18 Μαΐου 2022

Ο πρόεδρος της χώρας αναρωτήθηκε γιατί η Δύση υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά όχι της Σερβίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι «του γυρίζουν τα σωθικά» όταν ακούει τις δυτικές χώρες να μιλούν για τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα επιμένουν στην ανεξαρτησία της αποσχισθείσας σερβικής περιοχής του Κοσσυφοπεδίου. 
 
Κατά τη διάρκεια κυριακάτικης εκπομπής στην Prva TV, ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αρχές στη σύγχρονη διεθνή πολιτική και κατηγόρησε τη Δύση για διπλά πρότυπα και υποκρισία όσον αφορά τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και το Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.
 
Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την αυτοανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 και θεωρεί την περιοχή σερβική επαρχία. Σχεδόν 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ -αλλά όχι η Ρωσία- έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιοχής.  
 
«Τα σωθικά μου γυρίζουν όταν ακούω για τις αρχές και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας. Αυτοί (οι δυτικές χώρες) μας ζητούν να σεβαστούμε την ακεραιότητα κάποιου, και τι γίνεται με τη δική μας;», δήλωσε ο Βούτσιτς.  
 
Καθώς η G7 δεσμεύτηκε ότι δεν θα δεχτεί ποτέ την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η σερβική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιμένει στην ίδια αρχή για τη δική της χώρα, υποστήριξε ο Βούτσιτς.  
 
«Για να εγκαταλείψει η Σερβία την ακεραιότητά της, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με το πιστόλι στο κούτελο, και όχι σε εμάς, αλλά στα παιδιά μας», τόνισε.  
 
Ο Σέρβος ηγέτης διερωτήθηκε επίσης γιατί, αν η Ρωσία διαπράττει πραγματικά τρομερά εγκλήματα στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν τη βομβαρδίζει, όπως έκανε στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999.  
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κίνηση της Μόσχας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ βασίζεται στο προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου.  
 
Η Ρωσία επιτέθηκε στο γειτονικό της κράτος στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν για πρώτη φορά το 2014, και την ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντονμπάς Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Τα πρωτόκολλα με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν σχεδιαστεί για να δώσουν στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.  
 
Από τότε το Κρεμλίνο απαίτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι μια ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.  
 
Το Βελιγράδι έχει τηρήσει ουδέτερη στάση σε σχέση με τη σύγκρουση, με τον Βούτσιτς να ορκίζεται να τιμωρήσει τους Σέρβους εάν επιχειρήσουν να πολεμήσουν σε οποιαδήποτε πλευρά.  
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
Πηγή: Russia Today (RT)  
 
(Σημ. Ενδέχεται ο σύνδεσμος να μην ανταποκρίνεται λόγω της γνωστής λογοκρισίας απέναντι στα ρωσικά ΜΜΕ) 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.