18 Ιανουαρίου 2022

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Οι συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Μόσχα για το Ουκρανικό κατέληξαν, ως αναμενόταν, σε ναυάγιο τουλάχιστον προς το παρόν. Αλλά αν ανατρέξουμε στην διπλωματική ιστορία ένα σχεδόν αιώνα πίσω διαπιστώνουμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ –Ρωσίας είναι μονίμως τεταμένες με ένα μικρό διάλειμμα κατά την διάρκεια του Β’ Π.Π, όπου συνεργάστηκαν σαν σύμμαχοι εναντίον του Άξονος, αλλά και τότε με καχυποψία.
 
1ο Δόγμα: Έχθρα προς τη Ρωσία 
 
Η έχθρα αυτή δεν έχει σχέση με το καθεστώς της Ρωσίας-διότι το ίδιο συνέβαινε με το κομμουνιστικό καθεστώς, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα που η Ρωσία έχει ασπασθεί τον καπιταλισμό και εν πάση περιπτώσει τις δυτικές αξίες, όπως αυτή τις εννοεί… Η συνεχιζόμενη αρνητική στάση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας είναι φυσικό να την στρέψει προς στενότερη συνεργασία με την Κίνα. Τούτο θα αποτελέσει μια τρομακτικά πελώρια δύναμη στην Ευρασία, σε μια γιγάντια περιοχή με ανεξάντλητους υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Δυστυχώς η στάση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας δεν αλλάζει στο βαθύ κατεστημένο του Στειτ Ντιπάρτμεντ και η μια γενιά γραφιοκρατών αντιγράφει την άλλη. Εξαίρεση ίσως αποτέλεσε ο πρόεδρος Ρήγκαν ο οποίος προσπάθησε να το αλλάξει με τον Γκορμπατσόφ στη διάσκεψη της Μάλτας (2/12/1989), αλλά δεν είχε συνέχεια διότι τελικά επεκράτησαν οι δογματικοί εγκέφαλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το δόγμα τους 
 
2ον Δόγμα: Η Ομηρία της Ευρώπης 
 
Ουσιαστικά, πρόκειται για Κατοχή της άβουλης και ανίκανης Ευρώπης που συνεχίζεται από τις ΗΠΑ μετά την λήξη του Β’Π.Π. Ίσως και η Ευρώπη να βολεύεται από την Αμερικανική πυρηνική ομπρέλα και την Κατοχή που ασκούν οι ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ και τις Αμερικανικές βάσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε Και τούτο διότι η Ε.Ε είναι ανίκανη να αρθρώσει μια συνολική και ανεξάρτητη πολιτική με δική της άμυνα και ασφάλεια για την προστασία των συνόρων και των εταίρων της. Και σαν να μην έφθανε η κατοχή της δυτικής Ευρώπης, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οι ΗΠΑ προχωρούν στην «νατοποίηση» των πρώην χωρών του Συμφώνου Βαρσοβίας. Αυτή είναι και η αιτία της σημερινής κρίσης η οποία μας οδηγεί στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας σύγκρουσης . Βέβαια όλα οι ΗΠΑ τα μετρούν με το χρήμα και επομένως και την απεξάρτηση της Ε.Ε από τη Ρωσική ενεργειακή αγορά και την προσκόλληση της στην Αμερικανική τοιαύτη, διότι η Ε.Ε είναι ανίκανη να εξορύξει τους δικούς της ενεργειακούς πόρους στην Κρήτη και στο Ιόνιο και Αιγαίο.
 
