17 Ιανουαρίου 2022

Η Κίνα τραβά το χαλί της οικονομίας κάτω από τα πόδια των Η.Π.Α στήνοντας παγίδα για να συλλέγει χρήματα από τη Wall Street

Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν πολλές κρατικές ή ημικρατικές εταιρείες που είναι μεταμφιεσμένες σε ιδιωτικές εταιρείες.
Με το πρόσχημα των «ιδιωτικών επιχειρήσεων», αυτές οι εταιρείες έχουν παρακάμψει εντελώς τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν τόσο βαθιές και κρυφές συνδέσεις.
 
Πηγή: The Epoch Times  
Άρθρο του Justin Zhang  
 
Οι κινεζικές εταιρείες μεταβαίνουν σε ένα διαφορετικό μοντέλο για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω της εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Όταν μια από τις βασικές μετοχές της Κίνας διαγραφεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε εισάγεται στο Χονγκ Κονγκ ή στην ηπειρωτική Κίνα. Την ίδια στιγμή, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ( ΚΚΚ ) εργάζεται σκληρά για να παρουσιάσει μια εικόνα οικονομικής ευημερίας για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.  
 
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι κινήσεις είναι μια παγίδα που έχει στήσει το ΚΚΚ για να εξαπατήσει τους ξένους επενδυτές.  
 
Στις 22 Δεκεμβρίου, η China Mobile ξεκίνησε τη διαδικασία αίτησης αρχικής δημόσιας προσφοράς, αναμένοντας να εισαχθεί στην Κίνα τον Ιανουάριο του 2022. Επιπλέον, η China Unicom, η China Telecom και η China Mobile, οι τρεις μεγάλες κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών που διαγράφηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Τα κράτη, όλα έχουν μεταφερθεί πίσω στην Κίνα για εισαγωγή στο χρηματιστήριο Α.  
 
Η Didi, η κινεζική έκδοση της Uber που διέγραψε τις μετοχές της από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπό την πίεση των κινεζικών αρχών, ανέφερε ότι θα εισαχθεί στο Χονγκ Κονγκ.  
 
Το ΚΚΚ έχει επινοήσει μια νέα στρατηγική υποχώρησης: οι κρατικές εταιρείες επιστρέφουν στο χρηματιστήριο της Κίνας από τη Wall Street και οι ιδιωτικές εταιρείες επιστρέφουν στο Χονγκ Κονγκ για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με ειδικούς.  
 
Ο Μάικ Σουν, ένας Κινέζος εμπειρογνώμονας επενδυτικής στρατηγικής που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε στους The Epoch Times ότι το ΚΚΚ πιθανότατα θέλει πραγματικά να δει αυτό να συμβαίνει. Οι κινεζικές αρχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με την αμερικανική κυβέρνηση για να παραμείνουν οι κινεζικές μετοχές στη Wall Street. Εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν πετύχουν, δεν θα ήταν κακό για το ΚΚΚ να επιστρέφουν αυτές οι εταιρείες στην Κίνα για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.  
 
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται όλο και πιο αυστηρές στην εποπτεία των εισηγμένων εταιρειών από την Κίνα, είναι πολύ πιθανό περισσότερες κινεζικές μετοχές να αποσυρθούν από το χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Στις 20 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ζήτησε από τις εισηγμένες κινεζικές εταιρείες να αποκαλύπτουν περισσότερους κινδύνους που μπορεί να επιφέρουν στους επενδυτές.  
 
Προηγουμένως, ο τροποποιημένος νόμος περί λογοδοσίας αλλοδαπών εταιρειών άρχισε να απαιτεί από τις ξένες εταιρείες να αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση τους με την κυβέρνηση και να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες από τις οικονομικές τους εκθέσεις. Ωστόσο, αυτοί οι κανονισμοί απορρίφθηκαν από το ΚΚΚ με το αιτιολογικό ότι «θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».  
 
Μέχρι το τέλος του 2020, περισσότερες από 600 κινεζικές εταιρείες ήταν εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες με συνολική χρηματιστηριακή αξία περίπου 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 9 τοις εκατό του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ. Ωστόσο, η απόσυρση των κινεζικών μετοχών από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει μια μη αναστρέψιμη τάση τα τελευταία τρία χρόνια.  
 
Η χρηματοοικονομική αναλύτρια από το Χονγκ Κονγκ Katherine Jiang είπε στους The Epoch Times ότι εάν αυτές οι εταιρείες επιστρέψουν στην Κίνα για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, θα εξακολουθήσουν να μπορούν να φέρουν τεράστια ποσά κεφαλαίων μαζί τους από τη Wall Street.  
 
Χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών για να νικήσει τη Fed  
 
Τώρα, καθώς η αγορά αναμένει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και πιο επιθετικά, το ΚΚΚ ενισχύει επίσης τη νομισματική και δημοσιονομική του πολιτική. Σε αντίθεση με την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, το ΚΚΚ συνεχίζει να κινείται στο μονοπάτι μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, την οποία έχει ονομάσει επίσημα «διακυκλικό και αντικυκλικό μακροελέγχο».  
 
