10 Μαΐου 2022

Από την Εποχή των "Παγετώνων" στην "Υπερθέρμανση του πλανήτη" - η γρήγορη αναστροφή των καταστροφολόγων του κλίματος

26 Απριλίου 2022, Από τον Ivor Williams, Διαβάστε το εδώ 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος 
 
Οι κλιματολόγοι, τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης και εκατομμύρια "ειδικοί" στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το Twitter μας λένε ότι υπάρχει κλιματική κρίση. Ο κόσμος θερμαίνεται ραγδαία και κάτι πρέπει να γίνει, τώρα. 
 
Πηγαίνετε μισό αιώνα πίσω. Αυτό είναι ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα στα κλιματικά αρχεία, αλλά οι κλιματολόγοι, οι εφημερίδες και τα περιοδικά και όποιος μπορούσε να βγει στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όλοι μας προειδοποιούσαν για μια διαφορετική κλιματική κρίση: μια επικείμενη εποχή των παγετώνων. 
 
Μετά από ένα επιστημονικό συνέδριο τον Δεκέμβριο του 1972, το Τμήμα Γεωλογικών Επιστημών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Brown της Ivy League έγραψε στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον για να τον προειδοποιήσει για "παγετώδεις θερμοκρασίες σε περίπου έναν αιώνα". Δύο χρόνια νωρίτερα η Boston Globe είχε φέρει τον τίτλο: "Επιστήμονας προβλέπει νέα εποχή των παγετώνων τον 21ο αιώνα". 
 
Οι προειδοποιήσεις κυμαίνονταν μεταξύ λογικής και καταστροφικής για περίπου 15 χρόνια, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του '80 ήταν σαφές ότι η προβλεπόμενη ψύξη δεν συνέβαινε. Οι κλιματολόγοι συνειδητοποίησαν ότι για να διατηρήσουν το κύρος τους έπρεπε να κάνουν κάτι. Θα απομυθοποιούσαν όλο το ατυχές επεισόδιο ως μύθο. 
 
'Ένας κοινός μύθος σήμερα', λέει ο δικτυακός τόπος skepticalscience, 'παραποιεί την κλιματική επιστήμη της δεκαετίας του 1970 λέγοντας ότι η γενική αντίληψη ήταν για μια επικείμενη εποχή των παγετώνων'. 
 
Αλλά οι προβλέψεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν αρκετά σαφείς και συχνά δραματικές. 'Οι διαστημικοί δορυφόροι δείχνουν ότι έρχεται νέα εποχή των παγετώνων', έγραψε ο Guardian στις 29 Ιανουαρίου 1974. Οι Radio Times δεν φημίζονται για τον ενθουσιασμό τους, αλλά το τεύχος της 14ης Νοεμβρίου 1974 πήγε πραγματικά στην πόλη για το επερχόμενο πρόγραμμα "Weather Machine" που βασιζόταν στο βιβλίο του Nigel Calder. 'Οι προοπτικές για τα επόμενα 1.000 χρόνια είναι ευμετάβλητες', έγραφε με μεγάλα γράμματα, 'με πάγο, χιόνι και την πιθανότητα εκτεταμένων πλημμυρών. Εδώ είναι μια προειδοποίηση για παγόβουνα...". 
 
'Ο κόσμος που ψύχεται', ανακοίνωσε το Newsweek τον Απρίλιο του 1975, προβλέποντας μια επακόλουθη δραματική μείωση της παραγωγής τροφίμων. Και "τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις προβλέψεις έχουν πλέον αρχίσει να συσσωρεύονται τόσο μαζικά που οι μετεωρολόγοι δυσκολεύονται να τα παρακολουθήσουν". 
 
Το Geographical Magazine του Ηνωμένου Βασιλείου (και πάλι, όχι γνωστό για παραγωγή υψηλών δραματοποιήσεων) μας ρώτησε τον Αύγουστο του 1977: "Πώς θα προσαρμοστεί ο τεχνολογικός άνθρωπος στον επόμενο αναπόφευκτο παγετώνα;". Στη συνέχεια υπήρξε το βιβλίο του αστρονόμου Fred Hoyle: 'Ice: How the next ice age will come and how we can prepare for it' (Hutchinson, 1981 - "Πάγος: Πώς θα έρθει η επόμενη εποχή των παγετώνων και πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε γι' αυτήν". 
 
