίνουν φλύκταινες, οι οποίες σπάνε και φθείρονται.  
 
Ο Gottlieb την περιέγραψε ως μια ασθένεια που προκαλεί αναπηρία, η οποία μπορεί να διαρκέσει δύο έως τέσσερις μήνες και έχει μακρά περίοδο επώασης 21 ημερών.  
 
«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για ανεξέλεγκτη εξάπλωση με τον ίδιο τρόπο που ανεχτήκαμε την επιδημία του Covid-19», δήλωσε ο Gottlieb. «Αλλά υπάρχει μια πιθανότητα τώρα που αυτό έχει εισέλθει στην κοινότητα, αν στην πραγματικότητα είναι πιο διαδεδομένο από αυτό που μετράμε αυτή τη στιγμή, να γίνει δύσκολο να εξαφανιστεί».  
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
 
Πηγή: CNBC



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

.........Αν και ο ίδιος ο ιός δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία γενικά μεταδίδεται μέσω του σπέρματος και των κολπικών υγρών, η πιο πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται να έχει εξαπλωθεί μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων. .....
ΩΧ ΩΧ !!! ΑΣΧΗΜΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΥΠΙΟΥΣ, ΙΣΩΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ Κ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΡΕΪΤ ΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΙΟ !!!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.