Η Κεντρική Τράπεζα του ΚΚΚ αποφάσισε στις 20 Δεκεμβρίου να μειώσει το βασικό επιτόκιο του δανείου αναφοράς στο 3,8% από 3,85%. Ο δείκτης αποθεματικών της τράπεζας μειώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, απελευθερώνοντας περίπου 190 δισεκατομμύρια δολάρια.  
 
Εσωτερικά, το ΚΚΚ αντιμετωπίζει τρομερή πίεση για σταθεροποίηση της οικονομίας, σύμφωνα με τη Sun. Εξωτερικά, πρέπει να παρακολουθεί το χρονοδιάγραμμα της Fed σε συνδυασμό με τις δικές της νομισματικές πολιτικές προκειμένου να αποτρέψει εκροές κεφαλαίων μεγάλης κλίμακας.  
 
Επομένως, οι νέες πολιτικές του ΚΚΚ εξυπηρετούν δύο σκοπούς: την εξασφάλιση ξένων κεφαλαίων και την αποτροπή εκροής κεφαλαίων. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το ΚΚΚ έχει δημιουργήσει μια εικόνα οικονομικής ευημερίας.  
 
«Στο παρελθόν, η Wall Street τροφοδοτούσε πολύ καλά τις κινεζικές εταιρείες», είπε ο Sun. «Ακόμη κι αν αυτές οι εταιρείες αναγκαστούν τώρα να επιστρέψουν στην Κίνα για να εισαχθούν σε εγχώρια χρηματιστήρια, έχουν ήδη εισπράξει πολλά χρήματα από τη Wall Street».  
 
Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν πολλές κρατικές ή ημικρατικές εταιρείες που είναι μεταμφιεσμένες σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι καταθέσεις της εταιρείας είναι πλέον σχετικά ολοκληρωμένες, γεγονός που καθιστά δύσκολο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επαληθεύσει το ιστορικό τους.  
 
Πάρτε το Fangda Group ως παράδειγμα. Με έδρα την επαρχία Liaoning της Κίνας, η Fangda, μια λεγόμενη ιδιωτική επιχείρηση, είναι ένας βιομηχανικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που εστιάζει στην παραγωγή άνθρακα, χημικών, ιατρικών προϊόντων και προϊόντων χάλυβα.  
 
«Πάντα επιμέναμε να ακούμε το Κόμμα και να ακολουθούμε το Κόμμα. Έχουμε πλέον περισσότερα από 300 νομικά πρόσωπα. Όπως λέω συχνά, ο Όμιλος Fangda ανήκει στο Κόμμα, τη χώρα και την κοινωνία», δήλωσε στις 8 Δεκεμβρίου ο Fang Wei, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Fangda.  
 
Ο Όμιλος Fangda ήταν ο μόνος στρατηγικός επενδυτής στην αναδιάρθρωση της HNA Group Co. από τότε που η τελευταία κήρυξε πτώχευση.  
 
Με το πρόσχημα των «ιδιωτικών επιχειρήσεων», αυτές οι εταιρείες έχουν παρακάμψει εντελώς τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν τόσο βαθιές και κρυφές συνδέσεις.  
 
Αν και ο νόμος περί λογοδοσίας ξένων εταιρειών αναγκάζει τώρα τις κινεζικές εταιρείες να εξέλθουν από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, το ΚΚΚ μπορεί να είναι πρόθυμο να καλωσορίσει τις κινεζικές εταιρείες βασικών μετοχών πίσω στις εγχώριες εισαγωγές τους αυτήν τη στιγμή.  
 
Ο Jiang είπε ότι το CCP επεκτείνει την κεφαλαιαγορά και χρειάζεται κατάλληλα περιουσιακά στοιχεία για να προσελκύσει κεφάλαια στο εξωτερικό για να παραμείνει στην κινεζική αγορά μακροπρόθεσμα. Ακόμα κι αν αυτές οι εταιρείες επιστρέψουν στο Χονγκ Κονγκ ή την Κίνα τώρα, όχι μόνο έχουν ήδη συγκεντρώσει χρήματα, αλλά και εταιρείες με καλές δυνατότητες μπορούν επίσης να συνεχίσουν να προσελκύουν ξένες επενδύσεις.  
 
Η σύνδεση των χρηματοπιστωτικών αγορών της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου επέκτασης του κεφαλαίου του ΚΚΚ. Ελπίζει να χρησιμοποιήσει την αγορά του Χονγκ Κονγκ για να προσελκύσει εξωτερικά κεφάλαια για να παραμείνει στην κεφαλαιαγορά της Κίνας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε η Sun. Πιστεύει ότι το ΚΚΚ προσπαθεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις μέσω της «οικονομικής ευημερίας» που δημιουργείται από την απελευθέρωση τεράστιων ποσών κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό του σύστημα, κάτι που ισοδυναμεί με το να στήνει μια παγίδα για να δελεάσει ξένες επενδύσεις.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.