3ον Δόγμα: Το αναντικατάστατο της Τουρκίας 
 
Από της εντάξεως της στο ΝΑΤΟ ΤΟ 1952 σαν αχώριστο διώνυμο με την Ελλάδα, οι ΗΠΑ πάντοτε τηρούσαν φιλοτουρκική στάση και ευνοούσαν τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας (Διωγμοί Ελλήνων της Πόλης-1955, εισβολή Αττίλα στην Κύπρο-1974 με έγκριση Χ. Κίσινγκερ ,γκριζάρισμα Ίμίων(Ιαν. 1996) και τώρα με την κατάργηση του αγωγού EASTMED κ.α. Τώρα που η αναθεωρητική Τουρκία ουσιαστικά διέλυσε την Ν.Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ λόγω, προμηθείας Ρωσικού οπλικού συστήματος (S-400), αλλά και πέραν τούτων δεν σεβεται τα ανθρώπινο δικαιώματα , το δημοκρατικό πολίτευμα , προβαίνει σε καινούργιες γενοκτονίες (Κύπρο,, Κουρδιστάν, Συρία, Λιβύη, Καύκασο(Αρτσάχ κ.α ) το Κογκρέσο των ΗΠΑ εφάρμοσε κάποια μέτρα τιμωρίας, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να στηρίζει την Τουρκία και να αναμένει την επάνοδο της με ανοιχτές αγκάλες, χωρίς να της θέτει σαν όρο την απεμπόληση του νεοθωμανικού της δόγματος και τις ισλαμοφασιστικές της αξιώσεις κ.α . «Πως να τα βρούμε» με μια Τουρκία που καθημερινά μας απειλεί με το «casus belly» δια λόγων και πράξεων. Πως να τα βρούμε με ένα «ναρκοκράτος» που εργαλειοποιεί τους μετανάστες για κατάκτηση και αλλοίωση της Ελλάδας και της Ε.Ε; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα να κρατούν στο ΝΑΤΟ την «ισλαμοφασιστική» Τουρκία σαν άκρως απαραίτητη διότι αυτό επιβάλλει το δόγμα του «βαθέως κράτους» του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Το λάθος των ΗΠΑ με τη Ρωσία και Ε.Ε: Κρατούν την Ευρώπη όμηρο γιατί φοβούνται να μην ενωθεί με την Ρωσία και δημιουργήσει την «Ευρασία» την οποία ονειρεύτηκε ο Στρατηγός Ντεγκόλ. Όμως χάνουν τον τεράστιο γεωπολιτικό χώρο της Ρωσίας και τους αμύθητους πόρους της που θα αναζωογονούσαν τη γερασμένη και καταρρέουσα Αμερική . Αντίθετα, με την κοντόφθαλμη πολιτική τους σπρώχνουν τη Ρωσία στην αγκαλιά της ανερχομένης τεχνολογικά Κίνας η οποία θα εκμεταλλευτεί τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα και τις ευγενείς γαίες και θα υλοποιήσει μέσω της Ρωσίας το «Δρόμο του Μεταξιού» προς την Ευρώπη. Η Ρωσία δεν είναι σε κανένα σχεδόν τομέα ανταγωνιστική με τις ΗΠΑ και φρονώ ότι πάντοτε επιζητούσε να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ. 
 
Το λάθος των ΗΠΑ με την Τουρκία: Τούτο είναι πιο πολύ ηθικό παρά γεωπολιτικό , ένεκα της αντιδημοκρατικής, αντικοινωνικής, σκοταδιστικής, νεοθωμανικής , καιροσκοπικής , τρομοκρατικής και κατοχικής στάσεως της Τουρκίας . Μιας χώρας που έχει δημιουργήσει ολόγυρα της εχθρούς και διατηρεί στρατιωτική κατοχή σε Βόρ. Κύπρο, Κουρδιστάν, Συρία, Λιβύη κ.α Η χώρα που χρησιμοποιεί τους «ισλαμοφασίστες τρομοκράτες» και εργαλειοποιεί τους μετανάστες σαν μοχλό εξάπλωσης της δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα ελεύθερων κρατών και σαν χώρα «ακρογωνιαίος λίθος» της Συμμαχίας, διότι μόνο ζημία προσφέρει και από όπου να την πιάσεις λερώνεσαι. Η Τουρκία απολαμβάνει τα κέρδη εκ της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής ανεκτικότητας, ενώ οι ΗΠΑ και Ε.Ε αναλαμβάνουν την ηθική ζημία από τη στήριξη της. 
 
Τελικά, η μόλυνση μεταφέρεται στο εσωτερικό της Αμερικής και της Ευρώπης μαζί με τους τρομοκράτες. Οι ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν από κάποια υπερδύναμη να καταρρεύσουν. Η απειλή κατάρρευσης είναι η ηθική διάλυση στο εσωτερικό της και η πτώση εξ αιτίας υποβάθμισης των Αξιών. Αλλά και η Ευρώπη κινδυνεύει άμεσα από την συνεχιζόμενη ροή λαθρομεταναστών. Εξ άλλου, δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να συνεχίζουν την πολιτική «ίσων αποστάσεων» με μια χώρα (Τουρκία) που έχει κάνει δόγμα την επέκταση της στα Ελληνικά εδάφη (στη στεριά, αέρα και θάλασσα) προς αναβίωση της «Γαλάζιας Πατρίδας» δηλαδή την παλινόρθωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας προς την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τις Αραβικές χώρες και στον Καύκασο και οι ΗΠΑ να σιωπούν. Αυτό είναι παραλογισμός και μέγιστη ακρισία των εγκεφάλων του βαθέως αμερικανικού Στειτ Ντιπάρτμεντ. Την Τουρκία καλύτερα να την έχεις εχθρό, περισσότερα θα κερδίσεις, παρά φίλο και σύμμαχο. Σε εξευτελίζει και σε μολύνει με τις βαρβαρικές, σκοταδιστικές και οπισθοδρομικές «τοξίνες» της. Ενας «γκρίζος λύκος» και ένα «λιοντάρι» δεν χωρούν στον κόρφο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
 
Αμφικτύων 
17/0 1/ 2022 
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.