Μέχρι τον Αύγουστο του 1982 το θέμα είχε φτάσει σε μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη. 'Βάψτε τις ερήμους και τα χιονοπέδια με μαύρο χρώμα', συμβούλευσε ένας επιστήμονας. Ο John Gribbin, στο βιβλίο του Future Weather book (Penguin, 1983) ήταν θετικός: "Η φυσική τάση των θερμοκρασιών", έγραψε, "είναι απότομα καθοδική από τώρα μέχρι το ψυχρό ελάχιστο της επόμενης εποχής των παγετώνων". 
 
Η εφημερίδα New Scientist (24 Νοεμβρίου 1983) είχε έναν εξίσου σίγουρο συντάκτη. "Η γενική μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας στο βόρειο ημισφαίριο", υποστήριξε, ήταν "ανατριχιαστική επιβεβαίωση ότι η επόμενη εποχή των παγετώνων είναι καθ' οδόν". 
 
Η Μονάδα Κλιµατικών Ερευνών του Πανεπιστηµίου East Anglia θεωρείται ευρέως ως ένα από τα κορυφαία ιδρύµατα παγκοσµίως που ασχολούνται µε τη µελέτη της κλιµατικής αλλαγής. Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα Guardian, στις 14 Μαΐου 1984: "Οι μεγαλύτερες ακρότητες στο κλίμα τα τελευταία 20 χρόνια ... θεωρούνται σημάδια της επερχόμενης εποχής των παγετώνων". 
 
Δεν υπάρχει περίπτωση όλα αυτά να απορριφθούν ως ένας απλός κλιματικός μύθος. Οι κλιματολόγοι ανησυχούν ότι θα συνεχίσουμε να ρωτάμε γιατί πρέπει να τους πιστέψουμε τώρα. Πολλοί από αυτούς ήταν βέβαιοι ότι οδεύαμε προς μια εποχή των παγετώνων, όπως ακριβώς πολλοί από αυτούς είναι τώρα πεπεισμένοι ότι πάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. 
 
Υποστηρίζεται ότι οι προηγούμενες μελέτες "έτυχαν μεγάλης προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης ... η ιδέα έκανε σπουδαίους τίτλους (και) η επίδραση αυτής της δυσανάλογης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα, καθώς ορισμένοι άνθρωποι και οργανισμοί συνεχίζουν να διαιωνίζουν την ιδέα ότι μια εποχή των παγετώνων είχε προβλεφθεί τη δεκαετία του 1970". 
 
Αλλά η εποχή των παγετώνων είχε προβλεφθεί τη δεκαετία του 1970, ξανά και ξανά. Τα μέσα ενημέρωσης απλώς μετέδωσαν αυτό που τους είπαν. Εκείνη η επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 1972 έλεγε: "Μια παγκόσμια επιδείνωση του κλίματος, κατά τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από κάθε άλλη που έχει βιώσει μέχρι σήμερα η πολιτισμένη ανθρωπότητα, είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα και μάλιστα μπορεί να επέλθει πολύ σύντομα".
 
Μόλις 49 χρόνια αργότερα, μας λένε ότι "θερμαινόμαστε", και όχι ότι "ψυχόμαστε", και υπάρχει και πάλι μια δυσανάλογη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. 'Η κλιματική καταστροφή είναι εδώ, η Γη γίνεται ήδη αβίωτη', διακήρυξε η ιστοσελίδα του Guardian στις 14 Οκτωβρίου 2021. Με άλλα λόγια καταφέραμε να διαβρώσουμε πλήρως την επιστήμη και να την μεττρέψουμε σε ένα ανόητο προπαγανδιστικό μέσο όμως με πολύ προφανείς στόχους και ατζέντα της που δεν έχει καμμία σχέση με το κλίμα.
------------------ 
 
Δικτυογραφία:
From ice age to global warming – the climate doom-mongers’ swift about-turn - The Conservative Woman
https://www.conservativewoman.co.uk/from-ice-age-to-global-warming-the-climate-doom-mongers-swift-about-turn/



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.